Menu
Sănătate cu bani sau bani fără sănătate?!

Sănătate cu bani sau bani fără sănătate?!

Sănătate cu bani sau bani fără sănătate?!    Ce p...

Persoanele cu deficienţe de auz din zona sud s-au întrecut la şah şi tenis de masă

Persoanele cu deficienţe de auz din zona sud …

Persoanele cu deficienţe de auz din zona sud s-au ...

A fost finalizat proiectul de dotare a Spitalului raional Hâncești cu echipament medical nou

A fost finalizat proiectul de dotare a Spital…

A fost finalizat proiectul de dotare a Spitalului ...

Hânceştenii renunţă la cumetrii fastuoase...

Hânceştenii renunţă la cumetrii fastuoase...

Cât vă costă botezul copilului şi organizarea cume...

Prin ani cu dor

Prin ani cu dor

Corul „Veteranii” din Hânceşti – invitaţii unei em...

Ce părere aveţi despre avort?

Ce părere aveţi despre avort?

  În pofida faptului că în ultimele decenii se înr...

Turneu sportiv în cinstea lui Valentin Bodişteanu

Turneu sportiv în cinstea lui Valentin Bodişt…

Turneul „Hai la trântă că-i mai sfântă" – în cinst...

Mai multe cazuri de intoxicaţii în raion

Mai multe cazuri de intoxicaţii în raion

Pe parcursul anului 2016, în raion s-au înregistra...

Interviu cu Tatiana Cojocaru

Interviu cu Tatiana Cojocaru

La o cafea cu Tatiana Cojocaru, directorul Camerei...

O nouă victorie pentru FC Petrocub

O nouă victorie pentru FC Petrocub

Vinerea trecută s-a jucat un meci de fotbal senzaţ...

Normalitatea ca excepţie...

Normalitatea ca excepţie...

Exact acum un an, ministrul Educaţiei de atunci, C...

Mai mulți elevi  înscriși la școală în anul de studii 2017-2018

Mai mulți elevi înscriși la școală în anul d…

Mai mulți elevi  înscriși la școală în anul de stu...

Cât de siguri vă simțiți în țara noastră?

Cât de siguri vă simțiți în țara noastră?

Cea mai cunoscută definiție a securității este atu...

Cât vă costă să faceţi o nuntă în Hânceşti?

Cât vă costă să faceţi o nuntă în Hânceşti?

Cea mai importantă zi din viaţa cuplurilor – estim...

Pensii mici, dar servicii scumpe?!

Pensii mici, dar servicii scumpe?!

„Poşta Moldovei” va încasa câte 5 şi respectiv, 10...

Interviu cu Gheorghe Rotaru

Interviu cu Gheorghe Rotaru

„Pădurile reprezintă plămânii oricărui ecosistem e...

Inspectoratul de Poliţie Hânceşti – în vizită la Cărpineni

Inspectoratul de Poliţie Hânceşti – în vizită…

  Duminică, reprezentanţii Inspectoratului de Poli...

Două traume pentru cei de la Petrocub

Două traume pentru cei de la Petrocub

Meciul de sâmbăta trecută a adus egalitate echipel...

Drumuri reparate în Hânceşti

Drumuri reparate în Hânceşti

Mai multe străzi din municipiul Hânceşti au fost r...

Cotul Morii – „înviat” de micii antreprenori

Cotul Morii – „înviat” de micii antreprenori

Un tânăr antreprenor își dezvoltă o mică afacere p...

Prev Next

Interviu cu Irina Corlat

Interviu cu Irina Corlat

La o cafea cu Irina Corlat Cula din s. Sofia, premiantă a concursului „Angela Păduraru”, ediţia a VI-a

 

„Muzica populară îmi este pecetluită pe suflet...”

-Irina, pentru început te-aş ruga să ne povesteşti de unde vine pasiunea ta pentru muzică şi de ce ai ales să te dedici anume muzicii în viaţă? Ce îţi este mai aproape de inimă – muzica uşoară sau populară? 

-N-aş spune că această pasiune vine de undeva anume, consider că este mai degrabă un talent înnăscut. De mică am cântat în şcoală la toate activităţile. Consider, că iubirea pentru muzică am moştenit-o de la părinţi, mama mea are o voce extraordinară, dar, din lipsa posibilităţilor, nu şi-a dezvoltat capacităţile şi n-a urmat nici o şcoală muzicală. Tatăl meu în tinereţe a cântat la trompetă pe la petreceri, apoi s-a lăsat de muzică. El posedă şi alte instrumente, cum ar fi acordeonul, drâmba, dar cântă foarte rar. Deoarece îmi plăcea foarte mult muzica, la 13 ani m-am înscris la Şcoala muzicală din s. Cărpineni, unde am studiat acordeonul, tot de pe atunci am început să cânt şi pe la petreceri, apoi mi-am continuat studiile la Colegiul Pedagogic „Alexei Mateevici” din Chişinău. Acolo am studiat tot ce este legat de muzică, iar temelia vocii mi-a pus-o chiar diriginta mea, profesoara de canto Tamara Balan. Peste ceva timp am început să merg adăugător la ore de canto popular cu marele artist al poporului Ion Paulencu, căruia îi mulţumesc nespus pentru munca depusă, pentru răbdarea de care a dat dovadă cultivându-mi iubirea pentru cântecul popular autentic. În anii studenţiei activam ca solistă în taraful Şcolii de Arte din comuna Ciorescu, mun. Chişinău. Muzica populară îmi este pecetluită pe suflet şi chiar dacă interpretez şi muzică uşoară, o fac mai rar. Mulţi interpreţi de muzică populară, atât din ţară cât şi de peste Prut au avut un impact important în formarea mea ca interpretă şi au contribuit la înrădăcinarea cântecului popular în inima mea. Cântecul popular este ca o casă mare, în care mă refugiez şi atunci când am bucurii, dar şi atunci când inima îmi plânge.

-Tu nu doar cânţi, dar şi dansezi în cadrul ansamblului de dansuri populare „Flori de lămâiţă”. Ce înseamnă această experienţă pentru tine?

-Cât despre ansamblul de dansuri populare „Flori de Lămâiţă” în care activez, am primit propunerea de a face parte din grup de la profesoara şi conducătoarea ansamblului de dansuri „Lăpuşniţa” Veronica Briceag-Pîrău, care este şi conducătoarea ansamblului de dansuri „Flori de Lămâiţă”. Totul a început într-o glumă dar, de fapt, îmi place foarte mult ceea ce fac. În afară de dansuri, mai facem şi teatru, fiind ghidaţi de profesorul de teatru din s. Mingir d-nul Mihai Sîrbu, şi dânsul fiind membru al ansamblului „Flori de Lămâiţă”.   

-Recent, ai participat a doua oară la festivalul dedicat Angelei Păduraru, ocupând, ca şi la ediţia trecută, locul doi. Cât de bine pregătiţi ţi s-au părut concurenţii şi ce emoţii te-au încercat ieşind în scenă?

-Festivalul dedicat memoriei privighetoarei de la Nemţeni Angela Păduraru a fost pentru a doua oară o experienţă de neuitat... Cinci ediţii la rând festivalul a fost la nivel raional, concurenţii fiind acompaniaţi de Orchestra de muzică populară „Andrieş” din or. Hânceşti, condusă de maestrul Vasile Botgros, căruia îi mulţumesc şi mă închin până la pământ, deoarece ne-a făcut să ne simţim adevăraţi artişti în scenă, creând o atmosferă minunată. La ediţia din acest an, însă, concursul s-a desfăşurat la rang naţional şi am fost acompaniaţi de Orchestra de muzică populară „Folclor” a Filarmonicii de Stat „S. Lunchevici”, condusă de dirijorul şi marele om de artă Petre Neamţu. Concurenţii au fost extraordinar de bine pregătiţi, astfel încât lupta a fost strânsă. Sincer, nu m-am aşteptat la premiul 2, chiar a fost foarte plăcut pentru mine să-mi aud numele. Emoţii evident au fost, dar nu atât de copleşitoare. Când am ieşit în scenă, am avut puţine emoţii, dar acestea au crescut în intensitate după evoluare, aşteptând rezultatele finale.

-Care melodii ale Angelei Păduraru îţi plac cel mai mult şi cum au decurs pregătirile pentru acest festival devenit republican?

-Piesele Angelei Păduraru sunt foarte frumoase şi melodioase, nu pot spune că îmi plac doar câteva dintre ele, deoarece toate sunt deosebite, purtând coloritul nostru popular şi motivele cele mai apropiate inimii noastre... Totuşi, printre piesele artistei este una care se numeşte “Mamă, eu te las cu drag”. Este un cântec drag sufletului meu şi de câte ori îl ascult, de atâtea ori îmi dau lacrimile, deoarece este o piesă care mă reprezintă. Cât despre pregătirile pentru festival, acestea s-au desfăşurat la Filarmonica Naţională împreună cu orchestra de muzică populară „Folclor”, alături de care am avut parte de nişte lecţii frumoase şi o experienţă foarte valoroasă.

-Ai mai participat la alte concursuri şi festivaluri? Ce impresii ţi-au lăsat?

-Am participat la puţine concursuri, majoritatea fiind de nivel raional, dar fiecare dintre ele a fost ca o lecţie pentru mine. Unul dintre acestea şi primul, de fapt, a avut loc în anii studenţiei. Este vorba despre concursul de muzică uşoara „Ne cheamă Muza”, care s-a desfăşurat la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga”, unde am luat diplomă de participare. A fost o experienţă de neuitat, care mi-a dat curaj ca în viitor să particip şi la alte concursuri şi festivaluri. 

-Ai dori ca şi copiii tăi să-ţi păşească pe urme? Cum le cultivi dragostea pentru muzică şi tradiţii? 

-Desigur, mi-ar plăcea ca copiii mei să-mi calce pe urme, să îndrăgească muzica populară, să iubească şi să promoveze portul popular, dar nici nu le interzic să-şi aleagă altă profesie în viaţă. Din contra, mereu îi voi susţine şi le voi respecta alegerea, important este să le aducă satisfacţie şi folos atât lor, cât şi celor din jur. Băiatul meu mai mare Corneliu a finalizat cu bine clasa a 2-a la Liceul Teoretic din c. Lăpuşna şi adăugător a studiat pianul la şcoala de muzică din sat. Mă bucur pentru reuşitele sale, pot să spun că se descurcă destul de bine fără ajutorul meu. Însă, pe lângă pian, el vrea să facă şi vioară, iar din 1 septembrie, îl voi înscrie şi la Şcoala de Arte din s. Cărpineni. Noi îl vom susţine şi vom depune eforturile cuvenite pentru ca să reuşească în ceea ce şi-a propus. 

-Ce obiective ţi-ai propus să atingi atât în ce priveşte cariera, cât şi în alte domenii şi care este visul pe care doreşti cel mai mult să-l vezi realizându-se?

-Visul meu cel mai mare şi mai ambiţios este să ajung să cânt pe scenele mari, alături de orchestrele de muzică populară bine cunoscute la noi în ţară. Alte obiective ţin tot de activitatea mea în muzică, să cresc profesional, să particip la concursuri şi festivaluri pentru a mă perfecţiona, să mă bucur de susţinerea familiei mele, cu ajutorul căreia reuşesc să fac multe lucruri frumoase şi, pe această cale, ţin să le mulţumesc. Pentru susţinere vreau să aduc un buchet de recunoştinţă şi Direcţiei Cultură şi Turism, care promovează tinerii talentaţi din raionul nostru şi îi ajută să facă paşi frumoşi în lumea muzicii, a dansului, a teatrului şi a tot ce ţine de tradiţiile frumoase ale neamului nostru.

-Mulţumim pentru interviu şi-ţi dorim mult succes în activitatea frumoasă pe care o desfăşori!

 

Elena ZAIŢEV    

 

                                                                                                                                                                                                          

 

back to top

Alte știri

Interviu

Interviu cu Tatiana Cojocaru

Interviu cu Tatiana Cojocaru

22-09-2017 | Hits:79

La o cafea cu Tatiana Cojocaru, directorul Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI),...

Sport

Turneu sportiv în cinstea lui Valentin Bodişteanu

Turneu sportiv în cinstea lui Valentin Bodişteanu

22-09-2017 | Hits:33

Turneul „Hai la trântă că-i mai sfântă" – în cinstea antrenorului emerit Valenti...

Social

Ce părere aveţi despre avort?

Ce părere aveţi despre avort?

22-09-2017 | Hits:63

  În pofida faptului că în ultimele decenii se înregistrează o aplicare mai larg...

Economie

Hânceştenii renunţă la cumetrii fastuoase...

Hânceştenii renunţă la cumetrii fastuoase...

22-09-2017 | Hits:91

Cât vă costă botezul copilului şi organizarea cumetriei în Hânceşti?

Comunitate

Persoanele cu deficienţe de auz din zona sud s-au întrecut la şah şi tenis de masă

Persoanele cu deficienţe de auz din zona sud s-au întrecut la şah…

22-09-2017 | Hits:30

Persoanele cu deficienţe de auz din zona sud s-au întrecut la şah şi tenis de ma...

Verde-n ochi

Sănătate cu bani sau bani fără sănătate?!

Sănătate cu bani sau bani fără sănătate?!

22-09-2017 | Hits:37

Sănătate cu bani sau bani fără sănătate?!    Ce paradox, acum 20-30 ani în urmă...