Menu
Sfatul Specialiştilor

Sfatul Specialiştilor

-Cum îţi poate schimba sportul stilul de viaţă, ce...

Sfatul Specialiștilor

Sfatul Specialiștilor

Hepatita Virală A – Boala „Mâinilor Murdare” Hepa...

La o cafea cu Adrian Oprea, directorul BC Moldindconbank, filiala Hânceşti

La o cafea cu Adrian Oprea, directorul BC Mol…

„Moldindconbank are cea mai largă gamă şi cele mai...

100 de locuri noi în Grădiniţa "Andrieş", din mun.Hînceti

100 de locuri noi în Grădiniţa "Andrieş…

La începutul săptămânii curente, primarul mun. Hân...

Omagiu pentru focul Olimpic din 1980 la Hînceşti

Omagiu pentru focul Olimpic din 1980 la Hînce…

„Mişca” va avea o imagine nouă!  

Interviu cu Rita Dănilă

Interviu cu Rita Dănilă

Interviu cu Rita Dănilă, directorul Gimnaziului Co...

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate prin intonarea romanțelor

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate …

Cu ocazia marcării celor 168 de ani de la nașterea...

Cu gândul la electorale…

Cu gândul la electorale…

 Am păşit într-un nou an, pentru majoritatea dintr...

Elevii de la Boghiceni – antrenaţi   într-o activitate de caritate

Elevii de la Boghiceni – antrenaţi  într-o a…

 Membrii Consiliului Elevilor (CE) din cadrul Gimn...

Interviu cu Valentina Geamănă

Interviu cu Valentina Geamănă

La o cafea cu Valentina Geamănă, preşedintele AO „...

De ce oamenii petrec atât de mult timp   pe rețelele de socializare?

De ce oamenii petrec atât de mult timp pe r…

În această viaţă ai cel puţin 100 de prieteni: ei ...

Încă un primar a depus mandatul!

Încă un primar a depus mandatul!

 Candidatul PDM Gheorghe Filipschi, care deţinea a...

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţional de imunizări

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţio…

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţional d...

Cupa Şcolii municipale de Sporturi   la volei

Cupa Şcolii municipale de Sporturi  la volei

Sâmbătă, 2 decembrie, în sala de sport a Şcolii Pr...

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –   marcată în cerc restrâns

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –  marcată …

Luni, administraţia raionului a invitat preşedinţi...

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie civică – la un nou seminar raional 

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie …

 „Formarea competenţelor specifice/transfersale pr...

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festivalul „Grand Competition” din Iaşi

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festiv…

 La data de 2 decembrie curent, trupa de teatru dr...

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare: Teatrul MADE – cu un spectacol i...

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

Acasă la… familia Constantin şi Maria Caşu din or....

Prev Next

Interviu cu Ludmila Căruţă

Interviu cu Ludmila Căruţă

Interviu cu Ludmila Căruţă, fost şef al Inspectoratului Fiscal pe raionul Hânceşti, actualmente pensionară, consilier raional: 

„Atâta timp cât deciziile sunt în interesul cetăţenilor raionului, mai puţin mă interesează din partea cărui partid au parvenit”

-Dnă Căruţă, aţi activat peste 24 de ani în calitate de funcţionar public în cadrul Inspectoratului Fiscal de Stat pe raionul Hânceşti, dintre care 10 ani aţi fost în calitate de şef. Ce metode foloseaţi pe atunci în lupta cu cei care utilizau scheme de evaziune fiscală?

- Principiile generale ale impozitării în Rep. Moldova, statutul juridic al contribuabililor, al organelor fiscale şi al altor participanţi la relaţiile reglementate de legislaţia fiscală, principiile evidenţei veniturilor şi cheltuielilor deduse, modul şi condiţiile de tragere la răspundere pentru încălcarea legislaţiei fiscale, precum şi modul de contestare al acţiunilor organelor fiscale şi persoanelor cu funcţie de răspundere ale acestora se stabilesc de Codul Fiscal al RM. Deci, şi metodele de luptă cu evaziunile fiscale sunt extrase din această lege. Atât în Rep. Moldova, precum şi în alte ţări, faptul evaziunii fiscale nu este un fenomen nou. Povara fiscală nu este suportabilă totdeauna pentru contribuabili. Acest fapt, precum şi existenţa afaceriştilor în activitatea economică provoacă diverse scheme de evaziune fiscală.   Atât în trecut, dar şi în prezent, metodele de luptă cu schemele de evaziune fiscală sunt acumularea informaţiei cu privire la activitatea agentului economic, dar şi controlul fiscal. Ultimul are drept scop verificarea modului în care contribuabilul respectă legislaţia fiscală într-o anumită perioadă sau în câteva perioade fiscale. Controlul fiscal se efectuează la faţa locului de activitate a agentului economic prin verificări faptice, documentare, parţiale, tematice, operative, prin contrapunere, etc. După caz, organul fiscal în condiţiile prevăzute de legislaţia fiscală trage la răspundere pentru încălcarea fiscală, prin utilizarea sancţiunilor faţă de persoanele care au săvârşit încălcările fiscale. 

  Adeseori evaziunile fiscale se produc prin importul mărfurilor nedeclarate în proporţii mari, cu deschiderea firmelor de o singură zi pe numele unor persoane social-vulnerabile, care nu au nicio atribuţie faţă de firmele deschise, dar şi prin utilizarea facturilor fiscale false, cu trecerea în cont a TVA cu sume de sute de milioane. Cu părere de rău, nu în toate cazurile dispuneam de informaţie la vremea cuvenită. Totuşi, au fost stopate şi lichidate peste 20 de firme fictive în urma insistentei Inspectoratului Fiscal,  materialele fiind transmise organelor respective. 

  În privinţa descoperirii evaziunilor fiscale am conlucrat cu agenţi economici – parteneri ai agenţilor ce-si permiteau evaziuni fiscale, precum şi cu cetăţenii, care declarau informaţii referitor la activitatea agenţilor economici. 

- Fiscul a fost întotdeauna şi mai este, şi acum o sperietoare pentru cetăţeni, dar îndeosebi pentru mediul de afaceri… Ce credeţi că ar trebui schimbat în activitatea acestuia ca cetăţenii să i-a o altă atitudine?

- Serviciul fiscal al Republicii Moldova actualmente se afla în proces de reformare. Controlul fiscal e concentrat în 4 regiuni, iar în raioane au rămas direcţiile administrării fiscale. Sper ca în urma reformelor, serviciul fiscal nu va mai fi o sperietoare pentru cetăţeni şi mediul de afaceri. Totuşi, as menţiona că unul din principalele scopuri ale reformelor, este schimbarea de mentalitate atât al colaboratorilor serviciului fiscal, cat şi al cetăţenilor.  Pentru serviciul fiscal este important ca mediul de afaceri, precum şi cetăţenii să fie parteneri în relaţiile de contribuire la formarea bugetului. 

Este necesar ca explicaţia legislaţiei fiscale, precum şi obligaţiunile contribuabililor să fie popularizate începând cu vârsta şcolară. De asemenea, consider ca începătorii în mediul afacerilor trebuie să aibă facilităţi, care ar contribui la dezvoltarea activităţii de antreprenoriat, precum şi la studierea mai profundă a legislaţiei fiscale, cel puţin pe un termen de un an de zile.

  Încălcările fiscale nu sunt admise întotdeauna cu scopul de evaziune fiscală, dar şi din motivul că unele persoane nu dispun de cunoştinţele necesare în domeniu. 

- Deşi sunteţi la vârsta de pensionare, sunteţi în pas cu viaţa raionului Hânceşti, fiind consilier în Consiliul raional Hânceşti. Cum apreciaţi politica de astăzi şi dacă simţiţi influenţa politicului în luarea unor decizii în calitate de ales local?

  - Sunt în pas? Cred ca da. Mă interesează foarte mult politica fiscală şi mă strădui să mă informez cu toate modificările efectuate în legislaţie. Informaţiile le preiau de pe site-urile Serviciul fiscal şi cel al Ministerului Finanţelor, Monitorul oficial, Jurnalul fisc.md, contabilitate şi audit. 

  Cum apreciez politica de astăzi? Am o atitudine specială. Susţin propunerile, proiectele de decizii, care aduc beneficii cetăţeanului. Sinceră să fiu, atâta timp cât deciziile sunt în interesul cetăţenilor raionului, mai puţin mă interesează din partea cărui partid au parvenit. 

  În activitatea de consilier nu sunt dirijată absolut de nimeni. Cred că şi în viitor nu voi permite aşa ceva. În Consiliul raional Hânceşti persistă o atmosferă lucrativă. Acest lucru se datorează nu în ultimul rând preşedintelui raionului, dlui Ghenadie Buza, care conlucrează cu succes cu toţi consilierii raionali. Da, persistă şi discuţii aprinse în cadrul şedinţelor. Sunt cazuri când nu se votează unanim pentru unele proiecte de decizii. E un lucru normal, cu atât mai mult că dezbaterile aprinse aduc la luarea unor decizii mai calitative.    La problemele pe care le-am abordat în Consiliul raional, am avut susţinere. 

- Deoarece pentru mine aţi fost întotdeauna modelul unui conducător autoritar, exigent şi scrupulos, spuneţi-mi vă rog, care sunt după părerea Dvs. cele mai importante atu-uri pe care trebuie să le aibă o femeie în obţinerea unei cariere de succes?

- Daca ai scop de a obţine o carieră de succes – atunci înainte! Calităţile profesionale trebuiesc îmbunătăţite permanent prin ridicarea nivelului de cunoştinţe. De asemenea, studierea psihologiei omului este un aspect strict necesar pentru un conducător de orice nivel. 

  Problemele urmează sa fie rezolvate, dar nu create. Mai puţin „of” şi mai mult „slava Domnului”. O importanţă deosebită are, nu în ultimul rând, susţinerea din partea familiei. 

- Vârsta înaintată şi problemele de sănătate adeseori ne impun limite. Cum se împotriveşte dna Căruţă acestei gândiri negative?

- Mulţumesc Domnului, pentru că m-a creat aşa cum sunt. Sunt persoane la care li-e este mult mai greu. Îmi aduc aminte de o emisiune la televizor, în care o doamnă fără ambele mâini îndeplinea tot lucrul casnic, mergea la volan, se ocupa cu sportul şi nimeni niciodată nu a văzut-o înlăcrimată. 

  Un exemplu extraordinar pentru a fi urmat, de aceea eu vă îndemn pe toţi, să ne bucurăm de viaţă, indiferent de orice. 

- Cine vă oferă acel permanent suflu de viaţă care vă face fericită şi împlinită?

-  Am dragostea şi susţinerea celor apropiaţi. Familia e numeroasă, inclusiv 14 nepoţi, care deja au 21 de copii. Foarte mult am de învăţat, mai ales de la copii, ce ţine de cele mai noi inovaţii în diferite domenii, dar mai ales cel al tehnologiilor informaţionale. 

- Mereu îngrijită, stilată şi elegantă… Care este secretul unui aspect tânăr îndelungat?

- Secretul este dorinţa de a întreba în toată ziua oglinda: oglindă, oglinjoară… eu sunt cea mai…)))

- Ce sfat le-aţi da femeilor pentru a se menţine tinere şi frumoase până la adânci bătrâneţe…

- Nu voi descoperi America şi voi repeta ceea ce permanent ne spun psihologii – să ne iubim pe noi înşine. 

  Acuma sunt atâtea posibilităţi de a arăta bine: modelieri şi stilişti, cosmetică calitativă, săli sportive. Multă informaţie utilă se poate lua de pe paginile internetului. Şi nu în ultimul rând, avem parte de serviciile consultaţiilor de frumuseţe (de exemplu: servicii gratuite la Mary Kay). 

  Din 24 ore pe zi, măcar o ora trebuie să avem grijă de noi, femeile, şi să ne răsfăţăm. 

  În final, folosindu-mă de ocazie, vreau să felicit cu ziua creării Serviciului fiscal (care se marchează la data de 1 iulie) pe toţi colaboratorii acestui serviciu, care-si îndeplinesc cu cinste obligaţiunile. Multă sănătate şi spor în toate.

-Vă mulţumesc pentru interviu şi vă dorim sănătate şi succes în continuare!

 

A intervievat Tatiana TODOSEICIUC

 

 

back to top

Alte știri

Comunitate

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate prin intonarea romanțelor

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate prin intonarea roman…

23-01-2018 | Hits:212

Cu ocazia marcării celor 168 de ani de la nașterea poetului-nepereche Mihai Emin...

Interviu

Interviu cu Rita Dănilă

Interviu cu Rita Dănilă

23-01-2018 | Hits:274

Interviu cu Rita Dănilă, directorul Gimnaziului Cotul Morii „Lipsa instituţiilo...