Menu
Vizite de lucru la instituţiile de învăţământ

Vizite de lucru la instituţiile de învăţământ

Vizite de lucru ale Consiliului raional şi Direcţi...

Miri în costume naţionale - tradiţie la Bujor

Miri în costume naţionale - tradiţie la Bujor

Costumele naţionale au devenit o tradiţie pentru m...

Competiţii sportive în rândul nevăzătorilor

Competiţii sportive în rândul nevăzătorilor

Campionatului Național la turism și orientare in s...

Pregătiri pentru noul an şcolar

Pregătiri pentru noul an şcolar

Parteneriatul – cheia succesului la gimnaziul Oneş...

Seminar pentru apicultori

Seminar pentru apicultori

Apicultorii din raion – instruiţi vizavi de întreţ...

Parteneriate la nivel de comună

Parteneriate la nivel de comună

12 primării din raionul Hânceşti s-au înfrățit cu ...

Dorim să mai venim vinerea în ospeţie...

Dorim să mai venim vinerea în ospeţie...

Dorim să mai venim vinerea în ospeţie...

Ce fac moldovenii când îşi iau concediu?

Ce fac moldovenii când îşi iau concediu?

În perioada estivală, majoritatea cetăţenilor de l...

Materialele de construcţii la preţuri „europene”

Materialele de construcţii la preţuri „europe…

Cât costă astăzi materialele de construcţii în mag...

De "sânziene" - în vizită la Cioara

De "sânziene" - în vizită la Cioara

„Apa sfântă de izvor, pentru prezent şi viitor” - ...

Maiouri personalizate pentru lucrătorii ÎM Regia ARA

Maiouri personalizate pentru lucrătorii ÎM Re…

Angajaţii ÎM „Regia ARA” – cu maiouri şi chipiuri ...

Pe uliţa satului... Sărata Galbenă

Pe uliţa satului... Sărata Galbenă

Comuna Sărata Galbenă – în plină implementare a un...

Interviu cu Zinaida Dubceac

Interviu cu Zinaida Dubceac

La o cafea cu Zinaida Dubceac, şefa Serviciului ra...

Caz de înec la Logăneşti

Caz de înec la Logăneşti

Un băieţel de 8 ani s-a înecat într-un iaz din Log...

Drum inaugurat la Hânceşti

Drum inaugurat la Hânceşti

O porţiune de drum ce leagă două trasee naţionale ...

FC Petrocub - la un pas de victorie

FC Petrocub - la un pas de victorie

După mai multe meciuri amicale - FC Petrocub a fos...

O adolescentă talentată la Bozieni

O adolescentă talentată la Bozieni

Dumitriţa Ungureanu – o adolescentă talentată din ...

Corul " Veteranii" în vizită la parohia din Bujor

Corul " Veteranii" în vizită la par…

Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli  - cu surprize la p...

S-a dezinfectat apa din rezervoarele oraşului

S-a dezinfectat apa din rezervoarele oraşului

Apa din rezervoarele oraşului – dezinfectată mai d...

Acasă la Ghenadie şi Liliana Buza din or. Hânceşti

Acasă la Ghenadie şi Liliana Buza din or. Hân…

Recunoştinţa pacienţilor, dragostea fiicelor şi zâ...

Prev Next

O şedinţă... cu modificări la buget şi transmiteri în locaţiune

O şedinţă... cu modificări la buget şi transmiteri în locaţiune

O şedinţă extraordinară, în plin sezon estival, cu modificări la buget şi transmiteri în locaţiune

 

 Vinerea trecută, consilierii raionali s-au întrunit într-o ședință extraordinară la care s-au pus în discuție mai multe proiecte de decizie, printre care, efectuarea unor modificări şi completări la unele decizii ale Consiliului raional, transmiterea în proprietatea statului a unui teren aferent Spitalului raional, darea în locațiune a unor încăperi neutilizabile din Palatul Manuc Bei, precum și mai multe decizii ce țin de diverse activități desfășurate în perioada sezonului estival. 

  Prin decizia Consiliului raional, în cadrul ședinței de vineri, consilierii au acceptat transmiterea terenului cu suprafața de 0,70 ha din proprietatea Spitalului raional (amplasat chiar în preajma acestuia, la intersecția străzii 31 August cu Mihalcea Hâncu) în proprietatea statului cu scopul construcției sediului Direcției Situații Excepționale și a Unității de Salvatori și Pompieri, precum și a unei piste de aterizare a elicopterului SMURD. „Este vorba de o investiție de 10 mln lei din partea SUA. Dacă noi azi nu acceptăm, pierdem această investiție. Trebuie să susținem acest proiect de decizie”, i-a îndemnat pe consilieri, consilierul PDM Anatolie Chetraru. De aceeași părere a fost și consilierul democrat Iurie Eremia, care a specificat doar că în cadrul comisiei de specialitate Buget și Finanțe, consilierii au propus ca în cazul în care nu se fac careva investiții, terenul să revină înapoi la spital. Cu niște replici mai dure la acest subiect a venit colegul lor de partid, Vasile Breahnă, care le-a reproșat acestora că acum câțiva ani în urmă ei s-au arătat împotriva acestei decizii, din care motiv a fost alocat un teren cu totul în altă parte. Mai mult ca atât, dl Breahnă l-a întrebat pe directorul Spitalului raional Petru Ciubotaru, ce crede el despre construcțiile ce urmează să aibă loc chiar în preajma instituției medicale, precum și dislocarea unităților de pompieri sub ferestrele maternității, care, potrivit lui, într-o oarecare măsură, va deranja liniștea pacientelor internate. 

  „Spitalul raional este patrimoniul Consiliului raional, de aceea consilierii urmează să decidă soarta acestuia, deși luând în considerație că va fi construită pista pentru elicopterul SMURD, atunci cred că este un lucru binevenit pentru spital” - a răspuns evaziv dl Ciubotaru. 

  Și președintele raionului Ghenadie Buza a pledat pentru susținerea proiectului de decizie respectiv, amintind consilierilor, că într-adevăr anterior s-au propus mai multe terenuri, ultimul de 1 ha chiar a fost transmis în gestiunea Direcției Situații Excepționale, dar nici unul dintre acestea nu le-a convenit investitorilor americani. „Este unicul teren care corespunde tuturor cerințelor lor, de aceea eu rog, să susțineți proiectul respectiv, pentru a da curs investițiilor străine” - a declarat președintele raionului. După mai multe luări de cuvânt și dezbateri la subiectul respectiv, proiectul de decizie a fost votat aproape în unanimitate. În același context, consilierii au aprobat un alt proiect de decizie prin care au dispus darea în locațiune prin organizarea licitației publice  „cu strigare” a unor încăperi neutilizate ale Spitalului raional. „Deoarece Spitalul raional Hâncești are perspectiva de a avea statut de  Spital regional, dar și reieșind din cererile parvenite în adresa administrației din partea unor persoane juridice de drept privat de a amenaja un cabinet cu tomografie computerizată, am decis să dăm în locațiune două încăperi ale spitalului, care astăzi stau neutilizate” - a adus la cunoștința consilierilor directorul spitalului. După unele dezbateri, proiectul de decizie a fost votat în unanimitate, doar că a fost schimbat termenul de arendă de la 30 ani (inițial propus) la 10 ani, precum și cuantumul chiriei, de la 9 mii lei anual, stabilit inițial, la 30 mii lei anual.   Unele altercații, (privind termenul şi cuantumul chiriei), au apărut și în cadrul unui alt subiect similar, privind transmiterea în locațiune a unor spații neutilizabile de pe teritoriul Palatului Princiar Manuc Bei. „Este vorba despre patru încăperi din subsol, care au fost renovate şi astăzi pot fi utilizate pentru a aduce o plus valoare în buget, de aceea se propune ca acestea să fie date în locaţiune prin licitaţie, pentru a fi exploatate sub forma unui restaurant, bucătării, sală de conferinţe, etc.” – a remarcat preşedintele raionului. După mai multe discuţii, consilierii au votat cu majoritatea de voturi proiectul de decizie, specificând faptul că cuantumul chiriei şi termenul de dare în locaţiune, (neindicat prin proiectul de decizie respectiv) va fi stabilit în conformitate cu legislaţia în vigoare. 

  Cu unele propuneri, întrebări şi dezbateri au venit consilierii şi vizavi de proiectul de decizie cu privire la efectuarea unor modificări şi completări la unele decizii ale Consiliului raional. Consilierul PLDM Valentina Manic i-a replicat raportorilor, dar şi celor care au elaborat respectivul proiect, învinuindu-i de lipsa unei transparenţe decizionale, referindu-se nemijlocit la anexa nr. 12, ce ţine de reparaţia şi întreţinerea drumurilor de interes raional. „Fondul Rutier este alcătuit din taxe şi accize, pe care le achită cetăţenii noştri, de aceea ei trebuie să ştie concret unde se duc banii, de ce mijloace financiare va beneficia localitatea sa, care drumuri vor fi reparate, întreţinute şi din ce bani.” În replică, dna Maria Raşcu, şefa Secţiei Construcţii, Gospodărie Comunală şi Drumuri din cadrul aparatului preşedintelui, a remarcat că în conformitate cu Hotărârea Guvernului din luna decembrie 2016, la moment la balanţa Consiliului raional au trecut 32 de drumuri de acces în unele localităţi pentru întreţinerea cărora se preconizează suma de 6 mln 370 mii lei, aici intrând toate cheltuielile pentru lucrările de întreţinere, de reprofilare, de schimbare a semnelor de circulaţie, de reparaţie a staţiilor de aşteptare, etc.,  dar care anume drumuri, a specificat dna Raşcu, nu sunt indicate, deoarece acestea vor fi reparate şi întreţinute în dependenţă de starea şi necesitatea lor. 

   În cadrul aceleiași ședințe, consilierii au luat act de cunoștință vizavi de depunerea mandatului de consilier (din proprie dorință) a dlui Vasile Pascari și atribuirea mandatului dlui Serghei Buruiană, candidat supleant de pe lista Partidului Democrat. Totodată, prin decizia Consiliului raional, în semn de recunoştinţă şi apreciere a meritelor, aleșii raionali au conferit titlul de „Cetăţean de Onoare al raionului Hânceşti” domnului Timotei Bătrânu, artist plastic, „Maestru în Artă”, pentru realizările sale deosebite ce au făcut cunoscut numele raionului Hânceşti în ţară şi străinătate.

 

Tatiana TODOSEICIUC 

 

back to top

Alte știri

Acasă la ...

Acasă la Ghenadie şi Liliana Buza din or. Hânceşti

Acasă la Ghenadie şi Liliana Buza din or. Hânceşti

13-07-2017 | Hits:432

Recunoştinţa pacienţilor, dragostea fiicelor şi zâmbetul nepotului le face viaţa...

Investiţii

Drum inaugurat la Hânceşti

Drum inaugurat la Hânceşti

13-07-2017 | Hits:286

O porţiune de drum ce leagă două trasee naţionale a fost oficial inaugurată la H...

Interviu

Interviu cu Zinaida Dubceac

Interviu cu Zinaida Dubceac

13-07-2017 | Hits:121

La o cafea cu Zinaida Dubceac, şefa Serviciului raional Arhivă „Serviciul raion...

În focus

Maiouri personalizate pentru lucrătorii ÎM Regia ARA

Maiouri personalizate pentru lucrătorii ÎM Regia ARA

13-07-2017 | Hits:254

Angajaţii ÎM „Regia ARA” – cu maiouri şi chipiuri personalizate!

Economie

Materialele de construcţii la preţuri „europene”

Materialele de construcţii la preţuri „europene”

13-07-2017 | Hits:152

Cât costă astăzi materialele de construcţii în magazinele specializate din Hânce...

Social

Ce fac moldovenii când îşi iau concediu?

Ce fac moldovenii când îşi iau concediu?

13-07-2017 | Hits:77

În perioada estivală, majoritatea cetăţenilor de la noi îşi iau bine meritatul c...