Menu
O delegaţie din Tomaszow, Polonia a venit în vizită la Hânceşti

O delegaţie din Tomaszow, Polonia a venit în …

O delegaţie din Tomaszow, Polonia a venit în vizit...

Irina Corlat din Sofia – pe locul III la festivalul folcloric “Teodor Negară”

Irina Corlat din Sofia – pe locul III la fest…

La 9 octombrie, în s. Sauca, r. Ocniţa, s-a desfăş...

Alexandru Botnari – oaspete de onoare la festivalul “Sinaia Forever”

Alexandru Botnari – oaspete de onoare la fest…

La sfârşitul săptămânii trecute, primarul mun. Hân...

Preşedintele raionului în vizită la primăria sectorului 6 Bucureşti

Preşedintele raionului în vizită la primăria …

Săptămâna trecută, preşedintele raionului Ghenadie...

Un grup de iniţiatăvă din Hânceşti a desfăşurat un flash mob la care au participat persoane cu mobilitatea redusă

Un grup de iniţiatăvă din Hânceşti a desfăşur…

Sâmbătă, şapte octombrie, reprezentanții grupului ...

Delegaţie din Belorusia în vizită la Hânceşti

Delegaţie din Belorusia în vizită la Hânceşti

Reprezentanţii mai multor companii industriale din...

Liuba Bîrsan – economist de meserie și un iscusit meșter de croșetă în timpul liber

Liuba Bîrsan – economist de meserie și un isc…

La cei 46 de ani ai săi, doamna Liuba Bîrsan este ...

O văcuţă în dar pentru o familie nevoiaşă

O văcuţă în dar pentru o familie nevoiaşă

O familie cu mulţi copii din Mingir a primit în da...

Dacă vrem să nu ne ude ploaia – scotocim prin buzunare...

Dacă vrem să nu ne ude ploaia – scotocim prin…

Cât costă umbrelele, pelerinele şi cizmele de ploa...

Cum vă pregătiţi pentru sezonul rece?

Cum vă pregătiţi pentru sezonul rece?

Frigul de afară, ninsorile ambudente, îngheţul car...

Copiii de la “Pasarea Albastra” au sărbătorit ”Toamna de Aur”

Copiii de la “Pasarea Albastra” au sărbătorit…

Săptămâna trecută, copiii cu dizabilităţi de la Ce...

Interviu cu Alina Cravcenco

Interviu cu Alina Cravcenco

La o cafea cu Alina Cravcenco, voluntar, or. Hânce...

Nu vrem senzaţii tari ca în filmul „Taxi”

Nu vrem senzaţii tari ca în filmul „Taxi”

Îmi aduc aminte o întâmplare, acum câţiva ani, cân...

Concert pentru pedagogi

Concert pentru pedagogi

Cu ocazia Zilei profesionale - Diplome, cuvinte al...

Spectacol teatral pentru pedagogi

Spectacol teatral pentru pedagogi

De ziua profesională a lucrătorului din domeniul e...

Peste o mie de persoane suferă de alcoolism în raionul Hânceşti

Peste o mie de persoane suferă de alcoolism î…

Alcoolul sau intoxicațiile cu alcool fac cele mai ...

Boboase … în decalaj de preţuri

Boboase … în decalaj de preţuri

Cât costă fasolea, boabele de năut și mazărea usca...

Interviu cu Inga Razlog

Interviu cu Inga Razlog

La o cafea cu Inga Razlog, medic cardiolog, secţia...

Premiul întâi pentru trupa de teatru „Ghioceii” la un festival din Cluj - Napoca

Premiul întâi pentru trupa de teatru „Ghiocei…

Toamna se numără bobocii, se culeg viile, iar la F...

Excursie pentru bătrânii din raion

Excursie pentru bătrânii din raion

Consiliul raional Hâncești a organizat pentru pers...

Prev Next

Delegaţie din Belorusia în vizită la Hânceşti

Delegaţie din Belorusia în vizită la Hânceşti

Reprezentanţii mai multor companii industriale din Belorusia au venit la Hânceşti cu propuneri de colaborare

 

Miercurea trecută, Hânceştiul a întâmpinat o delegaţie formată din mai mulţi oficiali ai Belorusiei, veniţi cu un şir de propuneri de colaborare pe segmentul industrial. Aceştia au vorbit despre ofertele lor, exprimându-şi ferma convingere că Republica Moldova, inclusiv municipiul Hânceşti poate deveni un partener de afaceri pe viitor. Primarul Alexandru Botnari i-a întâmpinat pe oaspeţi cu pâine şi sare, dar şi cu un pahar de vin, după cum dictează tradiţia.

La Hâncești au venit Serghei Ciciuc, ambasadorul Belorusiei în RM, Dumitru Corcic, viceministrul Ministerului industriei din Belorusia, Denis Luchianiuc, directorul companiei CBS Motors, Alexei Zavtur, directorul OOO “Август лифт”, Evghenii Voiuş, şeful departamentului reţelei de conducere a filialei de siguranţă a exportului БРУПЭЙС “беляксимгарант”, Oleg Zeledinov, şeful departamentului  ВЭС ОАО “могилевлифтмаш”, Serghei Popcovici, şeful departamentului de vânzări a tehnicii auto în ţările CSI - OAO “МАЗ”, şi alţi reprezentanţi ai companiilor de mai sus, precum și câțiva primari din alte localități ale țării, interesați de propunerile oamenilor de afaceri din Belorusia.După prezentările de rigoare, Alexandru Botnari, primarul municipiului Hâncești a informat oaspeții despre regiune, populație și capacitatea de dezvoltare a orașului nostru, accentuând că este cointeresat de o eventuală colaborare cu Belorusia. „În Hâncești, de-a lungul anilor au venit mai mulți investitori care și-au dezvoltat aici afaceri, așa precum cele din domeniul textil, auto și industrial. În plan de dezvoltare este și parcul industrial pe care sper să-l văd realizat. Este un proiect pentru care se preconizează investiții majore, acesta va avea mai multe spații comerciale și, respectiv, va oferi oportunitatea de a deschide noi locuri de muncă. Vrem să creăm condiții optime de trai, ca cetățenii noștri să rămână să muncească acasă, alături de familiile lor. La moment situația geopolitică din țară ne afectează enorm, întrucât administrația locală se confruntă cu problema insuficienței cadrelor. Vrem o reformă în acest sens, salariile fiind majorate în primul rând, ca să împiedicăm migrația în masă. Colaborarea cu alte țări ne ajută să acumulăm experiențe noi pe care încercăm să le aplicăm și la noi, colaborând pe parcurs cu Israel, Polonia, România etc., și sunt deschis pentru colaborare și cu Belorusia „, a declarat primarul.

Viceministrul Ministerului Industriei din Belorusia, Dumitru Corciuc a vorbit despre ofertele și propunerile cu care au venit în Republica Moldova, respectiv în or. Hâncești, specificînd că localitatea noastră are potențial de dezvoltare în domeniul industriei și că companiile beloruse ne-ar putea ajuta în acest sens, oferind produse industriale la cele mai avantajoase prețuri sau aceleaşi produse industriale să fie procurate în credit.„Avem peste 300 de organizații care au fost păstrate încă din perioada sovietică, dar care activează și astăzi. Ne străduim să menținem locurile de muncă, și pentru că nu avem prea multe resurse așa ca gaz sau petrol, produsele de la noi, inclusiv cele din domeniul industrial se fac mai mult pentru export, străduindu-ne în același timp să avem prețuri avantajoase și produse de calitate, pentru a fi apți de concurență pe piața externă. Companiile de la noi produc o gamă vastă de tehnică auto precum mașini predestinate lucrărilor în construcții, în agricultură, de mare tonaj dar și pentru pasageri. Din ultima categorie fac parte mai mult autobuzele de diferite clase, printre care și cele predestinate curselor interurbane”, a specificat viceministrul belorus.

Domnul  Corciuc a mai spus că companiile din Belorusia dispun de tehnică specială care avantajează construcțiile rapide și multe alte mașinării pe care și-ar dori să le prezinte la un seminar desfășurat la acest subiect aici, în Republica Moldova sau într-o vizită a oficialilor din Moldova în Belorusia, pentru ca autoritățile de la noi să se poată convinge de calitatea și prețurile accesibile pe care le oferă aceștia.Tot aici, domnul viceministru al Ministerului industriei din Belorusia a specificat că la ei este dezvoltată și afacerea ce privește confecționarea mobilei de casă, de birou și de terasă/grădină, și de curând au ieșit cu exportul pe piața din China. În plus, aceștia produc tehnică electronică, lifturi pentru persoane în scaune rulante și parcări verticale, pentru a rezolva problema lipsei spațiului de parcare cu care se confruntă marele urbe.Evghenii Voiuş, şeful departamentului reţelei de conducere a filialei de siguranţă a exportului din Belorusia, reprezentantul companiei БРУПЭЙС “беляксимгарант”  a făcut o prezentare a sistemului național de susținere a exportului în care a vorbit despre variantele de bază ale finanțării exportului, condițiile ofertelor de creditare pentru export, schema ofertelor de creditare a exportului pentru nerezidenți etc. La finalul discuției, primarul Alexandru Botnari s-a arătat interesat de ofertele prezentate, în special de autobuzele electrice și cele pentru deplasare internă a pasagerilor, concretizând condițiile și prețul unui asemenea proiect. În dependență de numărul de astfel de autobuze, proiectul ar costa câteva sute de mii de dolari.Tot aici,  viceministrul industriei din Belorusia a specificat că în municipiul Hâncești s-ar putea implementa, în vederea facilitării deplasării pasagerilor – bilete electronice și stații cu tabloiduri electronice care ar anunța despre cursele din interiorul urbei, dar și din raion sau din afara acestuia.

Primarul din Căușeni, Grigore Repeşciuc s-a arătat interesat de tehnica pentru măturarea străzilor, la care reprezentanții companiilor din Belorusia au prezentat o altă gamă de astfel de tehnică care are inclusă în sistemă un analog al aspiratorului, curățarea străzilor fiind estimată la 100 % calitate.

După încheierea părții oficiale, Primarul municipiului Hâncești Alexandru Botnari i-a invitat pe oaspeții din Belorusia dar și pe colegii săi de breaslă într-o excursie la palatul Manuc Bey, unde, într-o atmosferă mai degajată, oficialii și-au continuat discuțiile pe marginea afacerilor din domeniul industriei.

Elena GOLUBNIC

 

back to top

Alte știri

Interviu

Interviu cu Alina Cravcenco

Interviu cu Alina Cravcenco

13-10-2017 | Hits:257

La o cafea cu Alina Cravcenco, voluntar, or. Hânceşti „Mi-aş dori să organizăm ...

Caritate

O văcuţă în dar pentru o familie nevoiaşă

O văcuţă în dar pentru o familie nevoiaşă

13-10-2017 | Hits:444

O familie cu mulţi copii din Mingir a primit în dar o văcuţă din partea unui spo...

În focus

Delegaţie din Belorusia în vizită la Hânceşti

Delegaţie din Belorusia în vizită la Hânceşti

13-10-2017 | Hits:376

Reprezentanţii mai multor companii industriale din Belorusia au venit la Hânceşt...

Comunitate

Un grup de iniţiatăvă din Hânceşti a desfăşurat un flash mob la care au participat persoane cu mobilitatea redusă

Un grup de iniţiatăvă din Hânceşti a desfăşurat un flash mob la c…

13-10-2017 | Hits:158

Sâmbătă, şapte octombrie, reprezentanții grupului de inițiativă din municipiul H...

Cultură

Irina Corlat din Sofia – pe locul III la festivalul folcloric “Teodor Negară”

Irina Corlat din Sofia – pe locul III la festivalul folcloric “Te…

13-10-2017 | Hits:170

La 9 octombrie, în s. Sauca, r. Ocniţa, s-a desfăşurat cea de-a V-a ediţie a Fes...

În focus

O delegaţie din Tomaszow, Polonia a venit în vizită la Hânceşti

O delegaţie din Tomaszow, Polonia a venit în vizită la Hânceşti

13-10-2017 | Hits:383

O delegaţie din Tomaszow, Polonia a venit în vizită la Hânceşti - Primarul Alexa...