Menu
Sănătate cu bani sau bani fără sănătate?!

Sănătate cu bani sau bani fără sănătate?!

Sănătate cu bani sau bani fără sănătate?!    Ce p...

Persoanele cu deficienţe de auz din zona sud s-au întrecut la şah şi tenis de masă

Persoanele cu deficienţe de auz din zona sud …

Persoanele cu deficienţe de auz din zona sud s-au ...

A fost finalizat proiectul de dotare a Spitalului raional Hâncești cu echipament medical nou

A fost finalizat proiectul de dotare a Spital…

A fost finalizat proiectul de dotare a Spitalului ...

Hânceştenii renunţă la cumetrii fastuoase...

Hânceştenii renunţă la cumetrii fastuoase...

Cât vă costă botezul copilului şi organizarea cume...

Prin ani cu dor

Prin ani cu dor

Corul „Veteranii” din Hânceşti – invitaţii unei em...

Ce părere aveţi despre avort?

Ce părere aveţi despre avort?

  În pofida faptului că în ultimele decenii se înr...

Turneu sportiv în cinstea lui Valentin Bodişteanu

Turneu sportiv în cinstea lui Valentin Bodişt…

Turneul „Hai la trântă că-i mai sfântă" – în cinst...

Mai multe cazuri de intoxicaţii în raion

Mai multe cazuri de intoxicaţii în raion

Pe parcursul anului 2016, în raion s-au înregistra...

Interviu cu Tatiana Cojocaru

Interviu cu Tatiana Cojocaru

La o cafea cu Tatiana Cojocaru, directorul Camerei...

O nouă victorie pentru FC Petrocub

O nouă victorie pentru FC Petrocub

Vinerea trecută s-a jucat un meci de fotbal senzaţ...

Normalitatea ca excepţie...

Normalitatea ca excepţie...

Exact acum un an, ministrul Educaţiei de atunci, C...

Mai mulți elevi  înscriși la școală în anul de studii 2017-2018

Mai mulți elevi înscriși la școală în anul d…

Mai mulți elevi  înscriși la școală în anul de stu...

Cât de siguri vă simțiți în țara noastră?

Cât de siguri vă simțiți în țara noastră?

Cea mai cunoscută definiție a securității este atu...

Cât vă costă să faceţi o nuntă în Hânceşti?

Cât vă costă să faceţi o nuntă în Hânceşti?

Cea mai importantă zi din viaţa cuplurilor – estim...

Pensii mici, dar servicii scumpe?!

Pensii mici, dar servicii scumpe?!

„Poşta Moldovei” va încasa câte 5 şi respectiv, 10...

Interviu cu Gheorghe Rotaru

Interviu cu Gheorghe Rotaru

„Pădurile reprezintă plămânii oricărui ecosistem e...

Inspectoratul de Poliţie Hânceşti – în vizită la Cărpineni

Inspectoratul de Poliţie Hânceşti – în vizită…

  Duminică, reprezentanţii Inspectoratului de Poli...

Două traume pentru cei de la Petrocub

Două traume pentru cei de la Petrocub

Meciul de sâmbăta trecută a adus egalitate echipel...

Drumuri reparate în Hânceşti

Drumuri reparate în Hânceşti

Mai multe străzi din municipiul Hânceşti au fost r...

Cotul Morii – „înviat” de micii antreprenori

Cotul Morii – „înviat” de micii antreprenori

Un tânăr antreprenor își dezvoltă o mică afacere p...

Prev Next

Materialele de construcţii la preţuri „europene”

Materialele de construcţii la preţuri „europene”

Cât costă astăzi materialele de construcţii în magazinele specializate din Hânceşti?

A venit vara şi o dată cu ea – perioada favorabilă pentru reparaţii, construcţii şi reconstrucţii, aceasta fiind ocupaţia „preferată” a majorităţii moldovenilor. Parafrazând versurile unui cântec popular, putem spune că „moldoveanul cât trăieşte, strânge bani şi se „stroieşte”. Aşa se face că ne stă în fire să mai reîmprospătăm vopseaua de pe uşi sau gard, să mai dregem pereţii din casă sau chiar să schimbăm acoperişul deja învechit. Nemaivorbind de cei care pornesc a construi case noi, din temelie. Aceştia au de scos din buzunare sume destul de rotunjele, întrucât materialele de construcţie, chiar şi cele de calitate nu tocmai bună, sunt destul de costisitoare pentru bugetele noastre. Am vizitat, totuşi, câteva magazine din localitate pentru a ne face cunoscuţi cu preţurile celor mai solicitate produse de acest gen.

 Astfel, materialele de izolare, şi anume vata minerală o puteţi procura începând cu preţul de 90 de lei la dimensiunile 125x60x5 cm şi terminând cu 465 de lei la dimensiunile 300x100x8 cm.

Din aceeaşi categorie, solicitat este şi buretele (spuma poliuretanică) care costă între 50 şi 500 de lei, în dependenţă de dimensiune şi calitate.

La fel de solicitat este ghipsul-carton şi alte accesorii de acest gen, respectiv, gips-cartonul poate fi procurat cu preţul care începe de la suma de 71 de lei şi ajunge la 326, la fel, în dependenţă de dimensiuni.

Elementele de fixare, fără de care nu se pot face lucrările de construcţie se clasifică în felul următor: Conector la capăt cu un nivel pentru CD-60 - 186lei; Lamelă flexibilă dublă - 320lei; Racord de îmbinare dublu pentru CD-60 - 185lei; Racord de prelungire pentru CD-60 - 210lei; Racord de suspensie pentru CD-60 - 360lei; Suport drept 60x125mm -154lei; Suport drept 60x90 mm - 110lei; Suport în formă de cruce pentru CD-60 - 344lei; Tija cu cârlig 100cm - 350lei; Tija cu cârlig 25cm - 150lei; Tija cu cârlig 50cm - 230lei; Tija cu ochi 100cm - 350lei; Tija cu ochi 25cm - 150lei şi Tija cu ochi 50cm - 230lei.

La fel de solicitate sunt şi benzile adezive din fibră de sticlă care, în dependenţă de lungime, costă 10 şi respectiv 257 lei.

„În această perioadă, oamenii procură foarte des cărămidă, fie pentru construcţia sobelor, fie pentru nişte construcţii adiacente casei. O cărămidă dintre cele de formă obişnuită, dreptunghiulară costă de la 3 la 15 lei. Blocurile de cărămidă variază între 30 şi 90 de lei. Mai există şi cărămidă de sticlă care  are un aspect mai stilat dar, evident, este mai scumpă – între 59 şi 135 de lei, pentru o bucată”, ne-a adus la cunoştinţă domnul Mihai, consultantul unui magazin specializat în materiale de construcţie din Hânceşti.

Nu putem să nu menţionăm şi amestecurile uscate pentru construcţii care se divizează în trei categorii: amestecuri pentru zidire – de la 64 la 169 de lei, amestecuri pentru construcţii – de la 10 lei la 114 lei şi amestecuri pentru pardoseli – de la 68 la 350 de lei.

„Anul acesta ne apucăm să schimbăm acoperişul la casă. Doi ani în urmă am pus acoperiş din oale, comercianţii ne-au dat tot felul de garanţii, ca mai apoi să ajungem să se crape una câte una de la căldură. Sunt foarte dezamăgit întrucât am investit în oalele acelea o mulţime de bani. Suntem nevoiţi să revenim la acoperişul de ardezie. Ştiu, mulţi au zis că nu se recomandă, că te îmbolnăveşti de la el. Eu nu cred. Cred în schimb, că asta special a fost spus ca oamenii să cumpere tot felul de oale şi acoperişuri mult mai costisitoare şi, chipurile mai bune. Am găsit ardezie la 155 de lei/bucată. Am construit şi o mini terasă în curte pe care m-am gândit s-o  acopăr cu ardezie din plastic ondulat. Dimensiunea de 1.5x10 m începe cu preţul de 1000 de lei, dar am auzit că este foarte rezistentă, chiar şi la ploile cu grindină”, ne-a povestit domnul Stanislav, un locuitor din Hânceşti.

  Dacă e să ne axăm şi pe cei care au decis să facă o reparaţie capitală în casă, atunci cu siguranţă gresia va fi întrebată. Trebuie să ştiţi că varietatea modelelor este enorm de mare, la fel ca şi preţurile, de altfel. Aceasta costă între 127 – 486 lei în dependenţă de dimensiuni şi calitate.

Acoperirile pentru podea şi pereţi sunt practic cele mai solicitate şi la fel de variate între ele. Tapetele de vinil pe suport de hârtie, sau renumitele tapete care pot fi spălate cu apă costă în jur de 200 de lei. Tapetele lichide, care sunt o inovaţie în domeniul materialelor de decor costă destul de scump – aproximativ 500 de lei. La capitolul foto tapete veţi rămâne cu gura căscată, întrucât diversele imagini din natură, dar şi abstracte vă vor satisface simţul vizual. De la cele mai simple cu preţul de 70 de lei, până la foto tapete cu imagini sofisticat care costă peste 1000 de lei – toate vă vor tenta să redaţi odăilor dumneavoastră un nou suflu cu decor impresionant care, de ceva vreme a revenit în modă.

Şi podeaua este schimbată de foarte mulţi cetăţeni în acest sezon. Mulţi s-au săturat de linoleumul inestetic, alţii de podeaua din lemn vechi care scârţâie cât pe ce să se prăvale în fundamentul casei. 

„Am decis împreună cu soţul să schimbăm vara aceasta podeaua în toată casa. Casa a fost veche şi are podelele din lemn, demult uzat, ne povesteşte dna Svetlana, o locuitoare din Hânceşti. Toamna, când şoarecii se ascund sub podea şi dacă mor acolo, două săptămâni nu poţi sta în casă, până se descompune. De aceea, vrem să le scoatem şi să ne dăm şi noi în rând cu lumea punând parchet laminat. Ne-am interesat deja de preţuri. E cam scump, recunosc dar, îl schimbăm acum şi cu asta terminăm toată treaba. Să-l mai schimbe deja cine va rămâne în casă după noi. În această perioadă am găsit parchet şi la reducere, 125 de lei, că fără reducere costă în jur de 300 de lei. Vom profita de această promoţie şi vom cumpăra mai ieftin.”

Să nu uităm şi de vopselele pentru pereţi care, în special pentru gospodinele casei, au un rol foarte important.  Toate nuanţele curcubeului şi mai mult, le găsiţi în magazinele din Hânceşti la preţul de 24 de lei pentru cantitatea de 100 mililitri. Pe lângă asta, consultanţii vor fi de ajutor în potrivirea şi combinaţia de culoare, vă vor explica ce proporţii să păstraţi pentru a obţine culoarea dorită şi, în acelaşi scop, ce culori puteţi combina pentru a obţine o nuanţă mai intensă.

 

Ar mai fi multe produse din această categorie de menţionat, noi însă, vi le-am prezentat pe cele mai solicitate în lucrările de reparaţie şi reconstrucţie. Totuşi, fiţi atenţi la materialele pe care le procuraţi examinând ambalajul ca nu cumva să fie sparte, iar dacă vorbim de alte produse aşa ca parchetul sau faianţa, fiţi atenţi să nu fie zgârâiate sau crăpate. Şi, nu uitaţi: Consultanţii vă pot schimba materialele procurate doar dacă păstraţi bonul de casă.

 

Elena GOLUBNIC

 

back to top

Alte știri

Interviu

Interviu cu Tatiana Cojocaru

Interviu cu Tatiana Cojocaru

22-09-2017 | Hits:77

La o cafea cu Tatiana Cojocaru, directorul Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI),...

Sport

Turneu sportiv în cinstea lui Valentin Bodişteanu

Turneu sportiv în cinstea lui Valentin Bodişteanu

22-09-2017 | Hits:33

Turneul „Hai la trântă că-i mai sfântă" – în cinstea antrenorului emerit Valenti...

Social

Ce părere aveţi despre avort?

Ce părere aveţi despre avort?

22-09-2017 | Hits:63

  În pofida faptului că în ultimele decenii se înregistrează o aplicare mai larg...

Economie

Hânceştenii renunţă la cumetrii fastuoase...

Hânceştenii renunţă la cumetrii fastuoase...

22-09-2017 | Hits:91

Cât vă costă botezul copilului şi organizarea cumetriei în Hânceşti?

Comunitate

Persoanele cu deficienţe de auz din zona sud s-au întrecut la şah şi tenis de masă

Persoanele cu deficienţe de auz din zona sud s-au întrecut la şah…

22-09-2017 | Hits:30

Persoanele cu deficienţe de auz din zona sud s-au întrecut la şah şi tenis de ma...

Verde-n ochi

Sănătate cu bani sau bani fără sănătate?!

Sănătate cu bani sau bani fără sănătate?!

22-09-2017 | Hits:37

Sănătate cu bani sau bani fără sănătate?!    Ce paradox, acum 20-30 ani în urmă...