Menu
Judokanul  Dorin Goţonoagă a cucerit medalia de aur la Campionatul European de tineret la judo

Judokanul Dorin Goţonoagă a cucerit medalia …

Judokanul  Dorin Goţonoagă a cucerit medalia de au...

Într-un final de toamnă, picii de la Stolniceni îi cântă ode acestui anotimp

Într-un final de toamnă, picii de la Stolnice…

Într-un final de toamnă, picii de la Stolniceni îi...

Două adolescente din Bozieni  s-au ales cu medalii la Campionatul internațional de Taekwondo

Două adolescente din Bozieni s-au ales cu me…

Două adolescente din Bozieni  s-au ales cu medalii...

Piața „Viless” din Hâncești a marcat jubileul de 20 ani de activitate

Piața „Viless” din Hâncești a marcat jubileul…

Piața „Viless” din Hâncești a marcat jubileul de 2...

Ansamblul de dansuri populare „Lăpușnița” – la Festivalul internațional de folclor românesc

Ansamblul de dansuri populare „Lăpușnița” – l…

Ansamblul de dansuri populare „Lăpușnița” – la Fes...

Băuturile fierbinți la sfârșit de toamnă... la prețuri care mai de care

Băuturile fierbinți la sfârșit de toamnă... l…

Băuturile fierbinți la sfârșit de toamnă... la pre...

Ce tradiţii frumoase aveţi stabilite în familia dvs.?

Ce tradiţii frumoase aveţi stabilite în famil…

Familia este mediul în care venim pe lume, ne dezv...

O fundaţie întreţine mai multe familii vulnerabile din satele Bozieni şi Dubovca

O fundaţie întreţine mai multe familii vulner…

 Se zice că și binele, și răul sunt în puterea noa...

Distrugem mai mult decât plantăm…

Distrugem mai mult decât plantăm…

Pentru că începutul lunii noiembrie, de obicei rec...

La Cărpineni se promovează un mod sănătos de viaţă!

La Cărpineni se promovează un mod sănătos de …

Mai nou, locuitorii din c. Cărpineni, pot face spo...

Drumuri mai vechi, mai noi...,   cu reparaţii de trei ani „în toi”?!

Drumuri mai vechi, mai noi..., cu reparaţii…

Drumuri mai vechi, mai noi...,  cu reparaţii de t...

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori şi arbuşti

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori…

De Ziua Naţională de înverzire a plaiului În raio...

Ce impact credeţi că ar  avea asupra Republicii Moldova stoparea finanţării din partea UE?

Ce impact credeţi că ar avea asupra Republic…

Recent, ambasadorul UE la Chişinău Peter Michalko ...

Sezonul rece ne vântură buzunare

Sezonul rece ne vântură buzunare

Cât costă să te îmbraci pentru sezonul toamnă – ia...

Un nou program de dezvoltare a afacerilor iniţiate de femei

Un nou program de dezvoltare a afacerilor ini…

Un nou program de dezvoltare a afacerilor iniţiate...

Judokanul hânceştean Dorin Goţonoagă – în competiţii internaţionale...

Judokanul hânceştean Dorin Goţonoagă – în com…

Judokanul hânceştean Dorin Goţonoagă – în competiţ...

Judokanul Ion Nacu - locul 7 la Campionatul Mondial de Judo 

Judokanul Ion Nacu - locul 7 la Campionatul M…

 În perioada 18-21 octombrie în Zagreb, Croația, s...

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-ţi găsi un loc de muncă sau a te reprofila!

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate …

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-...

Hramul comunei Sărata Galbenă

Hramul comunei Sărata Galbenă

Inaugurarea unui drum, premieri şi focuri de artif...

Consiliul local de tineret din Hânceşti a organizat sărbătoarea “Hânlloween”

Consiliul local de tineret din Hânceşti a org…

Consiliul local de tineret din Hânceşti a organiza...

Prev Next

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-ţi găsi un loc de muncă sau a te reprofila!

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-ţi găsi un loc de muncă sau a te reprofila!

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-ţi găsi un loc de muncă sau a te reprofila!

 O problemă gravă a tuturor moldovenilor astăzi este angajarea în muncă, şi anume într-o funcţie stabilă şi bine plătită, care evident i-ar asigura nu doar un minim garantat de existenţă, ci o viaţă decentă pentru familia sa. În lipsa unui loc de muncă, a unui mediu social nefavorabil, dar şi a unei perspective de viitor, moldovenii noştri îşi părăsesc patria, pribegind prin ţări străine. În acest context, am decis să aflăm care este situaţia de moment la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AOFM) Hânceşti şi ce locuri vacante propune aceasta pentru eventualele persoane aflate în căutarea unui serviciu. Despre toate acestea, dar şi unele lucruri noi, vom afla din interviul realizat cu directorul AOFM Hânceşti Vladislav Ciubotaru. 

-Dle Ciubotaru, care sunt locurile vacante propuse de către AOFM Hânceşti pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă?  

-Locurile vacante de muncă înregistrate la AOFM Hânceşti se schimbă de la o zi la alta, în dependenţă de cererile prezentate de agenţii economici din teritoriu. La moment, pe piaţa muncii din Hânceşti sunt solicitate următoarele specialităţi: 60 de cusătorese cu studii secundar profesionale, cu un salariu de 3000-7000 lei, 7 muncitori auxiliari, cu studii gimnaziale (primare), la un salariu de 2000 lei lunar, 4 asistenţi sociali, colegiu (sau superioare) cu un salariu lunar de 1500-2600 lei, 3 femei de serviciu (studii gimnaziale) cu salariu de 1800-2000 lei, 2 ajutori de educator (studii medii) la salariu de 2000 lei lunar. De asemenea, în raion există necesitate de lăcătuşi auto, sudori, electricieni auto, vulcanizatori, contabili, aceştia urmând să fie angajaţi la un salariu de 5000 lei lunar. 

-Mai nou, AOFM Hânceşti propune şi lucru peste hotare. Despre ce este vorba?

-Da, desigur, Agenţia pentru ocuparea Forţei de Muncă la moment selectează şi înregistrează persoanele pentru ulterioara angajare în Israel, graţie acordului bilateral între Republica Moldova şi Statul Israel. Se angajează de fapt doar bărbaţi, cu vârsta cuprinsă între 25-50 de ani, şi doar în construcţii, la moment se necesită armăturieri şi dulgheri. Angajarea în câmpul muncii în Israel se face gratuit, în baza unui contract de muncă pe o perioadă de un an de zile, cu acordarea unor salarii destul de bune. Pe parcursul acestui an, avem deja câteva contracte încheiate. 

-Ce alte facilităţi organizează AOFM Hânceşti pentru persoanele cu statut de şomer?

-Pentru persoanele oficial înregistrate la Agenţie se organizează gratuit cursuri de formare profesională, la peste 30 de meserii, printre acestea fiind specialităţile: bucătar, cofetar, frizer, barman, chelner, electrogazosudor, electrician, contabil (perfecţionare), etc. Durata cursurilor, în dependenţă de specialitatea aleasă, este de la 2 până la 6 luni. Totodată, cursanţii beneficiază de mai multe facilităţi, printre care şi o bursă lunară de 508 lei. Ne bucură că în ultima perioadă avem multe cereri la acest capitol, foarte multe dintre persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă învaţă o meserie nouă, pentru alţii, însă, e prima specialitate obţinută. 

-Şi, totuşi, numărul şomerilor din ţară e destul de mare. Care este numărul oficial al acestora, înregistrat la moment la AOFM Hânceşti?

-Actualmente, la AOFM Hânceşti avem înregistrate oficial în jur de 600 de persoane cu statut de şomer, evident că neoficial numărul acestora e mult mai mare. An de an, totuşi, numărul celor înregistraţi la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă scade evident, spre exemplu, acum patru ani în urmă am avut înregistraţi peste 1500 de şomeri, doi ani în urmă – 1200, anul trecut – în jur la o mie, iar anul acesta aproximativ 600. Aceasta se întâmplă nu din cauza că avem mai puţini şomeri, ci din considerentul că tot mai mulţi pleacă peste hotare, foarte mulţi se angajează în lucrul la negru sau nu-i satisfac salariile mici, sub minimum de existenţă. Evident, că avem şi din cei, care pur şi simplu nu vor să lucreze. Pe lângă multiplele refuzuri de angajare, în preponderenţă persistă unul din cele trei motive specificate mai sus, totuşi pe parcursul acestui an, prin intermediul AOFM Hânceşti, s-au angajat circa 200 de persoane. 

-Spuneaţi de cei care nu vor, de fapt, să lucreze… dar, care, vin, totuşi, la AOFM să se înregistreze, ca ulterior, având statut de şomer, să beneficieze de ajutorul social. Deşi intuiţi care sunt aceştia, nu puteţi de fapt să nu-i înregistraţi şi să nu le acordaţi statut de şomer. Şi atunci ce facem cu ei?

-Da, aveţi dreptate, sunt foarte mulţi dintre aceştia, care vin să se înregistreze la AOFM, doar pentru ca ulterior, în calitate de şomer,  să beneficieze de acel ajutor social. De aceea, eu sunt în aşteptarea modificării Legii cu privire la acordarea ajutorului social. În acest sens, Guvernul a aprobat la începutul lunii octombrie, curent, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii cu privire la ajutorul social, care va avea impact socio-economic prin prisma incluziunii sociale a şomerilor beneficiari de ajutor social, concomitent sporind valorificarea potenţialului uman. Astfel, şomerii înregistraţi la Agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă din cadrul familiilor beneficiare de ajutor social vor presta, la solicitarea primarului, activităţi de interes comunitar. Tipul lucrărilor, calcularea numărului de ore, evidenţa şi controlul activităţilor de interes comunitar urmează a fi stabilite de Guvern. Totodată, orele de prestare a activităţilor de interes comunitar se vor calcula proporţional cuantumului ajutorului social de care beneficiază familia, dar nu va depăşi 40 ore pe lună, fiind respectată durata normală a timpului de muncă şi a normelor de securitate şi sănătate în muncă.

  Excepţie vor face familiile pentru care suma stabilită a ajutorului social este de până la 30% (288 lei) din nivelul venitului lunar minim garantat (961 lei) sau şomerii din cadrul familiilor beneficiare care se află în una din situaţiile care nu permite antrenarea în activităţi de interes comunitar.

  De asemenea, documentul stabileşte responsabilităţile primarului în desfăşurarea activităţilor de interes comunitar, între care: să întocmească anual un plan de acţiuni de interes comunitar şi să ţină evidenţa persoanelor care efectuează aceste activităţi şi a orelor efectuate. Activităţi de interes comunitar se implementează pe larg în mai multe state, printre care România, Lituania, SUA.

   O astfel de modificare ar micşora evident numărul celor care nu doresc să se angajeze în câmpul muncii, conştientizând faptul că fiecare persoană trebuie să contribuie activ la dezvoltarea şi prosperarea societăţii noastre. 

-Vă mulţumesc pentru interviu.

 

A intervievat Tatiana TODOSEICIUC 

 

More in this category: « Interviu cu Petru Boboc
back to top

Alte știri

Cultură

Ana Munteanu a trecut de duelurile   de la „Vocea României”

Ana Munteanu a trecut de duelurile  de la „Vocea României”

03-11-2017 | Hits:109

Tânăra interpretă din or. Hânceşti, Ana Munteanu, s-a duelat vineri seara cu un ...

Comunitate

Fenomenul violenţei – abordat multidisciplinar

Fenomenul violenţei – abordat multidisciplinar

03-11-2017 | Hits:109

La începutul săptămânii curente, în or. Hânceşti, s-a desfăşurat Forumul regiona...

Tineret

Consiliul local de tineret din Hânceşti a organizat sărbătoarea “Hânlloween”

Consiliul local de tineret din Hânceşti a organizat sărbătoarea “…

03-11-2017 | Hits:192

Consiliul local de tineret din Hânceşti a organizat sărbătoarea “Hânlloween” / S...

Interviu

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-ţi găsi un loc de muncă sau a te reprofila!

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-ţi găsi un loc …

03-11-2017 | Hits:210

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-ţi găsi un loc de muncă sau a ...

Politic

Ce impact credeţi că ar  avea asupra Republicii Moldova stoparea finanţării din partea UE?

Ce impact credeţi că ar avea asupra Republicii Moldova stoparea …

03-11-2017 | Hits:82

Recent, ambasadorul UE la Chişinău Peter Michalko a făcut public anunţul referit...

Actual

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori şi arbuşti

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori şi arbuşti

03-11-2017 | Hits:825

De Ziua Naţională de înverzire a plaiului În raion s-au plantat 756 de puieţi d...