Menu
Sfatul Specialiştilor

Sfatul Specialiştilor

-Cum îţi poate schimba sportul stilul de viaţă, ce...

Sfatul Specialiștilor

Sfatul Specialiștilor

Hepatita Virală A – Boala „Mâinilor Murdare” Hepa...

La o cafea cu Adrian Oprea, directorul BC Moldindconbank, filiala Hânceşti

La o cafea cu Adrian Oprea, directorul BC Mol…

„Moldindconbank are cea mai largă gamă şi cele mai...

100 de locuri noi în Grădiniţa "Andrieş", din mun.Hînceti

100 de locuri noi în Grădiniţa "Andrieş…

La începutul săptămânii curente, primarul mun. Hân...

Omagiu pentru focul Olimpic din 1980 la Hînceşti

Omagiu pentru focul Olimpic din 1980 la Hînce…

„Mişca” va avea o imagine nouă!  

Interviu cu Rita Dănilă

Interviu cu Rita Dănilă

Interviu cu Rita Dănilă, directorul Gimnaziului Co...

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate prin intonarea romanțelor

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate …

Cu ocazia marcării celor 168 de ani de la nașterea...

Cu gândul la electorale…

Cu gândul la electorale…

 Am păşit într-un nou an, pentru majoritatea dintr...

Elevii de la Boghiceni – antrenaţi   într-o activitate de caritate

Elevii de la Boghiceni – antrenaţi  într-o a…

 Membrii Consiliului Elevilor (CE) din cadrul Gimn...

Interviu cu Valentina Geamănă

Interviu cu Valentina Geamănă

La o cafea cu Valentina Geamănă, preşedintele AO „...

De ce oamenii petrec atât de mult timp   pe rețelele de socializare?

De ce oamenii petrec atât de mult timp pe r…

În această viaţă ai cel puţin 100 de prieteni: ei ...

Încă un primar a depus mandatul!

Încă un primar a depus mandatul!

 Candidatul PDM Gheorghe Filipschi, care deţinea a...

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţional de imunizări

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţio…

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţional d...

Cupa Şcolii municipale de Sporturi   la volei

Cupa Şcolii municipale de Sporturi  la volei

Sâmbătă, 2 decembrie, în sala de sport a Şcolii Pr...

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –   marcată în cerc restrâns

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –  marcată …

Luni, administraţia raionului a invitat preşedinţi...

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie civică – la un nou seminar raional 

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie …

 „Formarea competenţelor specifice/transfersale pr...

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festivalul „Grand Competition” din Iaşi

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festiv…

 La data de 2 decembrie curent, trupa de teatru dr...

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare: Teatrul MADE – cu un spectacol i...

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

Acasă la… familia Constantin şi Maria Caşu din or....

Prev Next
Curierul de Hincesti

Curierul de Hincesti

Verde-n ochi de Elena Zaiţev

Câţi ani mai căutăm milioanele?

Sunt ani la rând de când problema restituirii banilor în bugetul de stat de către beneficiarii ilegali de ajutoare sociale bate pasul pe loc. Raionul Hânceşti a prejudiciat statul cu peste 3 milioane de lei. Nici până azi, deşi a fost intentat dosar penal, aceşti bani nu au mai fost întorşi, decât într-o mică măsură.

În cadrul şedinţei de marţi cu primarii, şefa Direcţiei Asistenţă Socială, Tamara Călugăru, a adus în atenţia conducerii raionului şi a primarilor situaţia la moment în ceea ce priveşte rezultatele controlului efectuat de Inspecţia Socială referitor la acordarea ajutorului social beneficiarilor din r. Hânceşti. Raportul Inspecţiei Sociale vizează perioada de control între anii 2008-2012, fiind depistate mii de persoane care au anexat la cererea pentru ajutorul social date eronate: componenţa familiei, bunurile etc. Deşi persoanele care depun aceste cereri poartă răspunderea integrală pentru datele indicate, se pare că şi administraţiile locale care eliberează aceste certificate în baza actelor din primărie ar purta, de asemenea, o parte din vină. Din acest motiv, primarii au fost rugaţi să se implice în rezolvarea acestei situaţii, să discute cu cetăţenii pentru a-i conştientiza de seriozitatea consecinţelor în cazul în care aceştia refuză să se conformeze legii.

Deşi autorităţile sunt conştiente că mulţi dintre cei vizaţi în anchetă au o situaţie materială precară, care, între timp, s-a înrăutăţit chiar, accentul se pune pe beneficiarii care, deşi trăiesc destul de bine, intenţionat au admis nereguli la îndeplinirea cererii, fraudând datele, şi care acum refuză categoric să returneze banii în bugetul statului. Aici trebuie să acţioneze autorităţile (şi nu doar autorităţile), cărora, mai nou, le este pasată această responsabilitate.

Totuşi, este curios faptul, de ce legea nu-şi spune cuvântul cu mai multă duritate şi consecvenţă? De ce se tergiversează de atâţia ani acest caz care a adus ruşine asupra raionului Hânceşti? De ce trebuie ca, din nou, Direcţia Asistenţă Socială să remită prin intermediul asistenţilor sociali scrisori tuturor persoanelor implicate în acest caz, aşa cum intenţionează să se procedeze în timpul apropiat? Anii trec, mulţi dintre aceştia la fel se trec în virtutea vârstei înaintate… Aşa şi vom rămâne datornici statului cu milioane, dacă nu chiar cu toate 3, atunci cu 1-2 cu siguranţă. Numai or. Hânceşti are de returnat 1 milion de lei. 

A devenit o tradiţie, nu ştiu cum, ca să nu se mai găsească ac de joc pentru cei care fură milioane, şi la nivel de sat, şi la nivel de ţară… Rupt din toate părţile, bugetul ţării nu mai are bani pentru majorarea salariilor şi pensiilor sau pentru alte necesităţi stringente ale ţării. Câte alte şedinţe se vor mai convoca şi câţi ani vor mai trece până când ne vom spăla obrazul de ruşinea furtişagului, în urma căruia suferim şi noi, cei care nu avem nici o tangenţă cu ajutoarele sociale? 

 

Sfatul Specialiștilor

Hepatita Virală A – Boala „Mâinilor Murdare”

Hepatita virală A, în popor, este cunoscută și sub numele de „gălbinări” sau boala „mâinilor murdare”.  Numele sub care aceasta este cunoscută servește drept indiciu asupra simptomelor și căilor de transmitere a Hepatitei A. 

Interviu cu Rita Dănilă

Interviu cu Rita Dănilă, directorul Gimnaziului Cotul Morii

„Lipsa instituţiilor cu activităţi extraşcolare din localităţile rurale sporeşte numărul copiilor din grupul de risc, precum şi rata abandonului şcolar”

 

-Dna Dănilă, Dvs. sunteţi managerul celei mai noi instituţii de învăţământ din raion, construită în urma calamităţilor naturale din anul 2010. De ce condiţii beneficiază elevii şi corpul didactic comparativ cu vechea şcoală?

-În urma calamităţilor naturale din vara anului 2010, satul Cotul Morii a fost strămutat, iar în vara anului 2011 a început construcţia instituţiei pentru 225 de locuri. În 2013 instituţia şi-a început activitatea cu statut de Gimnaziu-Grădiniţă. Este o instituţie nouă, dotată cu toate cele necesare, care corespunde cerinţelor şi standardelor educaţionale de activitate. Atât copiii din grădiniţă şi elevii din şcoală, cât şi cadrele didactice, precum şi alţi actanţi ai procesului instructiv-educativ beneficiază de condiţii bune de activitate. Nu le putem numi optime doar din motiv că instituţia a fost construită cu statut de şcoală primară-gradiniţă, dar luând în considerare numărul mare de copii de treaptă gimnazială şi la insistenţa dnei primar Lucica Guştiuc, instituţia şi-a început activitatea cu statut de Gimnaziu-Grădiniţă. Aceasta înseamnă că ducem lipsă de cabinete pe discipline bine dotate şi de laboratoare specializate (chimie, fizică, biologie, atelier pentru ed. tehnologică). Activăm în baza sistemei de clase. 

  În şcoala veche duceam lipsă de sală de sport, teren sportiv, cantină, ospătărie, bibliotecă, sală festivă. Pe o perioada foarte îndelungată şcoala a activat în 2 schimburi. Acum însă elevii beneficiază de o bibliotecă spaţioasă (cu 2 calculatoare conectate la Internet), o sală sportivă, terenuri de joacă şi sportive, sală festivă, blocuri sanitare interioare (în afară nici nu avem), bloc alimentar dotat cu utilaje şi mijloace conform cerinţelor, clase spaţioase, cabinet medical dotat, o mică sală de calculatoare, un mic laborator de chimie, biologie, fizică. În instituţie activează secţii sportive şi cercuri extraşcolare unde elevii vin cu mare interes.

La fel şi copiii din grădiniţă beneficiază de condiţii optime de activitate: 4 grupe cu 4 dormitoare, cu 4 săli de activitate care dispun de podea care se încălzeşte ,4 blocuri sanitare, 4 terenuri de joacă (4 pavilioane de joacă pentru fiecare grupă separat), punct medical , sală pentru activităţi şi sport. Toate grupele sunt dotate cu cele necesare pentru o bună activitate.

Deoarece suntem o instituţie nouă, sunt necesare încă mari investiţii în domeniul îmbogăţirii bazei didactico-materiale. Anual se procură literatură artistică, literatură didactică şi de specialitate, dicţionare pentru a îmbogăţi fondul bibliotecii. Se procură materiale didactice, laptopuri, imprimante, inclusiv imprimante color, de care se folosesc elevii pentru redactarea revistei şcolare. Anul acesta s-a procurat o tablă interactivă, bănci (10), scaune pentru elevi (20), materiale didactice pentru laboratorul de chimie şi biologie. Încetul cu încetul, după posibilităţile financiare, încercăm să corespundem cerinţelor educaţionale şi să creăm condiţii optime de lucru.

-În colaborare cu administraţia locală în instituţie au fost implementate două proiecte ce vizează sistemul de termoficare pe bază de biomasă şi instalarea unor panouri solare. Povestiţi-ne despre aceste proiecte şi avantajele pe care le oferă...

 

-Sistemul de încălzire pe bază de biomasă este un proiect elaborat şi implementat de APL în frunte cu dna Lucica Guştiuc atunci când încă se construia instituţia. Acest proiect a costat 1 milion de lei. S-a reuşit cu ajutorul PNUD în R.Moldova, iar în toamna anului 2013 a fost dată în exploatare centrala termică, eveniment la care a participat şi ambasadorul UE în RM Pirka Tapiola. Cazangeria dispune de 2 cazane care încălzesc toate cele 4 blocuri ale instituţiei pe bază de bricheţi din lemn.

Proiectul ce priveşte panourile solare a fost elaborat de direcţia instituţiei în colaborare cu APL în 2016. Costul proiectului este de 29688 $, dintre care 4453$  a fost contribuţia localităţii, iar în 2017 a început implementarea proiectului. Beneficiari ai acestui proiect sunt doar Grădiniţa şi blocul alimentar. Implementarea acestor proiecte contribuie la reducerea cheltuielilor financiare la energia electrică şi la crearea condiţiilor de activitate mai confortabile în instituţie. 

 

-Într-o şcoală frumoasă se munceşte mai cu spor! Care sunt cele mai semnificative realizări, dar şi tradiţii sau evenimente cu care se mândreşte instituţia? 

-O realizare importantă consider a fi faptul că nu avem probleme cu şcolarizarea copiilor şi abandonul şcolar. Aceasta se datorează colaborării instituţiei noastre cu alte instituţii din localitate, în special cu APL. Administraţia locală se implică activ şi continuu prin susţinere şi suport în tot ce se petrece în şcoală şi grădiniţă. Mă refer la lucrul cu copiii în situaţie de risc, cu părinţii acestora sau tutorii lor. Dna primar este prezentă la toate activităţile extraşcolare ce se desfăşoară în instituţie şi este alături de elevii noştri la concursurile raionale.

O altă colaborare reuşită este cu Centrul Comunitar din localitate „O mână întinsă copiilor”, Centru care activează pe lângă APL. Aici elevii noştri merg după ore pentru a se pregăti de lecţii sau a face diferite activităţi distractive şi pe interese. 

Un parteneriat bun îl avem cu asistenţa socială, şeful de post şi parohul Bisericii din localitate.

La fel o realizare este şi promovarea culturii neamului printre elevi şi cadre didactice. Astfel, elevii din gimnaziu participă la activităţi organizate la nivel local precum: Hramul satului, Ziua mamei, Sărbători legate de Anul Nou şi Crăciun, Ziua copiilor ş.a. Elevii gimnaziului participă activ şi la concursuri de nivel raional, unde demonstrează că la Cotul Morii ştiu să-şi cinstească tradiţiile şi să-şi respecte neamul.

Printre realizările de care ne bucurăm este şi crearea climatului favorabil psiho-pedagogic de activitate în instituţie. Avem un colectiv de elevi din mai multe localităţi, deoarece în afară de copiii din Cotul Morii şi Sărăteni avem şi copii din Ivanovca, Leuşeni. La fel, este şi cu colectivul profesoral: dispunem de cadre didactice din Cotul Morii, Sărăteni, Obileni şi Leuşeni. Colectivul didactic este ca o familie, unde ne împărtăşim bucuriile şi ne spunem necazurile, iar în interiorul colectivului domină o atmosferă de lucru care se caracterizează prin implicare, responsabilitate, colaborare şi sprijin reciproc. Toţi suntem frumoşi la suflet şi la chip şi purtăm în inimă o mare dragoste pentru copii.

Ne bucură faptul că Centrul Educaţional Cotul Morii este o instituţie de învăţământ care, conform statisticilor, are un număr în creştere de copii pentru următorii ani, adică îşi va păstra statutul de Gimnaziu. A crescut natalitatea şi se observă tendinţa tinerelor familii de a creşte şi educa nu doar câte 1 copil, ci câte 2-3.

 

-Pe lângă infrastructura dezvoltată, de ce ar mai avea nevoie şcolile din mediul rural ca să aibă o activitate eficientă? Care ar fi necesităţile GM Cotul Morii în acest sens? 

-O problemă persistentă pentru toate instituţiile de învăţământ, cred eu, o reprezintă lipsa cadrelor didactice. În virtutea condiţiile bune de activitate, în vara anului 2016 din instituţia noastră au plecat 3 cadre didactice (toate la lucru peste hotarele ţării). Ducem lipsă de 4 cadre didactice: 1 din învăţământul preşcolar şi 3 din învăţământul gimnazial. Pentru o activitate eficientă, şcolile au nevoie de specialişti calificaţi şi aceasta, la moment, reprezintă cea mai mare provocare. În  instituţia noastră activează şi 3 cadre de vârstă pensionară. Ne punem mari semne de întrebare dacă vor mai veni cadre noi, tineri specialişti pentru a completa lipsa cadrelor din instituţie. Consider că un salariu decent ar putea fi o motivaţie pentru cadrele didactice să activeze în continuare în domeniul învăţământului şi să nu plece la muncă peste hotarele ţării. 

Ca orice instituţie de învăţământ, şi noi tindem spre creşterea nivelului de performanţă a elevilor. Pentru aceasta însă trebuie sporit interesul elevilor pentru învăţătură. Lucrul acesta va da rezultate dacă s-ar simţi o mai mare implicare a părinţilor în viaţa şcolii. O problemă asupra căreia se lucrează este pedagogizarea părinţilor şi implicarea lor în viaţa şcolii prin diferite activităţi ce se desfăşoară în instituţie.

O problemă este şi migraţia părinţilor la muncă peste hotare, ceea ce înseamnă  copii rămaşi fără supravegherea părinţilor, lăsaţi în grija bunicilor, rudelor, tutorilor. Copiii rămaşi singuri trebuie permanent monitorizaţi de către cadrele didactice, diriginţi, asistentul social , APL. 

Un neajuns pentru localităţile rurale cred că este şi lipsa instituţiilor cu activităţi extraşcolare, şi aici mă refer la şcoli sportive, cercuri pe interese etc. Lipsa acestor alternative pentru activităţile extraşcolare sporeşte numărul copiilor din grupul de risc, precum şi rata abandonului şcolar. 

 

-Şi, în final, cum ar trebui să fie o şcoală prietenoasă copilului, în ce activităţi ar fi bine să fie încadraţi pentru a se dezvolta armonios şi a fi pregătiţi pentru viaţa matură?

-O şcoală prietenoasă copilului ar trebui să fie: o instituţie în care copilul vine cu plăcere; unde părintele îşi aduce contribuţia prin implicare şi colaborare; cu condiţii de activitate corespunzătoare; unde se alimentează toţi elevii din bugetul de stat; unde cadrele didactice să fie în pas cu inovaţiile şi cu remunerare  corespunzătoare; unde elevii să studieze un număr mai mic de discipline; unde să se pună accent pe particularităţile de vârstă, interesele şi nevoile individuale ale  copiilor; unde se pune accentul pe formarea şi educarea calitativă a generaţiei noi; unde elevii sunt învăţaţi să nu cedeze în faţa greutăţilor, să învingă obstacolele. Pe lângă transmiterea cunoştinţelor teoretice, şcoala are rolul de a cultiva la elevi abilităţi şi deprinderi care să-i ajute în viaţă. 

 

-Vă mulţumim pentru interviu!

Elena ZAIŢEV

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate prin intonarea romanțelor

Cu ocazia marcării celor 168 de ani de la nașterea poetului-nepereche Mihai Eminescu, dar şi marcarea Zilei Culturii, luni, în incinta Consiliului raional s-a inaugurat o placă comemorativă în cinstea poetului, care la inițiativa președintelui raionului a fost instalată la intrarea în sala mică de şedinţe a Direcției raionale de Învățământ, care-i va purta numele. Inaugurarea a fost precedată de un moment liric, cu intonarea mai multor romanțe „Pe lângă plopii fără soţ”, „O, mamă”, etc.  și declamarea poeziilor lui Eminescu, de către angajaţii Direcției de Învățământ. 

Cu gândul la electorale…

 Am păşit într-un nou an, pentru majoritatea dintre noi unul obişnuit de la care evident aşteptăm schimbări spre bine, mai multă sănătate, mai multă bunăstare şi stabilitate, poate realizarea unui eveniment multaşteptat sau o majorare de salariu, un nou job sau o avansare în carieră, etc., care în fine, ne-ar face, pe fiecare în parte, puţin mai fericiţi.  

Subscribe to this RSS feed

Alte știri

Comunitate

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate prin intonarea romanțelor

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate prin intonarea roman…

23-01-2018 | Hits:212

Cu ocazia marcării celor 168 de ani de la nașterea poetului-nepereche Mihai Emin...

Interviu

Interviu cu Rita Dănilă

Interviu cu Rita Dănilă

23-01-2018 | Hits:273

Interviu cu Rita Dănilă, directorul Gimnaziului Cotul Morii „Lipsa instituţiilo...