Menu
Judokanul  Dorin Goţonoagă a cucerit medalia de aur la Campionatul European de tineret la judo

Judokanul Dorin Goţonoagă a cucerit medalia …

Judokanul  Dorin Goţonoagă a cucerit medalia de au...

Într-un final de toamnă, picii de la Stolniceni îi cântă ode acestui anotimp

Într-un final de toamnă, picii de la Stolnice…

Într-un final de toamnă, picii de la Stolniceni îi...

Două adolescente din Bozieni  s-au ales cu medalii la Campionatul internațional de Taekwondo

Două adolescente din Bozieni s-au ales cu me…

Două adolescente din Bozieni  s-au ales cu medalii...

Piața „Viless” din Hâncești a marcat jubileul de 20 ani de activitate

Piața „Viless” din Hâncești a marcat jubileul…

Piața „Viless” din Hâncești a marcat jubileul de 2...

Ansamblul de dansuri populare „Lăpușnița” – la Festivalul internațional de folclor românesc

Ansamblul de dansuri populare „Lăpușnița” – l…

Ansamblul de dansuri populare „Lăpușnița” – la Fes...

Băuturile fierbinți la sfârșit de toamnă... la prețuri care mai de care

Băuturile fierbinți la sfârșit de toamnă... l…

Băuturile fierbinți la sfârșit de toamnă... la pre...

Ce tradiţii frumoase aveţi stabilite în familia dvs.?

Ce tradiţii frumoase aveţi stabilite în famil…

Familia este mediul în care venim pe lume, ne dezv...

O fundaţie întreţine mai multe familii vulnerabile din satele Bozieni şi Dubovca

O fundaţie întreţine mai multe familii vulner…

 Se zice că și binele, și răul sunt în puterea noa...

Distrugem mai mult decât plantăm…

Distrugem mai mult decât plantăm…

Pentru că începutul lunii noiembrie, de obicei rec...

La Cărpineni se promovează un mod sănătos de viaţă!

La Cărpineni se promovează un mod sănătos de …

Mai nou, locuitorii din c. Cărpineni, pot face spo...

Drumuri mai vechi, mai noi...,   cu reparaţii de trei ani „în toi”?!

Drumuri mai vechi, mai noi..., cu reparaţii…

Drumuri mai vechi, mai noi...,  cu reparaţii de t...

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori şi arbuşti

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori…

De Ziua Naţională de înverzire a plaiului În raio...

Ce impact credeţi că ar  avea asupra Republicii Moldova stoparea finanţării din partea UE?

Ce impact credeţi că ar avea asupra Republic…

Recent, ambasadorul UE la Chişinău Peter Michalko ...

Sezonul rece ne vântură buzunare

Sezonul rece ne vântură buzunare

Cât costă să te îmbraci pentru sezonul toamnă – ia...

Un nou program de dezvoltare a afacerilor iniţiate de femei

Un nou program de dezvoltare a afacerilor ini…

Un nou program de dezvoltare a afacerilor iniţiate...

Judokanul hânceştean Dorin Goţonoagă – în competiţii internaţionale...

Judokanul hânceştean Dorin Goţonoagă – în com…

Judokanul hânceştean Dorin Goţonoagă – în competiţ...

Judokanul Ion Nacu - locul 7 la Campionatul Mondial de Judo 

Judokanul Ion Nacu - locul 7 la Campionatul M…

 În perioada 18-21 octombrie în Zagreb, Croația, s...

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-ţi găsi un loc de muncă sau a te reprofila!

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate …

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-...

Hramul comunei Sărata Galbenă

Hramul comunei Sărata Galbenă

Inaugurarea unui drum, premieri şi focuri de artif...

Consiliul local de tineret din Hânceşti a organizat sărbătoarea “Hânlloween”

Consiliul local de tineret din Hânceşti a org…

Consiliul local de tineret din Hânceşti a organiza...

Prev Next

Şase cazuri de Hepatită virală A la Cioara

Şase cazuri de Hepatită virală A la Cioara

Mai multe cazuri de Hepatita virală A - la Cioara 

 

Medicii din r. Hânceşti bat alarma – în unele localităţi a crescut numărul cazurilor de hepatită virală A (HVA), numită în popor şi “gălbenări”, o boală contagioasă virală acută, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în s. Cioara. 

„În raionul Hânceşti nu au fost înregistrate cazuri de HVA mai bine de 10 ani – menţionează Ecaterina Pascal, şefa secţiei Epidemiologie a CSP Hânceşti. Situaţia în republică a început să se agraveze din anul 2015. În anul curent, s-au înregistrat mai multe de 20 de cazuri de boală în raioanele Cantemir, Leova, Orhei, Floreşti, Rezina, Şoldăneşti. În luna iunie, primele cazuri de maladie au fost notificate şi în r. Hânceşti, s. Cioara. Până la moment, în această localitate s-au înregistrat 6 cazuri, 5 dintre acestea la copii de vârstă şcolară, iar 1 caz la un adult. Alt caz s-a atestat la un tânăr din Cărpineni, care a contactat cu rudele bolnave din s. Cioara. În alte localitaţi din raion cazuri de îmbolnăviri nu s-au declarat. În localităţile afectată s-au înterprins toate măsurile de stopare a răspândirii infecţiei, inclusiv imunizarea copiilor de vârstă şcolară contra HVA”. 

Deşi medicii au depus eforturile necesare, aceştia recunosc că un aport semnificativ în prevenire acestei maladii îi revine populaţiei. Hepatita virală A (sau boala mâinilor murdare) este o boală contagioasă, provocată de virusul hepatic A, manifestată clinic prin simptome infecţioase generale, digestive şi hepatice, având o evoluţie autolimitată în marea majoritate a cazurilor, cu vindecare completă clinică şi biologică şi cu obţinerea unei imunităţi specifice pentru toată viaţa. Nu există forme cronice ale acestei maladii, de asemenea şi portaj de virus. De obicei, are loc o creştere sezonieră a numărului de cazuri de îmbolnăvire în perioada august-noiembrie.

Dna pascal specifică că virusul Hepatitei A rezistă până la o oră, la temperatura de 60 grade celsius, iar în apa contaminată timp de câteva luni şi se distruge prin fierbere în cinci minute, iar prin autoclavare – într-un minut. Soluţia de 3% clorură de var inactivează virusul în 30 de minute.

“Sursa de infecţie poate fi persoana bolnavă cu formă tipică (icterică) ori atipică (anicterică, subclinică şi inaparentă), bolnavii fiind contagioşi din 1-2 săptămâni de la infectare, iar în perioada de boală – timp de aproximativ o săptămână. La HVA, ca şi la alte infecţii intestinale acute, mecanismul de transmitere este fecalo-oral (virusul este eliminat din intestinul persoanei infectate ori bolnave în mediul ambiant cu masele fecale şi mai puţin cu urina). Există 3 căi posibile de infectare - hidrică, habituală şi alimentară. Infectarea poate avea loc prin contact direct cu sursa de infecţie (la îngrijirea bolnavului şi nerespectarea igienei), cât şi prin contact indirect, adică prin contact cu obiectele folosite de către persoana infectată ori bolnavă (veselă, jucării, cărţi, lenjerie de corp, lenjerie de pat, alte obiecte contaminate), prin mâinile murdare, apa şi produsele alimentare contaminate. Există riscul unei răspândiri mai rapide a HVA în colectivele de copii (creşe, grădiniţe, orfelinate, internate, şcoli, tabere de odihnă) cu forme  subclinice, inaparente (când lipsesc semnele de boală ori acestea sunt slab pronunţate), nefiind depistaţi şi izolaţi la timp. Un pericol deosebit prezintă şi persoanele care lucrează în colectivele de copii preşcolare, şcolare, orfelinate, internate, cămine studenţeşti, în întreprinderi alimentare, tabere de odihnă, sanatorii, aziluri. Produsele alimentare, vesela, jucăriile pot fi infectate şi prin intermediul muştelor” – menţionează Ecaterina Pascal.

Debutul maladiei se manifestă prin intoxicaţie generală, dereglări ale tractului digestiv, mai cu seamă dereglări hepatice (febră 38-39 grade celsius, chiar şi mai mare, dureri musculare, manifestări catarale respiratorii, pierderea poftei de mâncare, greaţă, vomă, senzaţie de greutate ori dureri epigastrice, modificări gustative şi olfactive (miros), balonări abdominale, constipaţie sau diaree, scaun acolic (culoare surie), urină hipercromă (culoare întunecată).

După şapte-opt zile de la debutul bolii, apare icterul (îngălbenirea) sclerelor şi a tegumentelor, care se menţine de la câteva zile până la o săptămână.

Grupul cu risc sporit de îmbolnăvire îl reprezintă copiii – peste 70% din cazuri. Cea mai afectată vârstă este de 3-10 ani. Rar se atestă cazuri de îmbolnăvire prin HVA la adolescenţi şi, mai rar, la adulţi.

Pentru a nu se infecta cu virusul hepatitei A, medicii recomandă respectarea unor  măsuri de profilaxie nespecifică: menţinerea igienei personale şi a igienei încăperilor;  spălarea pe mâini cât mai frecventă, îndeosebi înainte de masă şi după frecventarea WC-ului; evitarea consumului de apă nefiartă din surse întâmplătoare (se recomandă folosirea apei îmbuteliate); interzicerea consumului de fructe şi legume nespălate;  spălarea minuţioasă cu apă fierbinte şi detergenţi a veselei de masă şi a jucăriilor;  folosirea obiectelor de igienă personală doar în mod individual; evitarea scăldatului în locuri neautorizate.                     

“Profilaxia specifică constă în imunizarea activă cu vaccin împotriva HVA. Vaccinarea este o măsură de profilaxie specifică şi este singura metodă cu adevărat sigură, rapidă şi eficace, asigurând protecţia pe termen lung împotriva hepatitei A. Imunizarea activă faţă de infecţiile provocate de virusul Hepatitei A e actuală pentru copii, în special a celor din colectivităţi, în cazuri d e agravare a situaţiei epidemiologice şi este indicată persoanelor care pleacă în ţări endemice prin HVA. Administrarea unei doze de vaccin intramuscular asigură protecţie rapid instalată în 15 zile, persistentă până la doi ani, iar a doua doză de vaccin (rapelul II), administrată peste 6-18 luni – asigură imunitatea pentru 20 de ani, ba chiar mai mult. Vaccinul este bine tolerat. Reacţiile adverse sunt uşoare, de scurtă durată şi dispar fără tratament. Vaccinarea contra HVA nu e inclusă în Programul Naţional de Imunizări, dar aceste vaccinuri pot fi procurate în cabinetele private de imunizări” – menţionează sursa citată.

 

Elena ZAIŢEV

 

back to top

Alte știri

Cultură

Ana Munteanu a trecut de duelurile   de la „Vocea României”

Ana Munteanu a trecut de duelurile  de la „Vocea României”

03-11-2017 | Hits:109

Tânăra interpretă din or. Hânceşti, Ana Munteanu, s-a duelat vineri seara cu un ...

Comunitate

Fenomenul violenţei – abordat multidisciplinar

Fenomenul violenţei – abordat multidisciplinar

03-11-2017 | Hits:108

La începutul săptămânii curente, în or. Hânceşti, s-a desfăşurat Forumul regiona...

Tineret

Consiliul local de tineret din Hânceşti a organizat sărbătoarea “Hânlloween”

Consiliul local de tineret din Hânceşti a organizat sărbătoarea “…

03-11-2017 | Hits:191

Consiliul local de tineret din Hânceşti a organizat sărbătoarea “Hânlloween” / S...

Interviu

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-ţi găsi un loc de muncă sau a te reprofila!

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-ţi găsi un loc …

03-11-2017 | Hits:209

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-ţi găsi un loc de muncă sau a ...

Politic

Ce impact credeţi că ar  avea asupra Republicii Moldova stoparea finanţării din partea UE?

Ce impact credeţi că ar avea asupra Republicii Moldova stoparea …

03-11-2017 | Hits:82

Recent, ambasadorul UE la Chişinău Peter Michalko a făcut public anunţul referit...

Actual

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori şi arbuşti

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori şi arbuşti

03-11-2017 | Hits:814

De Ziua Naţională de înverzire a plaiului În raion s-au plantat 756 de puieţi d...