Menu
Sfatul Specialiştilor

Sfatul Specialiştilor

-Cum îţi poate schimba sportul stilul de viaţă, ce...

Sfatul Specialiștilor

Sfatul Specialiștilor

Hepatita Virală A – Boala „Mâinilor Murdare” Hepa...

La o cafea cu Adrian Oprea, directorul BC Moldindconbank, filiala Hânceşti

La o cafea cu Adrian Oprea, directorul BC Mol…

„Moldindconbank are cea mai largă gamă şi cele mai...

100 de locuri noi în Grădiniţa "Andrieş", din mun.Hînceti

100 de locuri noi în Grădiniţa "Andrieş…

La începutul săptămânii curente, primarul mun. Hân...

Omagiu pentru focul Olimpic din 1980 la Hînceşti

Omagiu pentru focul Olimpic din 1980 la Hînce…

„Mişca” va avea o imagine nouă!  

Interviu cu Rita Dănilă

Interviu cu Rita Dănilă

Interviu cu Rita Dănilă, directorul Gimnaziului Co...

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate prin intonarea romanțelor

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate …

Cu ocazia marcării celor 168 de ani de la nașterea...

Cu gândul la electorale…

Cu gândul la electorale…

 Am păşit într-un nou an, pentru majoritatea dintr...

Elevii de la Boghiceni – antrenaţi   într-o activitate de caritate

Elevii de la Boghiceni – antrenaţi  într-o a…

 Membrii Consiliului Elevilor (CE) din cadrul Gimn...

Interviu cu Valentina Geamănă

Interviu cu Valentina Geamănă

La o cafea cu Valentina Geamănă, preşedintele AO „...

De ce oamenii petrec atât de mult timp   pe rețelele de socializare?

De ce oamenii petrec atât de mult timp pe r…

În această viaţă ai cel puţin 100 de prieteni: ei ...

Încă un primar a depus mandatul!

Încă un primar a depus mandatul!

 Candidatul PDM Gheorghe Filipschi, care deţinea a...

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţional de imunizări

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţio…

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţional d...

Cupa Şcolii municipale de Sporturi   la volei

Cupa Şcolii municipale de Sporturi  la volei

Sâmbătă, 2 decembrie, în sala de sport a Şcolii Pr...

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –   marcată în cerc restrâns

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –  marcată …

Luni, administraţia raionului a invitat preşedinţi...

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie civică – la un nou seminar raional 

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie …

 „Formarea competenţelor specifice/transfersale pr...

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festivalul „Grand Competition” din Iaşi

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festiv…

 La data de 2 decembrie curent, trupa de teatru dr...

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare: Teatrul MADE – cu un spectacol i...

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

Acasă la… familia Constantin şi Maria Caşu din or....

Prev Next

Îngheţata „îngheaţă” până şi... buzunarele

Îngheţata „îngheaţă” până şi... buzunarele

Îngheţata „îngheaţă” până şi... buzunarele

Cât costă îngheţata şi băuturile răcoritoare în magazinele din Hânceşti?

Dintre toate ființele pământului, omul este ființa cea mai nărăvită la plăceri ale gustului, între care și plăcerile unor gustări sau băuturi reci în sezonul estival, mai ales al acestei săptămâni în care termometrul arată departe de 30 de grade. În aceste câteva zile, două produse pe care le-am văzut aproape la fiecare trecător în mâini era îngheţata şi apa răcoritoare. Tocmai de aceea, ne-am gândit să facem o tură prin magazinele din Hânceşti şi să vedem ce preţuri au cele mai solicitate produse din acest sezon. 

  Vă prezentăm, în primul rând, sortimentul şi preţurile, care variază de la o companie de producere a acesteia, la alta. În majoritatea țărilor se face distincție între înghețata – cremă, înghețata-spumă, înghețata de lapte, înghețata de fructe (se includ aici înghețatele șerbet, înghețata de ciocolată, înghețata de nuci etc.)

  „Există câteva categorii de îngheţată, generale: înghețate-creme, înghețate-spume, înghețate de fructe, înghețată călită, înghețată moale, torturi de înghețată,  sorbeturi, parfeuri, înghețate de apă, ne spune Ana, o vânzătoare din Hânceşti. Toate acestea la preţuri diferite. Îngheţata moale are consistenţă cremoasă şi costă aproximativ 10 lei. Îngheţata sorbet costă aproximativ 5 lei, iar dacă are şi cremă pe  ea atunci costă 10 lei. Înghețata sandvici este compusă din două foi de biscuit ușor, între care este așezată compoziția de înghețată, preţul acesteia este de 7 – 10 lei. Cele mai solicitate gusturi ale îngheţatelor sunt: vanilia, ciocolata, căpşuna, zmeura, fructele de pădure, pepenele galben şi mai nou, gustul de fistic”, a spus femeia.

  De fapt, nu putem să nu menţionăm că înghețata industrială este produsă cu multe luni înainte de consum și este preparată din lapte praf, concentrate, sucuri de fructe și numeroși aditivi. În timpul răcirii se introduce în compoziție mult aer (până la 100...130% din volumul propriu), conferindu-se astfel compoziției moliciune și lejeritate. Pentru că se distribuie la distanțe mari, este nevoie de lanțuri frigorifice complexe și eficiente. De asemenea, în funcție de caracterul ingredientelor, se face distincție între înghețata de lapte (cu o stabilitate limitată și un conținut de substanță uscată de 32%) și înghețata de fructe (cu stabilitate mai ridicată și reziduu sec total de 31%).

  Tot aici, pe lângă îngheţatele de 5-10 lei, găsim şi îngheţate de aproape o sută de lei. Astfel, un kilogram de îngheţată cu toping de ciocolată sau căpşuni costă 79 de lei. Îngheţatele de jumătate de kilogram, cu stafide, vanilie sau cu ciocolată costă aproximativ 25 de  lei. 

 „Noi cumpărăm aproape în fiecare zi îngheţată. Copiilor le cumpărăm cu diverse topinguri, noi cu soţul preferăm îngheţata cu vanilie sau plombirul. Pe aşa timp călduros, chiar avem nevoie de o gustare răcoroasă, iar îngheţata este perfectă în acest scop”, a mărturisit dna Mariana Solonari din localitate.

  Şi pentru că venise vorba de „plombir”, îngheţata copilăriei noastre, aflaţi că preţul acesteia variază între 5 şi 10 lei, iar îngheţata „Eskimo”, care la fel are gustul copilăriei, costă 5 lei.

 Nu putem să nu menţionăm şi câteva preţuri ale celui mai vital produs – apa. În plin sezon de vară, comercianţii profită din plin de faptul că aceasta este solicitată în volum foarte mare şi nu ezită să mai adauge 2-3 lei pentru fiecare sticlă, motivând prin faptul că „e criză – totul se scumpeşte”.

  Astfel, o sticlă de 0,5 litri începe cu preţul de 5 lei şi ajunge şi la 20 în unele magazine, mai ales dacă e vorba de apa carbogazoasă, dulce.

O sticlă de 1,5 litri costă începând cu 8 lei şi poate ajunge la 25 de lei, dacă este vorba de un brand ce promovează apa naturală sau de izvor, cu minerale utile organismului uman.

  Apa carbogazoasă dulce la fel costă în jur de 15 lei/1,5 litri, dar putem găsi aceeaşi apă în volum de 3 litri, preţul fiind de 18 – 24 lei.

  „Acuma vara, nu poţi să mergi pe drum şi să nu ai apă cu tine, că altfel te deshidratezi complet. Numai că comercianţii au ridicat preţurile la apă. Dacă cumperi mai multe produse, nu observi, dar apa de 1,5 litri care anul trecut costa 6, 50 lei, acum costă 8 lei. Am ajuns la concluzia că mai bine să-ţi torni în sticluţă apă de fântână şi e mai sănătoasă, şi încă şi economiseşti”, ne-a împărtăşit dl Ion, un locuitor al municipiului Hânceşti.

   Menţionăm că apa minerală este clasificată în trei categorii: plată, slab gazată şi carbogazoasă. Cumpărătorul are la dispoziţie o gamă largă de branduri şi mai poate alege apa rece de la frigider, sau de temperatura încăperii, fapt care, din fericire nu influenţează preţul.

 „Evident, oamenii cel mai des cumpără apă de la frigider. Sticlele de 1,5 litri sunt cele mai solicitate. Asta pentru că o sticlă de 0,5 litri costă 5 lei, iar una de 1,5 litri – 8 sau 12 lei. Este mai convenabil. Totuşi, sticluţele mai mici sunt cumpărate cel mai des pentru copii. Tot pentru copii, cumpărătorii aleg apa care nu stă la frigider, pentru a evita răcelile în rândul celor mici. Practic, fiecare al doilea cumpărător pe lângă celelalte produse cumpără o sticlă de apă sau cvas, cvasul tot merge foarte bine în această perioadă, sticla de 1, 5 litri are preţul de 18 lei, dar este foarte gustos”, ne-a asigurat Aliona, o vânzătoare a unui magazin din centrul localităţii.

 

Dacă la capitolul „apă de băut” puteţi economisi, purtând cu dumneavoastră o sticluţă cu apă de fântână, atunci îngheţata e mai greu de preparat în condiţii de casă. Astfel, mai greu rezistaţi tentaţiei de a savura acest desert delicios şi răcoritor. Totuşi, încercaţi să alegeţi îngheţatele naturale, care conţin lapte şi mai puţini aditivi, pentru a vă păstra sănătatea. Nu uitaţi că acestea sunt preparate cu mult înaintea sezonului torid, astfel că ar fi bine să vă uitaţi pe ambalaj nu doar la componenţa acesteia, dar şi la termenul de valabilitate.

 

Elena GOLUBNIC

 

 

back to top

Alte știri

Comunitate

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate prin intonarea romanțelor

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate prin intonarea roman…

23-01-2018 | Hits:208

Cu ocazia marcării celor 168 de ani de la nașterea poetului-nepereche Mihai Emin...

Interviu

Interviu cu Rita Dănilă

Interviu cu Rita Dănilă

23-01-2018 | Hits:265

Interviu cu Rita Dănilă, directorul Gimnaziului Cotul Morii „Lipsa instituţiilo...