Menu
Sfatul Specialiştilor

Sfatul Specialiştilor

-Cum îţi poate schimba sportul stilul de viaţă, ce...

Sfatul Specialiștilor

Sfatul Specialiștilor

Hepatita Virală A – Boala „Mâinilor Murdare” Hepa...

La o cafea cu Adrian Oprea, directorul BC Moldindconbank, filiala Hânceşti

La o cafea cu Adrian Oprea, directorul BC Mol…

„Moldindconbank are cea mai largă gamă şi cele mai...

100 de locuri noi în Grădiniţa "Andrieş", din mun.Hînceti

100 de locuri noi în Grădiniţa "Andrieş…

La începutul săptămânii curente, primarul mun. Hân...

Omagiu pentru focul Olimpic din 1980 la Hînceşti

Omagiu pentru focul Olimpic din 1980 la Hînce…

„Mişca” va avea o imagine nouă!  

Interviu cu Rita Dănilă

Interviu cu Rita Dănilă

Interviu cu Rita Dănilă, directorul Gimnaziului Co...

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate prin intonarea romanțelor

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate …

Cu ocazia marcării celor 168 de ani de la nașterea...

Cu gândul la electorale…

Cu gândul la electorale…

 Am păşit într-un nou an, pentru majoritatea dintr...

Elevii de la Boghiceni – antrenaţi   într-o activitate de caritate

Elevii de la Boghiceni – antrenaţi  într-o a…

 Membrii Consiliului Elevilor (CE) din cadrul Gimn...

Interviu cu Valentina Geamănă

Interviu cu Valentina Geamănă

La o cafea cu Valentina Geamănă, preşedintele AO „...

De ce oamenii petrec atât de mult timp   pe rețelele de socializare?

De ce oamenii petrec atât de mult timp pe r…

În această viaţă ai cel puţin 100 de prieteni: ei ...

Încă un primar a depus mandatul!

Încă un primar a depus mandatul!

 Candidatul PDM Gheorghe Filipschi, care deţinea a...

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţional de imunizări

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţio…

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţional d...

Cupa Şcolii municipale de Sporturi   la volei

Cupa Şcolii municipale de Sporturi  la volei

Sâmbătă, 2 decembrie, în sala de sport a Şcolii Pr...

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –   marcată în cerc restrâns

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –  marcată …

Luni, administraţia raionului a invitat preşedinţi...

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie civică – la un nou seminar raional 

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie …

 „Formarea competenţelor specifice/transfersale pr...

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festivalul „Grand Competition” din Iaşi

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festiv…

 La data de 2 decembrie curent, trupa de teatru dr...

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare: Teatrul MADE – cu un spectacol i...

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

Acasă la… familia Constantin şi Maria Caşu din or....

Prev Next

Materialele de construcţii la preţuri „europene”

Materialele de construcţii la preţuri „europene”

Cât costă astăzi materialele de construcţii în magazinele specializate din Hânceşti?

A venit vara şi o dată cu ea – perioada favorabilă pentru reparaţii, construcţii şi reconstrucţii, aceasta fiind ocupaţia „preferată” a majorităţii moldovenilor. Parafrazând versurile unui cântec popular, putem spune că „moldoveanul cât trăieşte, strânge bani şi se „stroieşte”. Aşa se face că ne stă în fire să mai reîmprospătăm vopseaua de pe uşi sau gard, să mai dregem pereţii din casă sau chiar să schimbăm acoperişul deja învechit. Nemaivorbind de cei care pornesc a construi case noi, din temelie. Aceştia au de scos din buzunare sume destul de rotunjele, întrucât materialele de construcţie, chiar şi cele de calitate nu tocmai bună, sunt destul de costisitoare pentru bugetele noastre. Am vizitat, totuşi, câteva magazine din localitate pentru a ne face cunoscuţi cu preţurile celor mai solicitate produse de acest gen.

 Astfel, materialele de izolare, şi anume vata minerală o puteţi procura începând cu preţul de 90 de lei la dimensiunile 125x60x5 cm şi terminând cu 465 de lei la dimensiunile 300x100x8 cm.

Din aceeaşi categorie, solicitat este şi buretele (spuma poliuretanică) care costă între 50 şi 500 de lei, în dependenţă de dimensiune şi calitate.

La fel de solicitat este ghipsul-carton şi alte accesorii de acest gen, respectiv, gips-cartonul poate fi procurat cu preţul care începe de la suma de 71 de lei şi ajunge la 326, la fel, în dependenţă de dimensiuni.

Elementele de fixare, fără de care nu se pot face lucrările de construcţie se clasifică în felul următor: Conector la capăt cu un nivel pentru CD-60 - 186lei; Lamelă flexibilă dublă - 320lei; Racord de îmbinare dublu pentru CD-60 - 185lei; Racord de prelungire pentru CD-60 - 210lei; Racord de suspensie pentru CD-60 - 360lei; Suport drept 60x125mm -154lei; Suport drept 60x90 mm - 110lei; Suport în formă de cruce pentru CD-60 - 344lei; Tija cu cârlig 100cm - 350lei; Tija cu cârlig 25cm - 150lei; Tija cu cârlig 50cm - 230lei; Tija cu ochi 100cm - 350lei; Tija cu ochi 25cm - 150lei şi Tija cu ochi 50cm - 230lei.

La fel de solicitate sunt şi benzile adezive din fibră de sticlă care, în dependenţă de lungime, costă 10 şi respectiv 257 lei.

„În această perioadă, oamenii procură foarte des cărămidă, fie pentru construcţia sobelor, fie pentru nişte construcţii adiacente casei. O cărămidă dintre cele de formă obişnuită, dreptunghiulară costă de la 3 la 15 lei. Blocurile de cărămidă variază între 30 şi 90 de lei. Mai există şi cărămidă de sticlă care  are un aspect mai stilat dar, evident, este mai scumpă – între 59 şi 135 de lei, pentru o bucată”, ne-a adus la cunoştinţă domnul Mihai, consultantul unui magazin specializat în materiale de construcţie din Hânceşti.

Nu putem să nu menţionăm şi amestecurile uscate pentru construcţii care se divizează în trei categorii: amestecuri pentru zidire – de la 64 la 169 de lei, amestecuri pentru construcţii – de la 10 lei la 114 lei şi amestecuri pentru pardoseli – de la 68 la 350 de lei.

„Anul acesta ne apucăm să schimbăm acoperişul la casă. Doi ani în urmă am pus acoperiş din oale, comercianţii ne-au dat tot felul de garanţii, ca mai apoi să ajungem să se crape una câte una de la căldură. Sunt foarte dezamăgit întrucât am investit în oalele acelea o mulţime de bani. Suntem nevoiţi să revenim la acoperişul de ardezie. Ştiu, mulţi au zis că nu se recomandă, că te îmbolnăveşti de la el. Eu nu cred. Cred în schimb, că asta special a fost spus ca oamenii să cumpere tot felul de oale şi acoperişuri mult mai costisitoare şi, chipurile mai bune. Am găsit ardezie la 155 de lei/bucată. Am construit şi o mini terasă în curte pe care m-am gândit s-o  acopăr cu ardezie din plastic ondulat. Dimensiunea de 1.5x10 m începe cu preţul de 1000 de lei, dar am auzit că este foarte rezistentă, chiar şi la ploile cu grindină”, ne-a povestit domnul Stanislav, un locuitor din Hânceşti.

  Dacă e să ne axăm şi pe cei care au decis să facă o reparaţie capitală în casă, atunci cu siguranţă gresia va fi întrebată. Trebuie să ştiţi că varietatea modelelor este enorm de mare, la fel ca şi preţurile, de altfel. Aceasta costă între 127 – 486 lei în dependenţă de dimensiuni şi calitate.

Acoperirile pentru podea şi pereţi sunt practic cele mai solicitate şi la fel de variate între ele. Tapetele de vinil pe suport de hârtie, sau renumitele tapete care pot fi spălate cu apă costă în jur de 200 de lei. Tapetele lichide, care sunt o inovaţie în domeniul materialelor de decor costă destul de scump – aproximativ 500 de lei. La capitolul foto tapete veţi rămâne cu gura căscată, întrucât diversele imagini din natură, dar şi abstracte vă vor satisface simţul vizual. De la cele mai simple cu preţul de 70 de lei, până la foto tapete cu imagini sofisticat care costă peste 1000 de lei – toate vă vor tenta să redaţi odăilor dumneavoastră un nou suflu cu decor impresionant care, de ceva vreme a revenit în modă.

Şi podeaua este schimbată de foarte mulţi cetăţeni în acest sezon. Mulţi s-au săturat de linoleumul inestetic, alţii de podeaua din lemn vechi care scârţâie cât pe ce să se prăvale în fundamentul casei. 

„Am decis împreună cu soţul să schimbăm vara aceasta podeaua în toată casa. Casa a fost veche şi are podelele din lemn, demult uzat, ne povesteşte dna Svetlana, o locuitoare din Hânceşti. Toamna, când şoarecii se ascund sub podea şi dacă mor acolo, două săptămâni nu poţi sta în casă, până se descompune. De aceea, vrem să le scoatem şi să ne dăm şi noi în rând cu lumea punând parchet laminat. Ne-am interesat deja de preţuri. E cam scump, recunosc dar, îl schimbăm acum şi cu asta terminăm toată treaba. Să-l mai schimbe deja cine va rămâne în casă după noi. În această perioadă am găsit parchet şi la reducere, 125 de lei, că fără reducere costă în jur de 300 de lei. Vom profita de această promoţie şi vom cumpăra mai ieftin.”

Să nu uităm şi de vopselele pentru pereţi care, în special pentru gospodinele casei, au un rol foarte important.  Toate nuanţele curcubeului şi mai mult, le găsiţi în magazinele din Hânceşti la preţul de 24 de lei pentru cantitatea de 100 mililitri. Pe lângă asta, consultanţii vor fi de ajutor în potrivirea şi combinaţia de culoare, vă vor explica ce proporţii să păstraţi pentru a obţine culoarea dorită şi, în acelaşi scop, ce culori puteţi combina pentru a obţine o nuanţă mai intensă.

 

Ar mai fi multe produse din această categorie de menţionat, noi însă, vi le-am prezentat pe cele mai solicitate în lucrările de reparaţie şi reconstrucţie. Totuşi, fiţi atenţi la materialele pe care le procuraţi examinând ambalajul ca nu cumva să fie sparte, iar dacă vorbim de alte produse aşa ca parchetul sau faianţa, fiţi atenţi să nu fie zgârâiate sau crăpate. Şi, nu uitaţi: Consultanţii vă pot schimba materialele procurate doar dacă păstraţi bonul de casă.

 

Elena GOLUBNIC

 

back to top

Alte știri

Comunitate

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate prin intonarea romanțelor

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate prin intonarea roman…

23-01-2018 | Hits:194

Cu ocazia marcării celor 168 de ani de la nașterea poetului-nepereche Mihai Emin...

Interviu

Interviu cu Rita Dănilă

Interviu cu Rita Dănilă

23-01-2018 | Hits:254

Interviu cu Rita Dănilă, directorul Gimnaziului Cotul Morii „Lipsa instituţiilo...