Menu
Cupa Şcolii municipale de Sporturi   la volei

Cupa Şcolii municipale de Sporturi  la volei

Sâmbătă, 2 decembrie, în sala de sport a Şcolii Pr...

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –   marcată în cerc restrâns

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –  marcată …

Luni, administraţia raionului a invitat preşedinţi...

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie civică – la un nou seminar raional 

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie …

 „Formarea competenţelor specifice/transfersale pr...

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festivalul „Grand Competition” din Iaşi

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festiv…

 La data de 2 decembrie curent, trupa de teatru dr...

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare: Teatrul MADE – cu un spectacol i...

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

Acasă la… familia Constantin şi Maria Caşu din or....

Interviu cu Aurel Penu

Interviu cu Aurel Penu

La o cafea cu Aurel Penu, fondatorul serviciului d...

Interviu cu Liuba Balan

Interviu cu Liuba Balan

La o cafea cu Liuba Balan, preşedinte AO „Speranţa...

Judokanul  Dorin Goţonoagă a cucerit medalia de aur la Campionatul European de tineret la judo

Judokanul Dorin Goţonoagă a cucerit medalia …

Judokanul  Dorin Goţonoagă a cucerit medalia de au...

Într-un final de toamnă, picii de la Stolniceni îi cântă ode acestui anotimp

Într-un final de toamnă, picii de la Stolnice…

Într-un final de toamnă, picii de la Stolniceni îi...

Două adolescente din Bozieni  s-au ales cu medalii la Campionatul internațional de Taekwondo

Două adolescente din Bozieni s-au ales cu me…

Două adolescente din Bozieni  s-au ales cu medalii...

Piața „Viless” din Hâncești a marcat jubileul de 20 ani de activitate

Piața „Viless” din Hâncești a marcat jubileul…

Piața „Viless” din Hâncești a marcat jubileul de 2...

Ansamblul de dansuri populare „Lăpușnița” – la Festivalul internațional de folclor românesc

Ansamblul de dansuri populare „Lăpușnița” – l…

Ansamblul de dansuri populare „Lăpușnița” – la Fes...

Băuturile fierbinți la sfârșit de toamnă... la prețuri care mai de care

Băuturile fierbinți la sfârșit de toamnă... l…

Băuturile fierbinți la sfârșit de toamnă... la pre...

Ce tradiţii frumoase aveţi stabilite în familia dvs.?

Ce tradiţii frumoase aveţi stabilite în famil…

Familia este mediul în care venim pe lume, ne dezv...

O fundaţie întreţine mai multe familii vulnerabile din satele Bozieni şi Dubovca

O fundaţie întreţine mai multe familii vulner…

 Se zice că și binele, și răul sunt în puterea noa...

Distrugem mai mult decât plantăm…

Distrugem mai mult decât plantăm…

Pentru că începutul lunii noiembrie, de obicei rec...

La Cărpineni se promovează un mod sănătos de viaţă!

La Cărpineni se promovează un mod sănătos de …

Mai nou, locuitorii din c. Cărpineni, pot face spo...

Drumuri mai vechi, mai noi...,   cu reparaţii de trei ani „în toi”?!

Drumuri mai vechi, mai noi..., cu reparaţii…

Drumuri mai vechi, mai noi...,  cu reparaţii de t...

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori şi arbuşti

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori…

De Ziua Naţională de înverzire a plaiului În raio...

Prev Next

Interviu cu Inga Razlog

Interviu cu Inga Razlog

La o cafea cu Inga Razlog, medic cardiolog, secţia Consultativă a SR IMSP Hânceşti

 

„Vârsta persoanelor afectate de bolile cardiace întinereşte pe an ce trece, înregistrându-se cauze de infarct acut de miocard chiar şi în rândul persoanelor până la 30 de ani”

-Dră Inga Razlog, acum un an aţi venit în r. Hânceşti în calitate de medic cardiolog. Ca tânăr specialist, care sunt avantajele şi dezavantajele faptului că vă desfăşuraţi activitatea conform repartiţiei?

-Sunt o persoană căreia îi plac provocările şi faptul că am venit să profesez în or. Hânceşti a fost una dintre ele, eu fiind de origine de la nordul Moldovei. Printre avantaje pot să menţionez fără nici o ezitare faptul că, pentru un tânăr specialist, raionul reprezintă un punct minunat de pornire în activitatea profesională, datorită  fluxului de pacienţi, frecvenţei şi diversitatăţii patologiilor cardiovasculare, triajului pacienţilor, precum şi monitorizării în dinamică cu ajustarea tratamentului la necesitate. Unul dintre dezavantaje ar putea fi lipsa utilajului medical de înaltă performanţă în instituţia medicală, ceea ce face dificilă uneori confirmarea diagnosticului (EchoCG, CT), deşi, în ultimul timp, se fac îmbunătăţiri la acest capitol.

-Cea mai acută problemă a sistemului medical din ţara noastră este lipsa specialiştilor. Ce credeţi că ar trebui de îmbunătăţit pentru ca să nu ducem lipsă de medici în instituţiile medicale? Ce bune practici ar trebui să preluăm pentru a soluţiona această problemă?

-Într-adevăr, sistemul medical se confruntă cu lipsa specialiştilor în domeniu, generată de mai mulţi factori, între care salariile mici şi condiţiile nesatisfăcătoare de muncă, şi aici mă refer la lipsa inventarului performant pentru desfăşurarea unei activităţi la nivel. Consider că majorarea indemnizaţiei alocate de stat, asigurarea tinerilor specialişti cu spaţiu locativ, efectuarea stagiilor de formare continuă a medicilor peste hotarele ţării, precum şi schimbul de experienţă între instituţiile spitaliceşti i-ar stimula pe medici să profeseze în instituţiile din ţară. 

-La 29 septembrie, a fost marcată Ziua Mondială a Inimii. Ce măsuri se iau cu această ocazie (şi nu doar cu această ocazie) în vederea creşterii gradului de conştientizare a populaţiei asupra factorilor de risc ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare (BCV)?

-Pentru prima dată, Ziua Mondială a Inimii a fost sărbătorită în anul 2000 şi are ca scop informarea populaţiei cu privire la principala cauză de deces în lume - bolile cardiovasculare. Cu această ocazie, se doreşte de a contribui la gradul de conştientizare a populaţiei globului asupra factorilor de risc ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare pentru a determina treptat o schimbare în atitudinea oamenilor faţă de problema adoptării unui stil de viaţă sănătos. Acest lucru este important, întrucât ciferele vorbesc de la sine - conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), anual la nivel mondial se înregistrează circa 17,7 milioane de decese din cauza BCV, număr ce poate atinge cifra anuală de cca 23 de milioane până în 2030. De aceea, OMS a stabilit o ţintă de reducere a ratei mortalităţii prin boli netransmisibile până în 2025, inclusiv prin reducerea deceselor premature de BCV.

-Având în vedere faptul că, la nivel mondial, dar şi în ţara noastră, bolile cardiovasculare sunt în topul afecţiunilor ce cauzează deces, care este situaţia la acest capitol în r. Hânceşti? Ce categorii de vârstă sunt mai afectate şi care boli ale inimii sunt cel mai des întâlnite în rândul populaţiei?

-În Republica Moldova numărul cazurilor absolute, a mortalităţii şi incidenţei BCV este stabil înalt, r. Hânceşti nefiind o excepţie. Cu toate acestea, în ultimii ani, datorită implementării măsurilor de informare a populaţiei despre factorii de risc cardiovasculari, se observă o uşoară, nesemnificativă descreştere a ratei mortalităţii. Din păcate, vârsta persoanelor afectate de bolile cardiace întinereşte pe an ce trece, în raion înregistrându-se cauze de infarct acut de miocard chiar şi în rândul persoanelor până la 30 de ani. Cel mai des întâlnite afecţiuni cardiovasculare întâlnite în rândul pacienţilor din Hâncesti, putem specifica Hipertensiunea arterială, Cardiopatia ischemică, boala aterosclerotică, aritmiile. Situaţia creată este, de fapt, consecinţa a 20-30 de ani de stil de viaţă total nesănătos, de sedentarism, alimentaţie proastă, lipsa tratamentului tensiunii arteriale, fumatului, nivelului ridicat de colesterol şi zahăr în sânge.

-Tema Zilei Mondiale a Inimii pentru anul 2017 este „Acţionaţi pentru puterea inimii”. Cum să acţionăm ca să ne protejăm inima? Ce măsuri trebuie respectate pentru a preveni factorii de risc şi a menţine o inimă sănătoasă?

 -Sunt câteva reguli, care, odată respectate, ne vor ajuta să ne protejăm inima, între acestea numărându-se: să spunem Nu fumatului. Fumatul, chiar şi ocazional, măreşte dramatic probabilitatea de a dezvolta o boală de inimă. Vestea bună e că, atunci când renunţăm la fumat, numai într-un an, riscul de afecţiuni cardiace scade considerabil. Deci, să încurajăm mediile de viaţă şi de muncă fără fum de ţigară.

Să ţinem sub control stresul, deoarece stresul favorizează şi agravează hipertensiunea arterială (HTA), creşte colesterolul şi riscul de diabet. Pentru a ţine stresul la distanţă, avem la îndemână o soluţie ieftină şi eficientă: mişcarea. Să facem mişcare cel puţin 30 de minute pe zi: aceasta să includă mersul pe jos, bicicleta sau gimnastica aerobică. Să ne menţinem greutatea corporală optimă: chiar şi pierderile mici de kilograme ajută considerabil la scăderea valorilor tensiunii arteriale. Să avem un regim alimentar sănătos: prin consumul zilnic de 5 porţii de fructe şi legume, evitarea excesului de sare şi grăsimi ş.a. Să verificăm periodic sănătatea inimii noastre: ar fi bine cel puţin o dată pe an să ne testăm inima cu ajutorul unei EKG, să monitorizăm valorilor tensiunii arteriale şi să efectuăm neapărat analize de sânge care să conţină nivelului glicemiei şi a colesterolului - predictori cardiovasculari foarte importanţi. Pentru a avea o inimă sănătoasă, trebuie să ţinem cont de faptul că majoritatea factorilor de risc cardiovasculari pot fi controlaţi, aproximativ 70% din bolile cardiovasculare fiind boli evitabile.

-Vă mulţumim pentru interviu şi vă dorim mult succes în activitate!

Elena ZAIŢEV

back to top

Alte știri

Cultură

Ana Munteanu a trecut de duelurile   de la „Vocea României”

Ana Munteanu a trecut de duelurile  de la „Vocea României”

03-11-2017 | Hits:137

Tânăra interpretă din or. Hânceşti, Ana Munteanu, s-a duelat vineri seara cu un ...

Comunitate

Fenomenul violenţei – abordat multidisciplinar

Fenomenul violenţei – abordat multidisciplinar

03-11-2017 | Hits:131

La începutul săptămânii curente, în or. Hânceşti, s-a desfăşurat Forumul regiona...

Tineret

Consiliul local de tineret din Hânceşti a organizat sărbătoarea “Hânlloween”

Consiliul local de tineret din Hânceşti a organizat sărbătoarea “…

03-11-2017 | Hits:230

Consiliul local de tineret din Hânceşti a organizat sărbătoarea “Hânlloween” / S...

Interviu

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-ţi găsi un loc de muncă sau a te reprofila!

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-ţi găsi un loc …

03-11-2017 | Hits:252

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-ţi găsi un loc de muncă sau a ...

Politic

Ce impact credeţi că ar  avea asupra Republicii Moldova stoparea finanţării din partea UE?

Ce impact credeţi că ar avea asupra Republicii Moldova stoparea …

03-11-2017 | Hits:106

Recent, ambasadorul UE la Chişinău Peter Michalko a făcut public anunţul referit...

Actual

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori şi arbuşti

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori şi arbuşti

03-11-2017 | Hits:1116

De Ziua Naţională de înverzire a plaiului În raion s-au plantat 756 de puieţi d...