Menu
Vizite de lucru la instituţiile de învăţământ

Vizite de lucru la instituţiile de învăţământ

Vizite de lucru ale Consiliului raional şi Direcţi...

Miri în costume naţionale - tradiţie la Bujor

Miri în costume naţionale - tradiţie la Bujor

Costumele naţionale au devenit o tradiţie pentru m...

Competiţii sportive în rândul nevăzătorilor

Competiţii sportive în rândul nevăzătorilor

Campionatului Național la turism și orientare in s...

Pregătiri pentru noul an şcolar

Pregătiri pentru noul an şcolar

Parteneriatul – cheia succesului la gimnaziul Oneş...

Seminar pentru apicultori

Seminar pentru apicultori

Apicultorii din raion – instruiţi vizavi de întreţ...

Parteneriate la nivel de comună

Parteneriate la nivel de comună

12 primării din raionul Hânceşti s-au înfrățit cu ...

Dorim să mai venim vinerea în ospeţie...

Dorim să mai venim vinerea în ospeţie...

Dorim să mai venim vinerea în ospeţie...

Ce fac moldovenii când îşi iau concediu?

Ce fac moldovenii când îşi iau concediu?

În perioada estivală, majoritatea cetăţenilor de l...

Materialele de construcţii la preţuri „europene”

Materialele de construcţii la preţuri „europe…

Cât costă astăzi materialele de construcţii în mag...

De "sânziene" - în vizită la Cioara

De "sânziene" - în vizită la Cioara

„Apa sfântă de izvor, pentru prezent şi viitor” - ...

Maiouri personalizate pentru lucrătorii ÎM Regia ARA

Maiouri personalizate pentru lucrătorii ÎM Re…

Angajaţii ÎM „Regia ARA” – cu maiouri şi chipiuri ...

Pe uliţa satului... Sărata Galbenă

Pe uliţa satului... Sărata Galbenă

Comuna Sărata Galbenă – în plină implementare a un...

Interviu cu Zinaida Dubceac

Interviu cu Zinaida Dubceac

La o cafea cu Zinaida Dubceac, şefa Serviciului ra...

Caz de înec la Logăneşti

Caz de înec la Logăneşti

Un băieţel de 8 ani s-a înecat într-un iaz din Log...

Drum inaugurat la Hânceşti

Drum inaugurat la Hânceşti

O porţiune de drum ce leagă două trasee naţionale ...

FC Petrocub - la un pas de victorie

FC Petrocub - la un pas de victorie

După mai multe meciuri amicale - FC Petrocub a fos...

O adolescentă talentată la Bozieni

O adolescentă talentată la Bozieni

Dumitriţa Ungureanu – o adolescentă talentată din ...

Corul " Veteranii" în vizită la parohia din Bujor

Corul " Veteranii" în vizită la par…

Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli  - cu surprize la p...

S-a dezinfectat apa din rezervoarele oraşului

S-a dezinfectat apa din rezervoarele oraşului

Apa din rezervoarele oraşului – dezinfectată mai d...

Acasă la Ghenadie şi Liliana Buza din or. Hânceşti

Acasă la Ghenadie şi Liliana Buza din or. Hân…

Recunoştinţa pacienţilor, dragostea fiicelor şi zâ...

Prev Next

Şedinţa extraordinară a primarilor – marcată de tragedia de la Sărata Galbenă

Şedinţa extraordinară a primarilor – marcată de tragedia de la Sărata Galbenă

Şedinţa extraordinară a primarilor – marcată de tragedia de la Sărata Galbenă

 

  Marţi, conducerea raionului s-a întrunit în regim de urgenţă cu primarii localităţilor raionului, în cadrul unei şedinţe extraordinare, a cărei necesitate a fost dictată de circumstanţele create de intemperiile de vinerea trecută, care s-au soldat cu decesul unui copil în c. Sărata Galbenă.

Primarii şi serviciile abilitate - întruniţi de urgenţă

Pe lângă primari, la şedinţa condusă de preşedintele raionului Ghenadie Buza, au participat membrul Guvernului în teritoriu Ion Mereuţă, procurorul raionului Remus Moroz, reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie, Direcţiei Situaţii Excepţionale, Centrului de Sănătate Publică, Direcţiei raionale Siguranţa Alimentelor ş.a.

„Am fost nevoiţi să organizăm această întrunire în legătură cu situaţia creată la 23-24 iunie, când, în urma ploii cu vânt puternic, au fost create mai multe probleme, şi anume a fost smuls acoperişul Casei de Cultură din s. Bobeica, dar, cel mai grav, în urma electrocutării, a decedat un copil de 9 ani, altul fiind internat în secţia Pediatrie a Spitalului raional Hânceşti” – a specificat în deschiderea şedinţei preşedintele raionului, care i-a dat cuvântul lui Mihai Gîdei, reprezentant al ÎCS Red Union Fenosa, pentru a se expune asupra subiectului exploatării reţelelor electrice din r. Hânceşti în cazuri de situaţii excepţionale.

Dl Gîdei a prezentat tabloul zilei de 23 iunie, când vântul puternic a rupt crengi şi mai multe fire electrice pe teritoriul raionului, fiind stopată alimentarea cu energie electrică, parţial, în mai multe localităţi. În situaţia creată, au fost mobilizate suplimentar 8 echipe mobile în raza raionului pentru identificarea conductoarelor rupte şi a liniilor avariate, pentru a putea restabili alimentarea cu energie electrică şi a înlătura problemele apărute. În seara zilei de vineri, din spusele reprezentantului Union Fenosa, au fost identificate toate rupturile de conductoare, însă la transformatorul din Sărata Galbenă, unde s-a produs tragedia, nefiind semnalată ruptura conductorului. Mihai Gîdei a specificat că regretă cele întâmplate, dar şi faptul că populaţia, cu preponderenţă copiii, este puţin informată vizavi de pericolele pe care le reprezintă firele rupte, a căror uzură este foarte avansată şi necesită a fi schimbate. 

În replică, Ghenadie Buza a menţionat că în urma calamităţilor din luna aprilie a fost sesizat de mai mulţi primari – Voinescu, Sofia, Bălceana, Caracui ş.a. – despre firele rupte, care stăteau în zăpadă, fiind sub tensiune. „Eu, în calitate de preşedinte al raionului, am telefonat la linia fierbinte a companiei Union Fenosa, care era deconectată. Cum să procedăm în atare situaţie pentru a preveni cazuri de genul celui din Sărata Galbenă?” – s-a întrebat retoric preşedintele raionului. „Am vorbit nu o dată despre starea pilonilor putrezi, firele care se ating unele de altele şi care atârnă printre ramurile copacilor care nu au fost niciodată defrişaţi şi nu se ia nici o măsură. Altă întrebare, la care vom reveni, este calitatea construcţiei acoperişului Casei de Cultură Bobeica, care putea să cadă peste oameni...” – s-a arătat vizibil indignat dl Buza. 

Primarul c. Sărata Galbenă, Mihail Lozovoi, a specificat că anterior s-a făcut revizia firelor electrice care pun în pericol viaţa cetăţenilor şi pilonii în stare avariată, fiind sesizată compania, dar răspunsul rămâne a fi că localitatea va fi deservită conform planului stabilit. Primarul a solicitat să fie luate măsuri pentru ca să nu se ajungă la pierderea altor vieţi. 

Nemulţumit de colaborarea cu furnizorul de energie electrică s-a arătat şi şeful DSE Hânceşti Corneliu Eşanu, care a menţionat că compania nu raportează niciodată situaţia din teritoriu, despre aceasta Direcţia Situaţii Excepţionale aflând de la serviciul operativ Moldtelecom din Chişinău. Respectiv, DSE nu poate raporta situaţia pe raion preşedintelui, fiind în necunoştinţă de cauză. „Deşi am trimis o scrisoare în care am solicitat Red Union Fenosa să ne fie prezentată situaţia din teritoriu, nu s-au luat măsuri în acest sens, mai mult, de câte ori telefonăm pentru a primi careva informaţii, nu primim răspuns la solicitare” – a declarat Corneliu Eşanu.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu, Ion Mereuţă, a menţionat că DSE trebuie să dispună de pârghiile necesare pentru a primi informaţia actualizată din teritoriu, adresându-i lui Mihai Gîdei întrebarea cui i se atribuie responsabilitatea în caz de situaţii excepţionale şi cum asigură compania securitatea exploatării reţelelor electrice în situaţii de calamitate. De asemenea, dl Mereuţă a solicitat răspuns şi la întrebări de genul după ce criterii sunt prioritizate intervenţiile Red Union Fenosa, dar şi de ce nu se iau măsuri cu situaţia de la Oneşti, unde de 15 ani într-un sector al satului lipseşte energia electrică.

 

Primarii – revoltaţi de inoperativitatea Red Union Fenosa

 

Mai mulţi primari s-au arătat nemulţumiţi de faptul că intervenţia echipelor companiei este tardivă şi au venit cu propunerea să fie create mai multe echipe care să deservească satele sau să fie permisă activitatea electricienilor autorizaţi, cu experienţă în domeniu, care sunt în fiecare localitate şi care ar putea interveni în cazuri de scurtcircuit sau când „sare” automatul la transformatorul electric, pentru a nu aştepta timp de câteva zile intervenţia echipelor companiei. Primarii s-au revoltat şi de situaţiile dezastruoase din teritoriu, a căror rezolvare este aşteptată de ani buni şi care pun în pericol viaţa oamenilor. Astfel, primarii localităţilor Cotul Morii, Secăreni, Drăguşenii Noi, Ivanovca, Cioara, Mireşti, Bujor, Şipoteni, Sofia, Cărpineni şi Mereşeni au specificat cazuri concrete despre care spun că bat alarma ani la rând, plângându-se de colaborarea defectuoasă cu compania prestatoare de servicii. Pentru a remedia situaţia, primarii au propus să fie înaintate demersuri în adresa Guvernului şi Parlamentului, pentru a fi aplicate pârghiile necesare ca compania să se responsabilizeze şi să urgenteze măsurile de intervenţie în teritoriu.

Ion Mereuţă, în calitate de reprezentant al Guvernului, s-a autosesizat, venind cu o interpelare către companie, în persoana dlui Gîdei, pentru a prezenta o informaţie referitor la actele normative ce reglementează activitatea acesteia în teritoriu în raport cu APL de nivelul I şi II, să prezinte trimestrial informaţia actualizată cu privire la exploatarea reţelelor electrice în raion cu propunerile de rigoare, să prezinte o informaţie în adresa primăriilor şi aparatului preşedintelui cu datele de contact a celor care activează în teritoriu, pentru a putea fi contactaţi direct în caz de necesitate, dar şi să prezinte un plan de acţiuni de lungă durată.

Deoarece reprezentantul Red Union Fenosa a motivat că intervenţiile în teritoriul raionului se fac în limita bugetului alocat pentru fiecare raion, solicitând Consiliului raional să intervină către companie pentru majorarea surselor financiare în vederea extinderii lucrărilor şi echipelor pe teritoriul r. Hânceşti, dl preşedinte a specificat: „Înainte de a solicita Consiliului raional să intervină în vederea majorării bugetului pentru activitatea agentului economic pe teritoriul raionului, vă sugerez să evaluaţi mai întâi plăţile mari pe care le efectuează cetăţenii pentru a beneficia de servicii calitative din partea companiei”. 

În contextul celor spuse, reprezentantul Inspectoratului de Poliţie Hânceşti a menţionat că pe cazul decesului minorului din Sărata Galbenă prin electrocutare a fost pornită o cauză penală, pentru a stabili circumstanţele, dar şi vinovaţii, sancţiunea prevăzută fiind privarea de libertate de la 3 la 7 ani, informaţiile ulterioare urmând a fi prezentate pe parcursul desfăşurării anchetei. Procurorul raionului Remus Moroz a specificat că, paralel, pe cazul dat, procuratura a iniţiat un proces penal ce vizează acţiunile de neglijenţă în serviciu a persoanelor responsabile.

Cu privire la responsabilizarea părinţilor referitor la grija copiilor în sezonul estival şi diminuarea riscurilor în alimentaţia copiilor în instituţiile preşcolare a vorbit Valentina Tonu, şefa Direcţiei raionale Învăţământ. Dna Tonu a îndemnat primarii să ţină în vizor situaţia din teritoriu în ce priveşte securitatea copiilor, specificând că 23 de grădiniţe şi-au sistat activitatea în legătură cu demararea lucrărilor de reparaţie, mulţi copii rămânând în grija părinţilor. „Începând cu 1 iulie, va fi sistată activitatea altor grădiniţe, fiind necesar de organizat adunări cu părinţii pentru a-i responsabiliza vizavi de securitatea copiilor rămaşi în afara instituţiei. În 4 localităţi şi-au încetat deja activitatea taberele de zi, în alte 8 localităţi taberele sunt încă funcţionale. În două localităţi – Ivanovca şi Crasnoarmeiscoe – taberele cu sejur sunt organizate de confesiuni religioase. Vă îndemn să atrageţi atenţia la activitatea cantinelor, la termenul de valabilitate al produselor alimentare şi condiţiile în care taberele îşi desfăşoară activitatea. Noi vom continua să vizităm şi să inspectăm în continuare aceste instituţii, însă mizăm şi pe implicarea Dvs. pentru a evita la maxim situaţiile neplăcute” – a menţionat dna Tonu.

În final preşedintele Ghenadie Buza i-a îndemnat pe primari ca, în condiţiile de vreme caniculară, să aprovizioneze cu apă potabilă instituţiile, dar şi să atragă maximă atenţie la eventualitatea producerii incendiilor în perioada secerişului, pentru a evita orice riscuri.

 

Elena ZAIŢEV

 

back to top

Alte știri

Acasă la ...

Acasă la Ghenadie şi Liliana Buza din or. Hânceşti

Acasă la Ghenadie şi Liliana Buza din or. Hânceşti

13-07-2017 | Hits:528

Recunoştinţa pacienţilor, dragostea fiicelor şi zâmbetul nepotului le face viaţa...

Investiţii

Drum inaugurat la Hânceşti

Drum inaugurat la Hânceşti

13-07-2017 | Hits:679

O porţiune de drum ce leagă două trasee naţionale a fost oficial inaugurată la H...

Interviu

Interviu cu Zinaida Dubceac

Interviu cu Zinaida Dubceac

13-07-2017 | Hits:150

La o cafea cu Zinaida Dubceac, şefa Serviciului raional Arhivă „Serviciul raion...

În focus

Maiouri personalizate pentru lucrătorii ÎM Regia ARA

Maiouri personalizate pentru lucrătorii ÎM Regia ARA

13-07-2017 | Hits:635

Angajaţii ÎM „Regia ARA” – cu maiouri şi chipiuri personalizate!

Economie

Materialele de construcţii la preţuri „europene”

Materialele de construcţii la preţuri „europene”

13-07-2017 | Hits:192

Cât costă astăzi materialele de construcţii în magazinele specializate din Hânce...

Social

Ce fac moldovenii când îşi iau concediu?

Ce fac moldovenii când îşi iau concediu?

13-07-2017 | Hits:113

În perioada estivală, majoritatea cetăţenilor de la noi îşi iau bine meritatul c...