Menu
Vizite de lucru la instituţiile de învăţământ

Vizite de lucru la instituţiile de învăţământ

Vizite de lucru ale Consiliului raional şi Direcţi...

Miri în costume naţionale - tradiţie la Bujor

Miri în costume naţionale - tradiţie la Bujor

Costumele naţionale au devenit o tradiţie pentru m...

Competiţii sportive în rândul nevăzătorilor

Competiţii sportive în rândul nevăzătorilor

Campionatului Național la turism și orientare in s...

Pregătiri pentru noul an şcolar

Pregătiri pentru noul an şcolar

Parteneriatul – cheia succesului la gimnaziul Oneş...

Seminar pentru apicultori

Seminar pentru apicultori

Apicultorii din raion – instruiţi vizavi de întreţ...

Parteneriate la nivel de comună

Parteneriate la nivel de comună

12 primării din raionul Hânceşti s-au înfrățit cu ...

Dorim să mai venim vinerea în ospeţie...

Dorim să mai venim vinerea în ospeţie...

Dorim să mai venim vinerea în ospeţie...

Ce fac moldovenii când îşi iau concediu?

Ce fac moldovenii când îşi iau concediu?

În perioada estivală, majoritatea cetăţenilor de l...

Materialele de construcţii la preţuri „europene”

Materialele de construcţii la preţuri „europe…

Cât costă astăzi materialele de construcţii în mag...

De "sânziene" - în vizită la Cioara

De "sânziene" - în vizită la Cioara

„Apa sfântă de izvor, pentru prezent şi viitor” - ...

Maiouri personalizate pentru lucrătorii ÎM Regia ARA

Maiouri personalizate pentru lucrătorii ÎM Re…

Angajaţii ÎM „Regia ARA” – cu maiouri şi chipiuri ...

Pe uliţa satului... Sărata Galbenă

Pe uliţa satului... Sărata Galbenă

Comuna Sărata Galbenă – în plină implementare a un...

Interviu cu Zinaida Dubceac

Interviu cu Zinaida Dubceac

La o cafea cu Zinaida Dubceac, şefa Serviciului ra...

Caz de înec la Logăneşti

Caz de înec la Logăneşti

Un băieţel de 8 ani s-a înecat într-un iaz din Log...

Drum inaugurat la Hânceşti

Drum inaugurat la Hânceşti

O porţiune de drum ce leagă două trasee naţionale ...

FC Petrocub - la un pas de victorie

FC Petrocub - la un pas de victorie

După mai multe meciuri amicale - FC Petrocub a fos...

O adolescentă talentată la Bozieni

O adolescentă talentată la Bozieni

Dumitriţa Ungureanu – o adolescentă talentată din ...

Corul " Veteranii" în vizită la parohia din Bujor

Corul " Veteranii" în vizită la par…

Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli  - cu surprize la p...

S-a dezinfectat apa din rezervoarele oraşului

S-a dezinfectat apa din rezervoarele oraşului

Apa din rezervoarele oraşului – dezinfectată mai d...

Acasă la Ghenadie şi Liliana Buza din or. Hânceşti

Acasă la Ghenadie şi Liliana Buza din or. Hân…

Recunoştinţa pacienţilor, dragostea fiicelor şi zâ...

Prev Next

Pe uliţa satului Crasnoarmeiscoe

Pe uliţa satului Crasnoarmeiscoe

Pe uliţa satului… de ieri şi de azi - Comuna Crasnoarmeiscoe iese din beznă, dar şi anonimat…

 

 Deoarece săptămâna trecută comuna Crasnoarmeiscoe a ieșit în evidență, fiind mediatizată mai de toate canalele TV naționale, pentru faptul că pe unele străzi din această comună  s-a instalat iluminatul stradal, am decis să-i facem și noi o vizită, doar că nocturnă.  Astfel, avându-l în calitate de ghid pe primarul comunei, am mers „Pe ulița satului Crasnoarmeiscoe... de ieri și de azi”, savurând plăcerea efectelor de steluțe create de lămpile de iluminat stradal pe sistemul LED. 

 

5 străzi iluminate cu lămpi LED

 De aproape o lună unii locuitori ai satelor Crasnoarmeiscoe și Tălăești, (din aceiași comună) se pot bucura de faptul că şi noaptea străzile lor sunt pline de lumină. Pe două dintre arterele principale ale s. Tălăești au fost instalate și pornite deja sisteme de iluminat de ultimă generaţie. 

  „Prima stradă iluminată este una din satul Tălăeşti, aici proiectul fiind pregătit acum câțiva ani, a doua este în același sector, strada fiind foarte populată, deoarece este amplasată stația terminus a transportului suburban. La moment, avem deja proiectate și instalate corpuri de iluminat și pe alte 3 străzi, printre care și strada centrală a satului Crasnoarmeiscoe. Proiectul a fost realizat prin intermediul Fondului pentru Eficienţă Energetică, care va suporta 75% din costul cheltuielilor pentru implementarea măsurilor de eficienţă energetică aferente sistemului de iluminat public. Acest tip de iluminat stradal este o novație, noi, fiind printre primii care am instalat aceste corpuri de iluminat pe sistemul LED care sunt eficiente şi durabile. M-a impresionat faptul când am inaugurat prima stradă iluminată, aceasta fiind plină de oameni, care au ieșit pe la porți, parcă în așteptarea unei minuni...,  - ne spune Alexandru Todoseiciuc, primarul comunei Crasnoarmeiscoe.

  Respectivul sistem permite reglarea intensităţii luminii în funcţie de necesitatea datorită unui sistem inteligent și eficient instalat lângă contorul de lumină. „Am făcut deja și un calcul estimativ, astfel pentru cele 212 de lămpi de iluminat instalate prin sat, primăria va achita până la 80 mii lei pe an, o sumă destul de rezonabilă, aş spune eu, și pe potriva bugetului local” - a specificat dl primar.  

  Locuitorii comunei apreciază eforturile autorităţilor publice locale şi spun că acum se simt mult mai în siguranţă. În seara vizitei prin sat, deși era vreme târzie, pe cele două străzi iluminate, oamenii se plimbau ca-n plină zi, nemaivorbind de tineretul și copiii care nu se dădeau duși la culcare, fiind antrenați în diverse jocuri sau activități distractive.  

  Dacă până nu demult, spun oamenii, noaptea ți-era frică să mergi pe stradă, din teamă să nu dai peste cineva sau să te împiedici de vreo piatră, acum este foarte bine, deoarece se vede ca ziua. 

  

Realizări în doar doi ani de mandat

 Deși în curând, noul primar face doar doi ani din actualul mandat încredințat de oamenii din localitate, cele câteva lucrări realizate deja în comună, spun de la sine despre firea sa de gospodar. Tânăr, energic și plin de idei, așa ni-l descriu oamenii din localitate, dar și cei din aparatul primăriei, cu care se implică activ în diverse proiecte. O nouă imagine a obținut chiar sediul primăriei, și anume micul scuar din fața ei care a prins viață datorită amenajării a câtorva răzoare cu flori și pomi decorativi. „La moment, este pe sfârșite și reparația capitală a Sălii de ceremonii din primărie, care anterior, mai bine de 20 ani a ținut loc de depozit, pentru care s-au alocat circa 20 mii lei din bugetul local, actualmente rămânând să fie schimbată doar podeaua și atârnate draperiile” - menționează dl Todoseiciuc.

  În acest context, dl primar ne-a relatat și despre unele lucrări de reparație efectuate în incinta Casei de Cultură, aici pe parcursul ultimilor doi ani fiind investite circa 250 mii lei din bugetul local, și anume în schimbarea ferestrelor și ușilor în cele de termopan, dar și reparația parţială a acoperișului, care fiind într-o stare deplorabilă, curgea la fiecare ploaie... „Tot aici s-au investit finanțe în amenajarea sediului pentru Biblioteca sătească, implicată în programul Novateca” - ne povestește primarul comunei, specificându-ne, totodată, că în curând o parte din sediul Casei de Cultură (câteva săli ce stau astăzi neutilizate) va fi dată în locaţiune unor întreprinzători, care urmează să inaugureze o mini fabrică în localitate, cu deschiderea a peste 70 locuri de muncă.

  Împreună cu oamenii din localitate s-a amenajat și un scuar, aici fiind amplasate și câteva bănci pentru odihnă. „Anterior, aici, era o gunoiște neautorizată, iar astăzi este un plăcut loc de odihnă”- ne spune cu mândrie Alexandru Todoseiciuc. Se mândreşte dl primar şi cu ingeniosul indicator rutier cu denumirea s. Crasnoarmeiscoe, instalat acum 2 luni la intrarea în sat. „Mulţumesc fostului meu coleg de clasă, Alexandru Şterbeţ, pentru munca depusă la această lucrare iscusită, care, evident, va rămâne drept o carte de vizită a localităţii.”

  O frumoasă realizare comună este și construcția gardului de la cimitirul din s. Tălăești, (ce are o lungime de 165 m), inițiativa venind chiar din partea consătenilor, care au adunat 23 de mii de lei, contribuția primăriei fiind de 50 mii lei. „Mă bucură faptul, că oamenii s-au mobilizat foarte repede atât la colectarea fondurilor, cât și ulterior, la lucrările de construcție, dar și amenajare. Aici vreau să aduc mulțumiri profesorilor, dar și elevilor din gimnaziul Tălăești, precum și părintelui Dorin Revenco de la biserica din sat, care s-au implicat în aducerea în ordine a drumului de lângă cimitir” – ne spune cu recunoștință dl Todoseiciuc. În același context, dl primar ne-a mărturisit și despre un alt proiect ce urmează să-l transpună în viață, și anume, amenajarea unui scuar pe terenul din imediata apropiere a cimitirului, care astăzi stă paragină.     

     Dornic de a face mult mai mult pentru satul său de baștină, Alexandru  Todoseiciuc este în căutare de noi proiecte și atragere de fonduri, necesare pentru reparația capitală a grădiniței-tip, reparația și asfaltarea unor drumuri locale, construcția unui apeduct, dar și extinderea iluminatului stradal pe întreg satul, deoarece consătenii săi, spune el, merită o viață mai bună și condiții de trai decente. 

 

Tatiana TODOSEICIUC

 

 

back to top

Alte știri

Acasă la ...

Acasă la Ghenadie şi Liliana Buza din or. Hânceşti

Acasă la Ghenadie şi Liliana Buza din or. Hânceşti

13-07-2017 | Hits:665

Recunoştinţa pacienţilor, dragostea fiicelor şi zâmbetul nepotului le face viaţa...

Investiţii

Drum inaugurat la Hânceşti

Drum inaugurat la Hânceşti

13-07-2017 | Hits:1223

O porţiune de drum ce leagă două trasee naţionale a fost oficial inaugurată la H...

Interviu

Interviu cu Zinaida Dubceac

Interviu cu Zinaida Dubceac

13-07-2017 | Hits:221

La o cafea cu Zinaida Dubceac, şefa Serviciului raional Arhivă „Serviciul raion...

În focus

Maiouri personalizate pentru lucrătorii ÎM Regia ARA

Maiouri personalizate pentru lucrătorii ÎM Regia ARA

13-07-2017 | Hits:1128

Angajaţii ÎM „Regia ARA” – cu maiouri şi chipiuri personalizate!

Economie

Materialele de construcţii la preţuri „europene”

Materialele de construcţii la preţuri „europene”

13-07-2017 | Hits:270

Cât costă astăzi materialele de construcţii în magazinele specializate din Hânce...

Social

Ce fac moldovenii când îşi iau concediu?

Ce fac moldovenii când îşi iau concediu?

13-07-2017 | Hits:185

În perioada estivală, majoritatea cetăţenilor de la noi îşi iau bine meritatul c...