Menu
O delegaţie din Tomaszow, Polonia a venit în vizită la Hânceşti

O delegaţie din Tomaszow, Polonia a venit în …

O delegaţie din Tomaszow, Polonia a venit în vizit...

Irina Corlat din Sofia – pe locul III la festivalul folcloric “Teodor Negară”

Irina Corlat din Sofia – pe locul III la fest…

La 9 octombrie, în s. Sauca, r. Ocniţa, s-a desfăş...

Alexandru Botnari – oaspete de onoare la festivalul “Sinaia Forever”

Alexandru Botnari – oaspete de onoare la fest…

La sfârşitul săptămânii trecute, primarul mun. Hân...

Preşedintele raionului în vizită la primăria sectorului 6 Bucureşti

Preşedintele raionului în vizită la primăria …

Săptămâna trecută, preşedintele raionului Ghenadie...

Un grup de iniţiatăvă din Hânceşti a desfăşurat un flash mob la care au participat persoane cu mobilitatea redusă

Un grup de iniţiatăvă din Hânceşti a desfăşur…

Sâmbătă, şapte octombrie, reprezentanții grupului ...

Delegaţie din Belorusia în vizită la Hânceşti

Delegaţie din Belorusia în vizită la Hânceşti

Reprezentanţii mai multor companii industriale din...

Liuba Bîrsan – economist de meserie și un iscusit meșter de croșetă în timpul liber

Liuba Bîrsan – economist de meserie și un isc…

La cei 46 de ani ai săi, doamna Liuba Bîrsan este ...

O văcuţă în dar pentru o familie nevoiaşă

O văcuţă în dar pentru o familie nevoiaşă

O familie cu mulţi copii din Mingir a primit în da...

Dacă vrem să nu ne ude ploaia – scotocim prin buzunare...

Dacă vrem să nu ne ude ploaia – scotocim prin…

Cât costă umbrelele, pelerinele şi cizmele de ploa...

Cum vă pregătiţi pentru sezonul rece?

Cum vă pregătiţi pentru sezonul rece?

Frigul de afară, ninsorile ambudente, îngheţul car...

Copiii de la “Pasarea Albastra” au sărbătorit ”Toamna de Aur”

Copiii de la “Pasarea Albastra” au sărbătorit…

Săptămâna trecută, copiii cu dizabilităţi de la Ce...

Interviu cu Alina Cravcenco

Interviu cu Alina Cravcenco

La o cafea cu Alina Cravcenco, voluntar, or. Hânce...

Nu vrem senzaţii tari ca în filmul „Taxi”

Nu vrem senzaţii tari ca în filmul „Taxi”

Îmi aduc aminte o întâmplare, acum câţiva ani, cân...

Concert pentru pedagogi

Concert pentru pedagogi

Cu ocazia Zilei profesionale - Diplome, cuvinte al...

Spectacol teatral pentru pedagogi

Spectacol teatral pentru pedagogi

De ziua profesională a lucrătorului din domeniul e...

Peste o mie de persoane suferă de alcoolism în raionul Hânceşti

Peste o mie de persoane suferă de alcoolism î…

Alcoolul sau intoxicațiile cu alcool fac cele mai ...

Boboase … în decalaj de preţuri

Boboase … în decalaj de preţuri

Cât costă fasolea, boabele de năut și mazărea usca...

Interviu cu Inga Razlog

Interviu cu Inga Razlog

La o cafea cu Inga Razlog, medic cardiolog, secţia...

Premiul întâi pentru trupa de teatru „Ghioceii” la un festival din Cluj - Napoca

Premiul întâi pentru trupa de teatru „Ghiocei…

Toamna se numără bobocii, se culeg viile, iar la F...

Excursie pentru bătrânii din raion

Excursie pentru bătrânii din raion

Consiliul raional Hâncești a organizat pentru pers...

Prev Next

Interviu cu Inga Razlog

Interviu cu Inga Razlog

La o cafea cu Inga Razlog, medic cardiolog, secţia Consultativă a SR IMSP Hânceşti

 

„Vârsta persoanelor afectate de bolile cardiace întinereşte pe an ce trece, înregistrându-se cauze de infarct acut de miocard chiar şi în rândul persoanelor până la 30 de ani”

-Dră Inga Razlog, acum un an aţi venit în r. Hânceşti în calitate de medic cardiolog. Ca tânăr specialist, care sunt avantajele şi dezavantajele faptului că vă desfăşuraţi activitatea conform repartiţiei?

-Sunt o persoană căreia îi plac provocările şi faptul că am venit să profesez în or. Hânceşti a fost una dintre ele, eu fiind de origine de la nordul Moldovei. Printre avantaje pot să menţionez fără nici o ezitare faptul că, pentru un tânăr specialist, raionul reprezintă un punct minunat de pornire în activitatea profesională, datorită  fluxului de pacienţi, frecvenţei şi diversitatăţii patologiilor cardiovasculare, triajului pacienţilor, precum şi monitorizării în dinamică cu ajustarea tratamentului la necesitate. Unul dintre dezavantaje ar putea fi lipsa utilajului medical de înaltă performanţă în instituţia medicală, ceea ce face dificilă uneori confirmarea diagnosticului (EchoCG, CT), deşi, în ultimul timp, se fac îmbunătăţiri la acest capitol.

-Cea mai acută problemă a sistemului medical din ţara noastră este lipsa specialiştilor. Ce credeţi că ar trebui de îmbunătăţit pentru ca să nu ducem lipsă de medici în instituţiile medicale? Ce bune practici ar trebui să preluăm pentru a soluţiona această problemă?

-Într-adevăr, sistemul medical se confruntă cu lipsa specialiştilor în domeniu, generată de mai mulţi factori, între care salariile mici şi condiţiile nesatisfăcătoare de muncă, şi aici mă refer la lipsa inventarului performant pentru desfăşurarea unei activităţi la nivel. Consider că majorarea indemnizaţiei alocate de stat, asigurarea tinerilor specialişti cu spaţiu locativ, efectuarea stagiilor de formare continuă a medicilor peste hotarele ţării, precum şi schimbul de experienţă între instituţiile spitaliceşti i-ar stimula pe medici să profeseze în instituţiile din ţară. 

-La 29 septembrie, a fost marcată Ziua Mondială a Inimii. Ce măsuri se iau cu această ocazie (şi nu doar cu această ocazie) în vederea creşterii gradului de conştientizare a populaţiei asupra factorilor de risc ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare (BCV)?

-Pentru prima dată, Ziua Mondială a Inimii a fost sărbătorită în anul 2000 şi are ca scop informarea populaţiei cu privire la principala cauză de deces în lume - bolile cardiovasculare. Cu această ocazie, se doreşte de a contribui la gradul de conştientizare a populaţiei globului asupra factorilor de risc ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare pentru a determina treptat o schimbare în atitudinea oamenilor faţă de problema adoptării unui stil de viaţă sănătos. Acest lucru este important, întrucât ciferele vorbesc de la sine - conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), anual la nivel mondial se înregistrează circa 17,7 milioane de decese din cauza BCV, număr ce poate atinge cifra anuală de cca 23 de milioane până în 2030. De aceea, OMS a stabilit o ţintă de reducere a ratei mortalităţii prin boli netransmisibile până în 2025, inclusiv prin reducerea deceselor premature de BCV.

-Având în vedere faptul că, la nivel mondial, dar şi în ţara noastră, bolile cardiovasculare sunt în topul afecţiunilor ce cauzează deces, care este situaţia la acest capitol în r. Hânceşti? Ce categorii de vârstă sunt mai afectate şi care boli ale inimii sunt cel mai des întâlnite în rândul populaţiei?

-În Republica Moldova numărul cazurilor absolute, a mortalităţii şi incidenţei BCV este stabil înalt, r. Hânceşti nefiind o excepţie. Cu toate acestea, în ultimii ani, datorită implementării măsurilor de informare a populaţiei despre factorii de risc cardiovasculari, se observă o uşoară, nesemnificativă descreştere a ratei mortalităţii. Din păcate, vârsta persoanelor afectate de bolile cardiace întinereşte pe an ce trece, în raion înregistrându-se cauze de infarct acut de miocard chiar şi în rândul persoanelor până la 30 de ani. Cel mai des întâlnite afecţiuni cardiovasculare întâlnite în rândul pacienţilor din Hâncesti, putem specifica Hipertensiunea arterială, Cardiopatia ischemică, boala aterosclerotică, aritmiile. Situaţia creată este, de fapt, consecinţa a 20-30 de ani de stil de viaţă total nesănătos, de sedentarism, alimentaţie proastă, lipsa tratamentului tensiunii arteriale, fumatului, nivelului ridicat de colesterol şi zahăr în sânge.

-Tema Zilei Mondiale a Inimii pentru anul 2017 este „Acţionaţi pentru puterea inimii”. Cum să acţionăm ca să ne protejăm inima? Ce măsuri trebuie respectate pentru a preveni factorii de risc şi a menţine o inimă sănătoasă?

 -Sunt câteva reguli, care, odată respectate, ne vor ajuta să ne protejăm inima, între acestea numărându-se: să spunem Nu fumatului. Fumatul, chiar şi ocazional, măreşte dramatic probabilitatea de a dezvolta o boală de inimă. Vestea bună e că, atunci când renunţăm la fumat, numai într-un an, riscul de afecţiuni cardiace scade considerabil. Deci, să încurajăm mediile de viaţă şi de muncă fără fum de ţigară.

Să ţinem sub control stresul, deoarece stresul favorizează şi agravează hipertensiunea arterială (HTA), creşte colesterolul şi riscul de diabet. Pentru a ţine stresul la distanţă, avem la îndemână o soluţie ieftină şi eficientă: mişcarea. Să facem mişcare cel puţin 30 de minute pe zi: aceasta să includă mersul pe jos, bicicleta sau gimnastica aerobică. Să ne menţinem greutatea corporală optimă: chiar şi pierderile mici de kilograme ajută considerabil la scăderea valorilor tensiunii arteriale. Să avem un regim alimentar sănătos: prin consumul zilnic de 5 porţii de fructe şi legume, evitarea excesului de sare şi grăsimi ş.a. Să verificăm periodic sănătatea inimii noastre: ar fi bine cel puţin o dată pe an să ne testăm inima cu ajutorul unei EKG, să monitorizăm valorilor tensiunii arteriale şi să efectuăm neapărat analize de sânge care să conţină nivelului glicemiei şi a colesterolului - predictori cardiovasculari foarte importanţi. Pentru a avea o inimă sănătoasă, trebuie să ţinem cont de faptul că majoritatea factorilor de risc cardiovasculari pot fi controlaţi, aproximativ 70% din bolile cardiovasculare fiind boli evitabile.

-Vă mulţumim pentru interviu şi vă dorim mult succes în activitate!

Elena ZAIŢEV

back to top

Alte știri

Interviu

Interviu cu Alina Cravcenco

Interviu cu Alina Cravcenco

13-10-2017 | Hits:256

La o cafea cu Alina Cravcenco, voluntar, or. Hânceşti „Mi-aş dori să organizăm ...

Caritate

O văcuţă în dar pentru o familie nevoiaşă

O văcuţă în dar pentru o familie nevoiaşă

13-10-2017 | Hits:436

O familie cu mulţi copii din Mingir a primit în dar o văcuţă din partea unui spo...

În focus

Delegaţie din Belorusia în vizită la Hânceşti

Delegaţie din Belorusia în vizită la Hânceşti

13-10-2017 | Hits:368

Reprezentanţii mai multor companii industriale din Belorusia au venit la Hânceşt...

Comunitate

Un grup de iniţiatăvă din Hânceşti a desfăşurat un flash mob la care au participat persoane cu mobilitatea redusă

Un grup de iniţiatăvă din Hânceşti a desfăşurat un flash mob la c…

13-10-2017 | Hits:157

Sâmbătă, şapte octombrie, reprezentanții grupului de inițiativă din municipiul H...

Cultură

Irina Corlat din Sofia – pe locul III la festivalul folcloric “Teodor Negară”

Irina Corlat din Sofia – pe locul III la festivalul folcloric “Te…

13-10-2017 | Hits:169

La 9 octombrie, în s. Sauca, r. Ocniţa, s-a desfăşurat cea de-a V-a ediţie a Fes...

În focus

O delegaţie din Tomaszow, Polonia a venit în vizită la Hânceşti

O delegaţie din Tomaszow, Polonia a venit în vizită la Hânceşti

13-10-2017 | Hits:380

O delegaţie din Tomaszow, Polonia a venit în vizită la Hânceşti - Primarul Alexa...