Menu
Sfatul Specialiştilor

Sfatul Specialiştilor

-Cum îţi poate schimba sportul stilul de viaţă, ce...

Sfatul Specialiștilor

Sfatul Specialiștilor

Hepatita Virală A – Boala „Mâinilor Murdare” Hepa...

La o cafea cu Adrian Oprea, directorul BC Moldindconbank, filiala Hânceşti

La o cafea cu Adrian Oprea, directorul BC Mol…

„Moldindconbank are cea mai largă gamă şi cele mai...

100 de locuri noi în Grădiniţa "Andrieş", din mun.Hînceti

100 de locuri noi în Grădiniţa "Andrieş…

La începutul săptămânii curente, primarul mun. Hân...

Omagiu pentru focul Olimpic din 1980 la Hînceşti

Omagiu pentru focul Olimpic din 1980 la Hînce…

„Mişca” va avea o imagine nouă!  

Interviu cu Rita Dănilă

Interviu cu Rita Dănilă

Interviu cu Rita Dănilă, directorul Gimnaziului Co...

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate prin intonarea romanțelor

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate …

Cu ocazia marcării celor 168 de ani de la nașterea...

Cu gândul la electorale…

Cu gândul la electorale…

 Am păşit într-un nou an, pentru majoritatea dintr...

Elevii de la Boghiceni – antrenaţi   într-o activitate de caritate

Elevii de la Boghiceni – antrenaţi  într-o a…

 Membrii Consiliului Elevilor (CE) din cadrul Gimn...

Interviu cu Valentina Geamănă

Interviu cu Valentina Geamănă

La o cafea cu Valentina Geamănă, preşedintele AO „...

De ce oamenii petrec atât de mult timp   pe rețelele de socializare?

De ce oamenii petrec atât de mult timp pe r…

În această viaţă ai cel puţin 100 de prieteni: ei ...

Încă un primar a depus mandatul!

Încă un primar a depus mandatul!

 Candidatul PDM Gheorghe Filipschi, care deţinea a...

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţional de imunizări

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţio…

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţional d...

Cupa Şcolii municipale de Sporturi   la volei

Cupa Şcolii municipale de Sporturi  la volei

Sâmbătă, 2 decembrie, în sala de sport a Şcolii Pr...

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –   marcată în cerc restrâns

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –  marcată …

Luni, administraţia raionului a invitat preşedinţi...

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie civică – la un nou seminar raional 

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie …

 „Formarea competenţelor specifice/transfersale pr...

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festivalul „Grand Competition” din Iaşi

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festiv…

 La data de 2 decembrie curent, trupa de teatru dr...

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare: Teatrul MADE – cu un spectacol i...

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

Acasă la… familia Constantin şi Maria Caşu din or....

Prev Next

O fundaţie întreţine mai multe familii vulnerabile din satele Bozieni şi Dubovca

O fundaţie întreţine mai multe familii vulnerabile din satele Bozieni şi Dubovca

 Se zice că și binele, și răul sunt în puterea noastră, și totuși, binele sau milostenia îți creează mult mai multă satisfacție sufletească, decât acea ranchiună ce-ți macină sufletul precum rugina...   

 În fiecare localitate avem familii social-vulnerabile cu situație precară, copii abandonați sau lipsiți de atenția și grija părinților, bătrâni singuratici, bolnavi  și neajutorați, care adeseori devin o povară pentru ai săi copii... Din păcate, administrația publică locală e în imposibilitate de a-i ajuta pe toți, numărul acestora prin satele noastre, fiind unul destul de mare... De aceea orișice mână de ajutor întinsă din partea cuiva trebuie primită cu multă recunoștință, apreciindu-le gestul de generozitate necondiționat. 

 Mai bine de trei ani, în satele Bozieni și Dubovca activează un grup de voluntari ai unei fundaţii creștine, care le vine în ajutor familiilor sărace și cu mulți copii, dar și bătrânilor, aprovizionându-i periodic cu diverse produse alimentare, îmbrăcăminte, încălțăminte, etc. Mai mult ca atât, recent Fundaţia „Pro - Comunitate Hâncești” din Bozieni, împreună cu o echipă de voluntari englezi, au efectuat niște lucrări de reparații curente la trei bătrâni din Dubovca, pe care i-am vizitat la începutul acestei săptămâni.

 

Deşi au copii şi nepoţi, ajutorul vine de la străini…

 La mătușa Raisa Balan (de 72 de ani), aceștia i-au renovat Casa cea Mare, unde i-au schimbat geamurile în cele de termopan, i-au tencuit pereții, dar și tavanul care cădea. „Eu, cu pensia mea de 1300 lei, nu prea le pot reuși pe toate, de aceea le sunt foarte recunoscătoare, să le dea Domnul sănătate băieților” - ne spune mătușa Raisa, care s-a arătat bine dispusă și bucuroasă de noi, cei care i-am trecut pragul, invitându-ne să-i vedem camera reparată. Deși are un fecior, mătușa Raisa nu prea mizează pe ajutorul lui, deoarece, spune ea, acesta are familia lui pe care o asigură cu greu. „Rămâne doar să vopsim pereții sau poate vom pune tapete și vă chemăm la casă nouă, cu un teanc de plăcinte și sarmale”- ne-a spus bătrâna la despărţire.

  O altă bătrânică care a beneficiat de ajutorul voluntarilor este mătușa Vera Surugiu din s. Dubovca. Are copii, nepoți și strănepoți, dar locuiește de una singură, aceștia venindu-i mai rar în vizită. Merge greu, sprijinindu-se într-un baston, dar, cu toate acestea, la ai săi 81 de ani, e încă plină de viață și incuri, pusă pe glume, arătându-se foarte bucuroasă de oaspeți. „Echipa cea de englezi a fost mai înainte pe aici, pe la noi, ne-am fotografiat cu ei atunci, noi, niște babe bătrâne și urâte, dar  probabil, i-am plăcut la vreo unul dintre ei, că în luna august au venit iar, de data asta, cu diferite cadouri, și mi-au făcut și puțină reparație prin casă - ne spune zâmbind mătușa Vera, arătându-ne pozele și darurile primite. Mi-au reparat podul în două camere, unde cădea, mi-au vopsit gardul și poarta, dar și pereții casei, pentru care le mulțumesc foarte mult și mă rog Domnului să-i aibă în pază” - a încheiat mătușa Vera, nu înainte de a ne relata întreaga sa biografie și activitate ce o avuse în diverse domenii, începând cu vârsta de 13 ani, când a început a lucra în sovhoz și terminând cu ieșirea sa la pensie, ca dădacă la grădinița din sat.

  Lui moș Ion Popușoi din aceeaşi localitate, voluntarii i-au schimbat soba, construindu-i una din cărămidă, efectuându-i, totodată, reparație curentă în două camere. „Când am venit prima dată în vizită, l-am găsit într-o cocioabă de lângă casă, unde e o cămăruță foarte scundă, întunecată, cu condiții mizere, de aceea ne-am gândit să-i facem soba din casă și să-l mutăm acolo” - ne spune Mihai Burlacu, președintele „Pro - Comunitate Hâncești”. 

   Moș Ion are 97 de ani și nu vede deloc, cu toate acestea, spune el, are foarte bine dezvoltat simțul orientării în spațiu. La momentul vizitei noastre l-am găsit pe bătrân tot în acea cămăruță mizerabilă şi plină de fum. „Da, am dormit o noapte acolo, în casă, e cald, e bine, dar nu e aranjat, eu nu văd, dar simt asta...” Nora acestuia, dna Nina, care trăiește chiar în preajmă, ne-a spus că bătrânul e puțin încăpățânat, dar în cel mai scurt timp, ei îl vor convinge să treacă cu traiul în casă. „Soba încălzește foarte bine, îi mulțumim dlui Mihai și întregii echipe pentru ajutorul oferit. Vreau să-l trecem mai întâi pe el în casă și după aceea voi aranja acolo tot, să știu unde și ce să pun, pentru ca să-i fie lui mai comod” - a specificat dna Popușoi.

 

Două familii din Bozieni sau ales cu vacă şi viţică, alte patru din Dubovca – cu capre

Cuvinte de adâncă recunoștință, dar și o mare bucurie am putut constata în familia Trofim Nadejda și Alexandru din s. Bozieni, care au trei copii și mai puține surse de existență, cărora fundaţia le-a donat nu demult o vacă. „Atunci când ni s-a adus vaca, am avut o bucurie nespusă, avem un băiat de 10 ani și doi copii gemeni de câte un an, de aceea ea a fost salvarea noastră. Acum avem lapte, brânză, smântână... E foarte bună de lapte, în curând trebuie să fete, de aceea avem mare grijă de ea, i-am pregătit nutrețul corespunzător pentru iarnă” - ne spune foarte bucuroasă femeia. 

  „Atunci când am cumpărat această vacă, am luat și o vițică, de aceea o perioadă ea a crescut în această familie, ulterior, am dat-o unei alte familii tinere, Guțanu Victor și Cristina, tot din acest sat, care au trei copii mici. Sperăm ca acest ajutor să le schimbe puțin situația precară din familie, având pe viitor cu ce-și întreține și crește copiii. În același sens, am ajutat și patru familii vulnerabile din Dubovca, cărora le-am donat câte o capră mulgătoare” - ne-a concretizat dl Mihai.

  Totodată, din fondurile diverselor organizații creștine, în luna septembrie, 10 copii din familii socialmente-vulnerabile, elevi ai gimnaziului din Bozieni, s-au ales cu ghiozdane și rechizite școlare, în valoare totală de 500 lei. Iar de curând, președintele fundaţiei, Mihai Burlacu, a obținut finanțare pentru alimentarea în școală a 20 de elevi (din familii nevoiașe) din clasele a V-IX. Potrivit declaraţiilor dlui Mihai, la moment este în derulare un alt proiect, acesta va cuprinde asigurarea cu vestimentaţie de iarnă a 10 elevi din Dubova şi 10 elevi din Bozieni.

   „Toate aceste acte de caritate au fost posibile datorită colaborării Fundaţiei „Pro - Comunitate Hâncești” din Bozieni cu organizațiile creștine „OM”, „Tinerii pentru Hristos”, Asociației de binefacere „Dancu-Tabita”, Fundației „Calea Fericirii”, precum și gimnaziul Bozieni, și primăria locală, care, toate împreună, ne sunt mereu alături, arătându-se receptive la toate problemele depistate de noi în comina Bozieni” - a specificat dl Burlacu, care pe lângă misiunea sa de „protectorul săracilor”, are funcția de vice director al gimnaziului Bozieni, dar și profesor de limbă rusă, ocupație care îl face să fie mereu printre copii, mai mult în calitate de prieten decât pedagog. „Prin aceste acte de caritate vrem să le ajutăm celor nevoiaşi, dar totodată să-i învăţăm să fie şi ei, la rândul lor, mai buni la suflet, mai oneşti, mai recunoscători, şi să ajungă, şi ei vreodată la stadiul de a se împărţi cu puţinul ce-l au” – ne-a accentuat dl Burlacu în finalul discuţiei noastre.

 

Tatiana TODOSEICIUC 

 

back to top

Alte știri

Comunitate

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate prin intonarea romanțelor

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate prin intonarea roman…

23-01-2018 | Hits:214

Cu ocazia marcării celor 168 de ani de la nașterea poetului-nepereche Mihai Emin...

Interviu

Interviu cu Rita Dănilă

Interviu cu Rita Dănilă

23-01-2018 | Hits:275

Interviu cu Rita Dănilă, directorul Gimnaziului Cotul Morii „Lipsa instituţiilo...