Menu
Sfatul Specialiştilor

Sfatul Specialiştilor

-Cum îţi poate schimba sportul stilul de viaţă, ce...

Sfatul Specialiștilor

Sfatul Specialiștilor

Hepatita Virală A – Boala „Mâinilor Murdare” Hepa...

La o cafea cu Adrian Oprea, directorul BC Moldindconbank, filiala Hânceşti

La o cafea cu Adrian Oprea, directorul BC Mol…

„Moldindconbank are cea mai largă gamă şi cele mai...

100 de locuri noi în Grădiniţa "Andrieş", din mun.Hînceti

100 de locuri noi în Grădiniţa "Andrieş…

La începutul săptămânii curente, primarul mun. Hân...

Omagiu pentru focul Olimpic din 1980 la Hînceşti

Omagiu pentru focul Olimpic din 1980 la Hînce…

„Mişca” va avea o imagine nouă!  

Interviu cu Rita Dănilă

Interviu cu Rita Dănilă

Interviu cu Rita Dănilă, directorul Gimnaziului Co...

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate prin intonarea romanțelor

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate …

Cu ocazia marcării celor 168 de ani de la nașterea...

Cu gândul la electorale…

Cu gândul la electorale…

 Am păşit într-un nou an, pentru majoritatea dintr...

Elevii de la Boghiceni – antrenaţi   într-o activitate de caritate

Elevii de la Boghiceni – antrenaţi  într-o a…

 Membrii Consiliului Elevilor (CE) din cadrul Gimn...

Interviu cu Valentina Geamănă

Interviu cu Valentina Geamănă

La o cafea cu Valentina Geamănă, preşedintele AO „...

De ce oamenii petrec atât de mult timp   pe rețelele de socializare?

De ce oamenii petrec atât de mult timp pe r…

În această viaţă ai cel puţin 100 de prieteni: ei ...

Încă un primar a depus mandatul!

Încă un primar a depus mandatul!

 Candidatul PDM Gheorghe Filipschi, care deţinea a...

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţional de imunizări

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţio…

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţional d...

Cupa Şcolii municipale de Sporturi   la volei

Cupa Şcolii municipale de Sporturi  la volei

Sâmbătă, 2 decembrie, în sala de sport a Şcolii Pr...

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –   marcată în cerc restrâns

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –  marcată …

Luni, administraţia raionului a invitat preşedinţi...

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie civică – la un nou seminar raional 

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie …

 „Formarea competenţelor specifice/transfersale pr...

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festivalul „Grand Competition” din Iaşi

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festiv…

 La data de 2 decembrie curent, trupa de teatru dr...

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare: Teatrul MADE – cu un spectacol i...

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

Acasă la… familia Constantin şi Maria Caşu din or....

Prev Next

Concursul ,,Moștenire” - la cea de a XXIV-a ediţie

Concursul ,,Moștenire” - la cea de a XXIV-a ediţie

Recent,  în incinta  Liceului  Teoretic ,,Ștefan Holban”, c. Cărpineni, a avut loc cea de-a XXIV-a ediție a concursului ,,Moștenire”.  A fost o zi bogată în evenimente emoţionante.

Ajuns la cea de-a XXIV-a ediţie, evenimentul a avut loc  sub auspiciile Asociației „Alianţa pentru sprijinirea Basarabiei”,  președinte dl Gheorghe Furdui (inițiator fiind dl Eugen Holban, ex-președintele de onoare al Asociației „Alianța pentru Sprijinirea Basarabiei”, cu sediul la Paris,) ambii originari din s. Cărpineni. Concursul a avut două secţiuni: 1. Istoria Românilor; 2. Istoria Literaturii Române și a antrenat elevi din clasele 8-11 ai LT ,,Ștefan Holban”, la a II-a etapă (interviul) fiind antrenați 15 elevi. Concursul se desfăşoară în 2 etape: etapa scrisă şi orală - colocviul (interviul). 

„Obiectivul concursului a fost și rămâne sensibilizarea și instruirea tinerilor, orientarea lor spre adevărul istoric, prin documente și cunoaștere, printr-o pregătire temeinică…” - a menționat dna Tamara Cristei,  doctor în științe, profesor Academia de Științe a Moldovei, președintele comisiei de jurizare (de la primele ediții până acum) la secțiunea ,,Istoria Literaturii Române.” În calitate de oaspete de onoare a fost prezentă şi dna  Maria Grapini, europarlamentar, ex-ministru al IMM din România, care a oferit sfaturi generoase din propria experiență, dar  și premii considerabile participanților. Astfel, deținătorii locurilor I, II și III s-au învrednicit de premii pentru o bună pregătire şi anume: Secțiunea ,,Istoria românilor” - Locul  I - Ciubotaru Ana, clasa a XI-a, profil Real, diplomă  de gradul I și premiu 100 euro ; Locul II - Ștefan Holban, clasa a XI-a, profil Real-premiu   50 euro ; Locul III - Cojocaru Mariana, clasa a XI-a, profil Real, diplomă  de gradul III. La Secțiunea ,,Istoria literaturii române” premianţi au fost : Locul I - Mîrza Simona, clasa a XI-a, profil Real, diplomă  de gradul I și premiu 100 euro; Locul II- Spătaru Victoria, clasa a X-a, profil Real, diplomă  de gradul II și premiu 50 de euro ; Locul III - Cărpineanu Antonela, clasa a X-a, profil Real, diploma de gradul III. Ceilorlalți  elevi-participanți li s-au oferit  diplome de participare. Pentru toți elevii dna Maria Grapini a oferit cadouri de preț, printre care cartea : ,,Viața e ce lași în urmă”. D-ei a felicitat  participanții concursului și a menționat: „În viziunea mea, principalele calităţi pentru un învingător sunt: să deţină cunoştinţe, să aibă abilităţi pentru ceea ce face, să-i placă ce face, să fie optimist-realist, să fie bun organizator şi să ştie să comunice.” În calitate de oaspeţi la activitate au fost prezenţi: dl Ion Negrei, vicepreședinte al Asociației Istoricilor din Moldova, președintele comisiei de jurizare la secțiunea ,,Istoria românilor”,  dna Galina Radu, profesor ASEM, dna Alexandra Can, ex-ministru al industriei și comerțului, dl Ștefan Mocănaș, istoric, Titus Știrbu, poet, acare au oferit liceului seturi de cărți. Prezentă la eveniment şefa DÎ Hânceşti, Tonu Valentina a menționat următoarele: ,,A fost o zi bogată în momente emoționante, toate generate de excelările elevilor la concursul „Moștenire”, ediția a XXIV-a. Ziua de astăzi mi-a insuflat, a câta oară, o scânteie de optimism că mai avem o șansă de a ne mai menține ca neam pe această palmă de pământ”. Concursul „Moștenire”, la a XXIV-a ediție,  desfășurat în LT „Șt.Holban” Cărpineni, a antrenat foarte buni și minunați elevi care au obţinut performanţe la capitolul istoriei limbii și literaturii române, precum și al istoriei românilor. Este de remarcat entuziasmul administrației LT „Șt.Holban”, în special al doamnei director Tamara Macari, căreia i-a reușit o activitate cognitivă de mare anvergură.”

  Președintele Asociației ,,Alianța pentru sprijinirea Basarabiei” cu sediul în Paris,  dl Gheorghe Furdui a remarcat faptul că acest concurs se va desfășura în continuare aici, în satul Cărpineni, în instituția Liceul Teoretic ,,Ștefan Holban”, baştina lui Eugen Holban” și va reveni la formatul de odinioară, astfel ca la ediția a XXV-a să fie antrenați cât mai mulți elevi participanți din Moldova, România, Ucraina – a spus dl Furdui Gh. ,,Din partea asociației ,,Alianța pentru sprijinirea Basarabiei” se vor acorda următoarele premii şi distincţii pentru fiecare dintre cele două secţiuni: a) Istoria românilor; b) Istoria literaturii române: Premiul I, diploma de onoare și o excursie în locurile memorabile din România. Premiul II, diploma de onoare și o excursie prin Moldova. Premiul III, diploma de onoare”, a precizat dl Furdui.

Pornind de la afirmația dnei Maria Grapini: ,,Viața are sens atunci când e folosită ca o șansă data ca să facem ceva util”,  administrația LT,,Ștefan Holban”, cadrele didactice, elevii,  părinții,  exprimă  profunde sentimentele  de gratitudine,  pentru gestul dnei Maria  Grapini de a ne onora cu prezența, venită tocmai de la Bruxel,  pentru generozitatea  cu care a oferit elevilor din Liceul Teoretic ,,Ștefan Holban” oportunitatea de a o cunoaște, dar și pentru faptul că, dna Grapini a hotărât să continue tradiția începută de Eugen Holban, și a oferit premiul bănesc de 200 euro pentru cel mai bun elev, care va fi desemnat în cadrul Galei Laureaților, ce se va desfășura la sfârșitul lunii mai. 

Vom preciza că edițiile XXIII și XXIV au fost  desfășurate, la inițiativa dlui Gheorghe Furdui, președintele Asociației ,,Alianța pentru sprijinirea Basarabiei”,  în satul Cărpineni, satul de baștină al lui Eugen Holban,  în incinta Liceului Teoretic ,,Ștefan Holban”. 

Sergiu ŞTEFAN

 

  

 

back to top

Alte știri

Comunitate

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate prin intonarea romanțelor

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate prin intonarea roman…

23-01-2018 | Hits:208

Cu ocazia marcării celor 168 de ani de la nașterea poetului-nepereche Mihai Emin...

Interviu

Interviu cu Rita Dănilă

Interviu cu Rita Dănilă

23-01-2018 | Hits:265

Interviu cu Rita Dănilă, directorul Gimnaziului Cotul Morii „Lipsa instituţiilo...