Menu
Vizite de lucru la instituţiile de învăţământ

Vizite de lucru la instituţiile de învăţământ

Vizite de lucru ale Consiliului raional şi Direcţi...

Miri în costume naţionale - tradiţie la Bujor

Miri în costume naţionale - tradiţie la Bujor

Costumele naţionale au devenit o tradiţie pentru m...

Competiţii sportive în rândul nevăzătorilor

Competiţii sportive în rândul nevăzătorilor

Campionatului Național la turism și orientare in s...

Pregătiri pentru noul an şcolar

Pregătiri pentru noul an şcolar

Parteneriatul – cheia succesului la gimnaziul Oneş...

Seminar pentru apicultori

Seminar pentru apicultori

Apicultorii din raion – instruiţi vizavi de întreţ...

Parteneriate la nivel de comună

Parteneriate la nivel de comună

12 primării din raionul Hânceşti s-au înfrățit cu ...

Dorim să mai venim vinerea în ospeţie...

Dorim să mai venim vinerea în ospeţie...

Dorim să mai venim vinerea în ospeţie...

Ce fac moldovenii când îşi iau concediu?

Ce fac moldovenii când îşi iau concediu?

În perioada estivală, majoritatea cetăţenilor de l...

Materialele de construcţii la preţuri „europene”

Materialele de construcţii la preţuri „europe…

Cât costă astăzi materialele de construcţii în mag...

De "sânziene" - în vizită la Cioara

De "sânziene" - în vizită la Cioara

„Apa sfântă de izvor, pentru prezent şi viitor” - ...

Maiouri personalizate pentru lucrătorii ÎM Regia ARA

Maiouri personalizate pentru lucrătorii ÎM Re…

Angajaţii ÎM „Regia ARA” – cu maiouri şi chipiuri ...

Pe uliţa satului... Sărata Galbenă

Pe uliţa satului... Sărata Galbenă

Comuna Sărata Galbenă – în plină implementare a un...

Interviu cu Zinaida Dubceac

Interviu cu Zinaida Dubceac

La o cafea cu Zinaida Dubceac, şefa Serviciului ra...

Caz de înec la Logăneşti

Caz de înec la Logăneşti

Un băieţel de 8 ani s-a înecat într-un iaz din Log...

Drum inaugurat la Hânceşti

Drum inaugurat la Hânceşti

O porţiune de drum ce leagă două trasee naţionale ...

FC Petrocub - la un pas de victorie

FC Petrocub - la un pas de victorie

După mai multe meciuri amicale - FC Petrocub a fos...

O adolescentă talentată la Bozieni

O adolescentă talentată la Bozieni

Dumitriţa Ungureanu – o adolescentă talentată din ...

Corul " Veteranii" în vizită la parohia din Bujor

Corul " Veteranii" în vizită la par…

Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli  - cu surprize la p...

S-a dezinfectat apa din rezervoarele oraşului

S-a dezinfectat apa din rezervoarele oraşului

Apa din rezervoarele oraşului – dezinfectată mai d...

Acasă la Ghenadie şi Liliana Buza din or. Hânceşti

Acasă la Ghenadie şi Liliana Buza din or. Hân…

Recunoştinţa pacienţilor, dragostea fiicelor şi zâ...

Prev Next

Interviu cu Zinaida Dubceac

  • Published in Interviu

La o cafea cu Zinaida Dubceac, şefa Serviciului raional Arhivă

„Serviciul raional Arhivă pune la dispoziţia cetăţenilor interesaţi de procesele istorice o sală de studiu, unde pot beneficia de informaţia solicitată”

Read more...

Interviu cu Ludmila Căruţă

  • Published in Interviu

Interviu cu Ludmila Căruţă, fost şef al Inspectoratului Fiscal pe raionul Hânceşti, actualmente pensionară, consilier raional: 

„Atâta timp cât deciziile sunt în interesul cetăţenilor raionului, mai puţin mă interesează din partea cărui partid au parvenit”

-Dnă Căruţă, aţi activat peste 24 de ani în calitate de funcţionar public în cadrul Inspectoratului Fiscal de Stat pe raionul Hânceşti, dintre care 10 ani aţi fost în calitate de şef. Ce metode foloseaţi pe atunci în lupta cu cei care utilizau scheme de evaziune fiscală?

- Principiile generale ale impozitării în Rep. Moldova, statutul juridic al contribuabililor, al organelor fiscale şi al altor participanţi la relaţiile reglementate de legislaţia fiscală, principiile evidenţei veniturilor şi cheltuielilor deduse, modul şi condiţiile de tragere la răspundere pentru încălcarea legislaţiei fiscale, precum şi modul de contestare al acţiunilor organelor fiscale şi persoanelor cu funcţie de răspundere ale acestora se stabilesc de Codul Fiscal al RM. Deci, şi metodele de luptă cu evaziunile fiscale sunt extrase din această lege. Atât în Rep. Moldova, precum şi în alte ţări, faptul evaziunii fiscale nu este un fenomen nou. Povara fiscală nu este suportabilă totdeauna pentru contribuabili. Acest fapt, precum şi existenţa afaceriştilor în activitatea economică provoacă diverse scheme de evaziune fiscală.   Atât în trecut, dar şi în prezent, metodele de luptă cu schemele de evaziune fiscală sunt acumularea informaţiei cu privire la activitatea agentului economic, dar şi controlul fiscal. Ultimul are drept scop verificarea modului în care contribuabilul respectă legislaţia fiscală într-o anumită perioadă sau în câteva perioade fiscale. Controlul fiscal se efectuează la faţa locului de activitate a agentului economic prin verificări faptice, documentare, parţiale, tematice, operative, prin contrapunere, etc. După caz, organul fiscal în condiţiile prevăzute de legislaţia fiscală trage la răspundere pentru încălcarea fiscală, prin utilizarea sancţiunilor faţă de persoanele care au săvârşit încălcările fiscale. 

  Adeseori evaziunile fiscale se produc prin importul mărfurilor nedeclarate în proporţii mari, cu deschiderea firmelor de o singură zi pe numele unor persoane social-vulnerabile, care nu au nicio atribuţie faţă de firmele deschise, dar şi prin utilizarea facturilor fiscale false, cu trecerea în cont a TVA cu sume de sute de milioane. Cu părere de rău, nu în toate cazurile dispuneam de informaţie la vremea cuvenită. Totuşi, au fost stopate şi lichidate peste 20 de firme fictive în urma insistentei Inspectoratului Fiscal,  materialele fiind transmise organelor respective. 

  În privinţa descoperirii evaziunilor fiscale am conlucrat cu agenţi economici – parteneri ai agenţilor ce-si permiteau evaziuni fiscale, precum şi cu cetăţenii, care declarau informaţii referitor la activitatea agenţilor economici. 

- Fiscul a fost întotdeauna şi mai este, şi acum o sperietoare pentru cetăţeni, dar îndeosebi pentru mediul de afaceri… Ce credeţi că ar trebui schimbat în activitatea acestuia ca cetăţenii să i-a o altă atitudine?

- Serviciul fiscal al Republicii Moldova actualmente se afla în proces de reformare. Controlul fiscal e concentrat în 4 regiuni, iar în raioane au rămas direcţiile administrării fiscale. Sper ca în urma reformelor, serviciul fiscal nu va mai fi o sperietoare pentru cetăţeni şi mediul de afaceri. Totuşi, as menţiona că unul din principalele scopuri ale reformelor, este schimbarea de mentalitate atât al colaboratorilor serviciului fiscal, cat şi al cetăţenilor.  Pentru serviciul fiscal este important ca mediul de afaceri, precum şi cetăţenii să fie parteneri în relaţiile de contribuire la formarea bugetului. 

Este necesar ca explicaţia legislaţiei fiscale, precum şi obligaţiunile contribuabililor să fie popularizate începând cu vârsta şcolară. De asemenea, consider ca începătorii în mediul afacerilor trebuie să aibă facilităţi, care ar contribui la dezvoltarea activităţii de antreprenoriat, precum şi la studierea mai profundă a legislaţiei fiscale, cel puţin pe un termen de un an de zile.

  Încălcările fiscale nu sunt admise întotdeauna cu scopul de evaziune fiscală, dar şi din motivul că unele persoane nu dispun de cunoştinţele necesare în domeniu. 

- Deşi sunteţi la vârsta de pensionare, sunteţi în pas cu viaţa raionului Hânceşti, fiind consilier în Consiliul raional Hânceşti. Cum apreciaţi politica de astăzi şi dacă simţiţi influenţa politicului în luarea unor decizii în calitate de ales local?

  - Sunt în pas? Cred ca da. Mă interesează foarte mult politica fiscală şi mă strădui să mă informez cu toate modificările efectuate în legislaţie. Informaţiile le preiau de pe site-urile Serviciul fiscal şi cel al Ministerului Finanţelor, Monitorul oficial, Jurnalul fisc.md, contabilitate şi audit. 

  Cum apreciez politica de astăzi? Am o atitudine specială. Susţin propunerile, proiectele de decizii, care aduc beneficii cetăţeanului. Sinceră să fiu, atâta timp cât deciziile sunt în interesul cetăţenilor raionului, mai puţin mă interesează din partea cărui partid au parvenit. 

  În activitatea de consilier nu sunt dirijată absolut de nimeni. Cred că şi în viitor nu voi permite aşa ceva. În Consiliul raional Hânceşti persistă o atmosferă lucrativă. Acest lucru se datorează nu în ultimul rând preşedintelui raionului, dlui Ghenadie Buza, care conlucrează cu succes cu toţi consilierii raionali. Da, persistă şi discuţii aprinse în cadrul şedinţelor. Sunt cazuri când nu se votează unanim pentru unele proiecte de decizii. E un lucru normal, cu atât mai mult că dezbaterile aprinse aduc la luarea unor decizii mai calitative.    La problemele pe care le-am abordat în Consiliul raional, am avut susţinere. 

- Deoarece pentru mine aţi fost întotdeauna modelul unui conducător autoritar, exigent şi scrupulos, spuneţi-mi vă rog, care sunt după părerea Dvs. cele mai importante atu-uri pe care trebuie să le aibă o femeie în obţinerea unei cariere de succes?

- Daca ai scop de a obţine o carieră de succes – atunci înainte! Calităţile profesionale trebuiesc îmbunătăţite permanent prin ridicarea nivelului de cunoştinţe. De asemenea, studierea psihologiei omului este un aspect strict necesar pentru un conducător de orice nivel. 

  Problemele urmează sa fie rezolvate, dar nu create. Mai puţin „of” şi mai mult „slava Domnului”. O importanţă deosebită are, nu în ultimul rând, susţinerea din partea familiei. 

- Vârsta înaintată şi problemele de sănătate adeseori ne impun limite. Cum se împotriveşte dna Căruţă acestei gândiri negative?

- Mulţumesc Domnului, pentru că m-a creat aşa cum sunt. Sunt persoane la care li-e este mult mai greu. Îmi aduc aminte de o emisiune la televizor, în care o doamnă fără ambele mâini îndeplinea tot lucrul casnic, mergea la volan, se ocupa cu sportul şi nimeni niciodată nu a văzut-o înlăcrimată. 

  Un exemplu extraordinar pentru a fi urmat, de aceea eu vă îndemn pe toţi, să ne bucurăm de viaţă, indiferent de orice. 

- Cine vă oferă acel permanent suflu de viaţă care vă face fericită şi împlinită?

-  Am dragostea şi susţinerea celor apropiaţi. Familia e numeroasă, inclusiv 14 nepoţi, care deja au 21 de copii. Foarte mult am de învăţat, mai ales de la copii, ce ţine de cele mai noi inovaţii în diferite domenii, dar mai ales cel al tehnologiilor informaţionale. 

- Mereu îngrijită, stilată şi elegantă… Care este secretul unui aspect tânăr îndelungat?

- Secretul este dorinţa de a întreba în toată ziua oglinda: oglindă, oglinjoară… eu sunt cea mai…)))

- Ce sfat le-aţi da femeilor pentru a se menţine tinere şi frumoase până la adânci bătrâneţe…

- Nu voi descoperi America şi voi repeta ceea ce permanent ne spun psihologii – să ne iubim pe noi înşine. 

  Acuma sunt atâtea posibilităţi de a arăta bine: modelieri şi stilişti, cosmetică calitativă, săli sportive. Multă informaţie utilă se poate lua de pe paginile internetului. Şi nu în ultimul rând, avem parte de serviciile consultaţiilor de frumuseţe (de exemplu: servicii gratuite la Mary Kay). 

  Din 24 ore pe zi, măcar o ora trebuie să avem grijă de noi, femeile, şi să ne răsfăţăm. 

  În final, folosindu-mă de ocazie, vreau să felicit cu ziua creării Serviciului fiscal (care se marchează la data de 1 iulie) pe toţi colaboratorii acestui serviciu, care-si îndeplinesc cu cinste obligaţiunile. Multă sănătate şi spor în toate.

-Vă mulţumesc pentru interviu şi vă dorim sănătate şi succes în continuare!

 

A intervievat Tatiana TODOSEICIUC

 

 

Read more...

Alte știri

Acasă la ...

Acasă la Ghenadie şi Liliana Buza din or. Hânceşti

Acasă la Ghenadie şi Liliana Buza din or. Hânceşti

13-07-2017 | Hits:374

Recunoştinţa pacienţilor, dragostea fiicelor şi zâmbetul nepotului le face viaţa...

Investiţii

Drum inaugurat la Hânceşti

Drum inaugurat la Hânceşti

13-07-2017 | Hits:251

O porţiune de drum ce leagă două trasee naţionale a fost oficial inaugurată la H...

Interviu

Interviu cu Zinaida Dubceac

Interviu cu Zinaida Dubceac

13-07-2017 | Hits:112

La o cafea cu Zinaida Dubceac, şefa Serviciului raional Arhivă „Serviciul raion...

În focus

Maiouri personalizate pentru lucrătorii ÎM Regia ARA

Maiouri personalizate pentru lucrătorii ÎM Regia ARA

13-07-2017 | Hits:218

Angajaţii ÎM „Regia ARA” – cu maiouri şi chipiuri personalizate!

Economie

Materialele de construcţii la preţuri „europene”

Materialele de construcţii la preţuri „europene”

13-07-2017 | Hits:147

Cât costă astăzi materialele de construcţii în magazinele specializate din Hânce...

Social

Ce fac moldovenii când îşi iau concediu?

Ce fac moldovenii când îşi iau concediu?

13-07-2017 | Hits:72

În perioada estivală, majoritatea cetăţenilor de la noi îşi iau bine meritatul c...