Menu
Vizite de lucru la instituţiile de învăţământ

Vizite de lucru la instituţiile de învăţământ

Vizite de lucru ale Consiliului raional şi Direcţi...

Miri în costume naţionale - tradiţie la Bujor

Miri în costume naţionale - tradiţie la Bujor

Costumele naţionale au devenit o tradiţie pentru m...

Competiţii sportive în rândul nevăzătorilor

Competiţii sportive în rândul nevăzătorilor

Campionatului Național la turism și orientare in s...

Pregătiri pentru noul an şcolar

Pregătiri pentru noul an şcolar

Parteneriatul – cheia succesului la gimnaziul Oneş...

Seminar pentru apicultori

Seminar pentru apicultori

Apicultorii din raion – instruiţi vizavi de întreţ...

Parteneriate la nivel de comună

Parteneriate la nivel de comună

12 primării din raionul Hânceşti s-au înfrățit cu ...

Dorim să mai venim vinerea în ospeţie...

Dorim să mai venim vinerea în ospeţie...

Dorim să mai venim vinerea în ospeţie...

Ce fac moldovenii când îşi iau concediu?

Ce fac moldovenii când îşi iau concediu?

În perioada estivală, majoritatea cetăţenilor de l...

Materialele de construcţii la preţuri „europene”

Materialele de construcţii la preţuri „europe…

Cât costă astăzi materialele de construcţii în mag...

De "sânziene" - în vizită la Cioara

De "sânziene" - în vizită la Cioara

„Apa sfântă de izvor, pentru prezent şi viitor” - ...

Maiouri personalizate pentru lucrătorii ÎM Regia ARA

Maiouri personalizate pentru lucrătorii ÎM Re…

Angajaţii ÎM „Regia ARA” – cu maiouri şi chipiuri ...

Pe uliţa satului... Sărata Galbenă

Pe uliţa satului... Sărata Galbenă

Comuna Sărata Galbenă – în plină implementare a un...

Interviu cu Zinaida Dubceac

Interviu cu Zinaida Dubceac

La o cafea cu Zinaida Dubceac, şefa Serviciului ra...

Caz de înec la Logăneşti

Caz de înec la Logăneşti

Un băieţel de 8 ani s-a înecat într-un iaz din Log...

Drum inaugurat la Hânceşti

Drum inaugurat la Hânceşti

O porţiune de drum ce leagă două trasee naţionale ...

FC Petrocub - la un pas de victorie

FC Petrocub - la un pas de victorie

După mai multe meciuri amicale - FC Petrocub a fos...

O adolescentă talentată la Bozieni

O adolescentă talentată la Bozieni

Dumitriţa Ungureanu – o adolescentă talentată din ...

Corul " Veteranii" în vizită la parohia din Bujor

Corul " Veteranii" în vizită la par…

Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli  - cu surprize la p...

S-a dezinfectat apa din rezervoarele oraşului

S-a dezinfectat apa din rezervoarele oraşului

Apa din rezervoarele oraşului – dezinfectată mai d...

Acasă la Ghenadie şi Liliana Buza din or. Hânceşti

Acasă la Ghenadie şi Liliana Buza din or. Hân…

Recunoştinţa pacienţilor, dragostea fiicelor şi zâ...

Prev Next

Oamenii cedează în faţa modernismului

Oamenii cedează în faţa modernismului

Valentina Boiangiu din c. Paşcani, promotor al folclorului muzical: „Mă amărăşte faptul că astăzi oamenii cedează în faţa modernismului, diminuând autenticitatea tradiţiilor şi obiceiurilor strămoşeşti…”

 

O fire modestă, omenoasă, conştiincioasă, dar nicidecum pasivă, ci dimpotrivă întotdeauna plină de entuziasm, energie şi creaţie, chiar şi azi, la cei aproape 74 de ani ai săi. Aşa o descriu pe Valentina Boiangiu mulţi consăteni, colegi de breaslă de-ai ei, dar şi discipolii, pe care i-a instruit de-a lungul anilor în cunoaşterea limbii franceze, activând aproape jumătate de secol în şcoala din satul său natal, Paşcani. Dacă de pedagogie s-a lăsat acum patru ani, (din cauza sănătăţii şubrede), de activitatea culturală, pe care o practica concomitent, nu se poate dezice nicidecum, creaţia fiindu-i unicul refugiu de la rutina zilnică. Săptămâna trecută, dna Boiangiu ne-a vizitat la redacţie cu un tumult de poezii, cântece populare, doine, balade, etc. – creaţii proprii, precum şi culegeri din folclorul nostru autentic, pe care le are adunate pe nişte foi îngălbenite de rugina timpului. Recitându-ne ceva din creaţia proprie, ne-a relatat şi câteva crâmpeie din viaţa sa, care spune ea a trăit-o „cu conştiinţa împăcată şi cu dragoste de oameni, lăsând, după părerea ei, o urmă pe acest pământ”…

„Îndată după absolvirea facultăţii am activat aproape doi ani în Şcoala Medie din satul Lăpuşna, apoi m-am transferat în satul meu natal, Paşcani, simţindu-mă trasă de rădăcină. Aici am avut marele noroc să activez într-un colectiv cu tradiţii, alături de foştii mei dascăli, profesori de o cultură şi inteligenţă colosală ” – îşi aduce aminte cu nostalgie dna Boiangiu. Are un stagiu de 47 de ani în calitate de profesoară de limbă franceză, în care a îndrumat zeci de discipoli, care au avut succese remarcabile la diverse olimpiade şcolare, dar şi promoţii întregi, cărora le-a fost „părinte spiritual” în anii de adolescenţă. Poate pentru  exigenta sa, competenţa unui adevărat profesor, dar şi sufletul mereu deschis pentru comunicare, este sunată permanent de foştii săi elevi din diferite colţuri ale lumii pentru a o întreba de sănătate şi a-şi aduce aminte de unele năzbâtii din şcoală. „Chiar dăunezi, de la Piter, m-a sunat fostul meu elev, Oleg Coşleţ, pe care nu l-am recunoscut deodată, la care el, mi-a spus: „vă sună cel mai „cuminţel” elev…”, (râde), da, era un băiat plin de şotii, dar bun la suflet… Mă bucur, că nu mă simt uitată… Mă sună foştii mei elevi de la Paris, Strasburg, Rusia, Italia, etc… cu ocazii şi fără, pentru a mă întreba de sănătate sau aşa pentru a-şi aduce aminte de anii de şcoală.” De fapt, şcoala şi copiii au fost totul pentru ea, dedicându-se acestora de-a lungul vieţii cu multă abnegaţie şi suflet, probabil, spune d-ei, aceasta, fiindu-i, adevărata vocaţie. Concomitent, a dus o activitate culturală, promovând tradiţiile şi obiceiurile populare.

  Deşi a început a-şi aşterne unele creaţii proprii pe hârtie încă din anii tinereţii, începând cu anul 2000, dna Boiangiu se implică mai activ în activitatea culturală a localităţii, astfel că în 2003, devine fondatoarea ansamblului „Vatra satului”. „Era un ansamblu în componenţa căruia intrau în preponderenţă oameni simpli: ţărani, femei de la sapă, ciobani, etc., şi doar câţiva intelectuali. Prin ei, după mine, este mai original, mai autentic să redai acele tradiţii şi obiceiuri populare care ne reprezintă ca neam”- ne povesteşte entuziasmată Valentina Boiangiu. Anume cu acest ansamblu, dna Boiangiu a renăscut în localitate acele obiceiuri: „rodina” – care se făcea la naşterea copilului, şezătoarea de Sf. Andrei, Pascalia, etc. Mai târziu, a atras în acest ansamblu şi locuitori ai satului Pereni, care după cum ne-a spus chiar d-ei, „cei de la Pereni sunt născuţi cu jocul şi cântecul în sânge”… „Din cauză că nu dispuneam de costume naţionale, din păcate, nu am putut să ne afirmăm cu acest ansamblu pe înaltele scene…” 

  Cu mult drag, îşi aduce aminte dna Boiangiu de primele sale creaţii. „Primul meu cântec compus a fost „Hopa-i ţica şi-un ţicoi”, (inspirat de la bunică-mea), cu care am evoluat la un festival pentru elevi. Apoi au urmat: „Ciobăneasca”, „Moş Tudorache”, (protagonistul căruia a fost chiar actualul director al Casei de Cultură, Nicolae Rotaru), cântec cu care am luat primul loc pe republică în anul 2013 la Festivalul republican al profesorilor. Am două piese cu care mă mândresc şi sunt adeseori preluate în cadrul diverselor evenimente ale satului: „Imnul Paşcanilor” şi doina „Caldă-i vatra neamului”. Un fel de crez al meu este Bocetul deportaţilor „Lacrimă pe sânge”: „Răstignită-i crucea pe un vârf de deal,/Dar jos lângă cruce, măiculiţa plânge,/ Plânge maica, plânge…/ Lacrimă de sânge…” În total astăzi, are aproape 40 de cântece, care sunt interpretate în cadrul diverselor măsuri, inclusiv de ansamblul „Pe un picior de plai” din c. Paşcani, printre acestea mai fiind: pastoralele „Măicuţa părăsită”, „Durdă, durdă..”, „Oicică, căpricică”, „Ciobănească”, în stil arhaic, „Cântec de pahar”, etc.

  La scrierea creaţiilor sale, dna Boiangiu ne spune că s-a consultat chiar cu distinsul compozitor şi folclorist, Andrei Tamazlâcaru, membru al Uniunii muzicienilor din Moldova, care pe timpuri, era un oaspete frecvent în localităţile rurale.

  Contactat telefonic, dl Tamazlâcaru ne-a declarat următoarele: „Da, îmi aduc aminte, am descoperit-o pe dna Valentina Boiangiu din s. Paşcani în una din expediţiile mele folclorice pe teren, piesele sale fiind interpretate cu mult suflet la diverse concursuri şi festivaluri de ansamblul de elevi „Pe un picior de plai”, (condus de dna Ecaterina Ursu, tot o doamnă cu inimă). Atunci chiar am încurajat-o pe dna Boiangiu să continue în acelaşi stil. Mă bucur că avem prin satele noastre aşa purtători de folclor, care promovează melodiile folclorice, cântecele religioase, aproape uitate, ce se renasc prin organizarea şezătorilor, festivalurilor, etc. Îmi creşte inima când aud asemenea piese, doar nu în zadar se spune, că folclorul muzical din satele noastre sonorizează istoria” – a declarat pentru CURIER Andrei Tamazlâcaru, numit apostolul cântecului din străbuni.

  Doar cuvinte de înaltă apreciere a avut să ne spună şi Victoria Furtună, asistent social din cadrul primăriei Paşcani, care a fost una din discipolele dnei Boiangiu. „Dna Valentina mi-a fost profesoară de limbă franceză şi dirigintă. Este, în primul rând, o fire plină de omenie, inteligenţă şi bunătate sufletească. A fost o profesoară foarte exigentă faţă de elevi, dar, în primul rând, faţă de sine, fiind o profesionistă în predarea materiei limbii franceze, fapt care se dovedeşte prin multiplele locuri premiante ale elevilor la concursurile şcolare. Pentru comunitatea din Paşcani, şi nu numai, dna Boiangiu a lăsat o amprentă frumoasă atât pe tărâmul pedagogic cât şi cultural” – a declarat cu mândrie, fosta elevă.  

  Mai bine de 10 ani, dna Valentina Boiangiu a fost un activ promotor al valorilor culturale, organizând la nivel de comunitate diferite măsuri cultural-artistice de sărbători, scoţând în evidenţă tradiţiile strămoşeşti: inclusiv la Hramul satului, Pascalia, Festivalul Vinului, Sf. Andrei, etc.   

  Şezătorile sale cu un scenariu inedit, organizate într-un stil aparte autentic neamului nostru, erau nişte spectacole de excepţie, apreciate şi de reprezentanţii Direcţiei raionale Cultură şi Turism.  

    „Este o plăcere a creiona chipul unei Doamne care emană o aură deosebită, afirmându-se drept o personalitate marcantă în domeniul culturii, ne-a opinat Ana Dumitraş, specialist principal al Direcţiei raionale Cultură şi Turism. Dna Valentina Boiangiu a adunat cu mare grijă toate mărgăritarele împrăștiate prin satele noastre, le-a șlefuit cu multă migală, le-a dat culoare și strălucire. Pe parcursul anilor, a valorificat tradițiile și obiceiurile, ritualurile și credința, cântecul folcloric și portul național, elogiind virtutea spirituală și morală a poporului din sânul căruia a ieșit. Montate în scenă, aceste tradiții poartă amprenta timpului de altă dată, dar și noblețea unui suflet fin, precum este al Domniei sale. Satul Pașcani – vatra doinelor străbune, covata unde se plămădesc cele mai frumoase spectacole populare, a devenit o adevărată universitate a Frumosului, de unde te poți delecta de farmecul cântecului folcloric, dragostea de joc, de obiceiuri, poți deprinde doinitul dulce al duioaselor doine, balade, hore, etc. compuse de Valentina Boiangiu, care, pe bună dreptate, este un etnograf de mare valoare ce constituie zestrea noastră națională” – şi-a încheiat caracteristica eroinei noastre, dna Dumitraş. 

  

  Astăzi, după cum spune dna Boiangiu, se regăseşte în recitalurile marelui poet Grigore Vieru, cu care adeseori stă la sfat. „Îmi place să stau de vorbă cu Domnia sa, în care îmi pare că, el taciturn mă învaţă şi îmi inspiră noi idei de vreo poezie sau cântec…” 

   Nu regretă apusul său modest de viaţă, în care nu a adunat averi, ci doar creaţii proprii, o casă bătrânească şi o grădină cu flori… „Mă amărăşte faptul că astăzi oamenii cedează în faţa modernismului, diminuând autenticitatea tradiţiilor şi obiceiurilor strămoşeşti, care educau generaţiile în stilul de a păstra acea puritate, sinceritate sufletească şi dragoste de oameni…”- ne-a spus-o în finalul discuţiei, purtătoarea de folclor, Valentina Boiangiu din c. Paşcani.

 

Tatiana TODOSEICIUC 

 

           

 

back to top

Alte știri

Acasă la ...

Acasă la Ghenadie şi Liliana Buza din or. Hânceşti

Acasă la Ghenadie şi Liliana Buza din or. Hânceşti

13-07-2017 | Hits:374

Recunoştinţa pacienţilor, dragostea fiicelor şi zâmbetul nepotului le face viaţa...

Investiţii

Drum inaugurat la Hânceşti

Drum inaugurat la Hânceşti

13-07-2017 | Hits:251

O porţiune de drum ce leagă două trasee naţionale a fost oficial inaugurată la H...

Interviu

Interviu cu Zinaida Dubceac

Interviu cu Zinaida Dubceac

13-07-2017 | Hits:112

La o cafea cu Zinaida Dubceac, şefa Serviciului raional Arhivă „Serviciul raion...

În focus

Maiouri personalizate pentru lucrătorii ÎM Regia ARA

Maiouri personalizate pentru lucrătorii ÎM Regia ARA

13-07-2017 | Hits:218

Angajaţii ÎM „Regia ARA” – cu maiouri şi chipiuri personalizate!

Economie

Materialele de construcţii la preţuri „europene”

Materialele de construcţii la preţuri „europene”

13-07-2017 | Hits:147

Cât costă astăzi materialele de construcţii în magazinele specializate din Hânce...

Social

Ce fac moldovenii când îşi iau concediu?

Ce fac moldovenii când îşi iau concediu?

13-07-2017 | Hits:72

În perioada estivală, majoritatea cetăţenilor de la noi îşi iau bine meritatul c...