Menu
Cupa Şcolii municipale de Sporturi   la volei

Cupa Şcolii municipale de Sporturi  la volei

Sâmbătă, 2 decembrie, în sala de sport a Şcolii Pr...

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –   marcată în cerc restrâns

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –  marcată …

Luni, administraţia raionului a invitat preşedinţi...

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie civică – la un nou seminar raional 

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie …

 „Formarea competenţelor specifice/transfersale pr...

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festivalul „Grand Competition” din Iaşi

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festiv…

 La data de 2 decembrie curent, trupa de teatru dr...

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare: Teatrul MADE – cu un spectacol i...

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

Acasă la… familia Constantin şi Maria Caşu din or....

Interviu cu Aurel Penu

Interviu cu Aurel Penu

La o cafea cu Aurel Penu, fondatorul serviciului d...

Interviu cu Liuba Balan

Interviu cu Liuba Balan

La o cafea cu Liuba Balan, preşedinte AO „Speranţa...

Judokanul  Dorin Goţonoagă a cucerit medalia de aur la Campionatul European de tineret la judo

Judokanul Dorin Goţonoagă a cucerit medalia …

Judokanul  Dorin Goţonoagă a cucerit medalia de au...

Într-un final de toamnă, picii de la Stolniceni îi cântă ode acestui anotimp

Într-un final de toamnă, picii de la Stolnice…

Într-un final de toamnă, picii de la Stolniceni îi...

Două adolescente din Bozieni  s-au ales cu medalii la Campionatul internațional de Taekwondo

Două adolescente din Bozieni s-au ales cu me…

Două adolescente din Bozieni  s-au ales cu medalii...

Piața „Viless” din Hâncești a marcat jubileul de 20 ani de activitate

Piața „Viless” din Hâncești a marcat jubileul…

Piața „Viless” din Hâncești a marcat jubileul de 2...

Ansamblul de dansuri populare „Lăpușnița” – la Festivalul internațional de folclor românesc

Ansamblul de dansuri populare „Lăpușnița” – l…

Ansamblul de dansuri populare „Lăpușnița” – la Fes...

Băuturile fierbinți la sfârșit de toamnă... la prețuri care mai de care

Băuturile fierbinți la sfârșit de toamnă... l…

Băuturile fierbinți la sfârșit de toamnă... la pre...

Ce tradiţii frumoase aveţi stabilite în familia dvs.?

Ce tradiţii frumoase aveţi stabilite în famil…

Familia este mediul în care venim pe lume, ne dezv...

O fundaţie întreţine mai multe familii vulnerabile din satele Bozieni şi Dubovca

O fundaţie întreţine mai multe familii vulner…

 Se zice că și binele, și răul sunt în puterea noa...

Distrugem mai mult decât plantăm…

Distrugem mai mult decât plantăm…

Pentru că începutul lunii noiembrie, de obicei rec...

La Cărpineni se promovează un mod sănătos de viaţă!

La Cărpineni se promovează un mod sănătos de …

Mai nou, locuitorii din c. Cărpineni, pot face spo...

Drumuri mai vechi, mai noi...,   cu reparaţii de trei ani „în toi”?!

Drumuri mai vechi, mai noi..., cu reparaţii…

Drumuri mai vechi, mai noi...,  cu reparaţii de t...

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori şi arbuşti

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori…

De Ziua Naţională de înverzire a plaiului În raio...

Prev Next

Acasă la Ghenadie şi Liliana Buza din or. Hânceşti

Acasă la Ghenadie şi Liliana Buza din or. Hânceşti

Recunoştinţa pacienţilor, dragostea fiicelor şi zâmbetul nepotului le face viaţa împlinită!

Deşi nu fac parte dintr-o generaţie de medici, au dat curs unei astfel de generaţii, fiind ferm convinşi că aceasta le este vocaţia ambilor, dar şi a celor două fete ale lor, care, susţin, că şi-au ales cea mai nobilă şi frumoasă meserie.

 

  E vorba despre Ghenadie Buza, actualul preşedinte al raionului Hânceşti, fost medic chirurg şi şef al Secţiei Consultative şi soţia sa Liliana Buza, şefa Secţiei de Transfuzie a Sângelui a Spitalului raional Hânceşti. Deoarece ambii activează în sfere importante, CURIERUL a scris nu o dată despre activitatea acestora, în parte, de data aceasta, însă, am decis să ridicăm puţin cortina, şi mergând „Acasă la…” familia Buza, să facem puţin abstracţie de activitatea profesională, pentru a descoperi relaţiile de familie, valorile şi tradiţiile acesteia.

 

Un dans în doi care durează deja 32 de ani…

O casă de toată frumuseţea şi o terasă plină cu flori m-au dus de îndată la gândul că aici locuiesc nişte oameni gospodari, iar discuţia sinceră şi plină de afecţiune pe care am avut-o mai bine de două ore, m-a convins încă odată că ospitalitatea şi modestia, calităţi specifice neamului nostru, mai sunt prezente în familiile noastre.

  „Florile sunt pasiunea mea, ele îmi dau energie şi speranţă de viaţă, anume aici, printre ele, îmi place să-mi iau cafeaua de dimineaţă, în deplină linişte” - ne-a spus dna Liliana, invitându-ne să luăm loc la terasă, dânsa începându-şi povestea vieţii lor.

  S-au cunoscut în anul doi de facultate, la Universitatea de Medicină, fiind ambii acelaşi curs, dar grupe diferite. „Deoarece eram acelaşi curs, ne ştiam mai demult, dar totuşi am făcut cunoştinţă mai îndeaproape la o discotecă, Liliana invitându-mă prima la un dans” – îşi aduce aminte dl Ghenadie. „Eu doar te-am invitat la primul, tu însă, ai dansat cu mine pe urmă toată seară…”- a adăugat zâmbind gospodina casei, recunoscând ambii că acel dans, de fapt, i-a unit pentru totdeauna, el prelungindu-se deja 32 de ani trăiţi împreună. „Era tare frumos, unde mai pui că avea şi o ţinută atletică, de aceea era imposibil să nu te îndrăgosteşti de el”, recunoaşte dna Liliana, care şi-a adus aminte cu drag de vârsta studenţiei, în care pe lângă studii, spune ea, acea perioadă era plină de aventuri, întâlniri sub lună, dragoste şi clipe romantice. „M-a cucerit nu doar prin fizicul său, ci mult mai mult prin frumuseţea sufletului, prin bunătatea lui, prin scrisorile pline de dragoste pe care mi le scria din brigada studenţească, fiind în Kazahstan, a clipelor romantice, care, evident mă făceau să mă simt protejată, dar totodată alintată şi iubită”- remarcă dna Liliana.

  Romantismul din viaţa lor, după cum susţine dânsa nu a dispărut niciodată. „O surpriză foarte frumoasă, dar şi de neuitat mi-a făcut-o soţul într-un an, în ziua de 8 martie… Dimineaţa m-am sculat şi am ieşit la baie, venind înapoi, aşa dormitând am dat plapuma la o parte, şi am vrut să mă trântesc înapoi în pat…, bine că soţul a strigat: „Staiii!”, că de altfel… când am deschis ochii acolo mă aştepta în braţ de trandafiri…” – îşi aduce aminte zâmbind gospodina casei. 

  S-au întâlnit trei ani, după care la începutul anului cinci s-au căsătorit, dl Ghenadie având 24 de ani şi aleasa inimii sale, Liliana – 21 de ani. Deşi după încheierea studiilor au fost îndreptaţi cu serviciul în Cantemir, au ales să rămână la Hânceşti. „Ne-am desfăşurat practica pe parcursul anilor de studiu în Spitalul din Hânceşti, cunoşteam foarte bine acel colectiv de care ne ataşasem chiar – şef pe atunci fiind dl Ion Midrigan, , iar îndrumători de practică fiindu-ne medicii: d-nele Varvara Stempovschi şi Nelea Midrigan, d-nii Gheorghe Ţurcanu şi regretatul Valeriu Golovatâi, cărora le suntem până astăzi recunoscători. Şi deoarece eu sunt de baştină din Şipoteni, iar Liliana din Bardar, am decis că cel mai bine atât pentru noi, cât şi părinţii noştri, este să ne stabilim undeva la hotar, pentru a-i avea mereu în preajmă, şi a le purta de grijă” – ne-a specificat dl Buza, adăugând că Chişinăul, în care se trăgeau mulţi pe atunci, nu i-a tentat niciodată.  Angajaţi în Spitalul raional, dl Ghenadie pe un salariu de medic chirurg de urgenţă şi jumătate de salariu de medic chirurg-ordinator în Secţia de Chirurgie, şi dna Liliana - jumătate de salariu medic ORL-ist şi jumătate de salariu medic transfuziolog, aşa şi-au început viaţa de familie, care era mai mult trăită printre pacienţi, intervenţii chirurgicale, ture de noapte şi urgenţe… „Am fost medic-chirurg timp de 25 de ani, apoi din anul 2000, când s-a deschis Secţia consultativă am fost numit şef, rămânând totodată ca chirurg doar pe 0,5 salariu, având şi câte 3-4 servicii de noapte pe lună” – ne-a concretizat dl Ghenadie. Soţia sa, a practicat mai puţin însă OtoRinoLaringologia, iar din 1998 se transferă cu totul în Secţia de Transfuzie a Sângelui, fiindu-i, după spusele ei, mai aproape de firea ei îndrăzneaţă şi bine calculată. 

 

Roadele dragostei…

  Medicina şi familia pentru ei ambii au mers întotdeauna într-un pas, puse pe acelaşi cântar, fiind fideli acestora, dăruindu-se pe deplin cu statornicie aceleiaşi instituţii medicale. „Nu am avut niciodată gânduri să plecăm peste hotare, dar nici să ne transferăm cu serviciul într-o altă instituţie, deoarece, după mine, trebuie să rămâi fidel pacienţilor, să te dăruieşti în întregime meseriei pentru a-ţi vedea rodul muncii tale, dar şi recunoştinţa acestora, şi atunci aceasta se întoarce reciproc ”- ne spune dl Ghenadie, care deşi de doi ani e preşedinte al raionului, recunoaşte că-i este foarte greu, să nu-şi mai practice meseria de chirurg. „Visez în fiecare seară cum operez, de aceea aştept cu nerăbdare modificări la legislaţia în vigoare care să-mi permită să activez concomitent şi ca medic-chirurg.”

  Un rod al dragostei soţilor Buza sunt şi cele două fiice – Diana (de 27 de ani), care după absolvirea studiilor medicale în România, astăzi lucrează în calitate de medic stomatolog în Piatra Neamţ, şi Cătălina (de 23 de ani), care la moment îşi face studiile la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testimiţanu”, care, de fapt, cum ne-au confirmat părinţii, şi-au ales singure meseria respectivă, poate din considerentul că au trăit în permanenţă în anturajul şi problemele domeniului de sănătate. „Ele singure şi-au ales medicina, şi totuşi ne pare bine că s-a dat curs unei generaţii de medici, că este o continuitate şi nu ne rămâne decât să ne bucurăm de succesele lor”, ne spune dna Liliana lăudându-se totodată şi cu talentele muzicale ale fetelor sale, care ambele au absolvit Şcoala muzicală la pian.

  Dar cel mai dorit şi iubit membru al familiei Buza, la moment, e primul nepot de la fiica cea mai mică, David, care are 2 ani şi trei luni, care este inima şi energizantul casei. „Pentru mine el este lumina ochilor mei”- ne spune bunica Liliana. Pentru bunel, este mândria şi acel fiu dorit, pe care i l-a dăruit fiica tatei – Cătălina. 

 

Pasiuni şi secrete ale familiei…

  Dacă pasiunea dnei Liliana sunt florile, pe care le alintă cu privirea şi grija sa în fiecare zi, atunci pasiunea soţului său, Ghenadie, este prepararea vinului de casă, o îndeletnicire specifică firii unui moldovean. „Îmi place din diferite soiuri de poamă să prepar vin de casă, din vin negru să fac alb, cu care nu o dată am participat la diferite concursuri raionale. Din păcate, de când am ajuns preşedinte de raion, nu prea am timp pentru aceasta, dar cred că în toamna aceasta voi recupera neapărat cele pierdute… ”- ne-a mărturisit dl Buza. O mândrie a stăpânului casei e beciul său, care pentru el e ca o Casă Mare, amenajată într-un stil modern, în care-şi întâmpină oaspeţii şi poate să stea la un pahar de vorbă cu un delicios vin sau ţuică, preparată chiar de el însuşi. Iar pentru a se relaxa, mai nou de rutina politică, dl preşedinte lucrează în grădina sa, unde la moment cultivă nişte roşii de toată frumuseţea.

  O altă pasiune a actualului preşedinte este şi pregătirea bucatelor, secret care ni l-a destăinuit chiar consoarta sa. „Îi place să gătească, şi poate orice, chiar şi plăcinte, dar cel mai bine îi reuşeşte mâncarea preferată a familiei noastre – mămăliga cu brânză şi friptura cu carne de porc, care de obicei o pregătim duminica”- ne spune dna Liliana. 

  O mândrie a ambilor soţi, e casa în care locuiesc astăzi, care spun ei, e rodul contradicţiilor lor de ani de zile, apărute pe fonul design-ului, care într-un final a „născut” o lucrare splendidă. „Pe parcursul construcţiei casei, noi singuri am fost şi proiectanţi şi designeri, fiecare dintre noi venind cu diverse idei, care mai întotdeauna generau contradicţii, dar până la urmă totuşi ajungeam la consens, dând, desigur, dreptate soţului”- ne povesteşte dna Liliana, care recunoaşte că deşi ea e cea cu idei îndrăzneţe, cu iniţiativă, decizia finală până la urmă aparţine soţului.

  Alături de el, cu vorbe de încurajare şi susţinere, i-a fost şi atunci când Dl Ghenadie, s-a reprofilat puţin, schimbându-şi domeniul de activitate, de la medicină – în politică, de la şef al Secţiei Consultative  - la funcţia de preşedinte al raionului. „E cu totul alt domeniu, puţin mai dificil, din considerentul că dacă fiind medic-chirurg, rodul muncii mele, putea fi văzut şi apreciat după şapte-zece zile, când starea pacientului e clară deja, atunci, aici, rezultatul e unul de lungă durată”, susţine dl Ghenadie, cu toate acestea, spune el, fiind o fire mai credulă, pune accent în activitatea sa zilnică de moment mai mult pe aspiraţiile oamenilor, pe necesităţile acestora, şi orişice problemă se străduie s-o soluţioneze, indiferent de culoarea politică.

 La întrebarea mea, care este secretul unei căsnicii fericite şi durabile, soţii Ghenadie şi Liliana ne-au răspuns aproape într-un glas – că ar fi înţelegerea, (ascultându-se unul pe altul) şi stima reciprocă, dar pentru aceasta e nevoie de multă răbdare şi uneori cedare, fiecare dintre ei, ştiind deja când trebuie să faci acel pas înapoi, pentru a păstra dragostea şi armonia familiei lor. 

  Astăzi, ajunşi la o frumoasă vârstă de 53 de ani şi respectiv 50 ani, soţii Ghenadie şi Liliana Buza o spun cu mândrie că se simt fericiţi şi împliniţi, deoarece au reuşit multe în viaţă – să-şi întemeieze o familie, să-şi construiască o casă, să crească copii, să-şi facă carieră, şi toate prin muncă şi prin ani, alături mereu, şi ceea ce-şi mai doresc e să aibă pe cei dragi în preajmă sănătoşi, şi încă câţiva nepoţi, care să le suplinească fericirea zilnică şi speranţa de viaţă.

 

Tatiana TODOSEICIUC

 

back to top

Alte știri

Cultură

Ana Munteanu a trecut de duelurile   de la „Vocea României”

Ana Munteanu a trecut de duelurile  de la „Vocea României”

03-11-2017 | Hits:138

Tânăra interpretă din or. Hânceşti, Ana Munteanu, s-a duelat vineri seara cu un ...

Comunitate

Fenomenul violenţei – abordat multidisciplinar

Fenomenul violenţei – abordat multidisciplinar

03-11-2017 | Hits:131

La începutul săptămânii curente, în or. Hânceşti, s-a desfăşurat Forumul regiona...

Tineret

Consiliul local de tineret din Hânceşti a organizat sărbătoarea “Hânlloween”

Consiliul local de tineret din Hânceşti a organizat sărbătoarea “…

03-11-2017 | Hits:230

Consiliul local de tineret din Hânceşti a organizat sărbătoarea “Hânlloween” / S...

Interviu

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-ţi găsi un loc de muncă sau a te reprofila!

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-ţi găsi un loc …

03-11-2017 | Hits:252

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-ţi găsi un loc de muncă sau a ...

Politic

Ce impact credeţi că ar  avea asupra Republicii Moldova stoparea finanţării din partea UE?

Ce impact credeţi că ar avea asupra Republicii Moldova stoparea …

03-11-2017 | Hits:106

Recent, ambasadorul UE la Chişinău Peter Michalko a făcut public anunţul referit...

Actual

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori şi arbuşti

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori şi arbuşti

03-11-2017 | Hits:1116

De Ziua Naţională de înverzire a plaiului În raion s-au plantat 756 de puieţi d...