Menu
Sănătate cu bani sau bani fără sănătate?!

Sănătate cu bani sau bani fără sănătate?!

Sănătate cu bani sau bani fără sănătate?!    Ce p...

Persoanele cu deficienţe de auz din zona sud s-au întrecut la şah şi tenis de masă

Persoanele cu deficienţe de auz din zona sud …

Persoanele cu deficienţe de auz din zona sud s-au ...

A fost finalizat proiectul de dotare a Spitalului raional Hâncești cu echipament medical nou

A fost finalizat proiectul de dotare a Spital…

A fost finalizat proiectul de dotare a Spitalului ...

Hânceştenii renunţă la cumetrii fastuoase...

Hânceştenii renunţă la cumetrii fastuoase...

Cât vă costă botezul copilului şi organizarea cume...

Prin ani cu dor

Prin ani cu dor

Corul „Veteranii” din Hânceşti – invitaţii unei em...

Ce părere aveţi despre avort?

Ce părere aveţi despre avort?

  În pofida faptului că în ultimele decenii se înr...

Turneu sportiv în cinstea lui Valentin Bodişteanu

Turneu sportiv în cinstea lui Valentin Bodişt…

Turneul „Hai la trântă că-i mai sfântă" – în cinst...

Mai multe cazuri de intoxicaţii în raion

Mai multe cazuri de intoxicaţii în raion

Pe parcursul anului 2016, în raion s-au înregistra...

Interviu cu Tatiana Cojocaru

Interviu cu Tatiana Cojocaru

La o cafea cu Tatiana Cojocaru, directorul Camerei...

O nouă victorie pentru FC Petrocub

O nouă victorie pentru FC Petrocub

Vinerea trecută s-a jucat un meci de fotbal senzaţ...

Normalitatea ca excepţie...

Normalitatea ca excepţie...

Exact acum un an, ministrul Educaţiei de atunci, C...

Mai mulți elevi  înscriși la școală în anul de studii 2017-2018

Mai mulți elevi înscriși la școală în anul d…

Mai mulți elevi  înscriși la școală în anul de stu...

Cât de siguri vă simțiți în țara noastră?

Cât de siguri vă simțiți în țara noastră?

Cea mai cunoscută definiție a securității este atu...

Cât vă costă să faceţi o nuntă în Hânceşti?

Cât vă costă să faceţi o nuntă în Hânceşti?

Cea mai importantă zi din viaţa cuplurilor – estim...

Pensii mici, dar servicii scumpe?!

Pensii mici, dar servicii scumpe?!

„Poşta Moldovei” va încasa câte 5 şi respectiv, 10...

Interviu cu Gheorghe Rotaru

Interviu cu Gheorghe Rotaru

„Pădurile reprezintă plămânii oricărui ecosistem e...

Inspectoratul de Poliţie Hânceşti – în vizită la Cărpineni

Inspectoratul de Poliţie Hânceşti – în vizită…

  Duminică, reprezentanţii Inspectoratului de Poli...

Două traume pentru cei de la Petrocub

Două traume pentru cei de la Petrocub

Meciul de sâmbăta trecută a adus egalitate echipel...

Drumuri reparate în Hânceşti

Drumuri reparate în Hânceşti

Mai multe străzi din municipiul Hânceşti au fost r...

Cotul Morii – „înviat” de micii antreprenori

Cotul Morii – „înviat” de micii antreprenori

Un tânăr antreprenor își dezvoltă o mică afacere p...

Prev Next

O şedinţă... cu modificări la buget şi transmiteri în locaţiune

O şedinţă... cu modificări la buget şi transmiteri în locaţiune

O şedinţă extraordinară, în plin sezon estival, cu modificări la buget şi transmiteri în locaţiune

 

 Vinerea trecută, consilierii raionali s-au întrunit într-o ședință extraordinară la care s-au pus în discuție mai multe proiecte de decizie, printre care, efectuarea unor modificări şi completări la unele decizii ale Consiliului raional, transmiterea în proprietatea statului a unui teren aferent Spitalului raional, darea în locațiune a unor încăperi neutilizabile din Palatul Manuc Bei, precum și mai multe decizii ce țin de diverse activități desfășurate în perioada sezonului estival. 

  Prin decizia Consiliului raional, în cadrul ședinței de vineri, consilierii au acceptat transmiterea terenului cu suprafața de 0,70 ha din proprietatea Spitalului raional (amplasat chiar în preajma acestuia, la intersecția străzii 31 August cu Mihalcea Hâncu) în proprietatea statului cu scopul construcției sediului Direcției Situații Excepționale și a Unității de Salvatori și Pompieri, precum și a unei piste de aterizare a elicopterului SMURD. „Este vorba de o investiție de 10 mln lei din partea SUA. Dacă noi azi nu acceptăm, pierdem această investiție. Trebuie să susținem acest proiect de decizie”, i-a îndemnat pe consilieri, consilierul PDM Anatolie Chetraru. De aceeași părere a fost și consilierul democrat Iurie Eremia, care a specificat doar că în cadrul comisiei de specialitate Buget și Finanțe, consilierii au propus ca în cazul în care nu se fac careva investiții, terenul să revină înapoi la spital. Cu niște replici mai dure la acest subiect a venit colegul lor de partid, Vasile Breahnă, care le-a reproșat acestora că acum câțiva ani în urmă ei s-au arătat împotriva acestei decizii, din care motiv a fost alocat un teren cu totul în altă parte. Mai mult ca atât, dl Breahnă l-a întrebat pe directorul Spitalului raional Petru Ciubotaru, ce crede el despre construcțiile ce urmează să aibă loc chiar în preajma instituției medicale, precum și dislocarea unităților de pompieri sub ferestrele maternității, care, potrivit lui, într-o oarecare măsură, va deranja liniștea pacientelor internate. 

  „Spitalul raional este patrimoniul Consiliului raional, de aceea consilierii urmează să decidă soarta acestuia, deși luând în considerație că va fi construită pista pentru elicopterul SMURD, atunci cred că este un lucru binevenit pentru spital” - a răspuns evaziv dl Ciubotaru. 

  Și președintele raionului Ghenadie Buza a pledat pentru susținerea proiectului de decizie respectiv, amintind consilierilor, că într-adevăr anterior s-au propus mai multe terenuri, ultimul de 1 ha chiar a fost transmis în gestiunea Direcției Situații Excepționale, dar nici unul dintre acestea nu le-a convenit investitorilor americani. „Este unicul teren care corespunde tuturor cerințelor lor, de aceea eu rog, să susțineți proiectul respectiv, pentru a da curs investițiilor străine” - a declarat președintele raionului. După mai multe luări de cuvânt și dezbateri la subiectul respectiv, proiectul de decizie a fost votat aproape în unanimitate. În același context, consilierii au aprobat un alt proiect de decizie prin care au dispus darea în locațiune prin organizarea licitației publice  „cu strigare” a unor încăperi neutilizate ale Spitalului raional. „Deoarece Spitalul raional Hâncești are perspectiva de a avea statut de  Spital regional, dar și reieșind din cererile parvenite în adresa administrației din partea unor persoane juridice de drept privat de a amenaja un cabinet cu tomografie computerizată, am decis să dăm în locațiune două încăperi ale spitalului, care astăzi stau neutilizate” - a adus la cunoștința consilierilor directorul spitalului. După unele dezbateri, proiectul de decizie a fost votat în unanimitate, doar că a fost schimbat termenul de arendă de la 30 ani (inițial propus) la 10 ani, precum și cuantumul chiriei, de la 9 mii lei anual, stabilit inițial, la 30 mii lei anual.   Unele altercații, (privind termenul şi cuantumul chiriei), au apărut și în cadrul unui alt subiect similar, privind transmiterea în locațiune a unor spații neutilizabile de pe teritoriul Palatului Princiar Manuc Bei. „Este vorba despre patru încăperi din subsol, care au fost renovate şi astăzi pot fi utilizate pentru a aduce o plus valoare în buget, de aceea se propune ca acestea să fie date în locaţiune prin licitaţie, pentru a fi exploatate sub forma unui restaurant, bucătării, sală de conferinţe, etc.” – a remarcat preşedintele raionului. După mai multe discuţii, consilierii au votat cu majoritatea de voturi proiectul de decizie, specificând faptul că cuantumul chiriei şi termenul de dare în locaţiune, (neindicat prin proiectul de decizie respectiv) va fi stabilit în conformitate cu legislaţia în vigoare. 

  Cu unele propuneri, întrebări şi dezbateri au venit consilierii şi vizavi de proiectul de decizie cu privire la efectuarea unor modificări şi completări la unele decizii ale Consiliului raional. Consilierul PLDM Valentina Manic i-a replicat raportorilor, dar şi celor care au elaborat respectivul proiect, învinuindu-i de lipsa unei transparenţe decizionale, referindu-se nemijlocit la anexa nr. 12, ce ţine de reparaţia şi întreţinerea drumurilor de interes raional. „Fondul Rutier este alcătuit din taxe şi accize, pe care le achită cetăţenii noştri, de aceea ei trebuie să ştie concret unde se duc banii, de ce mijloace financiare va beneficia localitatea sa, care drumuri vor fi reparate, întreţinute şi din ce bani.” În replică, dna Maria Raşcu, şefa Secţiei Construcţii, Gospodărie Comunală şi Drumuri din cadrul aparatului preşedintelui, a remarcat că în conformitate cu Hotărârea Guvernului din luna decembrie 2016, la moment la balanţa Consiliului raional au trecut 32 de drumuri de acces în unele localităţi pentru întreţinerea cărora se preconizează suma de 6 mln 370 mii lei, aici intrând toate cheltuielile pentru lucrările de întreţinere, de reprofilare, de schimbare a semnelor de circulaţie, de reparaţie a staţiilor de aşteptare, etc.,  dar care anume drumuri, a specificat dna Raşcu, nu sunt indicate, deoarece acestea vor fi reparate şi întreţinute în dependenţă de starea şi necesitatea lor. 

   În cadrul aceleiași ședințe, consilierii au luat act de cunoștință vizavi de depunerea mandatului de consilier (din proprie dorință) a dlui Vasile Pascari și atribuirea mandatului dlui Serghei Buruiană, candidat supleant de pe lista Partidului Democrat. Totodată, prin decizia Consiliului raional, în semn de recunoştinţă şi apreciere a meritelor, aleșii raionali au conferit titlul de „Cetăţean de Onoare al raionului Hânceşti” domnului Timotei Bătrânu, artist plastic, „Maestru în Artă”, pentru realizările sale deosebite ce au făcut cunoscut numele raionului Hânceşti în ţară şi străinătate.

 

Tatiana TODOSEICIUC 

 

back to top

Alte știri

Interviu

Interviu cu Tatiana Cojocaru

Interviu cu Tatiana Cojocaru

22-09-2017 | Hits:34

La o cafea cu Tatiana Cojocaru, directorul Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI),...

Sport

Turneu sportiv în cinstea lui Valentin Bodişteanu

Turneu sportiv în cinstea lui Valentin Bodişteanu

22-09-2017 | Hits:21

Turneul „Hai la trântă că-i mai sfântă" – în cinstea antrenorului emerit Valenti...

Social

Ce părere aveţi despre avort?

Ce părere aveţi despre avort?

22-09-2017 | Hits:35

  În pofida faptului că în ultimele decenii se înregistrează o aplicare mai larg...

Economie

Hânceştenii renunţă la cumetrii fastuoase...

Hânceştenii renunţă la cumetrii fastuoase...

22-09-2017 | Hits:49

Cât vă costă botezul copilului şi organizarea cumetriei în Hânceşti?

Comunitate

Persoanele cu deficienţe de auz din zona sud s-au întrecut la şah şi tenis de masă

Persoanele cu deficienţe de auz din zona sud s-au întrecut la şah…

22-09-2017 | Hits:17

Persoanele cu deficienţe de auz din zona sud s-au întrecut la şah şi tenis de ma...

Verde-n ochi

Sănătate cu bani sau bani fără sănătate?!

Sănătate cu bani sau bani fără sănătate?!

22-09-2017 | Hits:29

Sănătate cu bani sau bani fără sănătate?!    Ce paradox, acum 20-30 ani în urmă...