Menu
Sfatul Specialiştilor

Sfatul Specialiştilor

-Cum îţi poate schimba sportul stilul de viaţă, ce...

Sfatul Specialiștilor

Sfatul Specialiștilor

Hepatita Virală A – Boala „Mâinilor Murdare” Hepa...

La o cafea cu Adrian Oprea, directorul BC Moldindconbank, filiala Hânceşti

La o cafea cu Adrian Oprea, directorul BC Mol…

„Moldindconbank are cea mai largă gamă şi cele mai...

100 de locuri noi în Grădiniţa "Andrieş", din mun.Hînceti

100 de locuri noi în Grădiniţa "Andrieş…

La începutul săptămânii curente, primarul mun. Hân...

Omagiu pentru focul Olimpic din 1980 la Hînceşti

Omagiu pentru focul Olimpic din 1980 la Hînce…

„Mişca” va avea o imagine nouă!  

Interviu cu Rita Dănilă

Interviu cu Rita Dănilă

Interviu cu Rita Dănilă, directorul Gimnaziului Co...

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate prin intonarea romanțelor

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate …

Cu ocazia marcării celor 168 de ani de la nașterea...

Cu gândul la electorale…

Cu gândul la electorale…

 Am păşit într-un nou an, pentru majoritatea dintr...

Elevii de la Boghiceni – antrenaţi   într-o activitate de caritate

Elevii de la Boghiceni – antrenaţi  într-o a…

 Membrii Consiliului Elevilor (CE) din cadrul Gimn...

Interviu cu Valentina Geamănă

Interviu cu Valentina Geamănă

La o cafea cu Valentina Geamănă, preşedintele AO „...

De ce oamenii petrec atât de mult timp   pe rețelele de socializare?

De ce oamenii petrec atât de mult timp pe r…

În această viaţă ai cel puţin 100 de prieteni: ei ...

Încă un primar a depus mandatul!

Încă un primar a depus mandatul!

 Candidatul PDM Gheorghe Filipschi, care deţinea a...

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţional de imunizări

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţio…

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţional d...

Cupa Şcolii municipale de Sporturi   la volei

Cupa Şcolii municipale de Sporturi  la volei

Sâmbătă, 2 decembrie, în sala de sport a Şcolii Pr...

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –   marcată în cerc restrâns

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –  marcată …

Luni, administraţia raionului a invitat preşedinţi...

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie civică – la un nou seminar raional 

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie …

 „Formarea competenţelor specifice/transfersale pr...

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festivalul „Grand Competition” din Iaşi

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festiv…

 La data de 2 decembrie curent, trupa de teatru dr...

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare: Teatrul MADE – cu un spectacol i...

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

Acasă la… familia Constantin şi Maria Caşu din or....

Prev Next

Interviu cu Alina Cravcenco

Interviu cu Alina Cravcenco

La o cafea cu Alina Cravcenco, voluntar, or. Hânceşti

„Mi-aş dori să organizăm activităţi pentru tineri care i-ar ajuta să se descurce mai mult cu tot ceea ce vor întâlni dincolo de dicţionare, cărţi şi şcoli”

-Alina, pentru început, povesteşte-ne despre tine, despre activitatea ta în România, unde ai fost stabilită în ultimii şapte ani...

-Aventura a început în 2010 când am decis să plec în România pentru a pune fundamentul unei vieţi independente, pe cont propriu, a unei vieţi de student care, din păcate şi, totodată, din fericire, a fost plină de numeroase încercări. Mi-a plăcut dintotdeauna să fiu independentă, acest lucru fiind insuflat în inima mea de către bunicul meu Nicolae, care mi-a fost atât tată, cât şi bunic. Am decis să îmi încerc puterile undeva departe de casă şi de părinţi pentru a-mi vedea posibilităţile, cât şi pentru a-mi şlefui adaptibilitatea la medii noi şi schimbări. Un alt factor important, desigur, a fost şi faptul că diplomele obţinute în România sunt recunoscute, echivalate în alte ţări din cadrul Uniunii Europene (UE), fapt care conferă tinerilor un plus de siguranţă. Siguranţă semnificând faptul că există un plan B în cazul în care planul A nu este unul viabil. În cele din urmă, am ales să studiez la una din cele mai bune universităţi din România – „Babeş-Bolyai” din oraşul studenţesc Cluj-Napoca. Am fost acceptată la programul de licenţă de Finanţe, Bănci (buget) din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor. Anii respectivi au fost extrem de grei. A trebuit sa înfrunt, cu mare regret, diverse prejudecăţi legate de naţiunea noastră, însă acestea m-au făcut să fiu şi mai puternică. Acestea, de fapt, au stârnit o dorinţă arzătoare de a fi cea care câştigă şi cea care este cea mai bună în tot ceea ce face, începând cu manierele, corectitudinea limbajului, comportamentului şi rezultatele „universitare”.  

În momentul în care am absolvit programul de licenţă, dat fiind că sunt persoana care în mod intenţionat alege calea cea mai grea, m-am înscris la 2 programe de masterat: Finanţe Corporative, Asigurări şi Bănci, Pieţe de Capital din cadrul aceleaşi Facultăţi. Am studiat timp de 4 ani, în loc de 2 ani cât durează în mod normal un program de masterat în domeniul Finanţelor. Acest lucru s-a întâmplat din cauza faptului că şi lucram full-time (cu program normal de muncă) şi încercam să mă implic şi în diverse activităţi extra de voluntariat. Pot spune, din acest punct de vedere, că am învăţat un lucru de preţ din situaţia respectivă: supraaglomerarea nu aduce după sine nimic bun, nici din punct de vedere psihic, nici fizic. Recomand tinerilor, totuşi, să încerce să menţină echilibru în ceea ce privesc activităţile lor, programul lor zilnic pentru că „alergând după mai mulţi iepuri, poţi ajunge să nu prinzi nici unul” sau „rişti să îl prinzi doar pe cel care este şchiop”. Exprimarea este metaforică, cu subânţeles, însă cred că este foarte importantă de aplicat în viaţa de zi cu zi (mai ales dacă luăm în considerare imensa presiune pe care, în special, tinerii o simt pe umerii lor încă de mici copii în şcoală).

-Deşi ai făcut studii în domeniul finanţelor, la moment predai ore particulare de limbă engleză, limbă germană şi limbă coreeană în or. Hânceşti. De unde această pasiune pentru limbile străine?

-Dintotdeauna am avut o pasiune pentru cunoaştere. Am avut o pasiune, aş putea spune „mistuitoare”, pentru „nou” şi, în special, pentru citit. Pot spune cu sinceritate că această latură a ieşit la iveală mai târziu. Dragostea pentru carte şi cunoştinţe şi-a pus amprenta asupra mea mai mult începând din clasa a 4-a, a 5-a. Şi la şcoală am început să am rezultate frumoase abia din clasa a 7-a, a 8-a. Spunem că acest tip de oameni, copii „înfloresc mai târziu”. Zicând aceasta, doresc să exprim faptul că copiii de mici, indiferent de cunoştinţele şi capacităţile pe care le au, trebuie încurajaţi şi apreciaţi. Dacă o floare înfloreşte mai târziu pentru că nu este „floare de primăvară”, nu se presupune că floarea respectivă nu poate fi la fel de frumoasă, atrăgătoare şi viu colorată precum celelalte. 

Dragi părinţi, bunici şi profesori, învăţaţi să vă apreciaţi, respectaţi şi iubiţi cu adevărat copiii, nepoţii şi elevii D-voastră, pentru că doar atunci le veţi da energia şi încrederea necesară să „înflorească”, să crească şi să se dezvolte. 

Îmi amintesc că, din păcate, nu o singură dată, am fost jignită de către unii adulţi şi copii pentru că nu eram la fel ca ceilalţi, pentru că nu puteam să fac unele lucruri la fel de bine ca alţii sau că nu aveam aceleaşi rezultate în şcoală. Îmi amintesc că, copil fiind şi auzind fie direct, fie indirect, aceste lucruri, mă simţeam nesemnificativă. Consideram că nu voi fi capabilă să învăţ bine în şcoală, că nu voi fi bună la nimic. Au fost momente când am considerat că viitorul meu, cât şi personalitatea mea echivalează cu zero. Totuşi, în special datorită mamei mele dragi, Lilia Rusu, răposatului meu bunic, care este şi acum soarele vieţii mele, Nicolae Rusu, şi susţinerii imense a bunicii mele scumpe, Zinaida Rusu, am reuşit să fiu imună la toate aceste lucruri. Nu a fost uşor, mi-a trebuit mai mult timp să capăt încredere în mine, să cred că sunt şi eu un copil deştept care poate obţine rezultate frumoase, însă am reuşit datorită susţinerii FAMILIEI.

Revenind la întrebarea D-voastră legată de pasiunea pentru limbi străine, pot spune cu încredere că aici, iar, bunicul meu a fost cel care şi-a pus amprenta. El a fost cel care m-a încurajat să iau meditaţii de limba germană. Totodată, am avut, dintotdeauna, o cerinţă faţă de mine – perfecţiune în tot ceea ce fac. Sincer vorbind, am fost mereu departe de perfecţiune, însă depun maxim efort ca tot ceea ce fac să fie pe placul meu, al celor din jur, să fie făcut într-un mod frumos şi calitativ. 

Pasiunea pentru limba coreeană a fost descoperită în timpul anilor de studenţie. La recomandarea unei prietene, am început să privesc filme coreene care mi-au plăcut extrem de mult. Am simţit din primele clipe că mă identific cu modul de a gândi şi percepe viaţa al poporului coreean. Am simţit că mă privesc în oglindă de fiecare dată când priveam un documentar despre valorile spirituale şi culturale ale coreenilor. Acesta a fost primul pas, curiozitatea legată de cultură care, mai apoi, s-a transpus în dorinţa de a înţelege şi vorbi limba coreeană. Consider că pentru a cunoaşte şi înţelege cu adevărat un popor, o cultură, este necesar să îi înţelegem limba, modul în care sunt construite enunţurile care reflectă modul de gândire al naţiunii.

-Comunitatea din Hânceşti te cunoaşte în calitate de voluntară, tu oferind doritorilor cursuri de limbă engleză în incinta primăriei. Ce te motivează să faci voluntariat?

-Mereu am primit o plăcere imensă ajutând alţi oameni, mai ales copiii. Datorită activităţilor extraşcolare planificate în cadrul Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu” (liceul în care mi-am făcut studiile şcolare), aici mă refer la cele de voluntariat, am prins o dragoste imensă pentru astfel de lucruri. Ştiind că pot să ofer ajutor cuiva, ştiind că am mai multe posibilităţi decât mulţi alţi adulţi şi copii care, deseori, nu au nicio vină pentru viaţa pe care o duc, nu pot sta indiferentă în faţa greutăţilor şi neputinţei lor. 

Cumva, mereu încerc să mă transpun în locul acestor persoane. În locul copiilor de la orfelinat... mă gândesc cum este să treacă zi de zi fără să te simţi important, fără să ai aceleaşi posibilităţi, atenţie şi dragoste de care au parte copiii care au părinţi, fără să simţi că, faptul că tu exişti, contează cu adevărat pentru cineva. În locul bătrânilor care suferă enorm, care sunt singuri, cu care nimeni nu are chef sau timp să vorbească măcar câteva minute. În locul oamenilor care nu au ce îmbrăca când vine iarna, în locul tuturor care au fost batjocoriţi de societate, jefuiţi de societate, priviţi de societate de parcă sunt nişte gunoaie. Personal consider că nimeni nu are dreptul să judece nici un om pentru că nu cunoaştem, cu adevărat, cauzele care au determinat ca viaţa cuiva să fie mai întunecată decât a noastră. 

Cât ţine de cursurile de limba engleză şi limba germană pe care le-am ţinut în cadrul primăriei oraşului, la imensa încurajare şi susţinere a domnului primar Alexandru Botnari şi a doamnei viceprimar Anadela Tofilat, pot spune că mi-am dorit din suflet ca acestea să servească drept imbold pentru copii şi adulţi de a învăţa o limbă nouă, de a excela în limba pe care au început să o înveţe. Ştiind situaţia economică din ţara noastră şi greutăţile prin care trec oamenii aici, mi-am dorit să ofer ajutorul meu prin oferirea de cursuri gratuite. 

-Ştim că ai fost implicată şi în alte acţiuni de voluntariat, atât în România, cât şi la noi în ţară. Mai concret, ce au presupus aceste acţiuni?

-În cea mai mare parte, aceste activităţi s-au referit la strângerea de fonduri, donaţii în vederea ajutorării familiilor social-vulnerabile. Am avut parte de mult ajutor şi multă încredere oferită de o mulţime de oameni care au oferit unei domnişoare pe care nici nu o cunoşteau diverse obiecte de uz casnic, îmbrăcăminte, încălţăminte, jucării, cărţi, produse alimentare şi bani (toate în stare foarte bună şi noi). Îi mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a oferit posibilitatea să fac astfel de lucruri şi că a adus aceşti oameni în calea mea. Îi mulţumesc şi pentru faptul că a deschis inima acestor oameni la apelul meu şi au avut încredere în ceea ce fac chiar dacă nu mă cunoşteau aproape deloc. Donaţiile, în cea mai mare parte, au fost aduse în ţara mea iubită, adică aici, în Republica Moldova, însă am avut şi alte proiecte ce a presupus ajutorarea copiilor din familii social-vulnerabile din România, cât şi din Africa! Nici nu vă puteţi imagina sclipirea şi bucuria imensă a acelor copii în momentul în care şi-au primit cadourile! O adevărată binecuvântare!

-Eşti fondatoarea Asociaţiei Culturale Coreene din Cluj. Ce promovează această organizaţie şi de unde vine fascinaţia pentru cultura coreeană?

-Asociaţia Culturală Coreeană  „Sejong Daewang” s-a născut din dragostea mea pentru limba şi cultura coreeană. Mai exact, în 2013. Atunci am făcut un apel către alte persoane care înţelegeau pasiunea mea şi care, alături de mine, au fost pregătiţi să lucrăm asupra unor proiecte frumoase. Prin intermediul Asociaţiei, precum şi cu ajutorul a diverse entităţi comerciale, am organizat un Workshop Culinar Coreean de Kimbap la care au participat aproximativ 80 de persoane. De asemenea, bilunar, iar câteodată săptămânal, organizăm proiecţii de filme coreene a căror subtitrare în limba română este realizată în întregime de către echipa noastră. Prin intermediul Asociaţiei, important de menţionat este, că am reuşit să colectez resurse materiale şi financiare enorme drept donaţii care, ulterior, au fost aduse în Republica Moldova. Specificând cele de mai sus, confirm că rolul Asociaţiei este de a promova limba şi cultura coreeană, de a ajuta oamenii să înţeleagă ce presupun acestea şi de a-i face să se simtă apreciaţi şi respectaţi (principiul respectului faţă de oameni, indiferent de vârsta lor, fiind unul din cele mai importante aspecte atât ale culturii coreene, cât şi ale Asociaţiei).

-Intenţionezi să colaborezi cu primăria Hânceşti într-un alt proiect de voluntariat pe care îţi propui să-l desfăşori în curând. Despre ce este vorba?

-Îmi doresc foarte mult ca, începând cu luna decembrie, să reiau cursurile gratuite de limba engleză şi germană. Îmi doresc ca, în primul rând, copiii şi adulţii din familii social-vulnerabile să fie primii care vor auzi despre acest proiect. De asemenea, mă gândesc şi la o eventuală colaborare cu Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu”. Mi-aş dori să pot ţine cursuri opţionale gratuite pentru tineri cu tematici legate de Economie, Finanţe, Limbi Străine. Din păcate, şcoala nu ne pregăteşte de ceea ce ne aşteaptă dincolo de porţile ei. Mi-aş dori, alături de alţi doritori, să organizăm activităţi pentru tineri care le-ar oferi acces la cunoştinţe ce i-ar ajuta să se descurce mai mult cu tot ceea ce vor întâlni dincolo de dicţionare, cărţi şi şcoli, pentru că viaţa nu este o teorie!

-Îţi mulţumim pentru interviu şi-ţi dorim mult succes în toate activităţile frumoase pe care le desfăşori! 

-Vă mulţumesc frumos! Şi eu vă doresc să aveţi parte de cât mai mult succes în tot ceea ce faceţi! Sunteţi o echipă de profesionişti cu o inimă şi inteligenţă emoţională deosebită!

Elena ZAIŢEV

back to top

Alte știri

Comunitate

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate prin intonarea romanțelor

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate prin intonarea roman…

23-01-2018 | Hits:208

Cu ocazia marcării celor 168 de ani de la nașterea poetului-nepereche Mihai Emin...

Interviu

Interviu cu Rita Dănilă

Interviu cu Rita Dănilă

23-01-2018 | Hits:266

Interviu cu Rita Dănilă, directorul Gimnaziului Cotul Morii „Lipsa instituţiilo...