Menu
Vizite de lucru la instituţiile de învăţământ

Vizite de lucru la instituţiile de învăţământ

Vizite de lucru ale Consiliului raional şi Direcţi...

Miri în costume naţionale - tradiţie la Bujor

Miri în costume naţionale - tradiţie la Bujor

Costumele naţionale au devenit o tradiţie pentru m...

Competiţii sportive în rândul nevăzătorilor

Competiţii sportive în rândul nevăzătorilor

Campionatului Național la turism și orientare in s...

Pregătiri pentru noul an şcolar

Pregătiri pentru noul an şcolar

Parteneriatul – cheia succesului la gimnaziul Oneş...

Seminar pentru apicultori

Seminar pentru apicultori

Apicultorii din raion – instruiţi vizavi de întreţ...

Parteneriate la nivel de comună

Parteneriate la nivel de comună

12 primării din raionul Hânceşti s-au înfrățit cu ...

Dorim să mai venim vinerea în ospeţie...

Dorim să mai venim vinerea în ospeţie...

Dorim să mai venim vinerea în ospeţie...

Ce fac moldovenii când îşi iau concediu?

Ce fac moldovenii când îşi iau concediu?

În perioada estivală, majoritatea cetăţenilor de l...

Materialele de construcţii la preţuri „europene”

Materialele de construcţii la preţuri „europe…

Cât costă astăzi materialele de construcţii în mag...

De "sânziene" - în vizită la Cioara

De "sânziene" - în vizită la Cioara

„Apa sfântă de izvor, pentru prezent şi viitor” - ...

Maiouri personalizate pentru lucrătorii ÎM Regia ARA

Maiouri personalizate pentru lucrătorii ÎM Re…

Angajaţii ÎM „Regia ARA” – cu maiouri şi chipiuri ...

Pe uliţa satului... Sărata Galbenă

Pe uliţa satului... Sărata Galbenă

Comuna Sărata Galbenă – în plină implementare a un...

Interviu cu Zinaida Dubceac

Interviu cu Zinaida Dubceac

La o cafea cu Zinaida Dubceac, şefa Serviciului ra...

Caz de înec la Logăneşti

Caz de înec la Logăneşti

Un băieţel de 8 ani s-a înecat într-un iaz din Log...

Drum inaugurat la Hânceşti

Drum inaugurat la Hânceşti

O porţiune de drum ce leagă două trasee naţionale ...

FC Petrocub - la un pas de victorie

FC Petrocub - la un pas de victorie

După mai multe meciuri amicale - FC Petrocub a fos...

O adolescentă talentată la Bozieni

O adolescentă talentată la Bozieni

Dumitriţa Ungureanu – o adolescentă talentată din ...

Corul " Veteranii" în vizită la parohia din Bujor

Corul " Veteranii" în vizită la par…

Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli  - cu surprize la p...

S-a dezinfectat apa din rezervoarele oraşului

S-a dezinfectat apa din rezervoarele oraşului

Apa din rezervoarele oraşului – dezinfectată mai d...

Acasă la Ghenadie şi Liliana Buza din or. Hânceşti

Acasă la Ghenadie şi Liliana Buza din or. Hân…

Recunoştinţa pacienţilor, dragostea fiicelor şi zâ...

Prev Next

Cât costă medicamentele de profilactică?

Cât costă medicamentele de profilactică?

Viaţa unui animal este scumpă, din fericire nu şi medicamentele veterinare. Cât costă medicamentele de profilactică, vaccinurile şi tratamentele pentru animalele domestice?

 

  A venit primăvara şi o dată cu ea, au prins la viaţă diverşi paraziţi care vă pot afecta animalele şi păsările domestice şi pe cele de companie. În afară de necesitatea de adaptare la schimbarea anotimpului, animalul este supus şi unor riscuri de infecţie prin intermediul paraziţilor exteriori, dar şi interiori care îşi pot depozita pe/în corpul animalului, cauzând boală şi adesea deces. Ce trebuie să facem pentru a evita astfel de riscuri şi care sunt măsurile necesare după îmbolnăvire aflaţi mai jos.

 

  Pentru adaptarea animalelor la un nou anotimp, este important, în primul rând să adăugăm în alimentaţia acestora un plus de vitamine şi minerale, pentru a trece peste perioada de avitaminoză. Dar nici aspectul estetic al animalelor nu-l putem neglija, blana, spre exemplu, având un rol foarte important. Să nu uităm însă nici de sănătatea generală. O vizită la medicul veterinar pentru vaccin este şi ea absolut necesară. 

Am vizitat şi noi o farmacie veterinară din Hânceşti şi vă prezentăm preţurile la medicamentele şi vaccinurile necesare în perioada de primăvară, când animalele domestice au nevoie de o îngrijire sporită.

„În această perioadă, animalele, dar şi păsările de casă pot suferi de insuficienţă de vitamine, ne spune medicul veterinar din Hânceşti, Efim Moraru. De asemenea, din cauza timpului mai rece şi a razelor de soare care mai puţin pătrund în încăperile unde se ţin animalele, acestea pot avea insuficienţă de vitamina D. Dacă vorbim de puii de găină, există un medicament special “Bartrovit” – 100 ml costă 45 de lei, se administrează câte o picătură în pliscul puiului timp de 2-3 zile. Practic, toate animalele sunt predispuse la paraziţi, iar aceştia de regulă depun ouă şi se înmulţesc pe piele şi chiar în organismul animalului. Pentru a scăpa de ei, există tablete – 100 de tablete la 30 de lei. În cazul iepurilor, dacă cei din vecinătate sunt deja bolnavi de erupţii pe nas şi urechi, este nevoie de un vaccin special, administrat la 28 de zile, dacă e vorba de hemoragii, atunci vaccinul se pune după două săptămâni. Există vaccinuri româneşti sau din Cehia, care sunt catalogate drept cele mai bune, împotriva a două boli concomitent, şi costă 65 de lei pentru10 iepuri. Dacă alegeţi un vaccin pentru fiecare boală separat, îl puteţi procura la doar 25 de lei. În cazul iepuraşilor mici, este foarte important de păstrat curăţenia, mâncarea trebuie să fie neapărat uscată la care este de dorit să adăugaţi vitamine, pe care le puteţi procura cu 35 de lei, la masa de 100 kg. Sunt şi vitamine similare pentru puişorii de găină – pentru masa de 50 kg veţi achita 50 de lei”.

Pentru că majoritatea din noi avem pisici şi câini, cunoaştem problema căpuşelor. În perioada de primăvară – vară, această specie de paraziţi este îndeosebi de activă. De remarcat, că există două tipuri de căpuşe: simple şi purtătoare de boală. Trebuie să fiţi foarte atenţi pentru că, dacă patrupedul dvs. urinează cu urină de culoare roşie – brună, şi nu întreprindeţi nici o acţiune de tratare, în doar 5 – 10 zile, acesta va pieri.

Medicul veterinar Efim Moraru este cel care abia şi-a salvat câinele de rasă Haski de la o asemenea infecţie. „După o plimbare cu câinele prin pădure, am riscat să-l văd răpus de boală, din cauza unei căpuşe purtătoare de infecţii. L-am salvat numai datorită unor medicamente speciale. Există medicamente pe care le dizolvaţi în apă şi băiţi câinele sau pisica în acea apă, medicamentul este foarte accesibil, preţul începe cu doar 10 lei. Dar sunt şi preparate spray care încep cu preţul de 60 de lei, iar preparatele praf – 20 de lei”, a mai spus dl Moraru.

Dacă aveţi în gospodăria dvs. pisici sugari, care din anumite motive nu mai poate fi alăptaţi de pisica mamă, atunci trebuie să ştiţi că cel mai probabil vor fi atacaţi de paraziţi. Sugarii au nevoie de calciu, şi dacă nu-l primesc din laptele matern, trebuie să-l înlocuiţi cu produse lactate tradiţionale, de vacă de exemplu, inclusiv cu brânză. Dacă aţi depistat la pisici paraziţi externi, este important să cunoaşteţi că cureluşa împotriva puricilor o puteţi aplica abia după ce aceştia împlinesc patru luni. 

Şi pentru că mai mulţi gospodari din raionul Hânceşti cresc ovine şi caprine, dar şi bovine, medicul veterinar vine cu câteva sfaturi şi în acest aspect.

„Este important să adăugăm în alimentaţia ovinelor, bovinelor etc. macucul, care are mai mulţi componenţi importanţi pentru sănătatea animalelor. Totodată, astfel de animale foarte des sunt atacate de paraziţii care mănâncă rădăcina blănii. Există un medicament care distruge atât paraziţii interni cât şi externi prin injectarea animalului. Ulterior, când paraziţii atacă rădăcina blănii, vaccinul pătrunde în sistemul nervos al parazitului, astfel distrugându-l. Preţul acestuia este 150 de lei / 50 ml. Problema mare a vacilor, spre exemplu, sunt căpuşele, apoi muştele şi ţânţarii. “Baioflai” este un medicament care costă doar 20 de lei, dar este foarte efectiv. Se aplică pe coloana vertebrală a animalului şi este valabil timp de o lună, sau până la primul contact cu apa”.

Dl Moraru a mai specificat că o boală extrem de gravă în rândul ovinelor este agalaxia, moment în care se inflamează mameloanele oilor. Vaccinul împotriva acestei boli costă 350 de lei pentru 100 de capete, dar se face în perioada de până la fătare.

Astăzi, practic, fiecare gospodar care ţine animale domestice, fie că e vorba de cornute sau de patrupezi de companie, este îngrijorat de sănătatea acestora, vizitând regulat medicul veterinar.

Iată ce ne spune dl Marian, un bărbat din Hânceşti care a păşit pragul farmaciei veterinare: „Eu am acasă găini şi iepuri, dar şi câini, pisici. Vara, neapărat cumpăr praf special împotriva păduchilor, pentru a face baie găinilor. De două ori pe an, cumpăr vaccinuri pentru iepuri, doar că eu nu mai apelez la serviciile medicului veterinar pentru că ştiu singur să-i injectez. Acum am venit la farmacia veterinară după ajutorul medicului, întrucât blana de pe coloana vertebrală a câinelui a căzut şi acesta are mâncărimi permanente. Probabil, a căpătat nişte paraziţi sub piele şi trebuie neapărat de luat măsuri”.

  Domul Marian este un exemplu pentru mulţi dintre cei care deţin animale de casă, pentru că se îngrijeşte de sănătatea lor. Din păcate, mulţi alţii preferă să neglijeze suferinţele animalelor pentru care, poartă răspundere. Alţii aruncă pisici şi câini în stradă sau îi lasă pe sub ferestrele blocurilor administrative. Am întâlnit chiar în piaţă căţei vagabonzi, în căutarea unei coji de pâine… 

  Nu uitaţi că animalele sunt adesea neputincioase, şi dacă vă aparţin, asumaţi-vă întreaga responsabilitate, nu doar de a le hrăni, ci şi de a le menţine sănătatea.

 

Elena GOLUBNIC

 

back to top

Alte știri

Acasă la ...

Acasă la Ghenadie şi Liliana Buza din or. Hânceşti

Acasă la Ghenadie şi Liliana Buza din or. Hânceşti

13-07-2017 | Hits:457

Recunoştinţa pacienţilor, dragostea fiicelor şi zâmbetul nepotului le face viaţa...

Investiţii

Drum inaugurat la Hânceşti

Drum inaugurat la Hânceşti

13-07-2017 | Hits:310

O porţiune de drum ce leagă două trasee naţionale a fost oficial inaugurată la H...

Interviu

Interviu cu Zinaida Dubceac

Interviu cu Zinaida Dubceac

13-07-2017 | Hits:123

La o cafea cu Zinaida Dubceac, şefa Serviciului raional Arhivă „Serviciul raion...

În focus

Maiouri personalizate pentru lucrătorii ÎM Regia ARA

Maiouri personalizate pentru lucrătorii ÎM Regia ARA

13-07-2017 | Hits:271

Angajaţii ÎM „Regia ARA” – cu maiouri şi chipiuri personalizate!

Economie

Materialele de construcţii la preţuri „europene”

Materialele de construcţii la preţuri „europene”

13-07-2017 | Hits:157

Cât costă astăzi materialele de construcţii în magazinele specializate din Hânce...

Social

Ce fac moldovenii când îşi iau concediu?

Ce fac moldovenii când îşi iau concediu?

13-07-2017 | Hits:80

În perioada estivală, majoritatea cetăţenilor de la noi îşi iau bine meritatul c...