Menu
Sfatul Specialiştilor

Sfatul Specialiştilor

-Cum îţi poate schimba sportul stilul de viaţă, ce...

Sfatul Specialiștilor

Sfatul Specialiștilor

Hepatita Virală A – Boala „Mâinilor Murdare” Hepa...

La o cafea cu Adrian Oprea, directorul BC Moldindconbank, filiala Hânceşti

La o cafea cu Adrian Oprea, directorul BC Mol…

„Moldindconbank are cea mai largă gamă şi cele mai...

100 de locuri noi în Grădiniţa "Andrieş", din mun.Hînceti

100 de locuri noi în Grădiniţa "Andrieş…

La începutul săptămânii curente, primarul mun. Hân...

Omagiu pentru focul Olimpic din 1980 la Hînceşti

Omagiu pentru focul Olimpic din 1980 la Hînce…

„Mişca” va avea o imagine nouă!  

Interviu cu Rita Dănilă

Interviu cu Rita Dănilă

Interviu cu Rita Dănilă, directorul Gimnaziului Co...

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate prin intonarea romanțelor

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate …

Cu ocazia marcării celor 168 de ani de la nașterea...

Cu gândul la electorale…

Cu gândul la electorale…

 Am păşit într-un nou an, pentru majoritatea dintr...

Elevii de la Boghiceni – antrenaţi   într-o activitate de caritate

Elevii de la Boghiceni – antrenaţi  într-o a…

 Membrii Consiliului Elevilor (CE) din cadrul Gimn...

Interviu cu Valentina Geamănă

Interviu cu Valentina Geamănă

La o cafea cu Valentina Geamănă, preşedintele AO „...

De ce oamenii petrec atât de mult timp   pe rețelele de socializare?

De ce oamenii petrec atât de mult timp pe r…

În această viaţă ai cel puţin 100 de prieteni: ei ...

Încă un primar a depus mandatul!

Încă un primar a depus mandatul!

 Candidatul PDM Gheorghe Filipschi, care deţinea a...

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţional de imunizări

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţio…

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţional d...

Cupa Şcolii municipale de Sporturi   la volei

Cupa Şcolii municipale de Sporturi  la volei

Sâmbătă, 2 decembrie, în sala de sport a Şcolii Pr...

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –   marcată în cerc restrâns

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –  marcată …

Luni, administraţia raionului a invitat preşedinţi...

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie civică – la un nou seminar raional 

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie …

 „Formarea competenţelor specifice/transfersale pr...

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festivalul „Grand Competition” din Iaşi

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festiv…

 La data de 2 decembrie curent, trupa de teatru dr...

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare: Teatrul MADE – cu un spectacol i...

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

Acasă la… familia Constantin şi Maria Caşu din or....

Prev Next

A vrut să facă un bine, dar...

A vrut să facă un bine, dar...

A vrut să facă un bine, dar s-a ales cu o amendă de 1200 lei?! Deşi ne revoltăm cu toţii că trăim sărac, că avem oameni corupţi în societate, că unii aleşi locali mai calcă pe-alături în exercitarea obligaţiunilor de serviciu, încălcând legislaţia în vigoare, atunci când vine vorba să spunem lucrurilor pe nume, ne ascundem după deget, şi lăsăm să ia altcineva focul cu mâna lui, numai nu noi. Din păcate, e ceva specific, unor moldoveni de la noi. 

Ana Şimon, din s. Mireşti, mamă a 4 copii, văduvă de un an şi jumătate, şi-a luat îndrăzneala de a scrie o scrisoare în adresa Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei în care se plânge despre faptul că în localitatea sa sunt mai mulţi copii din familii socialmente vulnerabile, care deşi ar trebui să fie alimentaţi gratuit la şcoală, aceştia nu sunt incluşi în lista respectivă. Pe lângă familia sa, în scrisoarea respectivă, dânsa a mai inclus încă câteva familii, ce fac parte din aceiaşi categorie, familii cu mulţi copii, familii cu un singur întreţinător, etc. „Am fost la o adunare de părinţi în luna septembrie, unde mai multe mame s-au revoltat că, deşi au o situaţie materială grea, copiii lor nu sunt incluşi în lista elevilor care sunt alimentaţi gratuit. Deoarece am văzut că nu se ia nici o atitudine faţă de noi din partea administraţiei şcolii, dar şi primarului, la care eu personal am fost în audienţă de câteva ori, am scris o scrisoare în adresa Parlamentului, unde, probabil, a fost greşeala mea, să mă semnez şi în locul celorlalţi părinţi cu situaţii dificile: Malenchi Svetlana, Pahonea Aliona, Gaiu Taisia, etc., din greşeală incluzând-o şi pe  Malenchi Tatiana, învăţătoare de clasele primare. Deşi atunci toţi s-au revoltat, ulterior nimeni, nedorind, probabil, să se pună rău cu primarul sau cu directorul şcolii, nu m-a susţinut, fapt pentru care eu astăzi trebuie să achit o amendă de 1200 lei” – ne spune cu lacrimi în ochi femeia.  

 

Direcţia de Învăţământ a obligat administraţia şcolii să alimenteze toţi copiii din familii vulnerabile

 

  Ca răspuns la plângerea adresată Ministeriului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Direcţia raională de Învăţământ, (în scrisoare sa din data de 07.10.2015) îi comunică dnei Şimon următoarele: „A fost emis ordinul Direcţiei de Învăţământ (nr. 211-b din 03.09.2015) cu privire la organizarea alimentaţiei gratuite a elevilor din instituţiile de învăţământ preşcolar şi preuniversitar în anul de studii 2015-2016, în care este stipulat că se organizează alimentaţia gratuită, conform prevederilor actelor normative, pentru copiii din familiile social-vulnerabile. 

  Din explicaţia managerului instituţiei (dna Creţu E.), stabilim că la moment în instituţie din cei 163 de elevi, 49 de copii provin din familii social-vulnerabile. Din ei sunt alimentaţi doar 28 (19 din treapta primară şi 9 din ciclul gimnazial). Suma de 15 000 lei, alocată de către Consiliul raional la începutul anului, a fost valorificată în prima jumătate, alimentând 37 de copii. Prin ordinul intern al instituţiei, s-a luat decizia de a alimenta contra unei sume de 7,55 lei pe zi toţi elevii. Această decizie a fost adusă la cunoştinţă la adunarea generală de părinţi.

  Totodată, Direcţia de Învăţământ a atenţionat direcţia instituţiei, ca în termen de 2 săptămâni, să se identifice surse financiare pe interior, pentru a asigura alimentarea gratuită a tuturor copiilor din familii social-vulnerabile în termen.” 

   Respectiv, fiind contactată telefonic, dna director Elena Creţu ne-a asigurat că începând cu 1 noiembrie curent toţi copiii din familii socialmente vulnerabile vor fi incluşi în lista copiilor beneficiari de alimentaţie gratuită. Întrebată de ce aceştia nu au fost incluşi din data de 1 septembrie curent, dânsa ne-a replicat că au fost alte priorităţi, care au necesitat finanţe. Vizavi de fapta petiţionarei ce şi-a făcut dreptate doar prin intermediul instituţiilor ierarh-superioare, faptă pentru care astăzi mai e şi pedepsită, dna director a avut să ne spună următoarele: „Dna Şimon nu a avut dreptul să scrie în numele altor familii, de aceea cred că trebuie pedepsită”- ne-a replicat dna director. 

  Deşi instituţiile de învăţământ nu mai sunt deja la balanţa administraţiei publice locale, primarii neavând treabă cu gestionarea finanţelor din şcoli, se pare că la Mireşti, noul primar Victor Sinogaci e foarte interesat de soarta copiilor, deoarece a hotărât să se implice personal în acest conflict. „Eu nu cunosc de ce aceste familii nu au fost incluse în lista copiilor care se alimentează gratuit, de fapt, directorul instituţiei întocmeşte listele respective, el cunoaşte situaţia mai bine. De fapt, la noi jumătate de sat sunt familii vulnerabile, apoi ce trebuie să-i includem pe toţi? La mine ca primar a apărut altă întrebare, cum a putut dna Şimon să includă acele familii, fără a cere consimţământul lor? Ş-apoi, Ana Şimon este o femeie cunoscută în Mireşti, care toată viaţa a scris plângeri în diferite instanţe… ”- ne-a încheiat dl primar. 

  Şi pentru a o învăţa-o minte, probabil, să nu mai îmble cu jalba-n proţap, dl primar a hotărât s-o dea pe mâna poliţiei, fără a se interesa, în primul rând, dacă situaţia materială din aceste familii într-adevăr corespunde realităţii. Fapt ce i-a fost replicat în faţă dnei Şimon: „Tu ce eşti avocatul satului, ca să scrii în numele lor la minister, las-că te învăţ eu minte”- sunt cuvintele primarului, după spusele dnei petiţionare. 

 

Greşeala făcută din neatenţie o costă 1200 lei?! 

 

  Astfel, la data de 21.10. 2015, Ana Şimon se trezeşte acasă cu o scrisoare recomandată în care era Procesul-verbal cu privire la Contravenţie, (întocmit în lipsa ei), de către poliţistul de sector Damian Dumitru, cu următoarea învinuire, cităm: „În perioada lunii septembrie 2015, cet. Şimon Ana din s. Mireşti a ponegrit imaginea a câtorva familii din s. Mireşti prin informaţii false în adresa lor foarte jignitoare prin intermediul instituţiilor publice. Una din aceste victime, în baza cererii, este cet. Malenchi Tatiana , an. naşterii 1963, domiciliată în s. Mireşti pe care a înjosit-o.” Faptă pentru care, conform art. 69 al (1) CC, stipulat în procesul verbal, dna Şimon trebuie să achite o amendă în mărime de 60 unităţi convenţionale, care se egalează cu 1200 lei sau 60 de ore, muncă neremunerată. Martorii care semnează procesul verbal sunt: victima Tatiana Malenchi şi directoarea şcolii Elena Creţu, care respectiv dau şi declaraţiile de rigoare.

  Din declaraţiile ulterioare făcute pentru CURIER la telefon de către dna Tatiana Malenchi, învăţătoare de clasele primare în gimnaziul din localitate, am constatat că dumneaei nu intenţiona să depună o careva plângere la poliţie pe acest fapt, ştiind situaţia materială a Anei Şimon, dar şi faptul că ea nu a făcut-o cu rea intenţie. „Da, sunt supărată că familia mea a apărut în acea scrisoare, deoarece eu nu intru în categoria dată, copilul meu, care este în clasa a VIII-a mănâncă la şcoală, pentru care eu achit zilnic 7,55 lei. Nu ştiu a făcut-o din greşeală sau nu, dar am înţeles că dânsa a semnat, şi în locul celorlalţi părinţi, (n.r. deşi aceşti părinţi nu au declarat careva pretenţii la poliţie), ceea ce nu este corect, deşi aceştia, într-adevăr, fac parte din categoria familiilor vulnerabile. Eu nu am mers la poliţie, ci poliţistul de sector a insistat să dau declaraţii şi să mă semnez în procesul verbal. Nu credeam că o să se ajungă la o aşa amendă, da, desigur, pentru situaţia ei materială, e foarte mult. Şi în genere, eu consider, că era mult mai normal, dacă Ana Şimon era chemată la primărie, pentru a se clarifica situaţia altfel, nu prin instanţe…” – ne-a declarat puţin derutată dna învăţătoare. Întrebată dacă a  făcut careva presiuni asupra ei şi primarul pentru a da declaraţii asupra acestui caz, d-ei ne-a răspuns evaziv: „mă rog, ne-am întâlnit pe coridor, şi…mda, dânsul mi-a spus…, a fost..”

  Deşi recunoaşte că a greşit, când a inclus-o din greşeală în acea listă pe dna Tatiana Malenchi, că poate nu trebuia să scrie din numele altor familii din sat, disperată şi necăjită, Ana a încercat să treacă încă odată pragul instituţiilor nominalizate mai sus, în speranţa de a fi înţeleasă corect, ultima nădejde fiind ziarul nostru. „De fapt, am vrut să fac un bine pentru toate familiile vulnerabile din satul nostru, care sunt mult mai multe, dar, mă rog…, probabil, nu am fost înţeleasă corect. 

Eu sunt văduvă, am 4 copii, la moment cu mine trăieşte băiatul mijlociu, de 20 ani, care în urma unui accident s-a ales cu o traumă la şira spinării (şi necesită tratament) şi cel mai mic, care este în cl. a VIII-a. Am trei intervenţii chirurgicale şi lucrez cu ziua unde se primeşte, şi unde pot. La moment, trăim doar din alocaţia băiatului cel mic, de 250 lei (pentru pierderea tatălui) şi un ajutor social lunar de 200 lei, de aceea am insistat ca măcar băiatul să mănânce gratuit la şcoală, pentru a mai reduce din cheltuieli…”

 

  Deşi doar datorită scrisorii dnei Ana Şimon adresată Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, începând cu 1 noiembrie curent toţi copiii din familii socialmente-vulnerabile din s. Mireşti vor fi alimentaţi gratuit în şcoală, astăzi ea rămâne de una singură în faţa instanţei de judecată, în adresa căreia a înaintat totuşi o contestare la procesul-verbal, pentru a-şi face dreptate. Care este verdictul îl vom afla revenind la acest subiect în unul din următoarele numere ale ziarului.

 

Last modified onVineri, 30 Octombrie 2015 09:12
back to top

Alte știri

Comunitate

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate prin intonarea romanțelor

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate prin intonarea roman…

23-01-2018 | Hits:208

Cu ocazia marcării celor 168 de ani de la nașterea poetului-nepereche Mihai Emin...

Interviu

Interviu cu Rita Dănilă

Interviu cu Rita Dănilă

23-01-2018 | Hits:266

Interviu cu Rita Dănilă, directorul Gimnaziului Cotul Morii „Lipsa instituţiilo...