Menu
Sfatul Specialiştilor

Sfatul Specialiştilor

-Cum îţi poate schimba sportul stilul de viaţă, ce...

Sfatul Specialiștilor

Sfatul Specialiștilor

Hepatita Virală A – Boala „Mâinilor Murdare” Hepa...

La o cafea cu Adrian Oprea, directorul BC Moldindconbank, filiala Hânceşti

La o cafea cu Adrian Oprea, directorul BC Mol…

„Moldindconbank are cea mai largă gamă şi cele mai...

100 de locuri noi în Grădiniţa "Andrieş", din mun.Hînceti

100 de locuri noi în Grădiniţa "Andrieş…

La începutul săptămânii curente, primarul mun. Hân...

Omagiu pentru focul Olimpic din 1980 la Hînceşti

Omagiu pentru focul Olimpic din 1980 la Hînce…

„Mişca” va avea o imagine nouă!  

Interviu cu Rita Dănilă

Interviu cu Rita Dănilă

Interviu cu Rita Dănilă, directorul Gimnaziului Co...

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate prin intonarea romanțelor

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate …

Cu ocazia marcării celor 168 de ani de la nașterea...

Cu gândul la electorale…

Cu gândul la electorale…

 Am păşit într-un nou an, pentru majoritatea dintr...

Elevii de la Boghiceni – antrenaţi   într-o activitate de caritate

Elevii de la Boghiceni – antrenaţi  într-o a…

 Membrii Consiliului Elevilor (CE) din cadrul Gimn...

Interviu cu Valentina Geamănă

Interviu cu Valentina Geamănă

La o cafea cu Valentina Geamănă, preşedintele AO „...

De ce oamenii petrec atât de mult timp   pe rețelele de socializare?

De ce oamenii petrec atât de mult timp pe r…

În această viaţă ai cel puţin 100 de prieteni: ei ...

Încă un primar a depus mandatul!

Încă un primar a depus mandatul!

 Candidatul PDM Gheorghe Filipschi, care deţinea a...

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţional de imunizări

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţio…

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţional d...

Cupa Şcolii municipale de Sporturi   la volei

Cupa Şcolii municipale de Sporturi  la volei

Sâmbătă, 2 decembrie, în sala de sport a Şcolii Pr...

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –   marcată în cerc restrâns

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –  marcată …

Luni, administraţia raionului a invitat preşedinţi...

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie civică – la un nou seminar raional 

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie …

 „Formarea competenţelor specifice/transfersale pr...

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festivalul „Grand Competition” din Iaşi

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festiv…

 La data de 2 decembrie curent, trupa de teatru dr...

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare: Teatrul MADE – cu un spectacol i...

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

Acasă la… familia Constantin şi Maria Caşu din or....

Prev Next

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

Acasă la… familia Constantin şi Maria Caşu din or. Hânceşti

„Fiicele ne cheamă în Spania, dar noi nu ne îndurăm să ne lăsăm casa, rudele pe care le mai avem, prietenii şi vecinii, alături de care am trăit o viaţă…”

 Se spune că nici un bărbat sau o femeie nu ştie ce înseamnă iubirea perfectă decât după ce au fost căsătoriţi vreme de un sfert de secol… E înţelegere şi compatibilitate, e cedare reciprocă, e grijă unul faţă de altul, e multă răbdare şi stimă, ne spune familia Maria şi Constantin Caşu din or. Hânceşti, care duminică, 3 decembrie, îşi vor marca frumoasa aniversare de 50 ani împreună, mai bine zis, Nunta cea de Aur. 

 Le-am făcut o vizită la începutul acestei săptămâni, rămânând foarte impresionată de ospitalitatea şi armonia relaţiilor acestui cuplu, ajuns la onorabila vârstă de 71 de ani - dna Maria, (căreia ai casei îi spun, de fapt Clavdia, o poveste mai veche, la care vom reveni ulterior) şi 77 de ani - dl Constantin. 

  „La o lună după ce ne-am cunoscut, (întâlnindu-ne întâmplător la staţia din Sărata Galbenă, eu fiind pe atunci studentă în anul III la Institutul politehnic, iar el deja angajat în calitate de metodist pe sport în satul meu de baştină), am jucat nunta în Sărata Galbenă” – îşi aminteşte dna Maria. Eu aveam 21 de ani, iar Constantin – 27 de ani… Probabil, aşa ne-a fost dat să ne întâlnim şi îndrăgim…”

  „Mi-a căzut tronc la inimă de îndată ce am văzut-o, nu ştiu prin ce m-a cucerit cel mai mult, dar am înţeles din start că asta-mi este jumătatea mea pentru tot restul vieţii” – ne spune nostalgic dl Constantin. Au jucat nuntă mare şi bogată, la care au cântat cei mai vestiţi de pe atunci lăutari ţigani „Faloşenii”, veselia ţinând aproape o săptămână. Şi-au început viaţa de familie, după cum era pe atunci obiceiul, la casa mirelui… „Am trăit în casa socrilor nouă ani, alături de cele 4 surori ale soţului, el făcând parte dintr-o familie cu 10 copii…, dar niciodată nu am primit careva reproşuri sau ofense, fiind nora iubită de ei…” – îşi aduce aminte mătuşa Maria cu multă stimă de părinţii soţului, care demult nu mai sunt în viaţă. 

  Printre amintirile depănate cu multă nostalgie, soţii Constantin şi Maria ne-au vorbit cu o deosebită dragoste de cele două fete pe care le au, astăzi realizate şi pe la casele lor, deşi ambele la moment departe de casă, tocmai în Spania. „Lilia, fiica cea mai mare, economist de profesie, are două fete, care la rândul lor, ne-au adus pe lume deja trei strănepoţi – un băiat de zece ani şi 2 fetiţe – una de doi ani, şi alta - de un anişor. Fata cea mai mică, Lucia, profesoară de limbă engleză, are un singur băiat de 16 ani, Cătălin, pe care, aşa ne-a sortit destinul să-l creştem noi, eu împreună cu soţul, de la un an jumătate până la zece ani jumătate…, apoi a plecat cu mamă-sa în Spania…” – ne povesteşte printre lacrimi dna Maria, despărţirea de care i-a marcat dureros pe ambii, fiindu-le în acea perioadă unica mângâiere şi alinare. „Vorbim pe skype în fiecare zi cu el, dar oricum ne lipseşte mult, şi ne apasă câteodată aşa un dor năprasnic…, şi nu doar de el, dar şi de fete, precum şi de nepoţi, care sunt cu toţii plecaţi din ţară… Fiicele ne cheamă să trecem cu traiul la ele, acolo în Spania, dar noi nu ne îndurăm să ne lăsăm casa, rudele pe care le mai avem, prietenii şi vecinii, alături de care am trăit o viaţă…”-   ne-a specificat mătuşa Maria, ştergându-şi câte o lacrimă de pe obraz. 

  „Numele meu de botez şi în actul de naştere, iniţial a fost Maria, dar tatăl meu îşi dorea să fie Clavdia, (numele surorii sale), de aceea pentru toţi ai casei, dar şi în şcoală am fost Clavdia, ulterior când am plecat la facultate, am fost din nou „rebotezată” în Maria, deoarece acesta era numele din acte… aşa că, astăzi, port două nume Maria-Clavdia”, ne povesteşte gospodina casei, accentuându-ne că de fapt, ambele nume i-au plăcut şi i-au purtat noroc. 

  Au fost fideli nu doar familiei, dar şi profesiei sale, muncind cu mult devotament ambii după specialitatea însuşită. Dna Maria a muncit peste 25 de ani în calitate de economist la Combinatul raional de deservire din Hânceşti, iar dl Constantin s-a remarcat în raion în cadrul diverselor competiţii sportive, fiind maestru în lupte libere şi naţionale şi angajat în sovhozul-fabrică „Victoria” în calitate de metodist în sport circa 30 de ani. 

  Acum cinci ani, cuplul Caşu, adică mirele, dl Constantin – cu buchetul în piept şi mireasa, dna Maria, cu coroniţă pe cap, şi-au sărbătorit 45 de ani de căsnicie, Nunta de safir, la care au fost prezenţi toţi ai casei, copiii, nepoţii, rudele şi vecinii. În curând, în prima duminică din decembrie, familia Caşu, care a trecut cu brio examenul vieţii, va da o petrecere pe cinste şi la cei 50 de ani împreună. „Evident, că vom marca jubileul, doar că fără copii, nepoţi şi strănepoţi, ei vor veni cu toţii la vară, iar duminică – îi vom avea alături sufleteşte…”

  Privind în urmă, după atâţia ani trăiţi împreună, soţii Caşu mi-au accentuat că se simt împliniţi, deoarece o viaţă au activat în domeniile dragi inimii lor, totodată şi-au pus sufletul în creşterea şi educarea celor două fete, apoi nepoţi, acasă domnind întotdeauna liniştea şi armonia căminului familial. Şi deşi bătrâneţea e cam urâtă şi plină de boli, copiii, nepoţii şi strănepoţii, care le sunt toată comoara vieţii lor, nu-i lasă nici pentru o clipă să se simtă singuratici, uitaţi sau neglijaţi, alintându-i cu diverse cadouri de peste hotare, pupici şi felicitări virtuale pe reţelele de socializare. Şi asta îi motivează cel mai mult să-şi trăiască cu satisfacţie bătrâneţea!

 

 

Tatiana TODOSEICIUC

 

 

back to top

Alte știri

Comunitate

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate prin intonarea romanțelor

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate prin intonarea roman…

23-01-2018 | Hits:208

Cu ocazia marcării celor 168 de ani de la nașterea poetului-nepereche Mihai Emin...

Interviu

Interviu cu Rita Dănilă

Interviu cu Rita Dănilă

23-01-2018 | Hits:266

Interviu cu Rita Dănilă, directorul Gimnaziului Cotul Morii „Lipsa instituţiilo...