Menu
Vizite de lucru la instituţiile de învăţământ

Vizite de lucru la instituţiile de învăţământ

Vizite de lucru ale Consiliului raional şi Direcţi...

Miri în costume naţionale - tradiţie la Bujor

Miri în costume naţionale - tradiţie la Bujor

Costumele naţionale au devenit o tradiţie pentru m...

Competiţii sportive în rândul nevăzătorilor

Competiţii sportive în rândul nevăzătorilor

Campionatului Național la turism și orientare in s...

Pregătiri pentru noul an şcolar

Pregătiri pentru noul an şcolar

Parteneriatul – cheia succesului la gimnaziul Oneş...

Seminar pentru apicultori

Seminar pentru apicultori

Apicultorii din raion – instruiţi vizavi de întreţ...

Parteneriate la nivel de comună

Parteneriate la nivel de comună

12 primării din raionul Hânceşti s-au înfrățit cu ...

Dorim să mai venim vinerea în ospeţie...

Dorim să mai venim vinerea în ospeţie...

Dorim să mai venim vinerea în ospeţie...

Ce fac moldovenii când îşi iau concediu?

Ce fac moldovenii când îşi iau concediu?

În perioada estivală, majoritatea cetăţenilor de l...

Materialele de construcţii la preţuri „europene”

Materialele de construcţii la preţuri „europe…

Cât costă astăzi materialele de construcţii în mag...

De "sânziene" - în vizită la Cioara

De "sânziene" - în vizită la Cioara

„Apa sfântă de izvor, pentru prezent şi viitor” - ...

Maiouri personalizate pentru lucrătorii ÎM Regia ARA

Maiouri personalizate pentru lucrătorii ÎM Re…

Angajaţii ÎM „Regia ARA” – cu maiouri şi chipiuri ...

Pe uliţa satului... Sărata Galbenă

Pe uliţa satului... Sărata Galbenă

Comuna Sărata Galbenă – în plină implementare a un...

Interviu cu Zinaida Dubceac

Interviu cu Zinaida Dubceac

La o cafea cu Zinaida Dubceac, şefa Serviciului ra...

Caz de înec la Logăneşti

Caz de înec la Logăneşti

Un băieţel de 8 ani s-a înecat într-un iaz din Log...

Drum inaugurat la Hânceşti

Drum inaugurat la Hânceşti

O porţiune de drum ce leagă două trasee naţionale ...

FC Petrocub - la un pas de victorie

FC Petrocub - la un pas de victorie

După mai multe meciuri amicale - FC Petrocub a fos...

O adolescentă talentată la Bozieni

O adolescentă talentată la Bozieni

Dumitriţa Ungureanu – o adolescentă talentată din ...

Corul " Veteranii" în vizită la parohia din Bujor

Corul " Veteranii" în vizită la par…

Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli  - cu surprize la p...

S-a dezinfectat apa din rezervoarele oraşului

S-a dezinfectat apa din rezervoarele oraşului

Apa din rezervoarele oraşului – dezinfectată mai d...

Acasă la Ghenadie şi Liliana Buza din or. Hânceşti

Acasă la Ghenadie şi Liliana Buza din or. Hân…

Recunoştinţa pacienţilor, dragostea fiicelor şi zâ...

Prev Next

Acasă la Ghenadie şi Liliana Buza din or. Hânceşti

Acasă la Ghenadie şi Liliana Buza din or. Hânceşti

Recunoştinţa pacienţilor, dragostea fiicelor şi zâmbetul nepotului le face viaţa împlinită!

Deşi nu fac parte dintr-o generaţie de medici, au dat curs unei astfel de generaţii, fiind ferm convinşi că aceasta le este vocaţia ambilor, dar şi a celor două fete ale lor, care, susţin, că şi-au ales cea mai nobilă şi frumoasă meserie.

 

  E vorba despre Ghenadie Buza, actualul preşedinte al raionului Hânceşti, fost medic chirurg şi şef al Secţiei Consultative şi soţia sa Liliana Buza, şefa Secţiei de Transfuzie a Sângelui a Spitalului raional Hânceşti. Deoarece ambii activează în sfere importante, CURIERUL a scris nu o dată despre activitatea acestora, în parte, de data aceasta, însă, am decis să ridicăm puţin cortina, şi mergând „Acasă la…” familia Buza, să facem puţin abstracţie de activitatea profesională, pentru a descoperi relaţiile de familie, valorile şi tradiţiile acesteia.

 

Un dans în doi care durează deja 32 de ani…

O casă de toată frumuseţea şi o terasă plină cu flori m-au dus de îndată la gândul că aici locuiesc nişte oameni gospodari, iar discuţia sinceră şi plină de afecţiune pe care am avut-o mai bine de două ore, m-a convins încă odată că ospitalitatea şi modestia, calităţi specifice neamului nostru, mai sunt prezente în familiile noastre.

  „Florile sunt pasiunea mea, ele îmi dau energie şi speranţă de viaţă, anume aici, printre ele, îmi place să-mi iau cafeaua de dimineaţă, în deplină linişte” - ne-a spus dna Liliana, invitându-ne să luăm loc la terasă, dânsa începându-şi povestea vieţii lor.

  S-au cunoscut în anul doi de facultate, la Universitatea de Medicină, fiind ambii acelaşi curs, dar grupe diferite. „Deoarece eram acelaşi curs, ne ştiam mai demult, dar totuşi am făcut cunoştinţă mai îndeaproape la o discotecă, Liliana invitându-mă prima la un dans” – îşi aduce aminte dl Ghenadie. „Eu doar te-am invitat la primul, tu însă, ai dansat cu mine pe urmă toată seară…”- a adăugat zâmbind gospodina casei, recunoscând ambii că acel dans, de fapt, i-a unit pentru totdeauna, el prelungindu-se deja 32 de ani trăiţi împreună. „Era tare frumos, unde mai pui că avea şi o ţinută atletică, de aceea era imposibil să nu te îndrăgosteşti de el”, recunoaşte dna Liliana, care şi-a adus aminte cu drag de vârsta studenţiei, în care pe lângă studii, spune ea, acea perioadă era plină de aventuri, întâlniri sub lună, dragoste şi clipe romantice. „M-a cucerit nu doar prin fizicul său, ci mult mai mult prin frumuseţea sufletului, prin bunătatea lui, prin scrisorile pline de dragoste pe care mi le scria din brigada studenţească, fiind în Kazahstan, a clipelor romantice, care, evident mă făceau să mă simt protejată, dar totodată alintată şi iubită”- remarcă dna Liliana.

  Romantismul din viaţa lor, după cum susţine dânsa nu a dispărut niciodată. „O surpriză foarte frumoasă, dar şi de neuitat mi-a făcut-o soţul într-un an, în ziua de 8 martie… Dimineaţa m-am sculat şi am ieşit la baie, venind înapoi, aşa dormitând am dat plapuma la o parte, şi am vrut să mă trântesc înapoi în pat…, bine că soţul a strigat: „Staiii!”, că de altfel… când am deschis ochii acolo mă aştepta în braţ de trandafiri…” – îşi aduce aminte zâmbind gospodina casei. 

  S-au întâlnit trei ani, după care la începutul anului cinci s-au căsătorit, dl Ghenadie având 24 de ani şi aleasa inimii sale, Liliana – 21 de ani. Deşi după încheierea studiilor au fost îndreptaţi cu serviciul în Cantemir, au ales să rămână la Hânceşti. „Ne-am desfăşurat practica pe parcursul anilor de studiu în Spitalul din Hânceşti, cunoşteam foarte bine acel colectiv de care ne ataşasem chiar – şef pe atunci fiind dl Ion Midrigan, , iar îndrumători de practică fiindu-ne medicii: d-nele Varvara Stempovschi şi Nelea Midrigan, d-nii Gheorghe Ţurcanu şi regretatul Valeriu Golovatâi, cărora le suntem până astăzi recunoscători. Şi deoarece eu sunt de baştină din Şipoteni, iar Liliana din Bardar, am decis că cel mai bine atât pentru noi, cât şi părinţii noştri, este să ne stabilim undeva la hotar, pentru a-i avea mereu în preajmă, şi a le purta de grijă” – ne-a specificat dl Buza, adăugând că Chişinăul, în care se trăgeau mulţi pe atunci, nu i-a tentat niciodată.  Angajaţi în Spitalul raional, dl Ghenadie pe un salariu de medic chirurg de urgenţă şi jumătate de salariu de medic chirurg-ordinator în Secţia de Chirurgie, şi dna Liliana - jumătate de salariu medic ORL-ist şi jumătate de salariu medic transfuziolog, aşa şi-au început viaţa de familie, care era mai mult trăită printre pacienţi, intervenţii chirurgicale, ture de noapte şi urgenţe… „Am fost medic-chirurg timp de 25 de ani, apoi din anul 2000, când s-a deschis Secţia consultativă am fost numit şef, rămânând totodată ca chirurg doar pe 0,5 salariu, având şi câte 3-4 servicii de noapte pe lună” – ne-a concretizat dl Ghenadie. Soţia sa, a practicat mai puţin însă OtoRinoLaringologia, iar din 1998 se transferă cu totul în Secţia de Transfuzie a Sângelui, fiindu-i, după spusele ei, mai aproape de firea ei îndrăzneaţă şi bine calculată. 

 

Roadele dragostei…

  Medicina şi familia pentru ei ambii au mers întotdeauna într-un pas, puse pe acelaşi cântar, fiind fideli acestora, dăruindu-se pe deplin cu statornicie aceleiaşi instituţii medicale. „Nu am avut niciodată gânduri să plecăm peste hotare, dar nici să ne transferăm cu serviciul într-o altă instituţie, deoarece, după mine, trebuie să rămâi fidel pacienţilor, să te dăruieşti în întregime meseriei pentru a-ţi vedea rodul muncii tale, dar şi recunoştinţa acestora, şi atunci aceasta se întoarce reciproc ”- ne spune dl Ghenadie, care deşi de doi ani e preşedinte al raionului, recunoaşte că-i este foarte greu, să nu-şi mai practice meseria de chirurg. „Visez în fiecare seară cum operez, de aceea aştept cu nerăbdare modificări la legislaţia în vigoare care să-mi permită să activez concomitent şi ca medic-chirurg.”

  Un rod al dragostei soţilor Buza sunt şi cele două fiice – Diana (de 27 de ani), care după absolvirea studiilor medicale în România, astăzi lucrează în calitate de medic stomatolog în Piatra Neamţ, şi Cătălina (de 23 de ani), care la moment îşi face studiile la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testimiţanu”, care, de fapt, cum ne-au confirmat părinţii, şi-au ales singure meseria respectivă, poate din considerentul că au trăit în permanenţă în anturajul şi problemele domeniului de sănătate. „Ele singure şi-au ales medicina, şi totuşi ne pare bine că s-a dat curs unei generaţii de medici, că este o continuitate şi nu ne rămâne decât să ne bucurăm de succesele lor”, ne spune dna Liliana lăudându-se totodată şi cu talentele muzicale ale fetelor sale, care ambele au absolvit Şcoala muzicală la pian.

  Dar cel mai dorit şi iubit membru al familiei Buza, la moment, e primul nepot de la fiica cea mai mică, David, care are 2 ani şi trei luni, care este inima şi energizantul casei. „Pentru mine el este lumina ochilor mei”- ne spune bunica Liliana. Pentru bunel, este mândria şi acel fiu dorit, pe care i l-a dăruit fiica tatei – Cătălina. 

 

Pasiuni şi secrete ale familiei…

  Dacă pasiunea dnei Liliana sunt florile, pe care le alintă cu privirea şi grija sa în fiecare zi, atunci pasiunea soţului său, Ghenadie, este prepararea vinului de casă, o îndeletnicire specifică firii unui moldovean. „Îmi place din diferite soiuri de poamă să prepar vin de casă, din vin negru să fac alb, cu care nu o dată am participat la diferite concursuri raionale. Din păcate, de când am ajuns preşedinte de raion, nu prea am timp pentru aceasta, dar cred că în toamna aceasta voi recupera neapărat cele pierdute… ”- ne-a mărturisit dl Buza. O mândrie a stăpânului casei e beciul său, care pentru el e ca o Casă Mare, amenajată într-un stil modern, în care-şi întâmpină oaspeţii şi poate să stea la un pahar de vorbă cu un delicios vin sau ţuică, preparată chiar de el însuşi. Iar pentru a se relaxa, mai nou de rutina politică, dl preşedinte lucrează în grădina sa, unde la moment cultivă nişte roşii de toată frumuseţea.

  O altă pasiune a actualului preşedinte este şi pregătirea bucatelor, secret care ni l-a destăinuit chiar consoarta sa. „Îi place să gătească, şi poate orice, chiar şi plăcinte, dar cel mai bine îi reuşeşte mâncarea preferată a familiei noastre – mămăliga cu brânză şi friptura cu carne de porc, care de obicei o pregătim duminica”- ne spune dna Liliana. 

  O mândrie a ambilor soţi, e casa în care locuiesc astăzi, care spun ei, e rodul contradicţiilor lor de ani de zile, apărute pe fonul design-ului, care într-un final a „născut” o lucrare splendidă. „Pe parcursul construcţiei casei, noi singuri am fost şi proiectanţi şi designeri, fiecare dintre noi venind cu diverse idei, care mai întotdeauna generau contradicţii, dar până la urmă totuşi ajungeam la consens, dând, desigur, dreptate soţului”- ne povesteşte dna Liliana, care recunoaşte că deşi ea e cea cu idei îndrăzneţe, cu iniţiativă, decizia finală până la urmă aparţine soţului.

  Alături de el, cu vorbe de încurajare şi susţinere, i-a fost şi atunci când Dl Ghenadie, s-a reprofilat puţin, schimbându-şi domeniul de activitate, de la medicină – în politică, de la şef al Secţiei Consultative  - la funcţia de preşedinte al raionului. „E cu totul alt domeniu, puţin mai dificil, din considerentul că dacă fiind medic-chirurg, rodul muncii mele, putea fi văzut şi apreciat după şapte-zece zile, când starea pacientului e clară deja, atunci, aici, rezultatul e unul de lungă durată”, susţine dl Ghenadie, cu toate acestea, spune el, fiind o fire mai credulă, pune accent în activitatea sa zilnică de moment mai mult pe aspiraţiile oamenilor, pe necesităţile acestora, şi orişice problemă se străduie s-o soluţioneze, indiferent de culoarea politică.

 La întrebarea mea, care este secretul unei căsnicii fericite şi durabile, soţii Ghenadie şi Liliana ne-au răspuns aproape într-un glas – că ar fi înţelegerea, (ascultându-se unul pe altul) şi stima reciprocă, dar pentru aceasta e nevoie de multă răbdare şi uneori cedare, fiecare dintre ei, ştiind deja când trebuie să faci acel pas înapoi, pentru a păstra dragostea şi armonia familiei lor. 

  Astăzi, ajunşi la o frumoasă vârstă de 53 de ani şi respectiv 50 ani, soţii Ghenadie şi Liliana Buza o spun cu mândrie că se simt fericiţi şi împliniţi, deoarece au reuşit multe în viaţă – să-şi întemeieze o familie, să-şi construiască o casă, să crească copii, să-şi facă carieră, şi toate prin muncă şi prin ani, alături mereu, şi ceea ce-şi mai doresc e să aibă pe cei dragi în preajmă sănătoşi, şi încă câţiva nepoţi, care să le suplinească fericirea zilnică şi speranţa de viaţă.

 

Tatiana TODOSEICIUC

 

back to top

Alte știri

Acasă la ...

Acasă la Ghenadie şi Liliana Buza din or. Hânceşti

Acasă la Ghenadie şi Liliana Buza din or. Hânceşti

13-07-2017 | Hits:663

Recunoştinţa pacienţilor, dragostea fiicelor şi zâmbetul nepotului le face viaţa...

Investiţii

Drum inaugurat la Hânceşti

Drum inaugurat la Hânceşti

13-07-2017 | Hits:1205

O porţiune de drum ce leagă două trasee naţionale a fost oficial inaugurată la H...

Interviu

Interviu cu Zinaida Dubceac

Interviu cu Zinaida Dubceac

13-07-2017 | Hits:221

La o cafea cu Zinaida Dubceac, şefa Serviciului raional Arhivă „Serviciul raion...

În focus

Maiouri personalizate pentru lucrătorii ÎM Regia ARA

Maiouri personalizate pentru lucrătorii ÎM Regia ARA

13-07-2017 | Hits:1112

Angajaţii ÎM „Regia ARA” – cu maiouri şi chipiuri personalizate!

Economie

Materialele de construcţii la preţuri „europene”

Materialele de construcţii la preţuri „europene”

13-07-2017 | Hits:268

Cât costă astăzi materialele de construcţii în magazinele specializate din Hânce...

Social

Ce fac moldovenii când îşi iau concediu?

Ce fac moldovenii când îşi iau concediu?

13-07-2017 | Hits:183

În perioada estivală, majoritatea cetăţenilor de la noi îşi iau bine meritatul c...