Menu
Cupa Şcolii municipale de Sporturi   la volei

Cupa Şcolii municipale de Sporturi  la volei

Sâmbătă, 2 decembrie, în sala de sport a Şcolii Pr...

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –   marcată în cerc restrâns

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –  marcată …

Luni, administraţia raionului a invitat preşedinţi...

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie civică – la un nou seminar raional 

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie …

 „Formarea competenţelor specifice/transfersale pr...

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festivalul „Grand Competition” din Iaşi

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festiv…

 La data de 2 decembrie curent, trupa de teatru dr...

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare: Teatrul MADE – cu un spectacol i...

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

Acasă la… familia Constantin şi Maria Caşu din or....

Interviu cu Aurel Penu

Interviu cu Aurel Penu

La o cafea cu Aurel Penu, fondatorul serviciului d...

Interviu cu Liuba Balan

Interviu cu Liuba Balan

La o cafea cu Liuba Balan, preşedinte AO „Speranţa...

Judokanul  Dorin Goţonoagă a cucerit medalia de aur la Campionatul European de tineret la judo

Judokanul Dorin Goţonoagă a cucerit medalia …

Judokanul  Dorin Goţonoagă a cucerit medalia de au...

Într-un final de toamnă, picii de la Stolniceni îi cântă ode acestui anotimp

Într-un final de toamnă, picii de la Stolnice…

Într-un final de toamnă, picii de la Stolniceni îi...

Două adolescente din Bozieni  s-au ales cu medalii la Campionatul internațional de Taekwondo

Două adolescente din Bozieni s-au ales cu me…

Două adolescente din Bozieni  s-au ales cu medalii...

Piața „Viless” din Hâncești a marcat jubileul de 20 ani de activitate

Piața „Viless” din Hâncești a marcat jubileul…

Piața „Viless” din Hâncești a marcat jubileul de 2...

Ansamblul de dansuri populare „Lăpușnița” – la Festivalul internațional de folclor românesc

Ansamblul de dansuri populare „Lăpușnița” – l…

Ansamblul de dansuri populare „Lăpușnița” – la Fes...

Băuturile fierbinți la sfârșit de toamnă... la prețuri care mai de care

Băuturile fierbinți la sfârșit de toamnă... l…

Băuturile fierbinți la sfârșit de toamnă... la pre...

Ce tradiţii frumoase aveţi stabilite în familia dvs.?

Ce tradiţii frumoase aveţi stabilite în famil…

Familia este mediul în care venim pe lume, ne dezv...

O fundaţie întreţine mai multe familii vulnerabile din satele Bozieni şi Dubovca

O fundaţie întreţine mai multe familii vulner…

 Se zice că și binele, și răul sunt în puterea noa...

Distrugem mai mult decât plantăm…

Distrugem mai mult decât plantăm…

Pentru că începutul lunii noiembrie, de obicei rec...

La Cărpineni se promovează un mod sănătos de viaţă!

La Cărpineni se promovează un mod sănătos de …

Mai nou, locuitorii din c. Cărpineni, pot face spo...

Drumuri mai vechi, mai noi...,   cu reparaţii de trei ani „în toi”?!

Drumuri mai vechi, mai noi..., cu reparaţii…

Drumuri mai vechi, mai noi...,  cu reparaţii de t...

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori şi arbuşti

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori…

De Ziua Naţională de înverzire a plaiului În raio...

Prev Next

Pe uliţa satului Crasnoarmeiscoe

Pe uliţa satului Crasnoarmeiscoe

Pe uliţa satului… de ieri şi de azi - Comuna Crasnoarmeiscoe iese din beznă, dar şi anonimat…

 

 Deoarece săptămâna trecută comuna Crasnoarmeiscoe a ieșit în evidență, fiind mediatizată mai de toate canalele TV naționale, pentru faptul că pe unele străzi din această comună  s-a instalat iluminatul stradal, am decis să-i facem și noi o vizită, doar că nocturnă.  Astfel, avându-l în calitate de ghid pe primarul comunei, am mers „Pe ulița satului Crasnoarmeiscoe... de ieri și de azi”, savurând plăcerea efectelor de steluțe create de lămpile de iluminat stradal pe sistemul LED. 

 

5 străzi iluminate cu lămpi LED

 De aproape o lună unii locuitori ai satelor Crasnoarmeiscoe și Tălăești, (din aceiași comună) se pot bucura de faptul că şi noaptea străzile lor sunt pline de lumină. Pe două dintre arterele principale ale s. Tălăești au fost instalate și pornite deja sisteme de iluminat de ultimă generaţie. 

  „Prima stradă iluminată este una din satul Tălăeşti, aici proiectul fiind pregătit acum câțiva ani, a doua este în același sector, strada fiind foarte populată, deoarece este amplasată stația terminus a transportului suburban. La moment, avem deja proiectate și instalate corpuri de iluminat și pe alte 3 străzi, printre care și strada centrală a satului Crasnoarmeiscoe. Proiectul a fost realizat prin intermediul Fondului pentru Eficienţă Energetică, care va suporta 75% din costul cheltuielilor pentru implementarea măsurilor de eficienţă energetică aferente sistemului de iluminat public. Acest tip de iluminat stradal este o novație, noi, fiind printre primii care am instalat aceste corpuri de iluminat pe sistemul LED care sunt eficiente şi durabile. M-a impresionat faptul când am inaugurat prima stradă iluminată, aceasta fiind plină de oameni, care au ieșit pe la porți, parcă în așteptarea unei minuni...,  - ne spune Alexandru Todoseiciuc, primarul comunei Crasnoarmeiscoe.

  Respectivul sistem permite reglarea intensităţii luminii în funcţie de necesitatea datorită unui sistem inteligent și eficient instalat lângă contorul de lumină. „Am făcut deja și un calcul estimativ, astfel pentru cele 212 de lămpi de iluminat instalate prin sat, primăria va achita până la 80 mii lei pe an, o sumă destul de rezonabilă, aş spune eu, și pe potriva bugetului local” - a specificat dl primar.  

  Locuitorii comunei apreciază eforturile autorităţilor publice locale şi spun că acum se simt mult mai în siguranţă. În seara vizitei prin sat, deși era vreme târzie, pe cele două străzi iluminate, oamenii se plimbau ca-n plină zi, nemaivorbind de tineretul și copiii care nu se dădeau duși la culcare, fiind antrenați în diverse jocuri sau activități distractive.  

  Dacă până nu demult, spun oamenii, noaptea ți-era frică să mergi pe stradă, din teamă să nu dai peste cineva sau să te împiedici de vreo piatră, acum este foarte bine, deoarece se vede ca ziua. 

  

Realizări în doar doi ani de mandat

 Deși în curând, noul primar face doar doi ani din actualul mandat încredințat de oamenii din localitate, cele câteva lucrări realizate deja în comună, spun de la sine despre firea sa de gospodar. Tânăr, energic și plin de idei, așa ni-l descriu oamenii din localitate, dar și cei din aparatul primăriei, cu care se implică activ în diverse proiecte. O nouă imagine a obținut chiar sediul primăriei, și anume micul scuar din fața ei care a prins viață datorită amenajării a câtorva răzoare cu flori și pomi decorativi. „La moment, este pe sfârșite și reparația capitală a Sălii de ceremonii din primărie, care anterior, mai bine de 20 ani a ținut loc de depozit, pentru care s-au alocat circa 20 mii lei din bugetul local, actualmente rămânând să fie schimbată doar podeaua și atârnate draperiile” - menționează dl Todoseiciuc.

  În acest context, dl primar ne-a relatat și despre unele lucrări de reparație efectuate în incinta Casei de Cultură, aici pe parcursul ultimilor doi ani fiind investite circa 250 mii lei din bugetul local, și anume în schimbarea ferestrelor și ușilor în cele de termopan, dar și reparația parţială a acoperișului, care fiind într-o stare deplorabilă, curgea la fiecare ploaie... „Tot aici s-au investit finanțe în amenajarea sediului pentru Biblioteca sătească, implicată în programul Novateca” - ne povestește primarul comunei, specificându-ne, totodată, că în curând o parte din sediul Casei de Cultură (câteva săli ce stau astăzi neutilizate) va fi dată în locaţiune unor întreprinzători, care urmează să inaugureze o mini fabrică în localitate, cu deschiderea a peste 70 locuri de muncă.

  Împreună cu oamenii din localitate s-a amenajat și un scuar, aici fiind amplasate și câteva bănci pentru odihnă. „Anterior, aici, era o gunoiște neautorizată, iar astăzi este un plăcut loc de odihnă”- ne spune cu mândrie Alexandru Todoseiciuc. Se mândreşte dl primar şi cu ingeniosul indicator rutier cu denumirea s. Crasnoarmeiscoe, instalat acum 2 luni la intrarea în sat. „Mulţumesc fostului meu coleg de clasă, Alexandru Şterbeţ, pentru munca depusă la această lucrare iscusită, care, evident, va rămâne drept o carte de vizită a localităţii.”

  O frumoasă realizare comună este și construcția gardului de la cimitirul din s. Tălăești, (ce are o lungime de 165 m), inițiativa venind chiar din partea consătenilor, care au adunat 23 de mii de lei, contribuția primăriei fiind de 50 mii lei. „Mă bucură faptul, că oamenii s-au mobilizat foarte repede atât la colectarea fondurilor, cât și ulterior, la lucrările de construcție, dar și amenajare. Aici vreau să aduc mulțumiri profesorilor, dar și elevilor din gimnaziul Tălăești, precum și părintelui Dorin Revenco de la biserica din sat, care s-au implicat în aducerea în ordine a drumului de lângă cimitir” – ne spune cu recunoștință dl Todoseiciuc. În același context, dl primar ne-a mărturisit și despre un alt proiect ce urmează să-l transpună în viață, și anume, amenajarea unui scuar pe terenul din imediata apropiere a cimitirului, care astăzi stă paragină.     

     Dornic de a face mult mai mult pentru satul său de baștină, Alexandru  Todoseiciuc este în căutare de noi proiecte și atragere de fonduri, necesare pentru reparația capitală a grădiniței-tip, reparația și asfaltarea unor drumuri locale, construcția unui apeduct, dar și extinderea iluminatului stradal pe întreg satul, deoarece consătenii săi, spune el, merită o viață mai bună și condiții de trai decente. 

 

Tatiana TODOSEICIUC

 

 

back to top

Alte știri

Cultură

Ana Munteanu a trecut de duelurile   de la „Vocea României”

Ana Munteanu a trecut de duelurile  de la „Vocea României”

03-11-2017 | Hits:138

Tânăra interpretă din or. Hânceşti, Ana Munteanu, s-a duelat vineri seara cu un ...

Comunitate

Fenomenul violenţei – abordat multidisciplinar

Fenomenul violenţei – abordat multidisciplinar

03-11-2017 | Hits:132

La începutul săptămânii curente, în or. Hânceşti, s-a desfăşurat Forumul regiona...

Tineret

Consiliul local de tineret din Hânceşti a organizat sărbătoarea “Hânlloween”

Consiliul local de tineret din Hânceşti a organizat sărbătoarea “…

03-11-2017 | Hits:231

Consiliul local de tineret din Hânceşti a organizat sărbătoarea “Hânlloween” / S...

Interviu

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-ţi găsi un loc de muncă sau a te reprofila!

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-ţi găsi un loc …

03-11-2017 | Hits:253

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-ţi găsi un loc de muncă sau a ...

Politic

Ce impact credeţi că ar  avea asupra Republicii Moldova stoparea finanţării din partea UE?

Ce impact credeţi că ar avea asupra Republicii Moldova stoparea …

03-11-2017 | Hits:106

Recent, ambasadorul UE la Chişinău Peter Michalko a făcut public anunţul referit...

Actual

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori şi arbuşti

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori şi arbuşti

03-11-2017 | Hits:1119

De Ziua Naţională de înverzire a plaiului În raion s-au plantat 756 de puieţi d...