Menu
Viceministrul Muncii în vizită la Hânceşti

Viceministrul Muncii în vizită la Hânceşti

Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei ...

Succes pentru proiectul “Vineri Film’s”

Succes pentru proiectul “Vineri Film’s”

Proiectul  “Vineri Film’s” a fost lansat cu succes...

Marele premiu pentru actorii din Mingir

Marele premiu pentru actorii din Mingir

Marele premiu pentru trupa de teatru „Ghioceii” la...

Excursie pentru sportivii din Hânceşti

Excursie pentru sportivii din Hânceşti

Tinerii sportivi din Hânceşti – în vizită la Unive...

Primul val de deportări

Primul val de deportări

Primul val de deportări – comemorat la Hânceşti

FC Petrocub - la înălţimi

FC Petrocub - la înălţimi

FC Petrocub se pregăteşte de Campionatul Moldovei ...

Ziua medicului la Hânceşti

Ziua medicului la Hânceşti

Diplome şi dedicaţii muzicale pentru medicii din r...

Donaţie de ambulanţe

Donaţie de ambulanţe

Încă o donație pentru Spitalul raional venită din ...

Motocicletă implicată în accident

Motocicletă implicată în accident

Doi tineri pe motocicletă s-au tamponat violent în...

Indemnizaţii mai mari pentru medicii care... fug

Indemnizaţii mai mari pentru medicii care... …

Ţara rămâne fără medici şi cadre medicale, care pr...

Turneu la lupte libere

Turneu la lupte libere

Turneul Naţional de lupte libere „Cupa Hânceşti” -...

Cât vă costă o vacanţă?!

Cât vă costă o vacanţă?!

O vacanţă de vis se prea poate să rămână la statut...

Pe uliţa satului… Şipoteni     

Pe uliţa satului… Şipoteni    

Satul Şipoteni a prins viaţă şi culoare!

Norme de securitate la scăldat

Norme de securitate la scăldat

Salvatorii recomandă respectarea normelor de secur...

Pasionat de sport

Pasionat de sport

Aniversare – marcat pe terenul de fotbal, alături ...

Dezastru la cimitirul vechi din Hânceşti

Dezastru la cimitirul vechi din Hânceşti

Avem grijă de mormintele celor dragi, „scuipând” p...

Interviu cu Igor Untilă

Interviu cu Igor Untilă

„Cele mai mari rezultate sunt de fapt, nu cupele ş...

La Bujor s-a deschis sezonul sportiv

La Bujor s-a deschis sezonul sportiv

La Bujor a avut loc deschiderea sezonului sportiv ...

Interviu cu Ion Duminică

Interviu cu Ion Duminică

La o cafea cu Ion Duminică, şeful Secţiei Traumato...

Prev Next

Oamenii cedează în faţa modernismului

Oamenii cedează în faţa modernismului

Valentina Boiangiu din c. Paşcani, promotor al folclorului muzical: „Mă amărăşte faptul că astăzi oamenii cedează în faţa modernismului, diminuând autenticitatea tradiţiilor şi obiceiurilor strămoşeşti…”

 

O fire modestă, omenoasă, conştiincioasă, dar nicidecum pasivă, ci dimpotrivă întotdeauna plină de entuziasm, energie şi creaţie, chiar şi azi, la cei aproape 74 de ani ai săi. Aşa o descriu pe Valentina Boiangiu mulţi consăteni, colegi de breaslă de-ai ei, dar şi discipolii, pe care i-a instruit de-a lungul anilor în cunoaşterea limbii franceze, activând aproape jumătate de secol în şcoala din satul său natal, Paşcani. Dacă de pedagogie s-a lăsat acum patru ani, (din cauza sănătăţii şubrede), de activitatea culturală, pe care o practica concomitent, nu se poate dezice nicidecum, creaţia fiindu-i unicul refugiu de la rutina zilnică. Săptămâna trecută, dna Boiangiu ne-a vizitat la redacţie cu un tumult de poezii, cântece populare, doine, balade, etc. – creaţii proprii, precum şi culegeri din folclorul nostru autentic, pe care le are adunate pe nişte foi îngălbenite de rugina timpului. Recitându-ne ceva din creaţia proprie, ne-a relatat şi câteva crâmpeie din viaţa sa, care spune ea a trăit-o „cu conştiinţa împăcată şi cu dragoste de oameni, lăsând, după părerea ei, o urmă pe acest pământ”…

„Îndată după absolvirea facultăţii am activat aproape doi ani în Şcoala Medie din satul Lăpuşna, apoi m-am transferat în satul meu natal, Paşcani, simţindu-mă trasă de rădăcină. Aici am avut marele noroc să activez într-un colectiv cu tradiţii, alături de foştii mei dascăli, profesori de o cultură şi inteligenţă colosală ” – îşi aduce aminte cu nostalgie dna Boiangiu. Are un stagiu de 47 de ani în calitate de profesoară de limbă franceză, în care a îndrumat zeci de discipoli, care au avut succese remarcabile la diverse olimpiade şcolare, dar şi promoţii întregi, cărora le-a fost „părinte spiritual” în anii de adolescenţă. Poate pentru  exigenta sa, competenţa unui adevărat profesor, dar şi sufletul mereu deschis pentru comunicare, este sunată permanent de foştii săi elevi din diferite colţuri ale lumii pentru a o întreba de sănătate şi a-şi aduce aminte de unele năzbâtii din şcoală. „Chiar dăunezi, de la Piter, m-a sunat fostul meu elev, Oleg Coşleţ, pe care nu l-am recunoscut deodată, la care el, mi-a spus: „vă sună cel mai „cuminţel” elev…”, (râde), da, era un băiat plin de şotii, dar bun la suflet… Mă bucur, că nu mă simt uitată… Mă sună foştii mei elevi de la Paris, Strasburg, Rusia, Italia, etc… cu ocazii şi fără, pentru a mă întreba de sănătate sau aşa pentru a-şi aduce aminte de anii de şcoală.” De fapt, şcoala şi copiii au fost totul pentru ea, dedicându-se acestora de-a lungul vieţii cu multă abnegaţie şi suflet, probabil, spune d-ei, aceasta, fiindu-i, adevărata vocaţie. Concomitent, a dus o activitate culturală, promovând tradiţiile şi obiceiurile populare.

  Deşi a început a-şi aşterne unele creaţii proprii pe hârtie încă din anii tinereţii, începând cu anul 2000, dna Boiangiu se implică mai activ în activitatea culturală a localităţii, astfel că în 2003, devine fondatoarea ansamblului „Vatra satului”. „Era un ansamblu în componenţa căruia intrau în preponderenţă oameni simpli: ţărani, femei de la sapă, ciobani, etc., şi doar câţiva intelectuali. Prin ei, după mine, este mai original, mai autentic să redai acele tradiţii şi obiceiuri populare care ne reprezintă ca neam”- ne povesteşte entuziasmată Valentina Boiangiu. Anume cu acest ansamblu, dna Boiangiu a renăscut în localitate acele obiceiuri: „rodina” – care se făcea la naşterea copilului, şezătoarea de Sf. Andrei, Pascalia, etc. Mai târziu, a atras în acest ansamblu şi locuitori ai satului Pereni, care după cum ne-a spus chiar d-ei, „cei de la Pereni sunt născuţi cu jocul şi cântecul în sânge”… „Din cauză că nu dispuneam de costume naţionale, din păcate, nu am putut să ne afirmăm cu acest ansamblu pe înaltele scene…” 

  Cu mult drag, îşi aduce aminte dna Boiangiu de primele sale creaţii. „Primul meu cântec compus a fost „Hopa-i ţica şi-un ţicoi”, (inspirat de la bunică-mea), cu care am evoluat la un festival pentru elevi. Apoi au urmat: „Ciobăneasca”, „Moş Tudorache”, (protagonistul căruia a fost chiar actualul director al Casei de Cultură, Nicolae Rotaru), cântec cu care am luat primul loc pe republică în anul 2013 la Festivalul republican al profesorilor. Am două piese cu care mă mândresc şi sunt adeseori preluate în cadrul diverselor evenimente ale satului: „Imnul Paşcanilor” şi doina „Caldă-i vatra neamului”. Un fel de crez al meu este Bocetul deportaţilor „Lacrimă pe sânge”: „Răstignită-i crucea pe un vârf de deal,/Dar jos lângă cruce, măiculiţa plânge,/ Plânge maica, plânge…/ Lacrimă de sânge…” În total astăzi, are aproape 40 de cântece, care sunt interpretate în cadrul diverselor măsuri, inclusiv de ansamblul „Pe un picior de plai” din c. Paşcani, printre acestea mai fiind: pastoralele „Măicuţa părăsită”, „Durdă, durdă..”, „Oicică, căpricică”, „Ciobănească”, în stil arhaic, „Cântec de pahar”, etc.

  La scrierea creaţiilor sale, dna Boiangiu ne spune că s-a consultat chiar cu distinsul compozitor şi folclorist, Andrei Tamazlâcaru, membru al Uniunii muzicienilor din Moldova, care pe timpuri, era un oaspete frecvent în localităţile rurale.

  Contactat telefonic, dl Tamazlâcaru ne-a declarat următoarele: „Da, îmi aduc aminte, am descoperit-o pe dna Valentina Boiangiu din s. Paşcani în una din expediţiile mele folclorice pe teren, piesele sale fiind interpretate cu mult suflet la diverse concursuri şi festivaluri de ansamblul de elevi „Pe un picior de plai”, (condus de dna Ecaterina Ursu, tot o doamnă cu inimă). Atunci chiar am încurajat-o pe dna Boiangiu să continue în acelaşi stil. Mă bucur că avem prin satele noastre aşa purtători de folclor, care promovează melodiile folclorice, cântecele religioase, aproape uitate, ce se renasc prin organizarea şezătorilor, festivalurilor, etc. Îmi creşte inima când aud asemenea piese, doar nu în zadar se spune, că folclorul muzical din satele noastre sonorizează istoria” – a declarat pentru CURIER Andrei Tamazlâcaru, numit apostolul cântecului din străbuni.

  Doar cuvinte de înaltă apreciere a avut să ne spună şi Victoria Furtună, asistent social din cadrul primăriei Paşcani, care a fost una din discipolele dnei Boiangiu. „Dna Valentina mi-a fost profesoară de limbă franceză şi dirigintă. Este, în primul rând, o fire plină de omenie, inteligenţă şi bunătate sufletească. A fost o profesoară foarte exigentă faţă de elevi, dar, în primul rând, faţă de sine, fiind o profesionistă în predarea materiei limbii franceze, fapt care se dovedeşte prin multiplele locuri premiante ale elevilor la concursurile şcolare. Pentru comunitatea din Paşcani, şi nu numai, dna Boiangiu a lăsat o amprentă frumoasă atât pe tărâmul pedagogic cât şi cultural” – a declarat cu mândrie, fosta elevă.  

  Mai bine de 10 ani, dna Valentina Boiangiu a fost un activ promotor al valorilor culturale, organizând la nivel de comunitate diferite măsuri cultural-artistice de sărbători, scoţând în evidenţă tradiţiile strămoşeşti: inclusiv la Hramul satului, Pascalia, Festivalul Vinului, Sf. Andrei, etc.   

  Şezătorile sale cu un scenariu inedit, organizate într-un stil aparte autentic neamului nostru, erau nişte spectacole de excepţie, apreciate şi de reprezentanţii Direcţiei raionale Cultură şi Turism.  

    „Este o plăcere a creiona chipul unei Doamne care emană o aură deosebită, afirmându-se drept o personalitate marcantă în domeniul culturii, ne-a opinat Ana Dumitraş, specialist principal al Direcţiei raionale Cultură şi Turism. Dna Valentina Boiangiu a adunat cu mare grijă toate mărgăritarele împrăștiate prin satele noastre, le-a șlefuit cu multă migală, le-a dat culoare și strălucire. Pe parcursul anilor, a valorificat tradițiile și obiceiurile, ritualurile și credința, cântecul folcloric și portul național, elogiind virtutea spirituală și morală a poporului din sânul căruia a ieșit. Montate în scenă, aceste tradiții poartă amprenta timpului de altă dată, dar și noblețea unui suflet fin, precum este al Domniei sale. Satul Pașcani – vatra doinelor străbune, covata unde se plămădesc cele mai frumoase spectacole populare, a devenit o adevărată universitate a Frumosului, de unde te poți delecta de farmecul cântecului folcloric, dragostea de joc, de obiceiuri, poți deprinde doinitul dulce al duioaselor doine, balade, hore, etc. compuse de Valentina Boiangiu, care, pe bună dreptate, este un etnograf de mare valoare ce constituie zestrea noastră națională” – şi-a încheiat caracteristica eroinei noastre, dna Dumitraş. 

  

  Astăzi, după cum spune dna Boiangiu, se regăseşte în recitalurile marelui poet Grigore Vieru, cu care adeseori stă la sfat. „Îmi place să stau de vorbă cu Domnia sa, în care îmi pare că, el taciturn mă învaţă şi îmi inspiră noi idei de vreo poezie sau cântec…” 

   Nu regretă apusul său modest de viaţă, în care nu a adunat averi, ci doar creaţii proprii, o casă bătrânească şi o grădină cu flori… „Mă amărăşte faptul că astăzi oamenii cedează în faţa modernismului, diminuând autenticitatea tradiţiilor şi obiceiurilor strămoşeşti, care educau generaţiile în stilul de a păstra acea puritate, sinceritate sufletească şi dragoste de oameni…”- ne-a spus-o în finalul discuţiei, purtătoarea de folclor, Valentina Boiangiu din c. Paşcani.

 

Tatiana TODOSEICIUC 

 

           

 

back to top

Alte știri

Comunitate

Ce limbă vorbim?

Ce limbă vorbim?

15-06-2017 | Hits:70

Potrivit Recensământului Populației și al locuințelor din anul 2014, 52,7% dintr...

Sport

FC Petrocub are un nou antrenor

FC Petrocub are un nou antrenor

15-06-2017 | Hits:97

Recent, FC Petrocub a reziliat de comun acord contractul cu antrenorul principal...

Comunitate

Icoană aşteptată la Bujor

Icoană aşteptată la Bujor

15-06-2017 | Hits:75

O frumoasă amintire pentru creştinii de la Bujor

Interviu

Interviu cu Ion Duminică

Interviu cu Ion Duminică

15-06-2017 | Hits:152

La o cafea cu Ion Duminică, şeful Secţiei Traumatologie, Spitalul raional Hânceş...

Comunitate

La Bujor s-a deschis sezonul sportiv

La Bujor s-a deschis sezonul sportiv

15-06-2017 | Hits:36

La Bujor a avut loc deschiderea sezonului sportiv

Interviu

Interviu cu Igor Untilă

Interviu cu Igor Untilă

15-06-2017 | Hits:81

„Cele mai mari rezultate sunt de fapt, nu cupele şi medaliile, nici titlurile, c...