Menu
Proiectul transfrontalier „Mesagerii prieteniei” a ajuns şi la Oneşti

Proiectul transfrontalier „Mesagerii prieteni…

 Săptămâna trecută în Gimnaziul Oneşti a avut loc ...

„Atunci când soarele apune și răsare o stea...”

„Atunci când soarele apune și răsare o stea..…

               „Atunci când soarele apune și răsar...

Luptătorii din Hânceşti au completat colecţia Şcolii de sporturi a raionului Hânceşti cu noi medalii

Luptătorii din Hânceşti au completat colecţia…

Luptătorii din Hânceşti au completat colecţia Şcol...

Turneul internaţional   „Motocross Cup 2017”

Turneul internaţional „Motocross Cup 2017”

Show-ul motoarelor a revenit la Hânceşti - Turneul...

Festivalul „Toamna Aurie” 2017 –  la Hânceşti

Festivalul „Toamna Aurie” 2017 – la Hânceşti

Recoltele bogate de fructe şi legume, bucatele tra...

„Lăpuşniţa” – la Festivalul internaţional „Hai la joc”

„Lăpuşniţa” – la Festivalul internaţional „Ha…

Duminică, 15 octombrie, s-a desfăşurat etapa final...

Cum apreciaţi arta postmodernistă?

Cum apreciaţi arta postmodernistă?

Postmodernismul este termenul de referință aplicat...

Bibliotecarii din raion – instruiţi în Advocacy

Bibliotecarii din raion – instruiţi în Advoca…

Bibliotecarii din raion – instruiţi în Advocacy  ...

Şedinţa consiliului raional

Şedinţa consiliului raional

La şedinţa de săptămâna trecută - Consiliul raiona...

Interviu cu Petru Boboc

Interviu cu Petru Boboc

„Un minus al pacienților noștri este adresarea tar...

„Hai cu noi la o școală mai bună...”  cu economii pe seama copiilor?!

„Hai cu noi la o școală mai bună...” cu econ…

„Hai cu noi la o școală mai bună...” cu economii p...

O delegaţie din Tomaszow, Polonia a venit în vizită la Hânceşti

O delegaţie din Tomaszow, Polonia a venit în …

O delegaţie din Tomaszow, Polonia a venit în vizit...

Irina Corlat din Sofia – pe locul III la festivalul folcloric “Teodor Negară”

Irina Corlat din Sofia – pe locul III la fest…

La 9 octombrie, în s. Sauca, r. Ocniţa, s-a desfăş...

Alexandru Botnari – oaspete de onoare la festivalul “Sinaia Forever”

Alexandru Botnari – oaspete de onoare la fest…

La sfârşitul săptămânii trecute, primarul mun. Hân...

Preşedintele raionului în vizită la primăria sectorului 6 Bucureşti

Preşedintele raionului în vizită la primăria …

Săptămâna trecută, preşedintele raionului Ghenadie...

Un grup de iniţiatăvă din Hânceşti a desfăşurat un flash mob la care au participat persoane cu mobilitatea redusă

Un grup de iniţiatăvă din Hânceşti a desfăşur…

Sâmbătă, şapte octombrie, reprezentanții grupului ...

Delegaţie din Belorusia în vizită la Hânceşti

Delegaţie din Belorusia în vizită la Hânceşti

Reprezentanţii mai multor companii industriale din...

Liuba Bîrsan – economist de meserie și un iscusit meșter de croșetă în timpul liber

Liuba Bîrsan – economist de meserie și un isc…

La cei 46 de ani ai săi, doamna Liuba Bîrsan este ...

O văcuţă în dar pentru o familie nevoiaşă

O văcuţă în dar pentru o familie nevoiaşă

O familie cu mulţi copii din Mingir a primit în da...

Dacă vrem să nu ne ude ploaia – scotocim prin buzunare...

Dacă vrem să nu ne ude ploaia – scotocim prin…

Cât costă umbrelele, pelerinele şi cizmele de ploa...

Prev Next

Cât vă costă să faceţi o nuntă în Hânceşti?

Cât vă costă să faceţi o nuntă în Hânceşti?

Cea mai importantă zi din viaţa cuplurilor – estimată la câteva zeci de mii de lei

Cât vă costă să faceţi o nuntă în Hânceşti?

 

 

Cel mai important eveniment din viața unui cuplu este nunta. Suntem în perioada când se fac cele mai multe nunţi, uneori chiar şi în zile lucrătoare. Totuşi, nunta nu ține doar de voie bună și distracție, dar și de anumite cheltuieli, pe care foarte des le suportă nu doar mirii, dar şi părinții. De data aceasta, vă aducem la cunoştinţă câteva dintre cele mai importante momente, indispensabile unei nunţi moldoveneşti, pentru care veţi scoate bani grei din buzunare… sau din conturile bancare!

 

Organizarea nunții necesită maximă atenţie, timp şi răbdare, iar dacă nu vreţi să vă extenuaţi prea mult, iar bugetul vă permite, puteţi apela la diverse agenții care iau toate grijile pe seama lor. Ce-i drept, în Hânceşti  astfel de agenţii le cauţi cu lumânarea şi tot nu le găseşti, deşi, anterior au existat, de regulă acestea încasează de la 8000 până 13 000 de lei pentru serviciile lor, bugetul total fiind discutat cu mirii, (din suma respectivă fiind achitate şi unele servicii adiacente aşa ca décor, invitaţii etc.)

  În cazul multor tineri de la noi, aceştia preferă singuri să-şi pună cap la cap toată nunta începând cu alegerea localului unde se va desfăşura evenimentul. În dependență de luxul restaurantului, variază și prețul acestuia pentru loc/ persoană, în Hânceşti localurile având tarifele standard, de la 500 până la 1300 de lei. Nu este exclus nici faptul că prețul poate să fie mai mare, în cazul în care mirii optează pentru un meniu mai sofisticat care include de exemplu: creveţi de mare, scoici sau icre negre. În majoritatea restaurantelor băutura și fructele nu sunt incluse, acestea trebuie cumpărate separat, după preferințele mirilor. Astfel, mai adăugați aproximativ 5000 lei pentru banchet, în dependență de câți invitați veți avea și pentru ce băuturi veți opta. 

Un moment foarte important este înregistrarea căsătoriei la Oficiul Stare Civilă care vă va costa nu mai puţin de 100 de lei. Însă, dacă vă doriţi o înregistrare sofisticată şi la o dată anumită, oficiere solemnă a căsătoriei în afara  oficiului stare civilă, cu servicii  de muzică, video etc. şi chiar cu program individual, veţi scoate din buzunare de la 1000 şi chiar 2000 de lei. De asemenea, trebuie să țineţi cont și de cununia în biserică, fiecare având tariful propriu, aproximativ de la 200 de lei în sus. 

Banchetul și fourchette-ul dulce au un preț aparte, care variază în funcție de numărul invitaților, dar şi de gustul rafinat al mirilor care pot alege un decor simplu sau unul absolut senzaţional, cu fructe exotice, mafinuri şi macarons. Cert este că în ambele cazuri mirii nu vor scoate din buzunare mai puţin de 1000 de lei, alteori suma poate ajunge chiar la 4000 - 6000 de lei.

Dacă mirii au ales o anumită tematică a nunții, decorul individualizat îi va costa de la 6600 de lei, având în vedere că de acesta se va ocupa un decorator profesionist. 

Distracţia şi veselia care sunt foarte importante la organizarea unei nunţi vor fi asigurate de muzicanți, dansatori și moderatorul evenimentului. Pentru un DJ, mirii vor cheltui circa 4000 lei, muzica live va costa de la 6000 până la 26.000 de lei, iar moderatorul, dacă este unul vestit, va cere cel puțin 5000 de lei.

Actualmente mai este la modă ca mirii să danseze primul dans de cuplu şi dacă vreţi să vă impresionaţi invitaţii sau pur şi simplu habar nu aveţi cum se dansează în pereche, veţi apela la serviciile unui coreograf profesionist. Prețul pentru o oră de dans începe de la 100 lei și ajunge la 160 de lei, iar pentru a învăța un dans veți avea nevoie de cel puţin cinci repetiţii.

„Peste câteva săptămâni facem nunta şi cea mai mare problemă cu care ne-am ciocnit, în afara preţurilor exagerate, a fost să găsim un fotograf, ne spune Doina, o tânără din raion. Preţurile la serviciile de acest gen sunt enorme: de la 8800 la 44.000 de lei. Prețul variază în funcție de dorința mirilor de a filma un “love story” și de rapiditatea rezervării acestui serviciu. Cu cât mai târziu este anunțat fotograful de nuntă, cu atât mai scump vă va costa”, a spus tânăra.

 Accesoriile sunt şi ele un detaliu important în zilele noastre: astfel, invitaţiile variază în preț de la 10 la 60 de lei per bucată. Unele cupluri se deosebesc prin invitații din sticlă sau ciocolată, prețul acestora fiind de circa 100 de lei. Plicurile pentru bani, pe care este scris numele și prenumele invitatului, după caz,  au prețul de la 5 lei, iar atunci când acesta este decorat cu pietre, perle sau panglici prețul începe de la 10 până la 50 de lei. Bombonierele aranjate pe masă pentru fiecare invitat costă de la 5 lei, în dependență de conținutul şi forma acestora.

Totuşi, cel mai important element care o preocupă nemijlocit pe mireasă este rochia acesteia. Cu entuziasm despre acest minunat detaliu ne-a vorbit Veronica, o tânără de la noi care se căsătoreşte chiar săptămâna viitoare.

„Preţurile la rochiile de mireasă evident variază, în primul rând este important să decidem dacă vrem să procurăm rochia sau să o închiriem. O mireasă va achita de la 3000 la 22.000 de lei pentru rochia sa, iar dacă aceasta este cusută la comandă, prețul ei poate ajunge si la 33.000 de lei. Eu mi-am cumpărat-o tocmai de la Odessa, pentru că acolo sunt mai ieftine, şi am dat pe ea 4000 de lei. Este exact cum mi-am dorit, în stil prinţesă.  Coafura și make up-ul mă va costa 1000 de lei.  Pantofii i-am procurat mai demult şi am dat pe ei 400 de lei. Mănuşile nu mai sunt la modă, deci nu le voi purta, însă voalul de mireasă la fel este scump, între 200 şi 1000 de lei. Ținuta mirelui nu este atât de costisitoare, ne-am încadrat tot în 4000 de lei, cu tot cu cămaşă şi papion, la fel din Odessa. Trebuie să recunosc că din păcate, la noi la Hânceşti nu există nici un magazin cu rochii de mireasă, am văzut un butic în piaţă care avea doar accesorii de genul, mănuşi, lumânări pentru cununie etc. În Hânceşti ai posibilitatea doar să coşi rochia de mireasă la comandă”, a spus mireasa.

Şi ce fel de mireasă fără buchet, veţi întreba dumneavoastră. Din fericire, la gheretele de flori din Hânceşti puteţi face o comandă prealabilă de buchet din flori vii - veţi achita cel puțin 500 de lei, plus cocarda pentru mire și nași – 350 lei.

Din păcate, sau poate totuşi, din fericire, în Hânceşti nu există chirie de automobile pentru nunţi. Astăzi, majoritatea având propriul automobil, aleg să îl împodobească cu tot felul de decoruri: de la flori, bentiţe şi funde, până la urşi de pluş şi păpuşi tematice, care vă vor costa nu mai puţin de 500 de lei. 

Pe lângă toate, tradiția spune că viitorii miri trebuie să meargă la părinții lor spirituali cu pâine și sare și să-i invite la sărbătoarea nunții lor. Pentru colaci (de obicei 2 colaci), mirii vor scoate din buzunar aproximativ 300 lei, iar pentru cadoul simbolic, care însoțește pâinea, se vor cheltui alți 500 lei.

Evenimentul se încheie, de obicei cu gustarea tortului miresei, care costă în medie 3000 de lei pentru 10 kg, însă în multe cazuri naşii se ocupă de acest aspect. În dependență de ingrediente, mărime și forma acestuia, prețul poate urca până la 5000 lei. 

Dacă v-aţi decis să faceţi o nuntă şi încă nu v-au speriat definitiv preţurile, să ştiţi că neapărat vor apărea şi alte cheltuieli aşa ca transportul rudelor la locaţia nunţii, prosoapele naşilor şi cadourile pentru aceştia, coşul pentru bani, efecte speciale de lumini sau sunet, lumânări, focuri de artificii şi, de ce nu, chiar apariţii în presă. 

Concluzia e că cât de mult mirii nu ar încerca să își minimizeze cheltuielile, suma totală pentru organizarea acestui eveniment important va ajunge la aproximativ 70.000 de lei, iar pregătirile trebuie să înceapă cu cel puțin jumătate de an înainte. Moldovenii cheltuiesc de obicei mai mult decât au plănuit şi mai mult decât au la dispoziţie, însă puțini dintre cei care au trecut deja prin această experiență o să vă spună cu certitudine suma exactă care a fost investită.

  Totodată, evenimentul este unic şi fericirea mirilor nu trebuie să fie umbrită de momente negative, aşa ca insuficienţa de  bani. Tocmai de aceea nu vă lăsaţi tentaţi de moda pe care o inventează cei cu buzunarele late şi faceţi o nuntă după posibilităţi pentru că de obicei nunta cu mai puţini invitaţi şi fără prea multă fală este mult mai interesantă, invitaţii simţindu-se degajaţi şi în largul lor. Iar pentru miri ce poate fi mai important decât să fie fericiţi şi să simtă fericirea celor pe care au avut plăcerea să-i invite la nunta lor.

 

Elena GOLUBNIC

 

back to top

Alte știri

Interviu

Interviu cu Petru Boboc

Interviu cu Petru Boboc

20-10-2017 | Hits:159

„Un minus al pacienților noștri este adresarea tardivă la medic, când nu este po...

Comunitate

Şedinţa consiliului raional

Şedinţa consiliului raional

20-10-2017 | Hits:40

La şedinţa de săptămâna trecută - Consiliul raional a aprobat alocarea surselor ...

Societate

Bibliotecarii din raion – instruiţi în Advocacy

Bibliotecarii din raion – instruiţi în Advocacy

20-10-2017 | Hits:69

Bibliotecarii din raion – instruiţi în Advocacy  Săptămâna trecută, Biblioteca ...

Cultură

Cum apreciaţi arta postmodernistă?

Cum apreciaţi arta postmodernistă?

20-10-2017 | Hits:22

Postmodernismul este termenul de referință aplicat unei vaste game de evoluții î...

În focus

Festivalul „Toamna Aurie” 2017 –  la Hânceşti

Festivalul „Toamna Aurie” 2017 – la Hânceşti

20-10-2017 | Hits:315

Recoltele bogate de fructe şi legume, bucatele tradiționale, dar şi vinurile ale...

Sport

Turneul internaţional   „Motocross Cup 2017”

Turneul internaţional „Motocross Cup 2017”

20-10-2017 | Hits:60

Show-ul motoarelor a revenit la Hânceşti - Turneul internaţional „Motocross Cup ...