Menu
Vizite de lucru la instituţiile de învăţământ

Vizite de lucru la instituţiile de învăţământ

Vizite de lucru ale Consiliului raional şi Direcţi...

Miri în costume naţionale - tradiţie la Bujor

Miri în costume naţionale - tradiţie la Bujor

Costumele naţionale au devenit o tradiţie pentru m...

Competiţii sportive în rândul nevăzătorilor

Competiţii sportive în rândul nevăzătorilor

Campionatului Național la turism și orientare in s...

Pregătiri pentru noul an şcolar

Pregătiri pentru noul an şcolar

Parteneriatul – cheia succesului la gimnaziul Oneş...

Seminar pentru apicultori

Seminar pentru apicultori

Apicultorii din raion – instruiţi vizavi de întreţ...

Parteneriate la nivel de comună

Parteneriate la nivel de comună

12 primării din raionul Hânceşti s-au înfrățit cu ...

Dorim să mai venim vinerea în ospeţie...

Dorim să mai venim vinerea în ospeţie...

Dorim să mai venim vinerea în ospeţie...

Ce fac moldovenii când îşi iau concediu?

Ce fac moldovenii când îşi iau concediu?

În perioada estivală, majoritatea cetăţenilor de l...

Materialele de construcţii la preţuri „europene”

Materialele de construcţii la preţuri „europe…

Cât costă astăzi materialele de construcţii în mag...

De "sânziene" - în vizită la Cioara

De "sânziene" - în vizită la Cioara

„Apa sfântă de izvor, pentru prezent şi viitor” - ...

Maiouri personalizate pentru lucrătorii ÎM Regia ARA

Maiouri personalizate pentru lucrătorii ÎM Re…

Angajaţii ÎM „Regia ARA” – cu maiouri şi chipiuri ...

Pe uliţa satului... Sărata Galbenă

Pe uliţa satului... Sărata Galbenă

Comuna Sărata Galbenă – în plină implementare a un...

Interviu cu Zinaida Dubceac

Interviu cu Zinaida Dubceac

La o cafea cu Zinaida Dubceac, şefa Serviciului ra...

Caz de înec la Logăneşti

Caz de înec la Logăneşti

Un băieţel de 8 ani s-a înecat într-un iaz din Log...

Drum inaugurat la Hânceşti

Drum inaugurat la Hânceşti

O porţiune de drum ce leagă două trasee naţionale ...

FC Petrocub - la un pas de victorie

FC Petrocub - la un pas de victorie

După mai multe meciuri amicale - FC Petrocub a fos...

O adolescentă talentată la Bozieni

O adolescentă talentată la Bozieni

Dumitriţa Ungureanu – o adolescentă talentată din ...

Corul " Veteranii" în vizită la parohia din Bujor

Corul " Veteranii" în vizită la par…

Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli  - cu surprize la p...

S-a dezinfectat apa din rezervoarele oraşului

S-a dezinfectat apa din rezervoarele oraşului

Apa din rezervoarele oraşului – dezinfectată mai d...

Acasă la Ghenadie şi Liliana Buza din or. Hânceşti

Acasă la Ghenadie şi Liliana Buza din or. Hân…

Recunoştinţa pacienţilor, dragostea fiicelor şi zâ...

Prev Next

Interviu cu Irina Corlat

Interviu cu Irina Corlat

La o cafea cu Irina Corlat Cula din s. Sofia, premiantă a concursului „Angela Păduraru”, ediţia a VI-a

 

„Muzica populară îmi este pecetluită pe suflet...”

-Irina, pentru început te-aş ruga să ne povesteşti de unde vine pasiunea ta pentru muzică şi de ce ai ales să te dedici anume muzicii în viaţă? Ce îţi este mai aproape de inimă – muzica uşoară sau populară? 

-N-aş spune că această pasiune vine de undeva anume, consider că este mai degrabă un talent înnăscut. De mică am cântat în şcoală la toate activităţile. Consider, că iubirea pentru muzică am moştenit-o de la părinţi, mama mea are o voce extraordinară, dar, din lipsa posibilităţilor, nu şi-a dezvoltat capacităţile şi n-a urmat nici o şcoală muzicală. Tatăl meu în tinereţe a cântat la trompetă pe la petreceri, apoi s-a lăsat de muzică. El posedă şi alte instrumente, cum ar fi acordeonul, drâmba, dar cântă foarte rar. Deoarece îmi plăcea foarte mult muzica, la 13 ani m-am înscris la Şcoala muzicală din s. Cărpineni, unde am studiat acordeonul, tot de pe atunci am început să cânt şi pe la petreceri, apoi mi-am continuat studiile la Colegiul Pedagogic „Alexei Mateevici” din Chişinău. Acolo am studiat tot ce este legat de muzică, iar temelia vocii mi-a pus-o chiar diriginta mea, profesoara de canto Tamara Balan. Peste ceva timp am început să merg adăugător la ore de canto popular cu marele artist al poporului Ion Paulencu, căruia îi mulţumesc nespus pentru munca depusă, pentru răbdarea de care a dat dovadă cultivându-mi iubirea pentru cântecul popular autentic. În anii studenţiei activam ca solistă în taraful Şcolii de Arte din comuna Ciorescu, mun. Chişinău. Muzica populară îmi este pecetluită pe suflet şi chiar dacă interpretez şi muzică uşoară, o fac mai rar. Mulţi interpreţi de muzică populară, atât din ţară cât şi de peste Prut au avut un impact important în formarea mea ca interpretă şi au contribuit la înrădăcinarea cântecului popular în inima mea. Cântecul popular este ca o casă mare, în care mă refugiez şi atunci când am bucurii, dar şi atunci când inima îmi plânge.

-Tu nu doar cânţi, dar şi dansezi în cadrul ansamblului de dansuri populare „Flori de lămâiţă”. Ce înseamnă această experienţă pentru tine?

-Cât despre ansamblul de dansuri populare „Flori de Lămâiţă” în care activez, am primit propunerea de a face parte din grup de la profesoara şi conducătoarea ansamblului de dansuri „Lăpuşniţa” Veronica Briceag-Pîrău, care este şi conducătoarea ansamblului de dansuri „Flori de Lămâiţă”. Totul a început într-o glumă dar, de fapt, îmi place foarte mult ceea ce fac. În afară de dansuri, mai facem şi teatru, fiind ghidaţi de profesorul de teatru din s. Mingir d-nul Mihai Sîrbu, şi dânsul fiind membru al ansamblului „Flori de Lămâiţă”.   

-Recent, ai participat a doua oară la festivalul dedicat Angelei Păduraru, ocupând, ca şi la ediţia trecută, locul doi. Cât de bine pregătiţi ţi s-au părut concurenţii şi ce emoţii te-au încercat ieşind în scenă?

-Festivalul dedicat memoriei privighetoarei de la Nemţeni Angela Păduraru a fost pentru a doua oară o experienţă de neuitat... Cinci ediţii la rând festivalul a fost la nivel raional, concurenţii fiind acompaniaţi de Orchestra de muzică populară „Andrieş” din or. Hânceşti, condusă de maestrul Vasile Botgros, căruia îi mulţumesc şi mă închin până la pământ, deoarece ne-a făcut să ne simţim adevăraţi artişti în scenă, creând o atmosferă minunată. La ediţia din acest an, însă, concursul s-a desfăşurat la rang naţional şi am fost acompaniaţi de Orchestra de muzică populară „Folclor” a Filarmonicii de Stat „S. Lunchevici”, condusă de dirijorul şi marele om de artă Petre Neamţu. Concurenţii au fost extraordinar de bine pregătiţi, astfel încât lupta a fost strânsă. Sincer, nu m-am aşteptat la premiul 2, chiar a fost foarte plăcut pentru mine să-mi aud numele. Emoţii evident au fost, dar nu atât de copleşitoare. Când am ieşit în scenă, am avut puţine emoţii, dar acestea au crescut în intensitate după evoluare, aşteptând rezultatele finale.

-Care melodii ale Angelei Păduraru îţi plac cel mai mult şi cum au decurs pregătirile pentru acest festival devenit republican?

-Piesele Angelei Păduraru sunt foarte frumoase şi melodioase, nu pot spune că îmi plac doar câteva dintre ele, deoarece toate sunt deosebite, purtând coloritul nostru popular şi motivele cele mai apropiate inimii noastre... Totuşi, printre piesele artistei este una care se numeşte “Mamă, eu te las cu drag”. Este un cântec drag sufletului meu şi de câte ori îl ascult, de atâtea ori îmi dau lacrimile, deoarece este o piesă care mă reprezintă. Cât despre pregătirile pentru festival, acestea s-au desfăşurat la Filarmonica Naţională împreună cu orchestra de muzică populară „Folclor”, alături de care am avut parte de nişte lecţii frumoase şi o experienţă foarte valoroasă.

-Ai mai participat la alte concursuri şi festivaluri? Ce impresii ţi-au lăsat?

-Am participat la puţine concursuri, majoritatea fiind de nivel raional, dar fiecare dintre ele a fost ca o lecţie pentru mine. Unul dintre acestea şi primul, de fapt, a avut loc în anii studenţiei. Este vorba despre concursul de muzică uşoara „Ne cheamă Muza”, care s-a desfăşurat la Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga”, unde am luat diplomă de participare. A fost o experienţă de neuitat, care mi-a dat curaj ca în viitor să particip şi la alte concursuri şi festivaluri. 

-Ai dori ca şi copiii tăi să-ţi păşească pe urme? Cum le cultivi dragostea pentru muzică şi tradiţii? 

-Desigur, mi-ar plăcea ca copiii mei să-mi calce pe urme, să îndrăgească muzica populară, să iubească şi să promoveze portul popular, dar nici nu le interzic să-şi aleagă altă profesie în viaţă. Din contra, mereu îi voi susţine şi le voi respecta alegerea, important este să le aducă satisfacţie şi folos atât lor, cât şi celor din jur. Băiatul meu mai mare Corneliu a finalizat cu bine clasa a 2-a la Liceul Teoretic din c. Lăpuşna şi adăugător a studiat pianul la şcoala de muzică din sat. Mă bucur pentru reuşitele sale, pot să spun că se descurcă destul de bine fără ajutorul meu. Însă, pe lângă pian, el vrea să facă şi vioară, iar din 1 septembrie, îl voi înscrie şi la Şcoala de Arte din s. Cărpineni. Noi îl vom susţine şi vom depune eforturile cuvenite pentru ca să reuşească în ceea ce şi-a propus. 

-Ce obiective ţi-ai propus să atingi atât în ce priveşte cariera, cât şi în alte domenii şi care este visul pe care doreşti cel mai mult să-l vezi realizându-se?

-Visul meu cel mai mare şi mai ambiţios este să ajung să cânt pe scenele mari, alături de orchestrele de muzică populară bine cunoscute la noi în ţară. Alte obiective ţin tot de activitatea mea în muzică, să cresc profesional, să particip la concursuri şi festivaluri pentru a mă perfecţiona, să mă bucur de susţinerea familiei mele, cu ajutorul căreia reuşesc să fac multe lucruri frumoase şi, pe această cale, ţin să le mulţumesc. Pentru susţinere vreau să aduc un buchet de recunoştinţă şi Direcţiei Cultură şi Turism, care promovează tinerii talentaţi din raionul nostru şi îi ajută să facă paşi frumoşi în lumea muzicii, a dansului, a teatrului şi a tot ce ţine de tradiţiile frumoase ale neamului nostru.

-Mulţumim pentru interviu şi-ţi dorim mult succes în activitatea frumoasă pe care o desfăşori!

 

Elena ZAIŢEV    

 

                                                                                                                                                                                                          

 

back to top

Alte știri

Acasă la ...

Acasă la Ghenadie şi Liliana Buza din or. Hânceşti

Acasă la Ghenadie şi Liliana Buza din or. Hânceşti

13-07-2017 | Hits:528

Recunoştinţa pacienţilor, dragostea fiicelor şi zâmbetul nepotului le face viaţa...

Investiţii

Drum inaugurat la Hânceşti

Drum inaugurat la Hânceşti

13-07-2017 | Hits:688

O porţiune de drum ce leagă două trasee naţionale a fost oficial inaugurată la H...

Interviu

Interviu cu Zinaida Dubceac

Interviu cu Zinaida Dubceac

13-07-2017 | Hits:150

La o cafea cu Zinaida Dubceac, şefa Serviciului raional Arhivă „Serviciul raion...

În focus

Maiouri personalizate pentru lucrătorii ÎM Regia ARA

Maiouri personalizate pentru lucrătorii ÎM Regia ARA

13-07-2017 | Hits:644

Angajaţii ÎM „Regia ARA” – cu maiouri şi chipiuri personalizate!

Economie

Materialele de construcţii la preţuri „europene”

Materialele de construcţii la preţuri „europene”

13-07-2017 | Hits:192

Cât costă astăzi materialele de construcţii în magazinele specializate din Hânce...

Social

Ce fac moldovenii când îşi iau concediu?

Ce fac moldovenii când îşi iau concediu?

13-07-2017 | Hits:113

În perioada estivală, majoritatea cetăţenilor de la noi îşi iau bine meritatul c...