Menu
Cupa Şcolii municipale de Sporturi   la volei

Cupa Şcolii municipale de Sporturi  la volei

Sâmbătă, 2 decembrie, în sala de sport a Şcolii Pr...

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –   marcată în cerc restrâns

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –  marcată …

Luni, administraţia raionului a invitat preşedinţi...

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie civică – la un nou seminar raional 

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie …

 „Formarea competenţelor specifice/transfersale pr...

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festivalul „Grand Competition” din Iaşi

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festiv…

 La data de 2 decembrie curent, trupa de teatru dr...

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare: Teatrul MADE – cu un spectacol i...

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

Acasă la… familia Constantin şi Maria Caşu din or....

Interviu cu Aurel Penu

Interviu cu Aurel Penu

La o cafea cu Aurel Penu, fondatorul serviciului d...

Interviu cu Liuba Balan

Interviu cu Liuba Balan

La o cafea cu Liuba Balan, preşedinte AO „Speranţa...

Judokanul  Dorin Goţonoagă a cucerit medalia de aur la Campionatul European de tineret la judo

Judokanul Dorin Goţonoagă a cucerit medalia …

Judokanul  Dorin Goţonoagă a cucerit medalia de au...

Într-un final de toamnă, picii de la Stolniceni îi cântă ode acestui anotimp

Într-un final de toamnă, picii de la Stolnice…

Într-un final de toamnă, picii de la Stolniceni îi...

Două adolescente din Bozieni  s-au ales cu medalii la Campionatul internațional de Taekwondo

Două adolescente din Bozieni s-au ales cu me…

Două adolescente din Bozieni  s-au ales cu medalii...

Piața „Viless” din Hâncești a marcat jubileul de 20 ani de activitate

Piața „Viless” din Hâncești a marcat jubileul…

Piața „Viless” din Hâncești a marcat jubileul de 2...

Ansamblul de dansuri populare „Lăpușnița” – la Festivalul internațional de folclor românesc

Ansamblul de dansuri populare „Lăpușnița” – l…

Ansamblul de dansuri populare „Lăpușnița” – la Fes...

Băuturile fierbinți la sfârșit de toamnă... la prețuri care mai de care

Băuturile fierbinți la sfârșit de toamnă... l…

Băuturile fierbinți la sfârșit de toamnă... la pre...

Ce tradiţii frumoase aveţi stabilite în familia dvs.?

Ce tradiţii frumoase aveţi stabilite în famil…

Familia este mediul în care venim pe lume, ne dezv...

O fundaţie întreţine mai multe familii vulnerabile din satele Bozieni şi Dubovca

O fundaţie întreţine mai multe familii vulner…

 Se zice că și binele, și răul sunt în puterea noa...

Distrugem mai mult decât plantăm…

Distrugem mai mult decât plantăm…

Pentru că începutul lunii noiembrie, de obicei rec...

La Cărpineni se promovează un mod sănătos de viaţă!

La Cărpineni se promovează un mod sănătos de …

Mai nou, locuitorii din c. Cărpineni, pot face spo...

Drumuri mai vechi, mai noi...,   cu reparaţii de trei ani „în toi”?!

Drumuri mai vechi, mai noi..., cu reparaţii…

Drumuri mai vechi, mai noi...,  cu reparaţii de t...

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori şi arbuşti

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori…

De Ziua Naţională de înverzire a plaiului În raio...

Prev Next

Caracuienii şi-au sărbătorit Hramul localităţii

Caracuienii şi-au sărbătorit Hramul localităţii

De Sfântul Nicolae - caracuienii şi-au sărbătorit Hramul localităţii

 

Tradiţional, la 22 mai, locuitorii satului Caracui îşi dau întâlnire în centrul satului pentru a petrece aşa cum se cuvine. După slujba de dimineaţă desfăşurată în biserica satului care poartă numele Sfântului Nicolae, oamenii se adună la o vorbă, la un cântec, la o horă şi, de ce nu – la o fripturică şi un pahar de vin bun – toate fiind organizate de către primărie în colaborare cu agenţii economici.

„Hramul satului Caracui este o sărbătoare pe care o respectăm, pentru că este un prilej de a le arăta recunoştinţa cetăţenilor pentru contribuţia pe care o aduce fiecare în folosul comunităţii noastre. Ne-au făcut atmosfera plăcută formaţiile  „Glia” şi „Codrenii” veniţi din raionul vecin, Cantemir, conducătorul formaţiilor fiind băştinaşa satului Caracui, dna Raisa Zaicoe. A evoluat şi ansamblul folcloric de copii „Băştinaşii” din s. Ceadâr, raionul Leova. Ne mândrim nespus de mult şi cu ansamblul nostru local „Baştina”, frecventat de aproximativ 40 de copii. Oamenii devotaţi activităţilor artistice, soţii Dumitru şi Ana Casapu sunt cei care au făcut atmosfera de sărbătoare, evoluând cu cele două ansambluri sus-menţionate. Am organizat şi competiţii sportive la jocul de dame şi şah, ridicarea greutăţilor, trânta la cocoş, iepure şi berbec. Pentru prima dată am organizat o friptură şi o mămăligă în aer liber din care au fost serviţi toţi sătenii. Toate acestea nu ar fi fost posibile fără agenţii economici: Victor Timuş, Mihail Chirondă, Andrei Bivol, Constantin Şandrovschi, Alexandru Strelciuc, Valeriu Babin, Victor Dubceac, Victor Furtună, Dumitru Cociu, Anatolie Fideriuc şi Eremia Mutelică care au contribuit la organizarea şi petrecerea Hramului localităţii Caracui”- a spus primarul localităţii, Anatolie Dubceac. 

  La eveniment au fost invitaţi reprezentanţi ai Consiliului raional în persoana secretarului Consiliului raional Elena Moraru Toma, Mihail Strelciuc, şeful CTAS, băştinaş al s. Caracui, dar şi primari din satele vecine, Tatiana Buruiană, primar de Mereşeni şi Mihail Lozovoi, primar de Sărata Galbenă.

  „Din numele preşedintelui raionului, Ghenadie Buza, vă felicitam cu ocazia Hramului localităţii, o sărbătoare care îi adună pe toţi sătenii împreună şi o sărbătoare care determină efortul depus al conducerii locale. La mulţi ani, Caracui!”, a fost mesajul dnei Elena Moraru Toma.

  La eveniment au fost organizate şi expoziţii de obiecte de meşteşugărit. Cele mai multe impresii a lăsat expoziţia dnei Valentina Negru care este o meşteriţă iscusită a produselor de panificaţie tradiţionale moldoveneşti. 

  În acest context, atât meşterii cât şi câştigătorii competiţiilor sportive au fost premiaţi de către primarul localităţii. De asemenea, dl Dubceac a venit cu daruri simbolice pentru cuplurile care în acest an au atins frumosul jubileu de 50 ani de căsătorie. „Vreau să-mi exprim recunoştinţa colectivului primăriei care s-a implicat în organizare, în special la prepararea bucatelor pentru oaspeţi şi săteni. Deosebită recunoştinţă îmi exprim şi faţă de consilierii Andrei Chirondă şi Simion Druchi care au preparat friptura şi mămăliga pentru un sat întreg. Şi pentru că exact de hramul localităţii conducătorul colectivului artistic local, Lilia Mutelică îşi serbează ziua de naştere, îi doresc realizări frumoase în toate domeniile şi un mire frumos care să o facă fericită şi împlinită. Tot cu felicitări vin şi în faţa secretarei consiliului, Elena Antohi care  curând se căsătoreşte”, a mai spus dl Dubceac.

  Nici primarul, în această zi de sărbătoare nu a rămas fără cadou, agenţii economici, Andrei Bivol şi Constantin Şandrvoschi cu care colaborează fructuos, i-au adus în dar o icoană cu chipul Maicii Domnului.

  Atmosfera a fost încinsă de muzica moldovenească interpretată de Ansamblul vocal – instrumentist al Colegiului de Construcţii Hânceşti, care nu a lăsat indiferent nici un locuitor al satului Caracui, toţi învârtindu-se în hora satului, de la mic la mare.

 

Realizări în satul Caracui – în cei doi ani de activitate a primarului Anatolie Dubceac

„Imediat ce am fost învestit în funcţia de primar al satului Caracui, am trecut la acţiune, implementând proiecte concrete, a spus Anatolie Dubceac, primarul satului Caracui.  Astfel, am comasat grădiniţele, efectuând şi lucrări de reparaţie. Proiectul a costat 300 mii lei, bani pe care i-am investit din FISM. Am finisat lucrările de reabilitare a podului din sat, iniţiat de precedenta conducere, dar am construit şi unul nou, din surse financiare proprii. Am finalizat apeductul, un proiect extrem de necesar în localitatea noastră pentru care am depus efort considerabil. Am început, de asemenea şi lucrările de reabilitare a stadionului din sat. Ne-a rămas să sădim iarba şi să îngrădim terenul. Deocamdată, elevii care practică sportul sunt nevoiţi să meargă în satele vecine, şi am considerat că stadionul este un proiect care necesită să fie realizat. Preconizăm să finalizăm lucrările chiar în vara aceasta. 

În luna august a anului trecut, am câştigat un proiect în valoare de 2 milioane 300 mii lei în cadrul Fondului ecologic  şi astfel a fost posibilă aprovizionarea cu apă potabilă a 200 de gospodării, la intrare în sat. Furnizarea apei va starta în timpul apropiat. Agenţii economici lucrează foarte intensiv la acest capitol, întrucât în acea regiune nu există practic fântâni şi situaţia se cere rezolvată în regim de urgenţă. 

De asemenea, cu suportul Consiliului raional a fost asfaltat 1,3 km de drum. Mizăm pe susţinerea Consiliului raional ca să ajungem cu asfalt până în regiunea primăriei. Tot aici, am extins  apeductul, din sursele financiare proprii, pentru 30 de gospodării. Un aspect foarte important este amenajarea gunoiştii. La acest capitol s-a muncit foarte mult, dar, din păcate, nu dispunem de transport pentru colectarea şi evacuarea deşeurilor la gunoişte. În acest context, vreau  să apelez tot la Consiliul raional să mă ajute financiar în scopul procurării unui mijloc de transport pentru colectarea şi evacuarea gunoiului.”

  Primarul a specificat că la moment, când sunt necesare de colectat şi transportat deşeurile către gunoişte, dânsul este nevoit să apeleze la agenţii economici, care, totuşi nu le pot oferi mijloacele de transport de fiecare dată când au nevoie, din considerentul că dânşii îşi exercită propriile lucrări. 

  „Vreau să menţionez că am creat Întreprinderea Municipală „Caracui servicii” care se ocupă cu gestionarea apeductului din localitate. Actualmente, au în gestiune partea de jos a satului, ulterior vor avea în gestiune şi partea de sus, după finalizarea lucrărilor. Am iniţiat şi reparaţia capitală a bibliotecii şi o parte din casa de cultură. Proiectul dat se estimează la 90 mii lei. Am făcut ordine în cimitirul satului. Aici am implicat aproximativ 80 de cetăţeni, întrucât tot cimitirul era crescut în tufari şi pomi. S-a depus o muncă colosală în acest scop, iar azi cimitirul este curat. Ce ţine de amenajarea satului, am sădit mai mulţi copaci (mesteceni, tei, nuci etc.) şi am instalat mai multe scaune în locurile publice”, a mai spus primarul.

  Domnul Dubceac a specificat că pe viitor şi-a propus să repare drumurile unde au fost instalate ţevile pentru aprovizionarea cu apă, să repare mai multe porţiuni de drum din localitate, să termoizoleze grădiniţa satului şi să investească în iluminatul stradal, întrucât acesta lipseşte cu desăvârşire. 

Imaginea localităţii într-adevăr se schimbă spre bine, şi acest fapt vine ca o dovadă că satul are oameni gospodari, care muncesc cot la cot întru prosperarea şi dezvoltarea satului Caracui, primarul fiind nu doar o autoritate cu responsabilităţi, ci şi un bun prieten pentru toţi acei peste 2500 de locuitori ai săi.

 

 

 

Elena GOLUBNIC

 

 

 

back to top

Alte știri

Cultură

Ana Munteanu a trecut de duelurile   de la „Vocea României”

Ana Munteanu a trecut de duelurile  de la „Vocea României”

03-11-2017 | Hits:142

Tânăra interpretă din or. Hânceşti, Ana Munteanu, s-a duelat vineri seara cu un ...

Comunitate

Fenomenul violenţei – abordat multidisciplinar

Fenomenul violenţei – abordat multidisciplinar

03-11-2017 | Hits:135

La începutul săptămânii curente, în or. Hânceşti, s-a desfăşurat Forumul regiona...

Tineret

Consiliul local de tineret din Hânceşti a organizat sărbătoarea “Hânlloween”

Consiliul local de tineret din Hânceşti a organizat sărbătoarea “…

03-11-2017 | Hits:233

Consiliul local de tineret din Hânceşti a organizat sărbătoarea “Hânlloween” / S...

Interviu

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-ţi găsi un loc de muncă sau a te reprofila!

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-ţi găsi un loc …

03-11-2017 | Hits:262

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-ţi găsi un loc de muncă sau a ...

Politic

Ce impact credeţi că ar  avea asupra Republicii Moldova stoparea finanţării din partea UE?

Ce impact credeţi că ar avea asupra Republicii Moldova stoparea …

03-11-2017 | Hits:108

Recent, ambasadorul UE la Chişinău Peter Michalko a făcut public anunţul referit...

Actual

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori şi arbuşti

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori şi arbuşti

03-11-2017 | Hits:1152

De Ziua Naţională de înverzire a plaiului În raion s-au plantat 756 de puieţi d...