Menu
Sfatul Specialiştilor

Sfatul Specialiştilor

-Cum îţi poate schimba sportul stilul de viaţă, ce...

Sfatul Specialiștilor

Sfatul Specialiștilor

Hepatita Virală A – Boala „Mâinilor Murdare” Hepa...

La o cafea cu Adrian Oprea, directorul BC Moldindconbank, filiala Hânceşti

La o cafea cu Adrian Oprea, directorul BC Mol…

„Moldindconbank are cea mai largă gamă şi cele mai...

100 de locuri noi în Grădiniţa "Andrieş", din mun.Hînceti

100 de locuri noi în Grădiniţa "Andrieş…

La începutul săptămânii curente, primarul mun. Hân...

Omagiu pentru focul Olimpic din 1980 la Hînceşti

Omagiu pentru focul Olimpic din 1980 la Hînce…

„Mişca” va avea o imagine nouă!  

Interviu cu Rita Dănilă

Interviu cu Rita Dănilă

Interviu cu Rita Dănilă, directorul Gimnaziului Co...

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate prin intonarea romanțelor

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate …

Cu ocazia marcării celor 168 de ani de la nașterea...

Cu gândul la electorale…

Cu gândul la electorale…

 Am păşit într-un nou an, pentru majoritatea dintr...

Elevii de la Boghiceni – antrenaţi   într-o activitate de caritate

Elevii de la Boghiceni – antrenaţi  într-o a…

 Membrii Consiliului Elevilor (CE) din cadrul Gimn...

Interviu cu Valentina Geamănă

Interviu cu Valentina Geamănă

La o cafea cu Valentina Geamănă, preşedintele AO „...

De ce oamenii petrec atât de mult timp   pe rețelele de socializare?

De ce oamenii petrec atât de mult timp pe r…

În această viaţă ai cel puţin 100 de prieteni: ei ...

Încă un primar a depus mandatul!

Încă un primar a depus mandatul!

 Candidatul PDM Gheorghe Filipschi, care deţinea a...

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţional de imunizări

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţio…

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţional d...

Cupa Şcolii municipale de Sporturi   la volei

Cupa Şcolii municipale de Sporturi  la volei

Sâmbătă, 2 decembrie, în sala de sport a Şcolii Pr...

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –   marcată în cerc restrâns

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –  marcată …

Luni, administraţia raionului a invitat preşedinţi...

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie civică – la un nou seminar raional 

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie …

 „Formarea competenţelor specifice/transfersale pr...

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festivalul „Grand Competition” din Iaşi

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festiv…

 La data de 2 decembrie curent, trupa de teatru dr...

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare: Teatrul MADE – cu un spectacol i...

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

Acasă la… familia Constantin şi Maria Caşu din or....

Prev Next

Fructele şi legumele – la noi preţuri!

Fructele şi legumele – la noi preţuri!

Cât costă legumele, fructele şi pomuşoarele de sezon?

În sezonul estival s-au copt mai multe fructe şi legume autohtone, astfel că preţurile au scăzut şi au devenit relativ accesibile pentru cetăţenii noştri. Chiar dacă unele pomuşoare şi legume abia apărute mai au un preţ destul de mare, recolta generoasă din acest an generează şi ieftinirile mult aşteptate. Pentru a concretiza preţurile şi pentru a face o comparaţie între preţurile actuale şi cele de o lună în urmă, am mers prin piaţa din Hânceşti.

Luna iunie a debutat cu ieftiniri la majoritatea legumelor proaspete, datorită apariţiei pe piaţă a produselor autohtone precum castraveţii, dovleceii şi roşiile. Această tendinţă se va menţine până la sfârşitul verii. Anul curent, roşiile au înregistrat un preţ foarte mare din cauza ofertei prea mici existente în Turcia, de unde sunt importate. Acum, au început să apară cele crescute de producătorii autohtoni şi preţul lor este 22 de lei/kg. De cealaltă parte a monedei, recolta castraveţilor este abundentă, aceştia costând 7 lei /kg. 

„Cel mai bine, dacă vreţi să vă faceţi rezerve de legume, e să mergeţi la piaţă în zilele de joi sau duminică, renunţând la cumpărături prin intermediari, care mai pun câteva preţuri deasupra, ne spune doamna Maria, o cumpărătoare din Hânceşti. Joi am cumpărat castraveţi cu 4 lei/kg. Chiperi am cumpărat cu 12 lei/kg, pe când în zilele ordinare un kilogram costă 15 lei. Găsim şi ardei dulci cu 10 lei/kg, dar sunt vai de ei, vestejiţi şi uscaţi că nici pentru conserve nu sunt buni”, a spus femeia.

  Dacă e să vorbim despre legumele specifice sezonului, atunci vă aducem la cunoştinţă că un kilogram de dovleci costă 6 lei, un kg de varză – 8 lei, cartofii – începând cu 8 lei (cartofii noi), morcovul 6 lei, iar ceapa 5 lei. Vânăta şi păstaiele sunt ceva mai costisitoare – 25 de lei pentru un kilogram, asta pentru că acestea abia au apărut şi până la sfârşitul lunii curente, comercianţii ne-au asigurat că se vor ieftini. 

„Legumele sunt proaspete, aducem în fiecare dimineaţă. Preţurile variază încă, dar vom avea ieftiniri la roşii, ardei dulci şi dovleci în timpul apropiat, a declarat dna Angela, o vânzătoare din Hânceşti.”

  În acelaşi timp, am întâlnit un domn care mergea prin piaţă propunând trecătorilor roşii la 20 de lei/kg. Întrebând-ul de ce îi vinde cu doi lei mai ieftin decât ceilalţi comercianţi, ne-a răspuns următoarele:

„Eu am văzut la vamă cum se aduc roşiile verzi şi se stropesc cu ceva chimie dintr-o butelie şi acelea peste câteva clipe devin de culoarea roşie şi sunt gata pentru comercializare. M-am îngrozit şi am decis să cresc roşii în sera mea nu prea mare, din care să mă hrănesc. Anul acesta recolta e bună şi am decis să mai şi comercializeze roşii, să mai câştig nişte bani. Eu nu le stropesc cu nimic, am frică de Dumnezeu şi nu vreau să-mi iau păcat asupra mea comercializând legume chimic prelucrate.”

  Şi fructele s-au mai ieftinit. Astăzi, un kilogram de caise costă între 15 şi 20 de lei. Un kilogram de piersici – 15 lei. Piersicii importaţi din Turcia (cei fără “păr”), costă 35 de lei.

  Tot aici, zmeura, de la 30 de lei/kg, a coborât la preţul de 20 de lei/kg.

„Am strâns zmeura din grădină şi pentru că e foarte multă anul acesta, m-am gândit să o vând, ne spune o bătrânică venită din Drăguşeni, cu câteva lăzi cu zmeură spre comercializare. Înainte le culegeam în căldări, anul acesta m-am gândit să le culeg în lăzi a câte 3 kilograme, ca să-i fie şi cumpărătorului mai comod”, a mai spus bătrânica.

 Agrişul şi coacăza se găsesc mai mult la comercianţii care vin din sate, pomuşoarele fiind culese de prin grădini şi comercializate în zilele de joi şi duminică la preţul estimativ de 35 de lei.

 „Ţinem la preţ că e munca noastră. Culesul pomuşoarelor, în special a agrişului este foarte migălos, mai ales că tufarul acestuia are spini care înghimp. În afară de asta, agrişul nostru e hultuit şi face pomuşoarele măşcate. E drept că dacă se apropie amiaza şi nu am vândut tot, suntem dispuşi să mai cedăm la preţ, numai să nu ducem producţia înapoi acasă”, a spus Ana Berdaga din s. Boghiceni.

  Paradoxal, dar merele, care sunt fructul universal pe care îl găsim la piaţă anul integral, are preţuri cosmice. Un kilogram de mere roşii costă 25 de lei. Explicaţia acestui fenomen există totuşi. 

  „Merele sunt din recolta anului trecut şi deja sunt pe sfârşite. Până la recolta merelor văratice, alte mere nu-s şi de aceea costă atât de mult. Cu toate acestea, nu toate merele costă 25 de lei. Merele “simirenko” de exemplu, costă 5 lei/kg. Ele sunt aduse de la depozitele frigorifice, şi este necesar, odată cumpărate să fie sau consumate imediat, sau depozitate ulterior în frigiderul de la domiciliu, acestea fiind la sfârşit de sezon în care abia de mai pot păstra aspectul anterior. Însă, asta nu le ştirbeşte din gust, din contra, sunt mai dulci decât atunci când sunt proaspăt culese” a explicat dl Ion, comerciant din Hânceşti.

  Tot pe piaţă am văzut şi pepene verde dar şi galben – ambele la preţul de 30 lei/kg. Cu toate acestea, comercianţii mai “cu soviste” nu recomandă procurarea lor, nefiind siguri de calitate întrucât acestea, de asemenea, sunt importate din ţări străine.

  Este vară, sezonul fructelor şi legumelor proaspete. Medicii recomandă să mâncaţi cât mai multe legume şi fructe întrucât acestea conţin fibre naturale şi organismul uman are nevoie de ele. Totodată, pentru a evita orice fel de intoxicaţii sau speculaţii pe seama legumelor şi fructelor, nu vă ruşinaţi să analizaţi atent fiecare dintre ele, pipăindu-le şi mirosindu-le pentru a vă asigura că procuraţi un produs de calitate. 

 

Elena GOLUBNIC

 

back to top

Alte știri

Comunitate

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate prin intonarea romanțelor

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate prin intonarea roman…

23-01-2018 | Hits:194

Cu ocazia marcării celor 168 de ani de la nașterea poetului-nepereche Mihai Emin...

Interviu

Interviu cu Rita Dănilă

Interviu cu Rita Dănilă

23-01-2018 | Hits:254

Interviu cu Rita Dănilă, directorul Gimnaziului Cotul Morii „Lipsa instituţiilo...