Menu
Judokanul  Dorin Goţonoagă a cucerit medalia de aur la Campionatul European de tineret la judo

Judokanul Dorin Goţonoagă a cucerit medalia …

Judokanul  Dorin Goţonoagă a cucerit medalia de au...

Într-un final de toamnă, picii de la Stolniceni îi cântă ode acestui anotimp

Într-un final de toamnă, picii de la Stolnice…

Într-un final de toamnă, picii de la Stolniceni îi...

Două adolescente din Bozieni  s-au ales cu medalii la Campionatul internațional de Taekwondo

Două adolescente din Bozieni s-au ales cu me…

Două adolescente din Bozieni  s-au ales cu medalii...

Piața „Viless” din Hâncești a marcat jubileul de 20 ani de activitate

Piața „Viless” din Hâncești a marcat jubileul…

Piața „Viless” din Hâncești a marcat jubileul de 2...

Ansamblul de dansuri populare „Lăpușnița” – la Festivalul internațional de folclor românesc

Ansamblul de dansuri populare „Lăpușnița” – l…

Ansamblul de dansuri populare „Lăpușnița” – la Fes...

Băuturile fierbinți la sfârșit de toamnă... la prețuri care mai de care

Băuturile fierbinți la sfârșit de toamnă... l…

Băuturile fierbinți la sfârșit de toamnă... la pre...

Ce tradiţii frumoase aveţi stabilite în familia dvs.?

Ce tradiţii frumoase aveţi stabilite în famil…

Familia este mediul în care venim pe lume, ne dezv...

O fundaţie întreţine mai multe familii vulnerabile din satele Bozieni şi Dubovca

O fundaţie întreţine mai multe familii vulner…

 Se zice că și binele, și răul sunt în puterea noa...

Distrugem mai mult decât plantăm…

Distrugem mai mult decât plantăm…

Pentru că începutul lunii noiembrie, de obicei rec...

La Cărpineni se promovează un mod sănătos de viaţă!

La Cărpineni se promovează un mod sănătos de …

Mai nou, locuitorii din c. Cărpineni, pot face spo...

Drumuri mai vechi, mai noi...,   cu reparaţii de trei ani „în toi”?!

Drumuri mai vechi, mai noi..., cu reparaţii…

Drumuri mai vechi, mai noi...,  cu reparaţii de t...

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori şi arbuşti

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori…

De Ziua Naţională de înverzire a plaiului În raio...

Ce impact credeţi că ar  avea asupra Republicii Moldova stoparea finanţării din partea UE?

Ce impact credeţi că ar avea asupra Republic…

Recent, ambasadorul UE la Chişinău Peter Michalko ...

Sezonul rece ne vântură buzunare

Sezonul rece ne vântură buzunare

Cât costă să te îmbraci pentru sezonul toamnă – ia...

Un nou program de dezvoltare a afacerilor iniţiate de femei

Un nou program de dezvoltare a afacerilor ini…

Un nou program de dezvoltare a afacerilor iniţiate...

Judokanul hânceştean Dorin Goţonoagă – în competiţii internaţionale...

Judokanul hânceştean Dorin Goţonoagă – în com…

Judokanul hânceştean Dorin Goţonoagă – în competiţ...

Judokanul Ion Nacu - locul 7 la Campionatul Mondial de Judo 

Judokanul Ion Nacu - locul 7 la Campionatul M…

 În perioada 18-21 octombrie în Zagreb, Croația, s...

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-ţi găsi un loc de muncă sau a te reprofila!

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate …

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-...

Hramul comunei Sărata Galbenă

Hramul comunei Sărata Galbenă

Inaugurarea unui drum, premieri şi focuri de artif...

Consiliul local de tineret din Hânceşti a organizat sărbătoarea “Hânlloween”

Consiliul local de tineret din Hânceşti a org…

Consiliul local de tineret din Hânceşti a organiza...

Prev Next

Interviu cu Petru Boboc

Interviu cu Petru Boboc

„Un minus al pacienților noștri este adresarea tardivă la medic, când nu este posibil tratamentul conservativ,  şi  e nevoie de o intervenţie chirurgicală”

Interviu cu Petru Boboc, medic traumatolog-ortoped în cadrul Secţiei Consultative a Spitalului raional Hânceşti

 

-Dle Petru Boboc, activați în calitate de medic traumatolog în raionul Hâncești de circa 30 de ani. Ce va determinat să alegeți medicina, și anume traumatologia?

-Lucrez din anul 1986 în raionul Hâncești, începându-mi activitatea, de fapt, în calitate de medic ortoped la Școala Internat Specială din Hâncești, peste 3 ani, prin transfer, am fost angajat în calitate de medic traumatolog-ortoped (maturi, pediatric) în Secția Traumatologie a Spitalului raional Hâncești. Astăzi mă vedeți în calitate de medic traumatolog-ortoped în cadrul Secției Consultative a Spitalului raional. De fapt, inițial, am absolvit facultatea de Pediatrie, așa s-a întâmplat, aici fiind mai multe locuri de admitere, deși facultatea respectivă nu era deloc în topul preferințelor mele. Ulterior am făcut internatura în domeniul Ortopediei și Traumatologiei, ramură a medicinei care m-a atras după efectuarea primei practici la Spitalul clinic republican de copii, în calitate de medic-intern. În principiu, întotdeauna mi-am dorit să mă fac medic, dorință care permanent le-o spuneam părinților mei, ei însă nu prea sperau... Nu credeau că, eu, un băiat dintr-o familie simplă și dintr-un mic sătuc Hănăsenii de Pădure (r. Leova), unde, nici limba rusă, care pe atunci era în modă, nu se preda, să ajung vreodată medic. Și totuși, având acea perseverență și curaj, probabil, am înfruntat mai multe obstacole, astăzi practicând meseria care îmi este pe plac. 

-Care sunt cele mai frecvente probleme de sănătate cu care se adresează pacienții Dvs.?   

-Anume în această perioadă se acutizează artrozele, în preponderență la oamenii în vârstă, care suferă de artroza articulaţiilor ghenunchilor sau care au suportat antecedent un traumatizm articular. Sunt şi adresări din partea pacienţilor cu deformaţii congenitale ale articulaţiilor mari, dar avem și multiple adresări cu traume ale membrelor superioare și inferioare, aceasta datorându-se faptului, că la moment, sunt în toi lucrările agricole în câmp, la cote, în cadrul cărora eventual, pot apărea diverse mici accidente, căderi din căruță, tăierea ori lovirea cu un utilaj agricol, etc. În acest context, vreau să aduc la cunoștința tuturor, că adresarea la timp, și anume, întâi de toate la medicul de familie, apoi la medicul specialist ar duce la tratarea mai grabnică a bolii și fără consecințe. Evident, că am vrea foarte mult să intre în obicei programarea prealabilă la medicul specialist, practică care ar duce la folosirea rezonabilă a timpului atât a medicului, cât și a pacientului. Totodată, aș vrea să preavizez populația raionului, că odată cu răcirea timpului, a apariției poleiului, și primei zăpezi să fie atenți la drum, atât cei de la volan, cât și pietonii, care ar trebui să aibă o încălțăminte comodă și adecvată timpului pentru a preveni traumatismele. 

-Adeseori, chiar și în cazul unor fracturi mai grave, primite în urma unor accidente sau căzături, unele persoane aleg să se autotrateze, de sine stătător, acasă. La ce riscuri și consecințe se expun persoanele respective?

-Majoritatea complicațiilor care apar adeseori sunt cauza autotratamentului și neadresării la momentul potrivit la medicul de familie și medicul specialist. O mică cădere sau lovitură, care inițial ne-a părut neînsemnată, ulterior poate da convulsii, vomă, pierderea echilibrului, etc., semne ale unei comoții cerebrale sau hematome, diagnostic, care stabilit mai târziu, va fi mult mai complicat de tratat. Un minus al pacienților noștri este adresarea tardivă la medic, când nu este posibil tratamentul conservativ,  şi  e nevoie de o intervenţie chirurgicală. Adresarea de urgență la medicul de familie, serviciul de urgență sau serviciul traumatologic, care activează 24/24 de ore în Spitalul raional, va duce la diagnosticarea corectă a bolii, dar și tratarea acesteia fără consecințe şi ocolind bisturiul.

-În ultimii ani, se atestă un număr considerabil a cazurilor de osteoporoză, o boală severă cu grave consecințe. Care sunt categoriile de vârstă și persoane, cel mai des afectate de această maladie și care ar fi măsurile ce ar trebui luate pentru a reduce riscul dezvoltării acestei boli?

-Da, aveți dreptate, osteoporoza este o boală cu consecințe grave dacă nu se face un tratament profilactic și o tratare adecvată la momentul potrivit. De această maladie suferă cel mai des femeile aflate în perioada de premenopauză și menopauză, atunci când oasele devin fragile și prin urmare ușor fracturabile. Totodată, această maladie este specifică bătrânilor, în dependenţă de mobilitatea şi modul de trai al acestora. Un factor ce duce la această boală este hipodenamia, adică micşorarea eforturilor musculare, care respectiv provoacă în organism diferite schimbări morfologice şi funcţionale cu caracter adaptiv (adaptarea la reducerea eforturilor fizice), şi predominant – lipsa de antrenare şi „atrofie din cauza inactivităţii”. O altă cauză a apariţiei osteoporozei este alimentaţia incorectă. În tratamentul osteoporozei se recomandă o alimentaţie bogată în calciu şi fosfor care se găsesc în brânza proaspătă de vaci şi peşte. Totodată, se recomandă administrarea preparatelor de calciu – Calciu Nicomed D3 sau Calţemin, etc. Se recomandă urmarea unui  tratament de 2 ori pe an, în perioada de toamnă şi primăvară. Pentru depistarea osteoporozei ar trebui de efectuat densitometria osoasă, în urma căreia se face aprecierea calciului şi fosforului în oase, şi scintigrafia osoasă. 

-În calitate de medic traumatolog, mai nou, sunteţi responsabil şi de segmentul ce ţine de profilaxia rabiei. Cazul copilului din c. Sărata Galbenă, infectat recent de această boală, a mobilizat întreg personalul medical din raion. Cum se manifestă virusul rabic la animale şi ce măsuri ar trebui să întreprindem în cazul suspectării acestei infecţii?

-Luând în consideraţie lipsa de specialişti, dar şi specificul maladiei respective, activizez şi în calitate de medic rabiolog în Secţia Consultativă a Spitalului raional. Conform datelor înregistrate, la moment, avem 395 de cazuri de adresări din partea cetăţenilor muşcaţi de diverse animale: câini, pisici, cai, dihori, etc., dintre aceştia, doar 225 primesc tratament antirabic. Rabia se întâlneşte cel mai des la vulpi, lupi, dihori, câini şi pisici maidanezi. Un caz neplăcut a avut loc recent în c. Sărata Galbenă, un băieţel de 9 ani (aflat în vizită la bunici) a fost muşcat de un dihore, la care Centrul de Medicină Preventivă a confirmat prezenţa rabiei. Graţie implicării operative a medicilor de la Centrul de Medicină Preventivă, a medicilor şi asistentelor medicale din Spitalul raional şi Secţiei Consultative, băieţelul şi toţi acei implicaţi în incident au fost vaccinaţi, primind ulterior tratamentul antirabic corespunzător la locul de trai. Evident, că trăind în preajma pădurilor care ne înconjoară de jur împrejur,  suntem expuşi pericolului de a fi atacaţi de unele animale sălbatice, de aceea rugăm populaţia raionului, în cazul unor asemenea incidente să se adreseze de urgenţă la medicul de familie sau la cabinetul traumatologic, pentru administrarea unui tratament. Vreau să vă atenţionez că rabia nu se tratează, un tratament specific nu există, se face doar profilaxia acesteia. Pentru prevenirea rabiei este indicat tratamentul profilactic cu vaccină Concav din Rusia, care previne dezvoltarea acestei boli. În acelaşi context, mă adresez autorităţilor publice locale să ia careva măsuri cu câinii maidanezi care îi poţi vedea într-un număr destul de mare lângă toate tomberoanele de gunoi din oraş, aceştia fiind un pericol real pentru oamenii din jur, şi îndeosebi copiii. 

Şi într-un final, vreau să vă doresc tuturor sănătate şi cât mai puţine incidente neplăcute, fără traume! Şi să se adreseze la medicul traumatolog doar în scop profilactic.

-Şi eu vă doresc sănătate şi vă mulţumesc pentru interviu!

 

Tatiana TODOSEICIUC

back to top

Alte știri

Cultură

Ana Munteanu a trecut de duelurile   de la „Vocea României”

Ana Munteanu a trecut de duelurile  de la „Vocea României”

03-11-2017 | Hits:109

Tânăra interpretă din or. Hânceşti, Ana Munteanu, s-a duelat vineri seara cu un ...

Comunitate

Fenomenul violenţei – abordat multidisciplinar

Fenomenul violenţei – abordat multidisciplinar

03-11-2017 | Hits:108

La începutul săptămânii curente, în or. Hânceşti, s-a desfăşurat Forumul regiona...

Tineret

Consiliul local de tineret din Hânceşti a organizat sărbătoarea “Hânlloween”

Consiliul local de tineret din Hânceşti a organizat sărbătoarea “…

03-11-2017 | Hits:191

Consiliul local de tineret din Hânceşti a organizat sărbătoarea “Hânlloween” / S...

Interviu

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-ţi găsi un loc de muncă sau a te reprofila!

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-ţi găsi un loc …

03-11-2017 | Hits:209

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-ţi găsi un loc de muncă sau a ...

Politic

Ce impact credeţi că ar  avea asupra Republicii Moldova stoparea finanţării din partea UE?

Ce impact credeţi că ar avea asupra Republicii Moldova stoparea …

03-11-2017 | Hits:82

Recent, ambasadorul UE la Chişinău Peter Michalko a făcut public anunţul referit...

Actual

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori şi arbuşti

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori şi arbuşti

03-11-2017 | Hits:815

De Ziua Naţională de înverzire a plaiului În raion s-au plantat 756 de puieţi d...