Menu
Sănătate cu bani sau bani fără sănătate?!

Sănătate cu bani sau bani fără sănătate?!

Sănătate cu bani sau bani fără sănătate?!    Ce p...

Persoanele cu deficienţe de auz din zona sud s-au întrecut la şah şi tenis de masă

Persoanele cu deficienţe de auz din zona sud …

Persoanele cu deficienţe de auz din zona sud s-au ...

A fost finalizat proiectul de dotare a Spitalului raional Hâncești cu echipament medical nou

A fost finalizat proiectul de dotare a Spital…

A fost finalizat proiectul de dotare a Spitalului ...

Hânceştenii renunţă la cumetrii fastuoase...

Hânceştenii renunţă la cumetrii fastuoase...

Cât vă costă botezul copilului şi organizarea cume...

Prin ani cu dor

Prin ani cu dor

Corul „Veteranii” din Hânceşti – invitaţii unei em...

Ce părere aveţi despre avort?

Ce părere aveţi despre avort?

  În pofida faptului că în ultimele decenii se înr...

Turneu sportiv în cinstea lui Valentin Bodişteanu

Turneu sportiv în cinstea lui Valentin Bodişt…

Turneul „Hai la trântă că-i mai sfântă" – în cinst...

Mai multe cazuri de intoxicaţii în raion

Mai multe cazuri de intoxicaţii în raion

Pe parcursul anului 2016, în raion s-au înregistra...

Interviu cu Tatiana Cojocaru

Interviu cu Tatiana Cojocaru

La o cafea cu Tatiana Cojocaru, directorul Camerei...

O nouă victorie pentru FC Petrocub

O nouă victorie pentru FC Petrocub

Vinerea trecută s-a jucat un meci de fotbal senzaţ...

Normalitatea ca excepţie...

Normalitatea ca excepţie...

Exact acum un an, ministrul Educaţiei de atunci, C...

Mai mulți elevi  înscriși la școală în anul de studii 2017-2018

Mai mulți elevi înscriși la școală în anul d…

Mai mulți elevi  înscriși la școală în anul de stu...

Cât de siguri vă simțiți în țara noastră?

Cât de siguri vă simțiți în țara noastră?

Cea mai cunoscută definiție a securității este atu...

Cât vă costă să faceţi o nuntă în Hânceşti?

Cât vă costă să faceţi o nuntă în Hânceşti?

Cea mai importantă zi din viaţa cuplurilor – estim...

Pensii mici, dar servicii scumpe?!

Pensii mici, dar servicii scumpe?!

„Poşta Moldovei” va încasa câte 5 şi respectiv, 10...

Interviu cu Gheorghe Rotaru

Interviu cu Gheorghe Rotaru

„Pădurile reprezintă plămânii oricărui ecosistem e...

Inspectoratul de Poliţie Hânceşti – în vizită la Cărpineni

Inspectoratul de Poliţie Hânceşti – în vizită…

  Duminică, reprezentanţii Inspectoratului de Poli...

Două traume pentru cei de la Petrocub

Două traume pentru cei de la Petrocub

Meciul de sâmbăta trecută a adus egalitate echipel...

Drumuri reparate în Hânceşti

Drumuri reparate în Hânceşti

Mai multe străzi din municipiul Hânceşti au fost r...

Cotul Morii – „înviat” de micii antreprenori

Cotul Morii – „înviat” de micii antreprenori

Un tânăr antreprenor își dezvoltă o mică afacere p...

Prev Next

Cât costă medicamentele de profilactică?

Cât costă medicamentele de profilactică?

Viaţa unui animal este scumpă, din fericire nu şi medicamentele veterinare. Cât costă medicamentele de profilactică, vaccinurile şi tratamentele pentru animalele domestice?

 

  A venit primăvara şi o dată cu ea, au prins la viaţă diverşi paraziţi care vă pot afecta animalele şi păsările domestice şi pe cele de companie. În afară de necesitatea de adaptare la schimbarea anotimpului, animalul este supus şi unor riscuri de infecţie prin intermediul paraziţilor exteriori, dar şi interiori care îşi pot depozita pe/în corpul animalului, cauzând boală şi adesea deces. Ce trebuie să facem pentru a evita astfel de riscuri şi care sunt măsurile necesare după îmbolnăvire aflaţi mai jos.

 

  Pentru adaptarea animalelor la un nou anotimp, este important, în primul rând să adăugăm în alimentaţia acestora un plus de vitamine şi minerale, pentru a trece peste perioada de avitaminoză. Dar nici aspectul estetic al animalelor nu-l putem neglija, blana, spre exemplu, având un rol foarte important. Să nu uităm însă nici de sănătatea generală. O vizită la medicul veterinar pentru vaccin este şi ea absolut necesară. 

Am vizitat şi noi o farmacie veterinară din Hânceşti şi vă prezentăm preţurile la medicamentele şi vaccinurile necesare în perioada de primăvară, când animalele domestice au nevoie de o îngrijire sporită.

„În această perioadă, animalele, dar şi păsările de casă pot suferi de insuficienţă de vitamine, ne spune medicul veterinar din Hânceşti, Efim Moraru. De asemenea, din cauza timpului mai rece şi a razelor de soare care mai puţin pătrund în încăperile unde se ţin animalele, acestea pot avea insuficienţă de vitamina D. Dacă vorbim de puii de găină, există un medicament special “Bartrovit” – 100 ml costă 45 de lei, se administrează câte o picătură în pliscul puiului timp de 2-3 zile. Practic, toate animalele sunt predispuse la paraziţi, iar aceştia de regulă depun ouă şi se înmulţesc pe piele şi chiar în organismul animalului. Pentru a scăpa de ei, există tablete – 100 de tablete la 30 de lei. În cazul iepurilor, dacă cei din vecinătate sunt deja bolnavi de erupţii pe nas şi urechi, este nevoie de un vaccin special, administrat la 28 de zile, dacă e vorba de hemoragii, atunci vaccinul se pune după două săptămâni. Există vaccinuri româneşti sau din Cehia, care sunt catalogate drept cele mai bune, împotriva a două boli concomitent, şi costă 65 de lei pentru10 iepuri. Dacă alegeţi un vaccin pentru fiecare boală separat, îl puteţi procura la doar 25 de lei. În cazul iepuraşilor mici, este foarte important de păstrat curăţenia, mâncarea trebuie să fie neapărat uscată la care este de dorit să adăugaţi vitamine, pe care le puteţi procura cu 35 de lei, la masa de 100 kg. Sunt şi vitamine similare pentru puişorii de găină – pentru masa de 50 kg veţi achita 50 de lei”.

Pentru că majoritatea din noi avem pisici şi câini, cunoaştem problema căpuşelor. În perioada de primăvară – vară, această specie de paraziţi este îndeosebi de activă. De remarcat, că există două tipuri de căpuşe: simple şi purtătoare de boală. Trebuie să fiţi foarte atenţi pentru că, dacă patrupedul dvs. urinează cu urină de culoare roşie – brună, şi nu întreprindeţi nici o acţiune de tratare, în doar 5 – 10 zile, acesta va pieri.

Medicul veterinar Efim Moraru este cel care abia şi-a salvat câinele de rasă Haski de la o asemenea infecţie. „După o plimbare cu câinele prin pădure, am riscat să-l văd răpus de boală, din cauza unei căpuşe purtătoare de infecţii. L-am salvat numai datorită unor medicamente speciale. Există medicamente pe care le dizolvaţi în apă şi băiţi câinele sau pisica în acea apă, medicamentul este foarte accesibil, preţul începe cu doar 10 lei. Dar sunt şi preparate spray care încep cu preţul de 60 de lei, iar preparatele praf – 20 de lei”, a mai spus dl Moraru.

Dacă aveţi în gospodăria dvs. pisici sugari, care din anumite motive nu mai poate fi alăptaţi de pisica mamă, atunci trebuie să ştiţi că cel mai probabil vor fi atacaţi de paraziţi. Sugarii au nevoie de calciu, şi dacă nu-l primesc din laptele matern, trebuie să-l înlocuiţi cu produse lactate tradiţionale, de vacă de exemplu, inclusiv cu brânză. Dacă aţi depistat la pisici paraziţi externi, este important să cunoaşteţi că cureluşa împotriva puricilor o puteţi aplica abia după ce aceştia împlinesc patru luni. 

Şi pentru că mai mulţi gospodari din raionul Hânceşti cresc ovine şi caprine, dar şi bovine, medicul veterinar vine cu câteva sfaturi şi în acest aspect.

„Este important să adăugăm în alimentaţia ovinelor, bovinelor etc. macucul, care are mai mulţi componenţi importanţi pentru sănătatea animalelor. Totodată, astfel de animale foarte des sunt atacate de paraziţii care mănâncă rădăcina blănii. Există un medicament care distruge atât paraziţii interni cât şi externi prin injectarea animalului. Ulterior, când paraziţii atacă rădăcina blănii, vaccinul pătrunde în sistemul nervos al parazitului, astfel distrugându-l. Preţul acestuia este 150 de lei / 50 ml. Problema mare a vacilor, spre exemplu, sunt căpuşele, apoi muştele şi ţânţarii. “Baioflai” este un medicament care costă doar 20 de lei, dar este foarte efectiv. Se aplică pe coloana vertebrală a animalului şi este valabil timp de o lună, sau până la primul contact cu apa”.

Dl Moraru a mai specificat că o boală extrem de gravă în rândul ovinelor este agalaxia, moment în care se inflamează mameloanele oilor. Vaccinul împotriva acestei boli costă 350 de lei pentru 100 de capete, dar se face în perioada de până la fătare.

Astăzi, practic, fiecare gospodar care ţine animale domestice, fie că e vorba de cornute sau de patrupezi de companie, este îngrijorat de sănătatea acestora, vizitând regulat medicul veterinar.

Iată ce ne spune dl Marian, un bărbat din Hânceşti care a păşit pragul farmaciei veterinare: „Eu am acasă găini şi iepuri, dar şi câini, pisici. Vara, neapărat cumpăr praf special împotriva păduchilor, pentru a face baie găinilor. De două ori pe an, cumpăr vaccinuri pentru iepuri, doar că eu nu mai apelez la serviciile medicului veterinar pentru că ştiu singur să-i injectez. Acum am venit la farmacia veterinară după ajutorul medicului, întrucât blana de pe coloana vertebrală a câinelui a căzut şi acesta are mâncărimi permanente. Probabil, a căpătat nişte paraziţi sub piele şi trebuie neapărat de luat măsuri”.

  Domul Marian este un exemplu pentru mulţi dintre cei care deţin animale de casă, pentru că se îngrijeşte de sănătatea lor. Din păcate, mulţi alţii preferă să neglijeze suferinţele animalelor pentru care, poartă răspundere. Alţii aruncă pisici şi câini în stradă sau îi lasă pe sub ferestrele blocurilor administrative. Am întâlnit chiar în piaţă căţei vagabonzi, în căutarea unei coji de pâine… 

  Nu uitaţi că animalele sunt adesea neputincioase, şi dacă vă aparţin, asumaţi-vă întreaga responsabilitate, nu doar de a le hrăni, ci şi de a le menţine sănătatea.

 

Elena GOLUBNIC

 

back to top

Alte știri

Interviu

Interviu cu Tatiana Cojocaru

Interviu cu Tatiana Cojocaru

22-09-2017 | Hits:124

La o cafea cu Tatiana Cojocaru, directorul Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI),...

Sport

Turneu sportiv în cinstea lui Valentin Bodişteanu

Turneu sportiv în cinstea lui Valentin Bodişteanu

22-09-2017 | Hits:46

Turneul „Hai la trântă că-i mai sfântă" – în cinstea antrenorului emerit Valenti...

Social

Ce părere aveţi despre avort?

Ce părere aveţi despre avort?

22-09-2017 | Hits:90

  În pofida faptului că în ultimele decenii se înregistrează o aplicare mai larg...

Economie

Hânceştenii renunţă la cumetrii fastuoase...

Hânceştenii renunţă la cumetrii fastuoase...

22-09-2017 | Hits:144

Cât vă costă botezul copilului şi organizarea cumetriei în Hânceşti?

Comunitate

Persoanele cu deficienţe de auz din zona sud s-au întrecut la şah şi tenis de masă

Persoanele cu deficienţe de auz din zona sud s-au întrecut la şah…

22-09-2017 | Hits:37

Persoanele cu deficienţe de auz din zona sud s-au întrecut la şah şi tenis de ma...

Verde-n ochi

Sănătate cu bani sau bani fără sănătate?!

Sănătate cu bani sau bani fără sănătate?!

22-09-2017 | Hits:50

Sănătate cu bani sau bani fără sănătate?!    Ce paradox, acum 20-30 ani în urmă...