Menu
Proiectul transfrontalier „Mesagerii prieteniei” a ajuns şi la Oneşti

Proiectul transfrontalier „Mesagerii prieteni…

 Săptămâna trecută în Gimnaziul Oneşti a avut loc ...

„Atunci când soarele apune și răsare o stea...”

„Atunci când soarele apune și răsare o stea..…

               „Atunci când soarele apune și răsar...

Luptătorii din Hânceşti au completat colecţia Şcolii de sporturi a raionului Hânceşti cu noi medalii

Luptătorii din Hânceşti au completat colecţia…

Luptătorii din Hânceşti au completat colecţia Şcol...

Turneul internaţional   „Motocross Cup 2017”

Turneul internaţional „Motocross Cup 2017”

Show-ul motoarelor a revenit la Hânceşti - Turneul...

Festivalul „Toamna Aurie” 2017 –  la Hânceşti

Festivalul „Toamna Aurie” 2017 – la Hânceşti

Recoltele bogate de fructe şi legume, bucatele tra...

„Lăpuşniţa” – la Festivalul internaţional „Hai la joc”

„Lăpuşniţa” – la Festivalul internaţional „Ha…

Duminică, 15 octombrie, s-a desfăşurat etapa final...

Cum apreciaţi arta postmodernistă?

Cum apreciaţi arta postmodernistă?

Postmodernismul este termenul de referință aplicat...

Bibliotecarii din raion – instruiţi în Advocacy

Bibliotecarii din raion – instruiţi în Advoca…

Bibliotecarii din raion – instruiţi în Advocacy  ...

Şedinţa consiliului raional

Şedinţa consiliului raional

La şedinţa de săptămâna trecută - Consiliul raiona...

Interviu cu Petru Boboc

Interviu cu Petru Boboc

„Un minus al pacienților noștri este adresarea tar...

„Hai cu noi la o școală mai bună...”  cu economii pe seama copiilor?!

„Hai cu noi la o școală mai bună...” cu econ…

„Hai cu noi la o școală mai bună...” cu economii p...

O delegaţie din Tomaszow, Polonia a venit în vizită la Hânceşti

O delegaţie din Tomaszow, Polonia a venit în …

O delegaţie din Tomaszow, Polonia a venit în vizit...

Irina Corlat din Sofia – pe locul III la festivalul folcloric “Teodor Negară”

Irina Corlat din Sofia – pe locul III la fest…

La 9 octombrie, în s. Sauca, r. Ocniţa, s-a desfăş...

Alexandru Botnari – oaspete de onoare la festivalul “Sinaia Forever”

Alexandru Botnari – oaspete de onoare la fest…

La sfârşitul săptămânii trecute, primarul mun. Hân...

Preşedintele raionului în vizită la primăria sectorului 6 Bucureşti

Preşedintele raionului în vizită la primăria …

Săptămâna trecută, preşedintele raionului Ghenadie...

Un grup de iniţiatăvă din Hânceşti a desfăşurat un flash mob la care au participat persoane cu mobilitatea redusă

Un grup de iniţiatăvă din Hânceşti a desfăşur…

Sâmbătă, şapte octombrie, reprezentanții grupului ...

Delegaţie din Belorusia în vizită la Hânceşti

Delegaţie din Belorusia în vizită la Hânceşti

Reprezentanţii mai multor companii industriale din...

Liuba Bîrsan – economist de meserie și un iscusit meșter de croșetă în timpul liber

Liuba Bîrsan – economist de meserie și un isc…

La cei 46 de ani ai săi, doamna Liuba Bîrsan este ...

O văcuţă în dar pentru o familie nevoiaşă

O văcuţă în dar pentru o familie nevoiaşă

O familie cu mulţi copii din Mingir a primit în da...

Dacă vrem să nu ne ude ploaia – scotocim prin buzunare...

Dacă vrem să nu ne ude ploaia – scotocim prin…

Cât costă umbrelele, pelerinele şi cizmele de ploa...

Prev Next

Pe uliţa satului Crasnoarmeiscoe

Pe uliţa satului Crasnoarmeiscoe

Pe uliţa satului… de ieri şi de azi - Comuna Crasnoarmeiscoe iese din beznă, dar şi anonimat…

 

 Deoarece săptămâna trecută comuna Crasnoarmeiscoe a ieșit în evidență, fiind mediatizată mai de toate canalele TV naționale, pentru faptul că pe unele străzi din această comună  s-a instalat iluminatul stradal, am decis să-i facem și noi o vizită, doar că nocturnă.  Astfel, avându-l în calitate de ghid pe primarul comunei, am mers „Pe ulița satului Crasnoarmeiscoe... de ieri și de azi”, savurând plăcerea efectelor de steluțe create de lămpile de iluminat stradal pe sistemul LED. 

 

5 străzi iluminate cu lămpi LED

 De aproape o lună unii locuitori ai satelor Crasnoarmeiscoe și Tălăești, (din aceiași comună) se pot bucura de faptul că şi noaptea străzile lor sunt pline de lumină. Pe două dintre arterele principale ale s. Tălăești au fost instalate și pornite deja sisteme de iluminat de ultimă generaţie. 

  „Prima stradă iluminată este una din satul Tălăeşti, aici proiectul fiind pregătit acum câțiva ani, a doua este în același sector, strada fiind foarte populată, deoarece este amplasată stația terminus a transportului suburban. La moment, avem deja proiectate și instalate corpuri de iluminat și pe alte 3 străzi, printre care și strada centrală a satului Crasnoarmeiscoe. Proiectul a fost realizat prin intermediul Fondului pentru Eficienţă Energetică, care va suporta 75% din costul cheltuielilor pentru implementarea măsurilor de eficienţă energetică aferente sistemului de iluminat public. Acest tip de iluminat stradal este o novație, noi, fiind printre primii care am instalat aceste corpuri de iluminat pe sistemul LED care sunt eficiente şi durabile. M-a impresionat faptul când am inaugurat prima stradă iluminată, aceasta fiind plină de oameni, care au ieșit pe la porți, parcă în așteptarea unei minuni...,  - ne spune Alexandru Todoseiciuc, primarul comunei Crasnoarmeiscoe.

  Respectivul sistem permite reglarea intensităţii luminii în funcţie de necesitatea datorită unui sistem inteligent și eficient instalat lângă contorul de lumină. „Am făcut deja și un calcul estimativ, astfel pentru cele 212 de lămpi de iluminat instalate prin sat, primăria va achita până la 80 mii lei pe an, o sumă destul de rezonabilă, aş spune eu, și pe potriva bugetului local” - a specificat dl primar.  

  Locuitorii comunei apreciază eforturile autorităţilor publice locale şi spun că acum se simt mult mai în siguranţă. În seara vizitei prin sat, deși era vreme târzie, pe cele două străzi iluminate, oamenii se plimbau ca-n plină zi, nemaivorbind de tineretul și copiii care nu se dădeau duși la culcare, fiind antrenați în diverse jocuri sau activități distractive.  

  Dacă până nu demult, spun oamenii, noaptea ți-era frică să mergi pe stradă, din teamă să nu dai peste cineva sau să te împiedici de vreo piatră, acum este foarte bine, deoarece se vede ca ziua. 

  

Realizări în doar doi ani de mandat

 Deși în curând, noul primar face doar doi ani din actualul mandat încredințat de oamenii din localitate, cele câteva lucrări realizate deja în comună, spun de la sine despre firea sa de gospodar. Tânăr, energic și plin de idei, așa ni-l descriu oamenii din localitate, dar și cei din aparatul primăriei, cu care se implică activ în diverse proiecte. O nouă imagine a obținut chiar sediul primăriei, și anume micul scuar din fața ei care a prins viață datorită amenajării a câtorva răzoare cu flori și pomi decorativi. „La moment, este pe sfârșite și reparația capitală a Sălii de ceremonii din primărie, care anterior, mai bine de 20 ani a ținut loc de depozit, pentru care s-au alocat circa 20 mii lei din bugetul local, actualmente rămânând să fie schimbată doar podeaua și atârnate draperiile” - menționează dl Todoseiciuc.

  În acest context, dl primar ne-a relatat și despre unele lucrări de reparație efectuate în incinta Casei de Cultură, aici pe parcursul ultimilor doi ani fiind investite circa 250 mii lei din bugetul local, și anume în schimbarea ferestrelor și ușilor în cele de termopan, dar și reparația parţială a acoperișului, care fiind într-o stare deplorabilă, curgea la fiecare ploaie... „Tot aici s-au investit finanțe în amenajarea sediului pentru Biblioteca sătească, implicată în programul Novateca” - ne povestește primarul comunei, specificându-ne, totodată, că în curând o parte din sediul Casei de Cultură (câteva săli ce stau astăzi neutilizate) va fi dată în locaţiune unor întreprinzători, care urmează să inaugureze o mini fabrică în localitate, cu deschiderea a peste 70 locuri de muncă.

  Împreună cu oamenii din localitate s-a amenajat și un scuar, aici fiind amplasate și câteva bănci pentru odihnă. „Anterior, aici, era o gunoiște neautorizată, iar astăzi este un plăcut loc de odihnă”- ne spune cu mândrie Alexandru Todoseiciuc. Se mândreşte dl primar şi cu ingeniosul indicator rutier cu denumirea s. Crasnoarmeiscoe, instalat acum 2 luni la intrarea în sat. „Mulţumesc fostului meu coleg de clasă, Alexandru Şterbeţ, pentru munca depusă la această lucrare iscusită, care, evident, va rămâne drept o carte de vizită a localităţii.”

  O frumoasă realizare comună este și construcția gardului de la cimitirul din s. Tălăești, (ce are o lungime de 165 m), inițiativa venind chiar din partea consătenilor, care au adunat 23 de mii de lei, contribuția primăriei fiind de 50 mii lei. „Mă bucură faptul, că oamenii s-au mobilizat foarte repede atât la colectarea fondurilor, cât și ulterior, la lucrările de construcție, dar și amenajare. Aici vreau să aduc mulțumiri profesorilor, dar și elevilor din gimnaziul Tălăești, precum și părintelui Dorin Revenco de la biserica din sat, care s-au implicat în aducerea în ordine a drumului de lângă cimitir” – ne spune cu recunoștință dl Todoseiciuc. În același context, dl primar ne-a mărturisit și despre un alt proiect ce urmează să-l transpună în viață, și anume, amenajarea unui scuar pe terenul din imediata apropiere a cimitirului, care astăzi stă paragină.     

     Dornic de a face mult mai mult pentru satul său de baștină, Alexandru  Todoseiciuc este în căutare de noi proiecte și atragere de fonduri, necesare pentru reparația capitală a grădiniței-tip, reparația și asfaltarea unor drumuri locale, construcția unui apeduct, dar și extinderea iluminatului stradal pe întreg satul, deoarece consătenii săi, spune el, merită o viață mai bună și condiții de trai decente. 

 

Tatiana TODOSEICIUC

 

 

back to top

Alte știri

Interviu

Interviu cu Petru Boboc

Interviu cu Petru Boboc

20-10-2017 | Hits:132

„Un minus al pacienților noștri este adresarea tardivă la medic, când nu este po...

Comunitate

Şedinţa consiliului raional

Şedinţa consiliului raional

20-10-2017 | Hits:33

La şedinţa de săptămâna trecută - Consiliul raional a aprobat alocarea surselor ...

Societate

Bibliotecarii din raion – instruiţi în Advocacy

Bibliotecarii din raion – instruiţi în Advocacy

20-10-2017 | Hits:57

Bibliotecarii din raion – instruiţi în Advocacy  Săptămâna trecută, Biblioteca ...

Cultură

Cum apreciaţi arta postmodernistă?

Cum apreciaţi arta postmodernistă?

20-10-2017 | Hits:17

Postmodernismul este termenul de referință aplicat unei vaste game de evoluții î...

În focus

Festivalul „Toamna Aurie” 2017 –  la Hânceşti

Festivalul „Toamna Aurie” 2017 – la Hânceşti

20-10-2017 | Hits:235

Recoltele bogate de fructe şi legume, bucatele tradiționale, dar şi vinurile ale...

Sport

Turneul internaţional   „Motocross Cup 2017”

Turneul internaţional „Motocross Cup 2017”

20-10-2017 | Hits:52

Show-ul motoarelor a revenit la Hânceşti - Turneul internaţional „Motocross Cup ...