Menu
Sănătate cu bani sau bani fără sănătate?!

Sănătate cu bani sau bani fără sănătate?!

Sănătate cu bani sau bani fără sănătate?!    Ce p...

Persoanele cu deficienţe de auz din zona sud s-au întrecut la şah şi tenis de masă

Persoanele cu deficienţe de auz din zona sud …

Persoanele cu deficienţe de auz din zona sud s-au ...

A fost finalizat proiectul de dotare a Spitalului raional Hâncești cu echipament medical nou

A fost finalizat proiectul de dotare a Spital…

A fost finalizat proiectul de dotare a Spitalului ...

Hânceştenii renunţă la cumetrii fastuoase...

Hânceştenii renunţă la cumetrii fastuoase...

Cât vă costă botezul copilului şi organizarea cume...

Prin ani cu dor

Prin ani cu dor

Corul „Veteranii” din Hânceşti – invitaţii unei em...

Ce părere aveţi despre avort?

Ce părere aveţi despre avort?

  În pofida faptului că în ultimele decenii se înr...

Turneu sportiv în cinstea lui Valentin Bodişteanu

Turneu sportiv în cinstea lui Valentin Bodişt…

Turneul „Hai la trântă că-i mai sfântă" – în cinst...

Mai multe cazuri de intoxicaţii în raion

Mai multe cazuri de intoxicaţii în raion

Pe parcursul anului 2016, în raion s-au înregistra...

Interviu cu Tatiana Cojocaru

Interviu cu Tatiana Cojocaru

La o cafea cu Tatiana Cojocaru, directorul Camerei...

O nouă victorie pentru FC Petrocub

O nouă victorie pentru FC Petrocub

Vinerea trecută s-a jucat un meci de fotbal senzaţ...

Normalitatea ca excepţie...

Normalitatea ca excepţie...

Exact acum un an, ministrul Educaţiei de atunci, C...

Mai mulți elevi  înscriși la școală în anul de studii 2017-2018

Mai mulți elevi înscriși la școală în anul d…

Mai mulți elevi  înscriși la școală în anul de stu...

Cât de siguri vă simțiți în țara noastră?

Cât de siguri vă simțiți în țara noastră?

Cea mai cunoscută definiție a securității este atu...

Cât vă costă să faceţi o nuntă în Hânceşti?

Cât vă costă să faceţi o nuntă în Hânceşti?

Cea mai importantă zi din viaţa cuplurilor – estim...

Pensii mici, dar servicii scumpe?!

Pensii mici, dar servicii scumpe?!

„Poşta Moldovei” va încasa câte 5 şi respectiv, 10...

Interviu cu Gheorghe Rotaru

Interviu cu Gheorghe Rotaru

„Pădurile reprezintă plămânii oricărui ecosistem e...

Inspectoratul de Poliţie Hânceşti – în vizită la Cărpineni

Inspectoratul de Poliţie Hânceşti – în vizită…

  Duminică, reprezentanţii Inspectoratului de Poli...

Două traume pentru cei de la Petrocub

Două traume pentru cei de la Petrocub

Meciul de sâmbăta trecută a adus egalitate echipel...

Drumuri reparate în Hânceşti

Drumuri reparate în Hânceşti

Mai multe străzi din municipiul Hânceşti au fost r...

Cotul Morii – „înviat” de micii antreprenori

Cotul Morii – „înviat” de micii antreprenori

Un tânăr antreprenor își dezvoltă o mică afacere p...

Prev Next

Şedinţa extraordinară a primarilor – marcată de tragedia de la Sărata Galbenă

Şedinţa extraordinară a primarilor – marcată de tragedia de la Sărata Galbenă

Şedinţa extraordinară a primarilor – marcată de tragedia de la Sărata Galbenă

 

  Marţi, conducerea raionului s-a întrunit în regim de urgenţă cu primarii localităţilor raionului, în cadrul unei şedinţe extraordinare, a cărei necesitate a fost dictată de circumstanţele create de intemperiile de vinerea trecută, care s-au soldat cu decesul unui copil în c. Sărata Galbenă.

Primarii şi serviciile abilitate - întruniţi de urgenţă

Pe lângă primari, la şedinţa condusă de preşedintele raionului Ghenadie Buza, au participat membrul Guvernului în teritoriu Ion Mereuţă, procurorul raionului Remus Moroz, reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie, Direcţiei Situaţii Excepţionale, Centrului de Sănătate Publică, Direcţiei raionale Siguranţa Alimentelor ş.a.

„Am fost nevoiţi să organizăm această întrunire în legătură cu situaţia creată la 23-24 iunie, când, în urma ploii cu vânt puternic, au fost create mai multe probleme, şi anume a fost smuls acoperişul Casei de Cultură din s. Bobeica, dar, cel mai grav, în urma electrocutării, a decedat un copil de 9 ani, altul fiind internat în secţia Pediatrie a Spitalului raional Hânceşti” – a specificat în deschiderea şedinţei preşedintele raionului, care i-a dat cuvântul lui Mihai Gîdei, reprezentant al ÎCS Red Union Fenosa, pentru a se expune asupra subiectului exploatării reţelelor electrice din r. Hânceşti în cazuri de situaţii excepţionale.

Dl Gîdei a prezentat tabloul zilei de 23 iunie, când vântul puternic a rupt crengi şi mai multe fire electrice pe teritoriul raionului, fiind stopată alimentarea cu energie electrică, parţial, în mai multe localităţi. În situaţia creată, au fost mobilizate suplimentar 8 echipe mobile în raza raionului pentru identificarea conductoarelor rupte şi a liniilor avariate, pentru a putea restabili alimentarea cu energie electrică şi a înlătura problemele apărute. În seara zilei de vineri, din spusele reprezentantului Union Fenosa, au fost identificate toate rupturile de conductoare, însă la transformatorul din Sărata Galbenă, unde s-a produs tragedia, nefiind semnalată ruptura conductorului. Mihai Gîdei a specificat că regretă cele întâmplate, dar şi faptul că populaţia, cu preponderenţă copiii, este puţin informată vizavi de pericolele pe care le reprezintă firele rupte, a căror uzură este foarte avansată şi necesită a fi schimbate. 

În replică, Ghenadie Buza a menţionat că în urma calamităţilor din luna aprilie a fost sesizat de mai mulţi primari – Voinescu, Sofia, Bălceana, Caracui ş.a. – despre firele rupte, care stăteau în zăpadă, fiind sub tensiune. „Eu, în calitate de preşedinte al raionului, am telefonat la linia fierbinte a companiei Union Fenosa, care era deconectată. Cum să procedăm în atare situaţie pentru a preveni cazuri de genul celui din Sărata Galbenă?” – s-a întrebat retoric preşedintele raionului. „Am vorbit nu o dată despre starea pilonilor putrezi, firele care se ating unele de altele şi care atârnă printre ramurile copacilor care nu au fost niciodată defrişaţi şi nu se ia nici o măsură. Altă întrebare, la care vom reveni, este calitatea construcţiei acoperişului Casei de Cultură Bobeica, care putea să cadă peste oameni...” – s-a arătat vizibil indignat dl Buza. 

Primarul c. Sărata Galbenă, Mihail Lozovoi, a specificat că anterior s-a făcut revizia firelor electrice care pun în pericol viaţa cetăţenilor şi pilonii în stare avariată, fiind sesizată compania, dar răspunsul rămâne a fi că localitatea va fi deservită conform planului stabilit. Primarul a solicitat să fie luate măsuri pentru ca să nu se ajungă la pierderea altor vieţi. 

Nemulţumit de colaborarea cu furnizorul de energie electrică s-a arătat şi şeful DSE Hânceşti Corneliu Eşanu, care a menţionat că compania nu raportează niciodată situaţia din teritoriu, despre aceasta Direcţia Situaţii Excepţionale aflând de la serviciul operativ Moldtelecom din Chişinău. Respectiv, DSE nu poate raporta situaţia pe raion preşedintelui, fiind în necunoştinţă de cauză. „Deşi am trimis o scrisoare în care am solicitat Red Union Fenosa să ne fie prezentată situaţia din teritoriu, nu s-au luat măsuri în acest sens, mai mult, de câte ori telefonăm pentru a primi careva informaţii, nu primim răspuns la solicitare” – a declarat Corneliu Eşanu.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu, Ion Mereuţă, a menţionat că DSE trebuie să dispună de pârghiile necesare pentru a primi informaţia actualizată din teritoriu, adresându-i lui Mihai Gîdei întrebarea cui i se atribuie responsabilitatea în caz de situaţii excepţionale şi cum asigură compania securitatea exploatării reţelelor electrice în situaţii de calamitate. De asemenea, dl Mereuţă a solicitat răspuns şi la întrebări de genul după ce criterii sunt prioritizate intervenţiile Red Union Fenosa, dar şi de ce nu se iau măsuri cu situaţia de la Oneşti, unde de 15 ani într-un sector al satului lipseşte energia electrică.

 

Primarii – revoltaţi de inoperativitatea Red Union Fenosa

 

Mai mulţi primari s-au arătat nemulţumiţi de faptul că intervenţia echipelor companiei este tardivă şi au venit cu propunerea să fie create mai multe echipe care să deservească satele sau să fie permisă activitatea electricienilor autorizaţi, cu experienţă în domeniu, care sunt în fiecare localitate şi care ar putea interveni în cazuri de scurtcircuit sau când „sare” automatul la transformatorul electric, pentru a nu aştepta timp de câteva zile intervenţia echipelor companiei. Primarii s-au revoltat şi de situaţiile dezastruoase din teritoriu, a căror rezolvare este aşteptată de ani buni şi care pun în pericol viaţa oamenilor. Astfel, primarii localităţilor Cotul Morii, Secăreni, Drăguşenii Noi, Ivanovca, Cioara, Mireşti, Bujor, Şipoteni, Sofia, Cărpineni şi Mereşeni au specificat cazuri concrete despre care spun că bat alarma ani la rând, plângându-se de colaborarea defectuoasă cu compania prestatoare de servicii. Pentru a remedia situaţia, primarii au propus să fie înaintate demersuri în adresa Guvernului şi Parlamentului, pentru a fi aplicate pârghiile necesare ca compania să se responsabilizeze şi să urgenteze măsurile de intervenţie în teritoriu.

Ion Mereuţă, în calitate de reprezentant al Guvernului, s-a autosesizat, venind cu o interpelare către companie, în persoana dlui Gîdei, pentru a prezenta o informaţie referitor la actele normative ce reglementează activitatea acesteia în teritoriu în raport cu APL de nivelul I şi II, să prezinte trimestrial informaţia actualizată cu privire la exploatarea reţelelor electrice în raion cu propunerile de rigoare, să prezinte o informaţie în adresa primăriilor şi aparatului preşedintelui cu datele de contact a celor care activează în teritoriu, pentru a putea fi contactaţi direct în caz de necesitate, dar şi să prezinte un plan de acţiuni de lungă durată.

Deoarece reprezentantul Red Union Fenosa a motivat că intervenţiile în teritoriul raionului se fac în limita bugetului alocat pentru fiecare raion, solicitând Consiliului raional să intervină către companie pentru majorarea surselor financiare în vederea extinderii lucrărilor şi echipelor pe teritoriul r. Hânceşti, dl preşedinte a specificat: „Înainte de a solicita Consiliului raional să intervină în vederea majorării bugetului pentru activitatea agentului economic pe teritoriul raionului, vă sugerez să evaluaţi mai întâi plăţile mari pe care le efectuează cetăţenii pentru a beneficia de servicii calitative din partea companiei”. 

În contextul celor spuse, reprezentantul Inspectoratului de Poliţie Hânceşti a menţionat că pe cazul decesului minorului din Sărata Galbenă prin electrocutare a fost pornită o cauză penală, pentru a stabili circumstanţele, dar şi vinovaţii, sancţiunea prevăzută fiind privarea de libertate de la 3 la 7 ani, informaţiile ulterioare urmând a fi prezentate pe parcursul desfăşurării anchetei. Procurorul raionului Remus Moroz a specificat că, paralel, pe cazul dat, procuratura a iniţiat un proces penal ce vizează acţiunile de neglijenţă în serviciu a persoanelor responsabile.

Cu privire la responsabilizarea părinţilor referitor la grija copiilor în sezonul estival şi diminuarea riscurilor în alimentaţia copiilor în instituţiile preşcolare a vorbit Valentina Tonu, şefa Direcţiei raionale Învăţământ. Dna Tonu a îndemnat primarii să ţină în vizor situaţia din teritoriu în ce priveşte securitatea copiilor, specificând că 23 de grădiniţe şi-au sistat activitatea în legătură cu demararea lucrărilor de reparaţie, mulţi copii rămânând în grija părinţilor. „Începând cu 1 iulie, va fi sistată activitatea altor grădiniţe, fiind necesar de organizat adunări cu părinţii pentru a-i responsabiliza vizavi de securitatea copiilor rămaşi în afara instituţiei. În 4 localităţi şi-au încetat deja activitatea taberele de zi, în alte 8 localităţi taberele sunt încă funcţionale. În două localităţi – Ivanovca şi Crasnoarmeiscoe – taberele cu sejur sunt organizate de confesiuni religioase. Vă îndemn să atrageţi atenţia la activitatea cantinelor, la termenul de valabilitate al produselor alimentare şi condiţiile în care taberele îşi desfăşoară activitatea. Noi vom continua să vizităm şi să inspectăm în continuare aceste instituţii, însă mizăm şi pe implicarea Dvs. pentru a evita la maxim situaţiile neplăcute” – a menţionat dna Tonu.

În final preşedintele Ghenadie Buza i-a îndemnat pe primari ca, în condiţiile de vreme caniculară, să aprovizioneze cu apă potabilă instituţiile, dar şi să atragă maximă atenţie la eventualitatea producerii incendiilor în perioada secerişului, pentru a evita orice riscuri.

 

Elena ZAIŢEV

 

back to top

Alte știri

Interviu

Interviu cu Tatiana Cojocaru

Interviu cu Tatiana Cojocaru

22-09-2017 | Hits:124

La o cafea cu Tatiana Cojocaru, directorul Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI),...

Sport

Turneu sportiv în cinstea lui Valentin Bodişteanu

Turneu sportiv în cinstea lui Valentin Bodişteanu

22-09-2017 | Hits:46

Turneul „Hai la trântă că-i mai sfântă" – în cinstea antrenorului emerit Valenti...

Social

Ce părere aveţi despre avort?

Ce părere aveţi despre avort?

22-09-2017 | Hits:91

  În pofida faptului că în ultimele decenii se înregistrează o aplicare mai larg...

Economie

Hânceştenii renunţă la cumetrii fastuoase...

Hânceştenii renunţă la cumetrii fastuoase...

22-09-2017 | Hits:145

Cât vă costă botezul copilului şi organizarea cumetriei în Hânceşti?

Comunitate

Persoanele cu deficienţe de auz din zona sud s-au întrecut la şah şi tenis de masă

Persoanele cu deficienţe de auz din zona sud s-au întrecut la şah…

22-09-2017 | Hits:37

Persoanele cu deficienţe de auz din zona sud s-au întrecut la şah şi tenis de ma...

Verde-n ochi

Sănătate cu bani sau bani fără sănătate?!

Sănătate cu bani sau bani fără sănătate?!

22-09-2017 | Hits:50

Sănătate cu bani sau bani fără sănătate?!    Ce paradox, acum 20-30 ani în urmă...