Menu
Sfatul Specialiştilor

Sfatul Specialiştilor

-Cum îţi poate schimba sportul stilul de viaţă, ce...

Sfatul Specialiștilor

Sfatul Specialiștilor

Hepatita Virală A – Boala „Mâinilor Murdare” Hepa...

La o cafea cu Adrian Oprea, directorul BC Moldindconbank, filiala Hânceşti

La o cafea cu Adrian Oprea, directorul BC Mol…

„Moldindconbank are cea mai largă gamă şi cele mai...

100 de locuri noi în Grădiniţa "Andrieş", din mun.Hînceti

100 de locuri noi în Grădiniţa "Andrieş…

La începutul săptămânii curente, primarul mun. Hân...

Omagiu pentru focul Olimpic din 1980 la Hînceşti

Omagiu pentru focul Olimpic din 1980 la Hînce…

„Mişca” va avea o imagine nouă!  

Interviu cu Rita Dănilă

Interviu cu Rita Dănilă

Interviu cu Rita Dănilă, directorul Gimnaziului Co...

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate prin intonarea romanțelor

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate …

Cu ocazia marcării celor 168 de ani de la nașterea...

Cu gândul la electorale…

Cu gândul la electorale…

 Am păşit într-un nou an, pentru majoritatea dintr...

Elevii de la Boghiceni – antrenaţi   într-o activitate de caritate

Elevii de la Boghiceni – antrenaţi  într-o a…

 Membrii Consiliului Elevilor (CE) din cadrul Gimn...

Interviu cu Valentina Geamănă

Interviu cu Valentina Geamănă

La o cafea cu Valentina Geamănă, preşedintele AO „...

De ce oamenii petrec atât de mult timp   pe rețelele de socializare?

De ce oamenii petrec atât de mult timp pe r…

În această viaţă ai cel puţin 100 de prieteni: ei ...

Încă un primar a depus mandatul!

Încă un primar a depus mandatul!

 Candidatul PDM Gheorghe Filipschi, care deţinea a...

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţional de imunizări

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţio…

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţional d...

Cupa Şcolii municipale de Sporturi   la volei

Cupa Şcolii municipale de Sporturi  la volei

Sâmbătă, 2 decembrie, în sala de sport a Şcolii Pr...

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –   marcată în cerc restrâns

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –  marcată …

Luni, administraţia raionului a invitat preşedinţi...

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie civică – la un nou seminar raional 

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie …

 „Formarea competenţelor specifice/transfersale pr...

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festivalul „Grand Competition” din Iaşi

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festiv…

 La data de 2 decembrie curent, trupa de teatru dr...

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare: Teatrul MADE – cu un spectacol i...

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

Acasă la… familia Constantin şi Maria Caşu din or....

Prev Next

Peste 3000 de hectare de teren arabil abandonate…

Peste 3000 de hectare de teren arabil abandonate…

Ce ne facem cu terenurile lăsate pârloagă care ne strică aspectul estetic al oraşului?!

Tot mai multe pământuri sunt abandonate de către moldovenii care pleacă peste hotare, inclusiv din raionul și orașul Hâncești. Dar şi cei care rămân în ţară şi sunt apţi de muncă spun că nu dispun de surse financiare pentru a-şi întreţine cum se cuvine terenurile pe care le au. 

 

În numărul trecut al ziarului „Curierul de Hâncești” a fost publicat un anunț semnat de primarul de Hâncești, Alexandru Botnari în care dumnealui a venit cu un îndemn către locuitorii orașului pentru ca aceștia să-și prelucreze terenurile agricole lăsate pârloagă, în caz contrar va fi stabilit un impozit financiar  mai mare pentru cei care își fac rost de terenuri, dar nu le prelucrează. Problema terenurilor agricole lăsate în paragină nu este una nouă în orașul Hâncești, dar și în localitățile din raion, dar şi republică. În anul 2012, a fost făcut un studiu în urma căruia s-a demonstrat că cele mai multe terenuri cu destinație agricolă abandonate sunt în raionul Hâncești, și aceasta, în mare parte datorită costurilor mari și a lipsei de venit a agricultorilor. Cel puțin, așa afirmă statistica preliminară de Recensământ General Agricol. Din totalul de peste două milioane de hectare de terenuri agricole recenzate în anii trecuți, pe teritoriul întregii țări, aproape 250 de mii sunt nevalorificate. În raionul Hâncești, aproximativ 3 mii de hectare de terenuri agricole sunt lăsate pârloagă. Astfel, Ministerul Agriculturii estimează că, anual, Moldova pierde o producție agricolă echivalentă cu un milion de tone de cereale, din cauza numărului mare de terenuri neprelucrate.

 

Mai bine de 3000 de hectare de teren arabil abandonate…

 

Conform declarațiilor șefului Direcției Agricultură și Alimentație or. Hâncești, Ion Sîrbu, numărul deținătorilor funciari din raionul Hâncești (n.r. deținătorii de teren agricol) este de 75509 pe o suprafață de 76811 hectare. „Pe terenurile cu destinație agricolă nu se includ doar plantațiile de cereale, dar și livezi, vii, plantații cu nuci, dud, arbuști fructiferi, terenuri silvice, vegetație forestieră etc. Toate cele enumerate ocupă o suprafață de 12022 hectare. 691,29 hectare sunt terenuri aflate sub ape. În același timp, 3562 de terenuri agricole stau paragină și neprelucrate în tot raionul, iar numărul acestora crește cu fiecare an tot mai simțitor” – a specificat dl Sîrbu. Localitățile din raion cu cel mai mare număr de terenuri agricole neprelucrate sunt: c. Bozieni, s. Bujor, s. Bălceana, s. Caracui, s. Călmățui etc. Totodată, Ion Sîrbu a mai adăugat că: ”Nu există nici o localitate în raion care să fie lipsită de pârloage. Fiecare localitate rămâne de la an la an cu tot mai multe terenuri împânzite de paragini și buruieni, care mai mult decât atât, afectează plantațiile învecinate.” La nivel de oraș situația terenurilor neprelucrate nu stă mai bine, astfel 127 hectare sunt lăsate pârloagă, conform specialiștilor în reglementarea regimului funciar Hâncești. Cele mai multe pârloage fiind estimate înspre partea cimitirului nou din capătul orașului Hâncești. Din aceeași sursă se face cunoscut că fiecărui proprietar îi revine câte 1/1,5 hectare.

 

Prelucrarea terenurilor arabile e prea costisitoare...

 

Potrivit unor studii, o parte din terenuri rămân neprelucrate pentru că proprietarii se află la muncă peste hotare sau nu au bani pentru a le valorifica. Același motiv îl împărtășește și locuitoarea orașului Hâncești, Zinaida Bejenuță. „Pentru ca să prelucrez pământul am nevoie de mulți bani. Am 80 de ani și primesc doar 700 lei pensia, unde mai pui că la anii mei nu mai am putere să mă ocup de agricultură. Aratul, cultivatul, semănatul, toate acestea necesită tehnică specială pe care nu pot să-mi permit să plătesc. Copii mei sunt plecați peste hotare și de aceea nu se ocupă nimeni de pământ. Dar de vândut nu vreau să-l vând, oricum îl voi lăsa moștenire”  - a declarat sursa citată.

Terenurile care nu se prelucrează în unele cazuri nu au proprietari reali. Cotele sunt repartizate, dar o parte din cei cărora le aparțin nu mai sunt în viață, iar moștenitorii nu se grăbesc să le prelucreze și să le înregistreze după ei. Un astfel de locuitor al orașului, Ion Aghenii, care este decedat demult, încă figurează ca proprietar al 0,8229 hectare de teren arabil rămas în paragini, pentru că copiii sunt plecați de ani buni peste hotare. De aceea, din anul trecut este introdusă o măsură de subvenționare, prin care 50% din cheltuielile necesare pentru perfectarea actelor la notar și de înregistrare sunt acoperite de către stat.

„Eu de fapt sunt proprietara unui teren arabil din capătul orașului dinspre s. Bozieni, a specificat Maria Botnarenco, o altă pensionară ce deține un teren agricol în orașul Hâncești. Sunt foarte indignată de prețurile per/ar pe care le cer tractoriștii la prelucrarea pământului. La început cereau 10 lei pentru o sotcă, acum au ajuns la 14 lei/sotcă. Eu am muncit o viață pe acest teren și așa s-a întâmplat că anul trecut m-am îmbolnăvit destul de grav, încât nu am avut posibilitatea să am grijă de el. Însă din primăvara aceasta vom începe cultivatul și semănatul, în pofida faptului că va trebui să scot din buzunar peste 1000 lei” – a declarat pentru CURIER dna Botnarenco.

Ion Sîrbu, șeful Direcției Agricultură și Alimentație a menționat că: „La moment proprietarul terenului face ce vrea pentru că este stăpân pe terenul ce îi aparține legal, însă, legea prevede ca în curând, cei care nu vor prelucra terenurile agricole vor fi pedepsiți prin amenzi destul de mari. Anume atunci situația se va schimba și oamenii se vor pune pe gânduri.”

 

Majorarea impozitului funciar pentru terenurile împărăginite?

 

Deși Guvernul a propus un proiect de legi conform cărora, proprietarii terenurilor agricole neprelucrate vor achita amenzi usturătoare, la moment nici una din aceste legi încă nu este implementată.

Conform declarației șefului  Secției Administrarea Contribuabililor, Svetlana Postolache, terenurile agricole cu construcții amplasate pe ele, evaluate la valoarea estimată  se impozitează conform  art.280 alin1 lit. a1) Titlului VI a Codului Fiscal,  unde  sunt  stipulate  cotele  minime  și  maxime de impozitare. „Terenurile  agricole neevaluate la valoarea estimată se impozitează conform anexei nr.1  alin.1  lit.a)   la  Legea  nr.1056-XIV  din 16.06.2000 pentru punerea în aplicarea Titlului VI Codului fiscal prin care de asemenea  sunt  stabilite  cotele de impozitare  maxime. Conform  legislației în vigoare, cotele  concrete de impozitare a  terenurilor  agricole  urmează să fie stabilite  prin  Decizia  consiliului local. Ținând  cont de faptul,  că  conform  Deciziei   Consiliului orășenesc  au  fost  stabilite  cotele maxime  de  impozitare a  terenurilor  sus-menționate  în mărimea  de 1,50 lei pentru 1 grad-hectar în cazul terenurilor care au indici cadastrali și care nu au indici cadastrali – 110 lei/hectar, și 0.3% din baza impozabilă terenurilor agricole cu construcții  amplasate pe ele evaluate  la  valoarea  estimată, nu  există  posibilitatea  de aplicat   pedeapsa  la  deținătorii  terenurilor  neprelucrate  sub  forma  impozitului funciar  majorat” – a spus dna Postolache.

  „Deși legea cu privire la majorarea impozitului funciar pentru terenurile agricole neprelucrate nu este deocamdată aplicată, noi suntem nevoiți să căutăm soluții de majorare a impozitului funciar pentru a împiedica în primul rând speculațiile - a declarat Alexandru Botnari, primarul orașului Hâncești. Aici mă refer la acei cetățeni care nu îngrijesc de terenurile pe care le dețin cu scopul de a le vinde mai scump. Prelucrarea pământului nu va contribui doar la îmbunătățirea aspectului estetic al lanurilor din jurul orașului nostru, dar și la echilibrul economic al fiecărui cetățean și al întregului oraș/raion. Lăsăm terenurile noastre pârloagă pentru a consuma produse importate, care nici pe departe nu sunt ecologice și sănătoase, iar prețurile acestora sunt excesiv de mari, mai ales în condițiile actuale” – a încheiat dl primar.

Într-adevăr , urmărim cu toții o criză alimentară la nivel global, fapt care îi face pe oamenii de afaceri străini să arendeze sau să procure pământ chiar în raionul nostru, asta în timp ce noi importăm produse agricole la prețuri excesiv de mari. O soluție pentru cetățenii care ar dori ca pământurile lor să fie prelucrate, dar nu au posibilitatea fie financiară sau fizică, este darea terenurilor în arendă, cazul familiei Cotovanu din orașul Hâncești. „Noi nu mai avem posibilitatea, dar nici dorința de a prelucra terenul agricol, însă am găsit pe cineva care are nevoie de acest teren, am convenit că vor avea ei grijă de prelucrarea lui, urmează doar să stabilim termenul” – a spus doamna Cotovanu.

P.S: În orice situație există mai multe soluții demne de un cetățean care conştientizează că locuim în aceiași comunitate în care interacționăm reciproc și avem nevoie de reguli care ne-ar trezi simțul responsabilității, așa ca în cazul terenurilor lăsate pârloagă, care, de altfel,  altcuiva i-ar fi de mare ajutor.

 

Elena GOLUBNIC

 

 

 

back to top

Alte știri

Comunitate

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate prin intonarea romanțelor

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate prin intonarea roman…

23-01-2018 | Hits:194

Cu ocazia marcării celor 168 de ani de la nașterea poetului-nepereche Mihai Emin...

Interviu

Interviu cu Rita Dănilă

Interviu cu Rita Dănilă

23-01-2018 | Hits:254

Interviu cu Rita Dănilă, directorul Gimnaziului Cotul Morii „Lipsa instituţiilo...