Menu
Sfatul Specialiştilor

Sfatul Specialiştilor

-Cum îţi poate schimba sportul stilul de viaţă, ce...

Sfatul Specialiștilor

Sfatul Specialiștilor

Hepatita Virală A – Boala „Mâinilor Murdare” Hepa...

La o cafea cu Adrian Oprea, directorul BC Moldindconbank, filiala Hânceşti

La o cafea cu Adrian Oprea, directorul BC Mol…

„Moldindconbank are cea mai largă gamă şi cele mai...

100 de locuri noi în Grădiniţa "Andrieş", din mun.Hînceti

100 de locuri noi în Grădiniţa "Andrieş…

La începutul săptămânii curente, primarul mun. Hân...

Omagiu pentru focul Olimpic din 1980 la Hînceşti

Omagiu pentru focul Olimpic din 1980 la Hînce…

„Mişca” va avea o imagine nouă!  

Interviu cu Rita Dănilă

Interviu cu Rita Dănilă

Interviu cu Rita Dănilă, directorul Gimnaziului Co...

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate prin intonarea romanțelor

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate …

Cu ocazia marcării celor 168 de ani de la nașterea...

Cu gândul la electorale…

Cu gândul la electorale…

 Am păşit într-un nou an, pentru majoritatea dintr...

Elevii de la Boghiceni – antrenaţi   într-o activitate de caritate

Elevii de la Boghiceni – antrenaţi  într-o a…

 Membrii Consiliului Elevilor (CE) din cadrul Gimn...

Interviu cu Valentina Geamănă

Interviu cu Valentina Geamănă

La o cafea cu Valentina Geamănă, preşedintele AO „...

De ce oamenii petrec atât de mult timp   pe rețelele de socializare?

De ce oamenii petrec atât de mult timp pe r…

În această viaţă ai cel puţin 100 de prieteni: ei ...

Încă un primar a depus mandatul!

Încă un primar a depus mandatul!

 Candidatul PDM Gheorghe Filipschi, care deţinea a...

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţional de imunizări

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţio…

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţional d...

Cupa Şcolii municipale de Sporturi   la volei

Cupa Şcolii municipale de Sporturi  la volei

Sâmbătă, 2 decembrie, în sala de sport a Şcolii Pr...

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –   marcată în cerc restrâns

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –  marcată …

Luni, administraţia raionului a invitat preşedinţi...

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie civică – la un nou seminar raional 

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie …

 „Formarea competenţelor specifice/transfersale pr...

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festivalul „Grand Competition” din Iaşi

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festiv…

 La data de 2 decembrie curent, trupa de teatru dr...

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare: Teatrul MADE – cu un spectacol i...

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

Acasă la… familia Constantin şi Maria Caşu din or....

Prev Next

O şedinţă... cu modificări la buget şi transmiteri în locaţiune

O şedinţă... cu modificări la buget şi transmiteri în locaţiune

O şedinţă extraordinară, în plin sezon estival, cu modificări la buget şi transmiteri în locaţiune

 

 Vinerea trecută, consilierii raionali s-au întrunit într-o ședință extraordinară la care s-au pus în discuție mai multe proiecte de decizie, printre care, efectuarea unor modificări şi completări la unele decizii ale Consiliului raional, transmiterea în proprietatea statului a unui teren aferent Spitalului raional, darea în locațiune a unor încăperi neutilizabile din Palatul Manuc Bei, precum și mai multe decizii ce țin de diverse activități desfășurate în perioada sezonului estival. 

  Prin decizia Consiliului raional, în cadrul ședinței de vineri, consilierii au acceptat transmiterea terenului cu suprafața de 0,70 ha din proprietatea Spitalului raional (amplasat chiar în preajma acestuia, la intersecția străzii 31 August cu Mihalcea Hâncu) în proprietatea statului cu scopul construcției sediului Direcției Situații Excepționale și a Unității de Salvatori și Pompieri, precum și a unei piste de aterizare a elicopterului SMURD. „Este vorba de o investiție de 10 mln lei din partea SUA. Dacă noi azi nu acceptăm, pierdem această investiție. Trebuie să susținem acest proiect de decizie”, i-a îndemnat pe consilieri, consilierul PDM Anatolie Chetraru. De aceeași părere a fost și consilierul democrat Iurie Eremia, care a specificat doar că în cadrul comisiei de specialitate Buget și Finanțe, consilierii au propus ca în cazul în care nu se fac careva investiții, terenul să revină înapoi la spital. Cu niște replici mai dure la acest subiect a venit colegul lor de partid, Vasile Breahnă, care le-a reproșat acestora că acum câțiva ani în urmă ei s-au arătat împotriva acestei decizii, din care motiv a fost alocat un teren cu totul în altă parte. Mai mult ca atât, dl Breahnă l-a întrebat pe directorul Spitalului raional Petru Ciubotaru, ce crede el despre construcțiile ce urmează să aibă loc chiar în preajma instituției medicale, precum și dislocarea unităților de pompieri sub ferestrele maternității, care, potrivit lui, într-o oarecare măsură, va deranja liniștea pacientelor internate. 

  „Spitalul raional este patrimoniul Consiliului raional, de aceea consilierii urmează să decidă soarta acestuia, deși luând în considerație că va fi construită pista pentru elicopterul SMURD, atunci cred că este un lucru binevenit pentru spital” - a răspuns evaziv dl Ciubotaru. 

  Și președintele raionului Ghenadie Buza a pledat pentru susținerea proiectului de decizie respectiv, amintind consilierilor, că într-adevăr anterior s-au propus mai multe terenuri, ultimul de 1 ha chiar a fost transmis în gestiunea Direcției Situații Excepționale, dar nici unul dintre acestea nu le-a convenit investitorilor americani. „Este unicul teren care corespunde tuturor cerințelor lor, de aceea eu rog, să susțineți proiectul respectiv, pentru a da curs investițiilor străine” - a declarat președintele raionului. După mai multe luări de cuvânt și dezbateri la subiectul respectiv, proiectul de decizie a fost votat aproape în unanimitate. În același context, consilierii au aprobat un alt proiect de decizie prin care au dispus darea în locațiune prin organizarea licitației publice  „cu strigare” a unor încăperi neutilizate ale Spitalului raional. „Deoarece Spitalul raional Hâncești are perspectiva de a avea statut de  Spital regional, dar și reieșind din cererile parvenite în adresa administrației din partea unor persoane juridice de drept privat de a amenaja un cabinet cu tomografie computerizată, am decis să dăm în locațiune două încăperi ale spitalului, care astăzi stau neutilizate” - a adus la cunoștința consilierilor directorul spitalului. După unele dezbateri, proiectul de decizie a fost votat în unanimitate, doar că a fost schimbat termenul de arendă de la 30 ani (inițial propus) la 10 ani, precum și cuantumul chiriei, de la 9 mii lei anual, stabilit inițial, la 30 mii lei anual.   Unele altercații, (privind termenul şi cuantumul chiriei), au apărut și în cadrul unui alt subiect similar, privind transmiterea în locațiune a unor spații neutilizabile de pe teritoriul Palatului Princiar Manuc Bei. „Este vorba despre patru încăperi din subsol, care au fost renovate şi astăzi pot fi utilizate pentru a aduce o plus valoare în buget, de aceea se propune ca acestea să fie date în locaţiune prin licitaţie, pentru a fi exploatate sub forma unui restaurant, bucătării, sală de conferinţe, etc.” – a remarcat preşedintele raionului. După mai multe discuţii, consilierii au votat cu majoritatea de voturi proiectul de decizie, specificând faptul că cuantumul chiriei şi termenul de dare în locaţiune, (neindicat prin proiectul de decizie respectiv) va fi stabilit în conformitate cu legislaţia în vigoare. 

  Cu unele propuneri, întrebări şi dezbateri au venit consilierii şi vizavi de proiectul de decizie cu privire la efectuarea unor modificări şi completări la unele decizii ale Consiliului raional. Consilierul PLDM Valentina Manic i-a replicat raportorilor, dar şi celor care au elaborat respectivul proiect, învinuindu-i de lipsa unei transparenţe decizionale, referindu-se nemijlocit la anexa nr. 12, ce ţine de reparaţia şi întreţinerea drumurilor de interes raional. „Fondul Rutier este alcătuit din taxe şi accize, pe care le achită cetăţenii noştri, de aceea ei trebuie să ştie concret unde se duc banii, de ce mijloace financiare va beneficia localitatea sa, care drumuri vor fi reparate, întreţinute şi din ce bani.” În replică, dna Maria Raşcu, şefa Secţiei Construcţii, Gospodărie Comunală şi Drumuri din cadrul aparatului preşedintelui, a remarcat că în conformitate cu Hotărârea Guvernului din luna decembrie 2016, la moment la balanţa Consiliului raional au trecut 32 de drumuri de acces în unele localităţi pentru întreţinerea cărora se preconizează suma de 6 mln 370 mii lei, aici intrând toate cheltuielile pentru lucrările de întreţinere, de reprofilare, de schimbare a semnelor de circulaţie, de reparaţie a staţiilor de aşteptare, etc.,  dar care anume drumuri, a specificat dna Raşcu, nu sunt indicate, deoarece acestea vor fi reparate şi întreţinute în dependenţă de starea şi necesitatea lor. 

   În cadrul aceleiași ședințe, consilierii au luat act de cunoștință vizavi de depunerea mandatului de consilier (din proprie dorință) a dlui Vasile Pascari și atribuirea mandatului dlui Serghei Buruiană, candidat supleant de pe lista Partidului Democrat. Totodată, prin decizia Consiliului raional, în semn de recunoştinţă şi apreciere a meritelor, aleșii raionali au conferit titlul de „Cetăţean de Onoare al raionului Hânceşti” domnului Timotei Bătrânu, artist plastic, „Maestru în Artă”, pentru realizările sale deosebite ce au făcut cunoscut numele raionului Hânceşti în ţară şi străinătate.

 

Tatiana TODOSEICIUC 

 

back to top

Alte știri

Comunitate

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate prin intonarea romanțelor

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate prin intonarea roman…

23-01-2018 | Hits:212

Cu ocazia marcării celor 168 de ani de la nașterea poetului-nepereche Mihai Emin...

Interviu

Interviu cu Rita Dănilă

Interviu cu Rita Dănilă

23-01-2018 | Hits:274

Interviu cu Rita Dănilă, directorul Gimnaziului Cotul Morii „Lipsa instituţiilo...