Menu
Cupa Şcolii municipale de Sporturi   la volei

Cupa Şcolii municipale de Sporturi  la volei

Sâmbătă, 2 decembrie, în sala de sport a Şcolii Pr...

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –   marcată în cerc restrâns

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –  marcată …

Luni, administraţia raionului a invitat preşedinţi...

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie civică – la un nou seminar raional 

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie …

 „Formarea competenţelor specifice/transfersale pr...

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festivalul „Grand Competition” din Iaşi

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festiv…

 La data de 2 decembrie curent, trupa de teatru dr...

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare: Teatrul MADE – cu un spectacol i...

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

Acasă la… familia Constantin şi Maria Caşu din or....

Interviu cu Aurel Penu

Interviu cu Aurel Penu

La o cafea cu Aurel Penu, fondatorul serviciului d...

Interviu cu Liuba Balan

Interviu cu Liuba Balan

La o cafea cu Liuba Balan, preşedinte AO „Speranţa...

Judokanul  Dorin Goţonoagă a cucerit medalia de aur la Campionatul European de tineret la judo

Judokanul Dorin Goţonoagă a cucerit medalia …

Judokanul  Dorin Goţonoagă a cucerit medalia de au...

Într-un final de toamnă, picii de la Stolniceni îi cântă ode acestui anotimp

Într-un final de toamnă, picii de la Stolnice…

Într-un final de toamnă, picii de la Stolniceni îi...

Două adolescente din Bozieni  s-au ales cu medalii la Campionatul internațional de Taekwondo

Două adolescente din Bozieni s-au ales cu me…

Două adolescente din Bozieni  s-au ales cu medalii...

Piața „Viless” din Hâncești a marcat jubileul de 20 ani de activitate

Piața „Viless” din Hâncești a marcat jubileul…

Piața „Viless” din Hâncești a marcat jubileul de 2...

Ansamblul de dansuri populare „Lăpușnița” – la Festivalul internațional de folclor românesc

Ansamblul de dansuri populare „Lăpușnița” – l…

Ansamblul de dansuri populare „Lăpușnița” – la Fes...

Băuturile fierbinți la sfârșit de toamnă... la prețuri care mai de care

Băuturile fierbinți la sfârșit de toamnă... l…

Băuturile fierbinți la sfârșit de toamnă... la pre...

Ce tradiţii frumoase aveţi stabilite în familia dvs.?

Ce tradiţii frumoase aveţi stabilite în famil…

Familia este mediul în care venim pe lume, ne dezv...

O fundaţie întreţine mai multe familii vulnerabile din satele Bozieni şi Dubovca

O fundaţie întreţine mai multe familii vulner…

 Se zice că și binele, și răul sunt în puterea noa...

Distrugem mai mult decât plantăm…

Distrugem mai mult decât plantăm…

Pentru că începutul lunii noiembrie, de obicei rec...

La Cărpineni se promovează un mod sănătos de viaţă!

La Cărpineni se promovează un mod sănătos de …

Mai nou, locuitorii din c. Cărpineni, pot face spo...

Drumuri mai vechi, mai noi...,   cu reparaţii de trei ani „în toi”?!

Drumuri mai vechi, mai noi..., cu reparaţii…

Drumuri mai vechi, mai noi...,  cu reparaţii de t...

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori şi arbuşti

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori…

De Ziua Naţională de înverzire a plaiului În raio...

Prev Next

Bătrâni înşelaţi... de bani

Bătrâni înşelaţi... de bani

Câţiva bătrâni din Hânceşti - înşelaţi de o tipă care s-a prezentat drept lucrător social

..Sub pretextul de a-i asigura cu lemne de foc, a încasat de la fiecare câte 900-1500 lei şi dusă a fost…

 

    O situaţie fără precedent s-a întâmplat pe parcursul ultimelor luni de vară în oraşul Hânceşti, caz, care recent a ajuns în vizorul organelor de drept, dar şi al ziarului nostru. La începutul lunii iulie, curent, pe la casele unor pensionari singuratici din oraş şi cu vârsta de peste 80 ani, o persoană necunoscută cerea bani în sumă de 900, şi respectiv, 1000 de lei, promiţându-le, în schimb, să le aducă câte 3 steri de lemne de foc direct acasă. Persoana se prezenta drept lucrător social care activează în primăria Hânceşti. În plasa bănuitei escroace până la moment au nimerit 3 bătrâni din oraş, de la care aceasta a încasat câte 900, 1000 şi 1500 lei, după care s-a făcut nevăzută…

 „La începutul lunii august am fost sesizat de nişte bătrâni despre cele întâmplate, de aceea am mers acasă la toţi cei vizaţi, după care în baza declaraţiilor lor, în calitate de preşedinte al pensionarilor, am mers cu o plângere la Procuratura Hânceşti, relatându-i oral cele auzite unui procuror de serviciu, ne povesteşte Constantin Mitachi, preşedintele Uniunii tuturor categoriilor de pensionari din raionul Hânceşti (U.T.C.P Hânceşti). După vreo zece zile, văzând că nu se i-a nici o atitudine, am venit cu o declaraţie în scris în adresa procurorului raionului, în care am stipulat cele discutate cu persoanele pătimite, indicându-le adresa concretă a acestora şi chiar persoana bănuită de ei, pentru a se merge pe urmele fierbinţi ale descoperirii infracţiunii.” La începutul acestei săptămâni, dl Mitachi ne spune că avut prima întrevedere cu ofiţerul de urmărire penală Vadim Filimon, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Hânceşti, (în gestiunea căruia a fost remis cazul) şi care l-a audiat în calitate de martor. 

   „E incredibil, că organele noastre de drept nu reacţionează prompt şi operativ la astfel de plângeri, spun asta, deoarece săptămâna trecută încă o bătrână a fost înşelată de aceiaşi persoană, (numele căreia nu este în respectiva plângere), de data aceasta, sub pretextul de a-i aduce lemne de foc, pensionara a rămas fără 1500 lei” – a declarat pentru CURIER dl Mitachi. 

Bătrâni, naivi şi creduli…

   Elena Mişanovschi de 83 de ani este o bătrânică din or. Hânceşti care locuieşte singură, nu are copii şi nici nepoţi, şi este vizitată doar de asistentul social, care-i vine de două ori pe săptămână pentru a o ajuta pe lângă casă. A lucrat toată viaţă, în mai multe domenii, ultimii zece ani, ne spune ea, în calitate de controlor în serviciul de pază, de unde a şi ieşit la pensie cu doar 992 de lei, pe care-i primeşte azi lunar. 

  Am găsit-o pe bătrână porăindu-se de una singură prin casă. Mătuşa Elena este una din cele trei victime, care a fost înşelată chiar săptămâna trecută, de aceea ea este încă în aşteptarea lemnelor promise. „M-a întrebat dacă am nevoie de lemne, şi eu, i-am zis chiar că am bani puşi deoparte pentru ele… Nu, nu s-a prezentat pe nume, mi-a spus doar că-i lucrător de la „raisobes” şi să-i dau 1500 lei pentru 5 steri de lemne, şi în câteva zile primăria ne aduce lemne…” Am întrebat-o dacă văzând-o ar putea s-o recunoască şi mătuşa Elena, ne-a confirmat că neapărat o poate face. „Nu am văzut-o niciodată până atunci, dar desigur, că aş recunoaşte-o, era o femeie zdravănă şi grasă, cu părul scurt şi negru, îmbrăcată într-o fustă şi „coftă” neagră subţire, strălucitoare cu frunze verzi pe dânsa, aşa la umeri…”, ne mărturiseşte mătuşa Elena, care şi-a mai adus aminte că tipa i-a zis că stă în biroul 222. 

  Fără lemne până astăzi, dar înşelat de bani s-a ales şi moş Ion Martin din  or. Hânceşti, care crezând-o pe cuvânt pe „aşa zisul lucrător social” i-a dat 1000 de lei, cică pentru 3 steri de lemne, care urmează să fie aduse momentan… „Am văzut-o prima dată, s-a prezentat că lucrează ca lucrător social la asistenţa socială. Era îmbrăcată frumos, era aşa o femeie plinuţă, cu părul scurt, negru. Mi-a zis că dacă vreau lemne, să-i dau 1000 lei pentru 3 cuburi şi amuş vine tractorul… Eu nu m-am gândit că mă amăgeşte, aveam nişte bani strânşi şi i-am dat, dar n-am mai văzut-o de atunci… Asta s-a întâmplat aproape două luni în urmă…”- ne spune necăjit bătrânul începând să plângă. „…Dar seara când am văzut că nu mi s-au adus lemne, m-am gândit că poate să fie nişte bandiţi şi mi s-a făcut frică să nu vină noaptea să mă omoare, de aceea m-am dus şi m-am culcat la o vecină” – ne povesteşte printre lacrimi moşul Ion, care deşi are copii, şi-l vizitează periodic, trăieşte, totuşi, singur în căsuţa lui cea mică. Ne-a mai spus, că a muncit o viaţă ca şofer, are pensia nici mică, dar nici chiar mare - 1700 lei, dar oricum se simte jignit şi prostit că cineva s-a folosit de naivitatea şi credibilitatea lui, dar şi probabil, de imposibilitatea de a se apăra ulterior…

  Cea de a treia victimă este mătuşa Maria Guţan, de 85 de ani, pe care am găsit-o trebăluind prin casă, sprijinindu-se într-un toiag. Şi ea locuieşte singură, copiii, fiindu-i departe. „Da, eu am dat 900 de lei pentru 3 cuburi de lemne acum trei săptămâni, dar nu mi s-o adus până astăzi nimic… Da, eu i-am spus numele celei care a fost la mine dlui Mitachi, dar nu vreau să mai fac declaraţii la poliţie, procuratură, nu vreau să umblu pe drumuri, şi nici să ştiu de ea… Eu sunt femeie credincioasă şi voi merge şi o voi scrie la biserică, Dumnezeu cu dânsa, să răspundă în faţa Domnului…”- au fost cuvintele mătuşii Maria, supărată rău că a crezut-o pe cuvânt pe cea care a înşelat-o de bani. 

  Toţi cei trei pensionari, pe care i-am vizitat la domiciliu descriu la fel bănuita escroacă, care le-a luat banii fără să le lase vreo recipisă sau bon de plată, mai mult ca atât rugându-i, la plecare, să nu spună nimănui despre asta… 

  Supuşi unor tentative de a li se estorca bani prin înşelăciune, folosind diferite metode, au fost şi alţi bătrâni din oraş, printre aceştia fiind: Anastasia Arcuş şi Polina Panfil. 

 

Cine-o fi bănuita escroaca?!

  În declaraţia depusă de preşedintele U.T.C.P. Hânceşti Constantin Mitachi în adresa Procurorului raionului, figurează un nume, o doamnă, care într-adevăr, corespunde descrierilor făcute de pensionari, fiind angajată în calitate de lucrător social în cadrul Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei, cu biroul în primăria Hânceşti, numele căreia, potrivit declaraţiilor d-lui, l-a numit una din victime, şi anume Maria Guţan. Am ţinut să aflăm ce crede şefa Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei Hânceşti, Tamara Călugăru, vizavi de cazul dat, dar şi persoana bănuită în plângere, la care dumneaei ne-a declarat următoarele: „Eu nu cred aşa ceva despre angajatul nostru, sunt nişte bârfe, poate s-o fi prezentat, într-adevăr, cineva sub numele persoanei date, de aceea poliţia ar trebui să investigheze cazul. Persoana vizată, la moment, se află în concediu, e plecată peste hotare, cu toate acestea, anterior eu am vorbit cu ea şi i-am spus să se lămurească şi în cazul în care este nevinovată să dea în judecată pentru calomnii şi ştirbirea imaginii Serviciului de asistenţă socială.” 

  Şi primarul de Hânceşti, Alexandru Botnari, susţine că incidentul respectiv nu ţine de primărie şi nici de un lucrător de-al acesteia. „Noi nu colectăm bani pentru lemne, noi facem unele defrişări periodice şi acordăm lemne gratuit bătrânilor din oraş, să răspundă cei care au făcut-o, să se ocupe poliţia şi procuratura de ei”- ne-a declarat dl primar.

 

   Pentru a afla la ce etapă se află investigarea cazului, l-am contactat pe ofiţerul de urmărire penală Vadim Filimon, inspector IP Hânceşti, care se ocupă de cazul respectiv. „La moment investigăm cazul, s-au remis citaţii în adresa persoanelor vizate în plângere, dar reieşind din faptul că, după cum am constatat ulterior, sunt persoane de peste 80 de ani, acestea vor fi vizitate la domiciliu, pentru depunerea mărturiilor. În cazul în care vor fi prezente semne de infracţiune, escrocherie, se va intenta dosar penal şi se va trage la răspundere persoana vinovată” – a încheiat sursa citată. 

  Sperăm foarte mult ca organele de drept să-şi facă destoinic meseria, găsind vinovaţii, iar noi, redacţia, vom rămâne cu ochii pe ei, pentru a vă informa ulterior, dragi cititori, cine-o fi tipa escroacă care s-a folosit de naivitatea bieţilor bătrâni, lipsindu-i de mizera pensie…

   Şi totodată, am vrea să preavizăm toţi bătrânii din oraş, dar şi din alte localităţi, să fie precauţi la astfel de „vizite” şi „propuneri dubioase” venite din partea unor persoane necunoscute, iar în cazul în care mai sunt din cei care au pătimit să se adreseze la poliţia de sector.

 

Tatiana TODOSEICIUC

 

back to top

Alte știri

Cultură

Ana Munteanu a trecut de duelurile   de la „Vocea României”

Ana Munteanu a trecut de duelurile  de la „Vocea României”

03-11-2017 | Hits:137

Tânăra interpretă din or. Hânceşti, Ana Munteanu, s-a duelat vineri seara cu un ...

Comunitate

Fenomenul violenţei – abordat multidisciplinar

Fenomenul violenţei – abordat multidisciplinar

03-11-2017 | Hits:131

La începutul săptămânii curente, în or. Hânceşti, s-a desfăşurat Forumul regiona...

Tineret

Consiliul local de tineret din Hânceşti a organizat sărbătoarea “Hânlloween”

Consiliul local de tineret din Hânceşti a organizat sărbătoarea “…

03-11-2017 | Hits:230

Consiliul local de tineret din Hânceşti a organizat sărbătoarea “Hânlloween” / S...

Interviu

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-ţi găsi un loc de muncă sau a te reprofila!

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-ţi găsi un loc …

03-11-2017 | Hits:252

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-ţi găsi un loc de muncă sau a ...

Politic

Ce impact credeţi că ar  avea asupra Republicii Moldova stoparea finanţării din partea UE?

Ce impact credeţi că ar avea asupra Republicii Moldova stoparea …

03-11-2017 | Hits:106

Recent, ambasadorul UE la Chişinău Peter Michalko a făcut public anunţul referit...

Actual

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori şi arbuşti

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori şi arbuşti

03-11-2017 | Hits:1116

De Ziua Naţională de înverzire a plaiului În raion s-au plantat 756 de puieţi d...