Menu
Proiectul transfrontalier „Mesagerii prieteniei” a ajuns şi la Oneşti

Proiectul transfrontalier „Mesagerii prieteni…

 Săptămâna trecută în Gimnaziul Oneşti a avut loc ...

„Atunci când soarele apune și răsare o stea...”

„Atunci când soarele apune și răsare o stea..…

               „Atunci când soarele apune și răsar...

Luptătorii din Hânceşti au completat colecţia Şcolii de sporturi a raionului Hânceşti cu noi medalii

Luptătorii din Hânceşti au completat colecţia…

Luptătorii din Hânceşti au completat colecţia Şcol...

Turneul internaţional   „Motocross Cup 2017”

Turneul internaţional „Motocross Cup 2017”

Show-ul motoarelor a revenit la Hânceşti - Turneul...

Festivalul „Toamna Aurie” 2017 –  la Hânceşti

Festivalul „Toamna Aurie” 2017 – la Hânceşti

Recoltele bogate de fructe şi legume, bucatele tra...

„Lăpuşniţa” – la Festivalul internaţional „Hai la joc”

„Lăpuşniţa” – la Festivalul internaţional „Ha…

Duminică, 15 octombrie, s-a desfăşurat etapa final...

Cum apreciaţi arta postmodernistă?

Cum apreciaţi arta postmodernistă?

Postmodernismul este termenul de referință aplicat...

Bibliotecarii din raion – instruiţi în Advocacy

Bibliotecarii din raion – instruiţi în Advoca…

Bibliotecarii din raion – instruiţi în Advocacy  ...

Şedinţa consiliului raional

Şedinţa consiliului raional

La şedinţa de săptămâna trecută - Consiliul raiona...

Interviu cu Petru Boboc

Interviu cu Petru Boboc

„Un minus al pacienților noștri este adresarea tar...

„Hai cu noi la o școală mai bună...”  cu economii pe seama copiilor?!

„Hai cu noi la o școală mai bună...” cu econ…

„Hai cu noi la o școală mai bună...” cu economii p...

O delegaţie din Tomaszow, Polonia a venit în vizită la Hânceşti

O delegaţie din Tomaszow, Polonia a venit în …

O delegaţie din Tomaszow, Polonia a venit în vizit...

Irina Corlat din Sofia – pe locul III la festivalul folcloric “Teodor Negară”

Irina Corlat din Sofia – pe locul III la fest…

La 9 octombrie, în s. Sauca, r. Ocniţa, s-a desfăş...

Alexandru Botnari – oaspete de onoare la festivalul “Sinaia Forever”

Alexandru Botnari – oaspete de onoare la fest…

La sfârşitul săptămânii trecute, primarul mun. Hân...

Preşedintele raionului în vizită la primăria sectorului 6 Bucureşti

Preşedintele raionului în vizită la primăria …

Săptămâna trecută, preşedintele raionului Ghenadie...

Un grup de iniţiatăvă din Hânceşti a desfăşurat un flash mob la care au participat persoane cu mobilitatea redusă

Un grup de iniţiatăvă din Hânceşti a desfăşur…

Sâmbătă, şapte octombrie, reprezentanții grupului ...

Delegaţie din Belorusia în vizită la Hânceşti

Delegaţie din Belorusia în vizită la Hânceşti

Reprezentanţii mai multor companii industriale din...

Liuba Bîrsan – economist de meserie și un iscusit meșter de croșetă în timpul liber

Liuba Bîrsan – economist de meserie și un isc…

La cei 46 de ani ai săi, doamna Liuba Bîrsan este ...

O văcuţă în dar pentru o familie nevoiaşă

O văcuţă în dar pentru o familie nevoiaşă

O familie cu mulţi copii din Mingir a primit în da...

Dacă vrem să nu ne ude ploaia – scotocim prin buzunare...

Dacă vrem să nu ne ude ploaia – scotocim prin…

Cât costă umbrelele, pelerinele şi cizmele de ploa...

Prev Next

Dezastru la cimitirul vechi din Hânceşti

Dezastru la cimitirul vechi din Hânceşti

Avem grijă de mormintele celor dragi, „scuipând” pe mormintele vecinilor…  În cimitirul vechi din Hânceşti, legea cu privire la depozitarea gunoiului este ignorată de unii cetăţeni?!...

 

Săptămâna trecută, Eugenia Doboş din municipiul Hânceşti a apelat la redacţia CURIERUL-ui cu lacrimi în ochi şi strigăt de durere. Acestea fiind cauzate de unii răufăcători care au acoperit cu gunoi mormintele părinţilor ei, decedaţi de câţiva ani. Deşi Eugenia venea regulat să îngrijească de mormintele rudelor, în acest an o aştepta o surpriză neplăcută. 

 

Săptămâna trecută, Eugenia Doboş din municipiul Hânceşti a apelat la redacţia CURIERUL-ui cu lacrimi în ochi şi strigăt de durere. Acestea fiind cauzate de unii răufăcători care au acoperit cu gunoi mormintele părinţilor ei, decedaţi de câţiva ani. Deşi Eugenia venea regulat să îngrijească de mormintele rudelor, în acest an o aştepta o surpriză neplăcută.  

 „Nu este prima dată când găsesc la mormintele părinţilor mei gunoi. Acum doi ani, cu banii proprii am plătit persoane care au cărat gunoiul de 1,5 metri înălţime,  gata să cadă peste morminte. Lucrătorilor le-a luat aproximativ trei zile ca s-o scoată în capăt. Am decis să îngrădesc mormintele, ba am mai pus şi o măsuţă acolo pentru ca cei din jur să vadă că aici nu-s morminte părăsite şi să nu mai dea buzna peste mormintele părinţilor. Însă, după câteva luni problema a reapărut. La mormintele celor dragi am găsit un nou morman de gunoi şi mi se rupe sufletul, pentru că aşa cum neruşinaţii au făcut curat la mormintele rudelor lor, aşa şi eu fac curat la ai mei, dar nu îndrăznesc să pun gunoiul peste mormintele lor, mai ales că la intrare în cimitir există loc predestinat pentru acesta, determinat de autorităţi”, ne spune tânăra.

Am mers la faţa locului pentru a ne convinge de cele declarate mai sus, fiind însoţiţi de fratele tinerei, Igor Doboş. Chiar dacă aceştia au îngrădit mormintele părinţilor, de partea cealaltă a gardului din nou a crescut mormanul de gunoi şi iarbă uscată. „Noi facem ordine nu doar înainte de Paştele blajinilor, ci o dată la trei săptămâni. Problema mormanelor de gunoi la mormintele părinţilor noştri există încă de la început, întrucât tatăl a decedat acum 6 ani, iar mama cu 3 ani în urmă. Ne doare sufletul când venim şi de fiecare dată găsim aici gunoi. Pe parcurs am mai întrebat de oamenii care-şi au rudele înmormântate pe aproape, poate cineva a aruncat gunoi la mormintele părinţilor sau poate ştiu cine a făcut-o dar, toţi într-un glas spun că ei nu ştiu nimic”, ne-a spus indignat domnul Doboş.

  „În cimitir trebuie să fie un paznic care să menţină ordinea, să urmărească ca cetăţenii să nu facă dezordine, să nu lase murdărie din urmă dar, nimeni nu are grijă – ne luptăm cu morile de vând deja ani buni”, a mai spus bărbatul.   L-am căutat şi noi pe paznic, pentru că autorităţile afirmă că acesta există şi îşi exercită atribuţiile, însă nu a fost de găsit – cimitirul fiind absolut pustiu. Mai mult, problema de care s-au plâns eroii articolului, persistă în aproape jumătate de cimitir, întrucât am depistat mai multe situaţii similare, şi alte morminte din alte regiuni ale cimitirului vechi fiind astupate de mormane de iarbă uscată. Am întâlnit pe drum o femeie care se îndrepta spre cimitirul vechi şi dânsa a abordat aceeaşi temă, specificând că de ani buni to se duce şi strânge gunoi de lângă mormântul soţului, neştiind la cine să apeleze pentru a se plânge. tot dânsa a mai specificat că are înmormântate rude şi în satele din raion, dar gunoi pe morminte se aruncă numai la Hânceşti.    

Pentru a face puţină lumină la subiect, ne-am adresat cu problema la şeful Întreprinderii Municipale „Regia Ara”, Gheorghe Covaş, care ne spune următoarele: „Problema ţine de fiecare cetăţean care are la cimitirul vechi rude decedate. Sunt mulţi dintre cei care s-au confruntat nu o dată cu mormanele de gunoi aruncate la întâmplare, mai mult de atât, chiar eu sunt în situaţia dată, la mormântul soacrei mele fiind aceeaşi problemă. De fapt, înainte de Paşte – Paştele blajinilor, reprezentanţii întreprinderii fac ordine generală pe teritoriul cimitirului, anul acesta am făcut chiar de două ori, întrucât am avut parte de schimbări bruşte de vreme. În afară de asta, aproximativ o dată în săptămână, muncitorii întreprinderii merg la cimitir şi colectează iarba uscată şi gunoiul de la poarta cimitirului, ba chiar şi de pe cărări, (pentru că cetăţenii se lenevesc să îl ducă în locuri predestinate acestui scop). Noi am făcut un pas în ajutorul cetăţenilor, însă, din păcate nici aceasta nu funcţionează pe deplin. Totodată, persoanele care aruncă gunoi în locuri publice sau neautorizate pot fi pedepsite prin lege. Rămâne doar de depistat aceşti cetăţeni. Mai mult, s-a votat legea care prevede sancţionarea prin amendă, a persoanelor care generează gunoişti în locuri neamenajate special, de către autorităţile locale (primărie sau întreprindere de rigoare)”, a spus dl Covaş.  

Pentru a afla ce amenzi se pot aplica răufăcătorilor, inclusiv a celor care aruncă gunoi în cimitir, l-am contacta pe Ion Pîrău, şef adjunct al IP Hânceşti.   „Conform articolului 181 al Codului Contravenţional, încălcarea regulilor de asigurare, în modul stabilit de autoritatea administraţiei publice locale, a curăţeniei în localităţile urbane şi rurale se sancţionează cu amendă de la 20 la 40 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 20 la 60 de ore, cu amendă de la 50 la 100 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.  În asemenea cazuri Inspectoratul de poliţie Hânceşti poate  fi sesizat, ulterior Comisia administrativă din care de regulă fac parte autorităţile locale examinează cazul, conform articolului 398 din Codul Contravenţional, comisia fiind competitivă, decide cum poate fi sancţionată persoana care a încălcat respectiva lege. Totodată, ar fi cazul ca persoanele păţite să apeleze la poliţie în asemenea cazuri, pentru a fi mai uşor de depistat o încălcare de acest gen”, a spus dl Pîrău.

 „Ulciorul nu merge de multe ori la râu”, de aceea, mai devreme sau mai târziu cei care au făcut familia Doboş să sufere prin faptul că au depozitat gunoi la mormintele părinţilor acestora vor fi depistaţi, iar pedeapsa nu le va prii deloc. Dincolo de lege, există şi norme etice care nu ar trebui să vă permită să „scuipaţi” pe mormintele altora, în timp ce faceţi ordine la rudelor dumneavoastră. Mai mult, nu vă fie lene să faceţi câţiva paşi în plus, pentru a duce gunoiul la poarta cimitirului de unde ulterior autorităţile au grijă să-l evacueze.

 Elena GOLUBNIC       

 

back to top

Alte știri

Interviu

Interviu cu Petru Boboc

Interviu cu Petru Boboc

20-10-2017 | Hits:132

„Un minus al pacienților noștri este adresarea tardivă la medic, când nu este po...

Comunitate

Şedinţa consiliului raional

Şedinţa consiliului raional

20-10-2017 | Hits:33

La şedinţa de săptămâna trecută - Consiliul raional a aprobat alocarea surselor ...

Societate

Bibliotecarii din raion – instruiţi în Advocacy

Bibliotecarii din raion – instruiţi în Advocacy

20-10-2017 | Hits:57

Bibliotecarii din raion – instruiţi în Advocacy  Săptămâna trecută, Biblioteca ...

Cultură

Cum apreciaţi arta postmodernistă?

Cum apreciaţi arta postmodernistă?

20-10-2017 | Hits:17

Postmodernismul este termenul de referință aplicat unei vaste game de evoluții î...

În focus

Festivalul „Toamna Aurie” 2017 –  la Hânceşti

Festivalul „Toamna Aurie” 2017 – la Hânceşti

20-10-2017 | Hits:235

Recoltele bogate de fructe şi legume, bucatele tradiționale, dar şi vinurile ale...

Sport

Turneul internaţional   „Motocross Cup 2017”

Turneul internaţional „Motocross Cup 2017”

20-10-2017 | Hits:52

Show-ul motoarelor a revenit la Hânceşti - Turneul internaţional „Motocross Cup ...