Menu
Sfatul Specialiştilor

Sfatul Specialiştilor

-Cum îţi poate schimba sportul stilul de viaţă, ce...

Sfatul Specialiștilor

Sfatul Specialiștilor

Hepatita Virală A – Boala „Mâinilor Murdare” Hepa...

La o cafea cu Adrian Oprea, directorul BC Moldindconbank, filiala Hânceşti

La o cafea cu Adrian Oprea, directorul BC Mol…

„Moldindconbank are cea mai largă gamă şi cele mai...

100 de locuri noi în Grădiniţa "Andrieş", din mun.Hînceti

100 de locuri noi în Grădiniţa "Andrieş…

La începutul săptămânii curente, primarul mun. Hân...

Omagiu pentru focul Olimpic din 1980 la Hînceşti

Omagiu pentru focul Olimpic din 1980 la Hînce…

„Mişca” va avea o imagine nouă!  

Interviu cu Rita Dănilă

Interviu cu Rita Dănilă

Interviu cu Rita Dănilă, directorul Gimnaziului Co...

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate prin intonarea romanțelor

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate …

Cu ocazia marcării celor 168 de ani de la nașterea...

Cu gândul la electorale…

Cu gândul la electorale…

 Am păşit într-un nou an, pentru majoritatea dintr...

Elevii de la Boghiceni – antrenaţi   într-o activitate de caritate

Elevii de la Boghiceni – antrenaţi  într-o a…

 Membrii Consiliului Elevilor (CE) din cadrul Gimn...

Interviu cu Valentina Geamănă

Interviu cu Valentina Geamănă

La o cafea cu Valentina Geamănă, preşedintele AO „...

De ce oamenii petrec atât de mult timp   pe rețelele de socializare?

De ce oamenii petrec atât de mult timp pe r…

În această viaţă ai cel puţin 100 de prieteni: ei ...

Încă un primar a depus mandatul!

Încă un primar a depus mandatul!

 Candidatul PDM Gheorghe Filipschi, care deţinea a...

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţional de imunizări

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţio…

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţional d...

Cupa Şcolii municipale de Sporturi   la volei

Cupa Şcolii municipale de Sporturi  la volei

Sâmbătă, 2 decembrie, în sala de sport a Şcolii Pr...

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –   marcată în cerc restrâns

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –  marcată …

Luni, administraţia raionului a invitat preşedinţi...

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie civică – la un nou seminar raional 

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie …

 „Formarea competenţelor specifice/transfersale pr...

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festivalul „Grand Competition” din Iaşi

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festiv…

 La data de 2 decembrie curent, trupa de teatru dr...

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare: Teatrul MADE – cu un spectacol i...

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

Acasă la… familia Constantin şi Maria Caşu din or....

Prev Next

„Au explodat” preţurile la legume şi fructe

„Au explodat” preţurile la legume şi fructe

De post, „au explodat” preţurile la legume şi fructe... cu tot cu buzunare! Cât costă la sfârşit de post legumele şi fructele, dar şi boboasele în pieţele din Hânceşti?

 

Odată cu intrarea în Postul Paştelui, considerat unul dintre cele mai dificile posturi ale anului, preţurile legumelor din pieţele hânceştene „au explodat” şi au făcut gaură mare în buzunarele celor care şi-au plănuit să ţină tot postul. Dacă în timpul verii şi în toamnă, produsele vegetale (fructe, legume etc.) vândute în piaţa „Viless” şi „Chiril” din or. Hânceşti sunt cu mult mai mici, în timpul postului mare, comercianţii locali sar calul. La văzul preţurilor unor legume, ai spune că vânzătorii sunt „campioni”.

Dacă ne luăm după preţurile din pieţele hânceştene, să ţii post în această perioadă a anului e o treabă costisitoare. Preţurile la legumele şi fructele de la noi nu sunt deloc de neglijat. Astfel, pentru cei care doresc să îşi pună în farfurie o salată sau o tocăniţă de legume, spre exemplu, trebuie să scoată din buzunar destui bani dacă ţinem cont că un kilogram de castraveţi se vinde cu 50 lei, roşiile cu 25-45 lei/kg, ceapa verde 7 lei,  ridichea roşie începând cu 30 - 45 lei/ kg,  salata verde cu 8 lei/bucată. 

Cele care înlocuiesc carnea în perioada postului sunt ciupercile pe care le puteţi cumpăra cu 45 de lei, sau cu 38, în funcţie de cât de bine arată. În ceea ce priveşte vânăta sau dovleceii, aici nu contează aspectul, cert e că nu le veţi găsi la preţ mai mic de 40 de lei. 

Şi dacă din exotică face parte fructul de avocado la preţ de 40 – 60 de lei, sau brocolli – 75 de lei, atunci, luând în consideraţie preţul exagerat, e cazul să adăugăm în această listă şi ardeiul dulce pe care îl veţi cumpăra cu 60 – 70 lei/kg.

Dintre legumele mai accesibile rămân fidelii cartofi, 7 – 9 lei/kg, morcovii – 7 lei/kg, ceapa – 6 lei/kg. Varza veche e şi ea 6-7 lei/kg, iar cea nouă începe cu preţul de 9 lei.

 „Mie îmi place tare mult varza pekin, ne spune o cumpărătoare din Hânceşti. Dar cred că acuma nu-i sezonul ei, dai pe ea vreo 25 de lei, şi când ajungi acasă şi vrei să tai din ea pentru salată, în interior e toată stricată. Eu ţin tot postul şi nu pot să zic că îmi permit cine ştie ce sortiment de legume, deoarece totul e scump. Unii mănâncă dovleci, ardei, ciuperci... Eu îmi cumpăr cartofi, morcov, fasole, că-s mai ieftine dar şi te ţii mai sătul. Las că vine vara şi poate s-or mai ieftini legumele, acum nu ne permite buzunarul”, a spus timid femeia.

  Şi fructele se împart în cele accesibile şi mai puţin, după cum afirmă cumpărătorii. Cele exotice, aşa ca bananele, portocalele sau ananasul totuşi, se cumpără la fel de bine ca şi merele, spre exemplu. Astfel, un kilogram de banane este 28 de lei, portocalele costă 25 lei/kg, iar ananasul costă 45 lei/kg.

  De cealaltă parte, merele, în dependenţă de soi, costă 8, 10, 12, 15 şi chiar 20 de lei/kg. Strugurii autohtoni se vând la preţ de 35 lei/kg. Mai scumpe sunt perele – 40 de lei/kg.

   „În această perioadă, cumpărătorii solicită mai mult bananele şi merele. Probabil, pentru că sunt mai săţioasă şi nu sunt prea scumpe, a spus Mariana, o vânzătoare din Hânceşti. Portocalele şi ananasul au mers bine în timpul sărbătorilor de iarnă, acum că e primăvară, recunosc că în special, femeile folosesc bananele şi merele în curele de slăbire. Cel mai mult se cumpără merele verzi.”

  Şi dacă tot a mai rămas puţin din postul mare, am analizat şi preţurile la boboase, care în ultimele două luni s-au scumpit simţitor. Năutul, spre exemplu, s-a scumpit de 2 ori, şi a ajuns să coste cât un kilogram de carne de pasăre. Era 20 de lei/kg, acum costă 40 de lei/kg. Au crescut preţurile şi la fasole şi linte, cu cel puţin 10 lei pentru un kilogram. Fasole mai ieftine de 20 de lei per kilogram nu veţi găsi nici în una din pieţele din Hânceşti. Numai soia şi-a păstrat preţul de 18 lei/kg. Despre cel din urmă produs vegetal, ne vorbeşte mai mult Tatiana, o gospodină din localitate, care zice că soia e un produs minune.

   „Soia este foarte bogată în vitamina C - care stimulează sistemul imunitar, susţine absorbţia complexului de vitamine B şi care totodată, contribuie, în cazul femeilor, la construirea unui sistem de apărare împotriva cancerului de col uterin, conţine fibre esenţiale pentru ca sistemul digestiv să funcţioneze precum un ceas elveţian, are şi proteine şi o mulţime de alte proprietăţi benefice. Şi cel mai tentant, este preţul de 18 lei. Dintr-un kilogram faci cel puţin trei mâncăruri. Eu ador pârjoalele din soie, budinca cu soie şi ciuperci, supe etc.”, a specificat femeia.

   În acelaşi timp, vânzătorii spun că produsele vegetale s-au scumpit doar  în primele săptămâni de post, dar preţurile majorate nu-i împiedică pe consumatori să cumpere produsele necesare, mai ales că legumele de bază, aşa ca morcovul, cartoful sau ceapa sunt aproape zilnic întrebuinţate în regimul alimentar al fiecărui locuitor.

  Totodată, oamenii se orientează după buzunare şi mănâncă exact ceea ce le permite salariul sau pensia. Dacă e să vorbim anume despre alimentaţia din perioada postului, atunci ar trebui să ştiţi că este mai uşor dacă vă faceţi un meniu pentru o săptămână înainte, iar pentru fiecare zi pregătiţi mâncăruri diferite. 

   Nu uitaţi că postul nu este recomandat copiilor, femeilor gravide sau care alăptează, dar şi celor care suferă de boli cronice. În afară de o alimentaţie specială, postul include şi reţinerea de la consumul de alcool şi de la fumat. Postul Paştelui este cel mai mare şi ţine 7 săptămâni. Până la finalul acestuia a mai rămas o săptămână.

 

Elena GOLUBNIC

 

back to top

Alte știri

Comunitate

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate prin intonarea romanțelor

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate prin intonarea roman…

23-01-2018 | Hits:208

Cu ocazia marcării celor 168 de ani de la nașterea poetului-nepereche Mihai Emin...

Interviu

Interviu cu Rita Dănilă

Interviu cu Rita Dănilă

23-01-2018 | Hits:265

Interviu cu Rita Dănilă, directorul Gimnaziului Cotul Morii „Lipsa instituţiilo...