Menu
Normalitatea ca excepţie...

Normalitatea ca excepţie...

Exact acum un an, ministrul Educaţiei de atunci, C...

Mai mulți elevi  înscriși la școală în anul de studii 2017-2018

Mai mulți elevi înscriși la școală în anul d…

Mai mulți elevi  înscriși la școală în anul de stu...

Cât de siguri vă simțiți în țara noastră?

Cât de siguri vă simțiți în țara noastră?

Cea mai cunoscută definiție a securității este atu...

Cât vă costă să faceţi o nuntă în Hânceşti?

Cât vă costă să faceţi o nuntă în Hânceşti?

Cea mai importantă zi din viaţa cuplurilor – estim...

Pensii mici, dar servicii scumpe?!

Pensii mici, dar servicii scumpe?!

„Poşta Moldovei” va încasa câte 5 şi respectiv, 10...

Interviu cu Gheorghe Rotaru

Interviu cu Gheorghe Rotaru

„Pădurile reprezintă plămânii oricărui ecosistem e...

Inspectoratul de Poliţie Hânceşti – în vizită la Cărpineni

Inspectoratul de Poliţie Hânceşti – în vizită…

  Duminică, reprezentanţii Inspectoratului de Poli...

Două traume pentru cei de la Petrocub

Două traume pentru cei de la Petrocub

Meciul de sâmbăta trecută a adus egalitate echipel...

Drumuri reparate în Hânceşti

Drumuri reparate în Hânceşti

Mai multe străzi din municipiul Hânceşti au fost r...

Cotul Morii – „înviat” de micii antreprenori

Cotul Morii – „înviat” de micii antreprenori

Un tânăr antreprenor își dezvoltă o mică afacere p...

  „Camioneta Frumuseţii” - la Hânceşti

  „Camioneta Frumuseţii” - la Hânceşti

  O companie de produse cosmetice a organizat, mar...

 „Barza albă” s-a întors acasă, la Stolniceni!

 „Barza albă” s-a întors acasă, la Stolniceni…

Fântânile cu cumpănă şi ciutură sunt relicve ale t...

Ana Munteanu la "Vocea României"

Ana Munteanu la "Vocea României"

Ana Munteanu – la „Vocea Rămâniei”,l-a a ales pe S...

Cu mâna pe lege și pe pensii de mii de lei...

Cu mâna pe lege și pe pensii de mii de lei...

  Deși s-ar părea că legea-i una pentru toți, nu-i...

Aţi putea trăi fără Internet?

Aţi putea trăi fără Internet?

 Țara noastră  era cu ceva timp în urmă în topul ț...

În plin sezon agricol – fructele trag la cântar cât aurul

În plin sezon agricol – fructele trag la cânt…

Cât costă fructele şi legumele de sezon în pieţele...

Şedinţa primarilor

Şedinţa primarilor

Pregătirea instituţiilor şcolare către sezonul rec...

În artă ca și în viață nu există bariere

În artă ca și în viață nu există bariere

Mirese, îngeri, nuduri de femei, figuri animalice,...

Primarul de Hânceşti a vizitat or. Elblag, Polonia

Primarul de Hânceşti a vizitat or. Elblag, Po…

Recent, primarul mun. Hânceşti, însoţit de o echip...

Interviu cu Nadejda Arabov

Interviu cu Nadejda Arabov

La o cafea cu Nadejda Arabov, directorul Centrului...

Prev Next
Curierul de Hincesti

Curierul de Hincesti

Normalitatea ca excepţie...

Exact acum un an, ministrul Educaţiei de atunci, Corina Fusu, a atenţionat cadrele didactice, manageriale, dar şi părinţii privind interzicerea colectărilor ilicite de bani în instituţiile de învăţământ general, semnând în acest sens, la 7 septembrie 2016, Dispoziţia nr. 413. Potrivit acestei dispoziţii, setul de manuale asigurat de stat şi oferit prin schema de închiriere satisface complet cerinţele curriculare. Nu este necesar ca părinţii să cumpere alte manuale, iar materialele suplimentare pot fi achiziţionate benevol de către părinţi, profesorii fiind în măsură doar să recomande, nu şi să colecteze bani ori să impună părinţii să procure anumite caiete şi cărţi, rechizite de anumite mărci etc.

Mai mulți elevi înscriși la școală în anul de studii 2017-2018

Mai mulți elevi  înscriși la școală în anul de studii 2017-2018

 Toamna se numără bobocii. Direcția pentru Statistică a municipiului Hâncești a făcut publice cifrele pentru acest an. Se pare că numărul elevilor care au pășit anul acesta în clasa întâi este în ușoară creștere, pe de altă parte numărul elevilor per total  raion scade simțitor.

Cât de siguri vă simțiți în țara noastră?

Cea mai cunoscută definiție a securității este atunci când în jur este liniște și pace, când nu există război. Securitatea are la bază înainte de toate stabilitatea politică și cea militară. În Republica Moldova, Ziua Securității se marchează la data de 9 septembrie. Până în prezent, Republica Moldova a încheiat acorduri în domeniul securității sociale cu 11 state membre ale Uniunii Europene. În proces de negociere este cu Letonia, Turcia, Israel, Grecia, Italia, Spania. Scopul este acela de a asigura cetățenilor dreptul la libera circulație, drepturi la pensie sau alte prestații sociale în statele cu care este încheiat acordul de securitate.  Pentru a afla cât de siguri sunt cetățenii noștri,  am hotărât să aflăm ce părere au despre acest lucru.

 

Cât de siguri vă simțiți în țara noastră?

 

Alexandra Gânu, 68 ani,  s. Drăgușeni, pensionară: „Astăzi nu este nimic stabil, de aceea nu poți avea nădejde. Cei de la conducere spun una si fac cu totul altfel. De exemplu, au zis că măresc pensiile, dar nu au zis că nu la toți pensionarii, dar numai la o parte din ei. Mie nu mi-au adăugat nimic, cu toate că o viaţă întreagă am lucrat în colhoz. Ceea ce promit nu îndeplinesc, nu se țin de cuvânt. Despre ce fel de securitate poate fi vorba?”

 

Dumitru Moraru, 63 ani, or. Hâncești, pensionar: „Nu sunt prea sigur în țara noastră. Aveam pensia bunișoară de 1650 lei, dar acum primesc doar 900 lei. Nu ştiu din ce cauză, dar când m-am dus să întreb nimeni nu mi-a zis nimic. Trebuie să îmi iau un avocat să îl plătesc. Dar de unde atâția bani? Și așa nu îmi ajung bani să plătesc comunalele. Aşa siguranţă numai la noi poate fi, este un haos peste tot! Cine are bani,   acela are și putere, și, probabil, securitate.”

 

Elena Ignat, 35 ani, s. Bozieni, șomer: „Nu mă simt sigură. Psihologic mă simt bine în țara mea, dar nesigură de viitorul copiilor. La așa stare conducerea ne-a adus, să le facem viitor copiilor lucrând printre străini. Ce ţine de sistemul educațional e bun, doar păcat că studiile nu sunt recunoscute în toate țările… ”

Dina, 46 ani, s. Logănești, vânzător de flori: ,,Chiar deloc. Care e siguranța? Corupția e mare, se fura mult din bugetul statului. Eu personal nu văd nici un viitor la noi în țară! Salariile sunt mici, preţurile mari. De aceea majoritatea oamenilor nu mai rezistă și pleacă în altă țară pentru un trai mai decent şi mai cu multă siguranţă.”

 

Tatiana Morari, 57 ani, or. Hâncești, controlor la „ Rotalin-Gaz”: „Eu, personal, mă simt sigură. Mă aranjează orașul Hâncești. E curat,  bine amenajat. Așa frumos ca acum nu a mai fost. E bravo primarul, se străduie sa facă cât mai bine lucrul său. Unde nu ne-am duce suntem robi, dar aici suntem cu amândouă picioare pe pământul nostru. Mai sunt si greutăți,  mai ales pensionarii nu au ajutorul cuvenit din partea statului, tinerii nu sunt susținuți cât trebuie…, dar sunt și părți pozitive.”

 

Ludmila, 38 ani, s. Mingir, comerciant la piață: ,,Nu sunt sigură deloc, din cauza că nu e stabilitate în țară. Conducerea se joacă cu noi așa cum vrea. Toți pleacă de aici, e un mare bărdac în țară! Numai acasă e bine în familie, acolo te simți în siguranță. Salariile sunt mici la toți, comunalele sunt peste măsură. Peste tot trebuie să plătești. Moldova - cea mai bogată țară de șomeri!”

 

Anatolie Cioban, 45 ani, s. Mereşeni, șomer: ,,Aproape deloc nu sunt sigur. Nu e nici o siguranță. Corupția nu e mare, dar e foarte-foarte mare. Daca dorești să ai un trai mai bun, trebuie să pleci peste hotare. Eu de mai mulți ani sunt plecat și îmi place acolo. M-am săturat de Moldova! Peste vreo 10 sau 20 de ani o să rămână doar persoane de vârsta a treia aici. Aproape toţi sunt plecați. Nu ai cum să trăiești altfel. Nu ai încotro și nevoia te duce acolo unde faci mai mulți bani. Ţara noastră nu oferă locuri de muncă și chiar de lucrezi este un salariu mizerabil.”

 

Svetlana, 27 ani, or. Hâncești, vânzător-consultant ,,Floreni ”: ,,În ultimii ani nu prea este acea siguranță. Ce s-a făcut pentru noi, cetățenii de rând, s-a făcut până în 2009, cât eram sub conducerea lui Voronin. El tot fura, nu neg acest fapt, dar mai puțin, cu măsură. Pensionarii aveau bani, le veneau ajutor social atunci când venea iarna, aprovizionându-i cu lemne de foc. Studenții beneficiau regulat de burse. Dar acum peste tot se fură. Corupția e la nivel și nimeni nu face nimic. Fiecare e pentru el. Cum e conducerea așa si oamenii. Nu avem siguranţă nici în ziua de azi, nici în cea de mâine.”

 

Vitalie Dâră, 44 ani, s. Negrea, șomer: ,,Mă simt bine și în siguranță în tara noastră. Sunt la mine acasă și unde nu e mai bine ca acasă? Am fost și peste hotare, dar acolo mă simțeam ca un străin, un sclav. Noi suntem de vină că e corupție, pensiile mici... trebuie să luptăm pentru ceea ce vrem. Pentru acest lucru e nevoie să fim informați. Un om informat este un om puternic. Dacă ne plângem nu schimbăm nimic. Cu toate că informația nu ne este dată de către mass-media întotdeauna corectă. Oricum la noi în țară e bine, e liniște și pace.”

 

 Simion, 67 ani, or. Hâncești, producător agricol: ,,Mă simt în nesiguranță la noi în țară. Legile se schimbă des, în folosul celor de la conducere. Noi, cetățenii de rând, nu avem șansa de a supraviețui cu aşa salarii și pensii mici. Când faci ceva trebuie să plătești. Prețurile la medicamente sunt mari. Dorești să treci un control medical, unde te întorci numai clinici private. Tineretul tot pleacă peste hotare, dar ce viitor fără el? Peste tot e haos și dezastru. Peste hotare oamenii la pensie se odihnesc, dar noi aici în Moldova lucrăm mult. Nu este nici o garanție pentru ziua de mâine.”

 

Tatiana, 32 ani, or. Hâncești, vânzător-consultant ,,Casa Curată”: ,,E greu la noi în țară. Lipsa banilor cel mai des creează nesiguranță pentru ziua de mâine. Daca lipsesc banii, atunci lipsește şi hrana și îmbrăcămintea... Cu toții vrem o viață mai buna, dar aici viață bună nu avem. Pensionarii nu au bani pentru medicamente. Personal mă simt în nesiguranță din cauza instabilității economice din țara noastră. Dar dacă vorbim de siguranţă la general, atunci la noi în țară e liniște și pace.”

 

Alina MIHALAŞ, stagiară

 

Inspectoratul de Poliţie Hânceşti – în vizită la Cărpineni

  Duminică, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Hânceşti au vizitat comuna Cărpineni, unde au lansat campania „Împreună pentru siguranţa ta”. Evenimentul a adunat sute de curioși din localitate, dar și din întreg raionul Hânceşti. Activitatea a fost condusă de angajaţii IP Hânceşti, cu participarea angajaţilor Direcţiei Generale Securitate Publică a IGP, Trupelor de Carabinieri, Orchestrei model al Trupelor de Carabinieri, Poliţiei de Frontieră, care au prezentat activităţi comune de pregătire antiinfracţională a populaţiei, prin demonstrarea capacităţilor de intervenţie, a echipamentului şi mijloacelor din dotare.

Subscribe to this RSS feed

Alte știri

Tineret

Ana Munteanu la "Vocea României"

Ana Munteanu la "Vocea României"

15-09-2017 | Hits:174

Ana Munteanu – la „Vocea Rămâniei”,l-a a ales pe Smilye în calitate de antrenor ...

Comunitate

 „Barza albă” s-a întors acasă, la Stolniceni!

 „Barza albă” s-a întors acasă, la Stolniceni!

15-09-2017 | Hits:274

Fântânile cu cumpănă şi ciutură sunt relicve ale timpurilor trecute, astăzi rămâ...

Actual

Drumuri reparate în Hânceşti

Drumuri reparate în Hânceşti

15-09-2017 | Hits:481

Mai multe străzi din municipiul Hânceşti au fost reparate în lunile curente

Interviu

Interviu cu Gheorghe Rotaru

Interviu cu Gheorghe Rotaru

15-09-2017 | Hits:176

„Pădurile reprezintă plămânii oricărui ecosistem existent, de care depinde calit...

Economie

Cât vă costă să faceţi o nuntă în Hânceşti?

Cât vă costă să faceţi o nuntă în Hânceşti?

15-09-2017 | Hits:231

Cea mai importantă zi din viaţa cuplurilor – estimată la câteva zeci de mii de l...

Verde-n ochi

Normalitatea ca excepţie...

Normalitatea ca excepţie...

15-09-2017 | Hits:75

Exact acum un an, ministrul Educaţiei de atunci, Corina Fusu, a atenţionat cadre...