Menu
Cupa Şcolii municipale de Sporturi   la volei

Cupa Şcolii municipale de Sporturi  la volei

Sâmbătă, 2 decembrie, în sala de sport a Şcolii Pr...

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –   marcată în cerc restrâns

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –  marcată …

Luni, administraţia raionului a invitat preşedinţi...

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie civică – la un nou seminar raional 

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie …

 „Formarea competenţelor specifice/transfersale pr...

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festivalul „Grand Competition” din Iaşi

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festiv…

 La data de 2 decembrie curent, trupa de teatru dr...

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare: Teatrul MADE – cu un spectacol i...

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

Acasă la… familia Constantin şi Maria Caşu din or....

Interviu cu Aurel Penu

Interviu cu Aurel Penu

La o cafea cu Aurel Penu, fondatorul serviciului d...

Interviu cu Liuba Balan

Interviu cu Liuba Balan

La o cafea cu Liuba Balan, preşedinte AO „Speranţa...

Judokanul  Dorin Goţonoagă a cucerit medalia de aur la Campionatul European de tineret la judo

Judokanul Dorin Goţonoagă a cucerit medalia …

Judokanul  Dorin Goţonoagă a cucerit medalia de au...

Într-un final de toamnă, picii de la Stolniceni îi cântă ode acestui anotimp

Într-un final de toamnă, picii de la Stolnice…

Într-un final de toamnă, picii de la Stolniceni îi...

Două adolescente din Bozieni  s-au ales cu medalii la Campionatul internațional de Taekwondo

Două adolescente din Bozieni s-au ales cu me…

Două adolescente din Bozieni  s-au ales cu medalii...

Piața „Viless” din Hâncești a marcat jubileul de 20 ani de activitate

Piața „Viless” din Hâncești a marcat jubileul…

Piața „Viless” din Hâncești a marcat jubileul de 2...

Ansamblul de dansuri populare „Lăpușnița” – la Festivalul internațional de folclor românesc

Ansamblul de dansuri populare „Lăpușnița” – l…

Ansamblul de dansuri populare „Lăpușnița” – la Fes...

Băuturile fierbinți la sfârșit de toamnă... la prețuri care mai de care

Băuturile fierbinți la sfârșit de toamnă... l…

Băuturile fierbinți la sfârșit de toamnă... la pre...

Ce tradiţii frumoase aveţi stabilite în familia dvs.?

Ce tradiţii frumoase aveţi stabilite în famil…

Familia este mediul în care venim pe lume, ne dezv...

O fundaţie întreţine mai multe familii vulnerabile din satele Bozieni şi Dubovca

O fundaţie întreţine mai multe familii vulner…

 Se zice că și binele, și răul sunt în puterea noa...

Distrugem mai mult decât plantăm…

Distrugem mai mult decât plantăm…

Pentru că începutul lunii noiembrie, de obicei rec...

La Cărpineni se promovează un mod sănătos de viaţă!

La Cărpineni se promovează un mod sănătos de …

Mai nou, locuitorii din c. Cărpineni, pot face spo...

Drumuri mai vechi, mai noi...,   cu reparaţii de trei ani „în toi”?!

Drumuri mai vechi, mai noi..., cu reparaţii…

Drumuri mai vechi, mai noi...,  cu reparaţii de t...

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori şi arbuşti

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori…

De Ziua Naţională de înverzire a plaiului În raio...

Prev Next

Delegaţie din Belorusia în vizită la Hânceşti

Delegaţie din Belorusia în vizită la Hânceşti

Reprezentanţii mai multor companii industriale din Belorusia au venit la Hânceşti cu propuneri de colaborare

 

Miercurea trecută, Hânceştiul a întâmpinat o delegaţie formată din mai mulţi oficiali ai Belorusiei, veniţi cu un şir de propuneri de colaborare pe segmentul industrial. Aceştia au vorbit despre ofertele lor, exprimându-şi ferma convingere că Republica Moldova, inclusiv municipiul Hânceşti poate deveni un partener de afaceri pe viitor. Primarul Alexandru Botnari i-a întâmpinat pe oaspeţi cu pâine şi sare, dar şi cu un pahar de vin, după cum dictează tradiţia.

La Hâncești au venit Serghei Ciciuc, ambasadorul Belorusiei în RM, Dumitru Corcic, viceministrul Ministerului industriei din Belorusia, Denis Luchianiuc, directorul companiei CBS Motors, Alexei Zavtur, directorul OOO “Август лифт”, Evghenii Voiuş, şeful departamentului reţelei de conducere a filialei de siguranţă a exportului БРУПЭЙС “беляксимгарант”, Oleg Zeledinov, şeful departamentului  ВЭС ОАО “могилевлифтмаш”, Serghei Popcovici, şeful departamentului de vânzări a tehnicii auto în ţările CSI - OAO “МАЗ”, şi alţi reprezentanţi ai companiilor de mai sus, precum și câțiva primari din alte localități ale țării, interesați de propunerile oamenilor de afaceri din Belorusia.După prezentările de rigoare, Alexandru Botnari, primarul municipiului Hâncești a informat oaspeții despre regiune, populație și capacitatea de dezvoltare a orașului nostru, accentuând că este cointeresat de o eventuală colaborare cu Belorusia. „În Hâncești, de-a lungul anilor au venit mai mulți investitori care și-au dezvoltat aici afaceri, așa precum cele din domeniul textil, auto și industrial. În plan de dezvoltare este și parcul industrial pe care sper să-l văd realizat. Este un proiect pentru care se preconizează investiții majore, acesta va avea mai multe spații comerciale și, respectiv, va oferi oportunitatea de a deschide noi locuri de muncă. Vrem să creăm condiții optime de trai, ca cetățenii noștri să rămână să muncească acasă, alături de familiile lor. La moment situația geopolitică din țară ne afectează enorm, întrucât administrația locală se confruntă cu problema insuficienței cadrelor. Vrem o reformă în acest sens, salariile fiind majorate în primul rând, ca să împiedicăm migrația în masă. Colaborarea cu alte țări ne ajută să acumulăm experiențe noi pe care încercăm să le aplicăm și la noi, colaborând pe parcurs cu Israel, Polonia, România etc., și sunt deschis pentru colaborare și cu Belorusia „, a declarat primarul.

Viceministrul Ministerului Industriei din Belorusia, Dumitru Corciuc a vorbit despre ofertele și propunerile cu care au venit în Republica Moldova, respectiv în or. Hâncești, specificînd că localitatea noastră are potențial de dezvoltare în domeniul industriei și că companiile beloruse ne-ar putea ajuta în acest sens, oferind produse industriale la cele mai avantajoase prețuri sau aceleaşi produse industriale să fie procurate în credit.„Avem peste 300 de organizații care au fost păstrate încă din perioada sovietică, dar care activează și astăzi. Ne străduim să menținem locurile de muncă, și pentru că nu avem prea multe resurse așa ca gaz sau petrol, produsele de la noi, inclusiv cele din domeniul industrial se fac mai mult pentru export, străduindu-ne în același timp să avem prețuri avantajoase și produse de calitate, pentru a fi apți de concurență pe piața externă. Companiile de la noi produc o gamă vastă de tehnică auto precum mașini predestinate lucrărilor în construcții, în agricultură, de mare tonaj dar și pentru pasageri. Din ultima categorie fac parte mai mult autobuzele de diferite clase, printre care și cele predestinate curselor interurbane”, a specificat viceministrul belorus.

Domnul  Corciuc a mai spus că companiile din Belorusia dispun de tehnică specială care avantajează construcțiile rapide și multe alte mașinării pe care și-ar dori să le prezinte la un seminar desfășurat la acest subiect aici, în Republica Moldova sau într-o vizită a oficialilor din Moldova în Belorusia, pentru ca autoritățile de la noi să se poată convinge de calitatea și prețurile accesibile pe care le oferă aceștia.Tot aici, domnul viceministru al Ministerului industriei din Belorusia a specificat că la ei este dezvoltată și afacerea ce privește confecționarea mobilei de casă, de birou și de terasă/grădină, și de curând au ieșit cu exportul pe piața din China. În plus, aceștia produc tehnică electronică, lifturi pentru persoane în scaune rulante și parcări verticale, pentru a rezolva problema lipsei spațiului de parcare cu care se confruntă marele urbe.Evghenii Voiuş, şeful departamentului reţelei de conducere a filialei de siguranţă a exportului din Belorusia, reprezentantul companiei БРУПЭЙС “беляксимгарант”  a făcut o prezentare a sistemului național de susținere a exportului în care a vorbit despre variantele de bază ale finanțării exportului, condițiile ofertelor de creditare pentru export, schema ofertelor de creditare a exportului pentru nerezidenți etc. La finalul discuției, primarul Alexandru Botnari s-a arătat interesat de ofertele prezentate, în special de autobuzele electrice și cele pentru deplasare internă a pasagerilor, concretizând condițiile și prețul unui asemenea proiect. În dependență de numărul de astfel de autobuze, proiectul ar costa câteva sute de mii de dolari.Tot aici,  viceministrul industriei din Belorusia a specificat că în municipiul Hâncești s-ar putea implementa, în vederea facilitării deplasării pasagerilor – bilete electronice și stații cu tabloiduri electronice care ar anunța despre cursele din interiorul urbei, dar și din raion sau din afara acestuia.

Primarul din Căușeni, Grigore Repeşciuc s-a arătat interesat de tehnica pentru măturarea străzilor, la care reprezentanții companiilor din Belorusia au prezentat o altă gamă de astfel de tehnică care are inclusă în sistemă un analog al aspiratorului, curățarea străzilor fiind estimată la 100 % calitate.

După încheierea părții oficiale, Primarul municipiului Hâncești Alexandru Botnari i-a invitat pe oaspeții din Belorusia dar și pe colegii săi de breaslă într-o excursie la palatul Manuc Bey, unde, într-o atmosferă mai degajată, oficialii și-au continuat discuțiile pe marginea afacerilor din domeniul industriei.

Elena GOLUBNIC

 

back to top

Alte știri

Cultură

Ana Munteanu a trecut de duelurile   de la „Vocea României”

Ana Munteanu a trecut de duelurile  de la „Vocea României”

03-11-2017 | Hits:141

Tânăra interpretă din or. Hânceşti, Ana Munteanu, s-a duelat vineri seara cu un ...

Comunitate

Fenomenul violenţei – abordat multidisciplinar

Fenomenul violenţei – abordat multidisciplinar

03-11-2017 | Hits:135

La începutul săptămânii curente, în or. Hânceşti, s-a desfăşurat Forumul regiona...

Tineret

Consiliul local de tineret din Hânceşti a organizat sărbătoarea “Hânlloween”

Consiliul local de tineret din Hânceşti a organizat sărbătoarea “…

03-11-2017 | Hits:232

Consiliul local de tineret din Hânceşti a organizat sărbătoarea “Hânlloween” / S...

Interviu

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-ţi găsi un loc de muncă sau a te reprofila!

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-ţi găsi un loc …

03-11-2017 | Hits:255

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-ţi găsi un loc de muncă sau a ...

Politic

Ce impact credeţi că ar  avea asupra Republicii Moldova stoparea finanţării din partea UE?

Ce impact credeţi că ar avea asupra Republicii Moldova stoparea …

03-11-2017 | Hits:108

Recent, ambasadorul UE la Chişinău Peter Michalko a făcut public anunţul referit...

Actual

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori şi arbuşti

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori şi arbuşti

03-11-2017 | Hits:1141

De Ziua Naţională de înverzire a plaiului În raion s-au plantat 756 de puieţi d...