Menu
Viceministrul Muncii în vizită la Hânceşti

Viceministrul Muncii în vizită la Hânceşti

Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei ...

Succes pentru proiectul “Vineri Film’s”

Succes pentru proiectul “Vineri Film’s”

Proiectul  “Vineri Film’s” a fost lansat cu succes...

Marele premiu pentru actorii din Mingir

Marele premiu pentru actorii din Mingir

Marele premiu pentru trupa de teatru „Ghioceii” la...

Excursie pentru sportivii din Hânceşti

Excursie pentru sportivii din Hânceşti

Tinerii sportivi din Hânceşti – în vizită la Unive...

Primul val de deportări

Primul val de deportări

Primul val de deportări – comemorat la Hânceşti

FC Petrocub - la înălţimi

FC Petrocub - la înălţimi

FC Petrocub se pregăteşte de Campionatul Moldovei ...

Ziua medicului la Hânceşti

Ziua medicului la Hânceşti

Diplome şi dedicaţii muzicale pentru medicii din r...

Donaţie de ambulanţe

Donaţie de ambulanţe

Încă o donație pentru Spitalul raional venită din ...

Motocicletă implicată în accident

Motocicletă implicată în accident

Doi tineri pe motocicletă s-au tamponat violent în...

Indemnizaţii mai mari pentru medicii care... fug

Indemnizaţii mai mari pentru medicii care... …

Ţara rămâne fără medici şi cadre medicale, care pr...

Turneu la lupte libere

Turneu la lupte libere

Turneul Naţional de lupte libere „Cupa Hânceşti” -...

Cât vă costă o vacanţă?!

Cât vă costă o vacanţă?!

O vacanţă de vis se prea poate să rămână la statut...

Pe uliţa satului… Şipoteni     

Pe uliţa satului… Şipoteni    

Satul Şipoteni a prins viaţă şi culoare!

Norme de securitate la scăldat

Norme de securitate la scăldat

Salvatorii recomandă respectarea normelor de secur...

Pasionat de sport

Pasionat de sport

Aniversare – marcat pe terenul de fotbal, alături ...

Dezastru la cimitirul vechi din Hânceşti

Dezastru la cimitirul vechi din Hânceşti

Avem grijă de mormintele celor dragi, „scuipând” p...

Interviu cu Igor Untilă

Interviu cu Igor Untilă

„Cele mai mari rezultate sunt de fapt, nu cupele ş...

La Bujor s-a deschis sezonul sportiv

La Bujor s-a deschis sezonul sportiv

La Bujor a avut loc deschiderea sezonului sportiv ...

Interviu cu Ion Duminică

Interviu cu Ion Duminică

La o cafea cu Ion Duminică, şeful Secţiei Traumato...

Prev Next

Amintiri din Afganistan

Amintiri din Afganistan

„Pe lângă moartea care o vedeam cu ochii aproape în fiecare zi, erau răspândite şi foarte multe boli infecţioase, de care se îmbolnăveau pe un cap soldaţii…”

 La 15 ianuarie, curent, s-au marcat 28 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan, război început în anul 1979 şi care a durat zece ani. Pe tot parcursul acestor ani, în timpul conflictului, şi-au pierdut viaţa 1,5 milioane afgani, alte 4-5 milioane au părăsit ţara, iar 15.000 de soldaţi sovietici, printre care şi din ţara noastră, au căzut în operaţiunile militare. Deşi războiul civil afgan a continuat şi după retragerea sovietică din 15 februarie 1989, fiind unul fără sfârşit până în prezent, important că, astăzi, recruţii noştri nu mai sunt înrolaţi şi duşi fără ştirea lor pe câmpuri de luptă, cum se practica în acele timpuri, mulţi dintre care erau aduşi ulterior în sicrie de ţinc acasă…

   Valeriu Damian, din or. Hânceşti, a fost înrolat în serviciul militar în primăvara anului 1985, când în Afganistan luptele erau deja în toi, dar a aflat că va fi dus anume într-acolo, abia după o lună, mai binezis, după ce a depus jurământul. „De la postul de încorporare din Chişinău, am fost duşi direct la Gara Feroviară, şi de acolo cu trenul ne-au dus în Simferopol (Ucraina). În acest oraş am stat 20 de zile, după care ne-au dus în or. Taşkent (Uzbekistan), unde am depus şi jurământul. Până atunci nimeni nu ştia unde vom fi repartizaţi, abia după ce am depus jurământul, seara, ne-au spus că în curând vom pleca în Afganistan.” Deşi ştia din auzite că mulţi din cei plecaţi acolo se întorceau mutilaţi sau în genere erau aduşi acasă în sicrie, la început, ne spune interlocutorul nostru, îl apucase frica, având frustrări mari că nu-şi va mai revedea vreodată pe cei dragi. „Timp de aproape o lună am urmat o pregătire militară în Taşkent, până într-o zi când am fost îmbarcaţi într-un avion militar şi duşi în Kabul, apoi în Qonduz, unde am stat câteva zile, deşi până a ne duce în oraşele Afganistanului, ne-au dus şi ne-au ţinut câteva zile într-un pustiu, probabil, pentru a vedea dacă vom rezista climei de acolo…” Ororile unui adevărat război - cu bombardamente aproape zilnice, cu somn pe furiş şi cu mâna pe armă în permanenţă, fiind mereu la un pas de moarte - a avut să le vadă cu ochii lui deja, soldatul Damian, timp de 9 luni, fiind înrolat în serviciul de gardă, în calitate de santinelă în or. Pol-e-Khomri… „Aici păzeam nişte depozite de muniţii şi după bombardamentele care erau aproape zilnice, am avut câţiva camarazi care au fost omorâţi direct la post. Tot într-un astfel de bombardament am primit şi eu o contuzie cerebrală, fiind apoi internat trei săptămâni în spitalul militar.” După externare, încă patru luni de infern, Valeriu Damian le-a petrecut deja în partea nordică a oraşului Qonduz, aici fiind înrolat în Regimentul nr.149 de infanterie, compania de cercetare, în calitate de sergent, comandant de grupă. „În regiment eram peste 100 de soldaţi din Moldova. Am slujit împreună chiar cu băieţi de la noi, din raion: Iurie Fulga (Hânceşti), Serghei Ciubuc (Bozieni), Mihail Migherea (Mereşeni), Petru Davnii (Ivanovca), Valeriu Puşcaş (Buţeni), Valeriu Movileanu (Şipoteni), etc., cu care am rămas buni prieteni până astăzi. Pe lângă moartea care o vedeam cu ochii aproape în fiecare zi pe câmpul de luptă, erau răspândite şi foarte multe boli infecţioase, tiful cum îi spuneam noi, (n.r. febra tifoidă), dizenteria, hepatita, etc., de care se îmbolnăveau pe un cap soldaţii, mulţi dintre ei, mureau cu zile…Şi eu am fost bolnav de tif, mai bine de o lună m-am tratat într-un izolator militar…”- îşi aduce aminte cu tristeţe combatantul.

  Serviciul său militar în Afganistan s-a încheiat înainte de termen, la un an şi patru luni, fiind transferat apoi să-şi încheie armata în Ţările Baltice. „Da, recunosc, atunci când am sesizat că voi fi dus în Afganistan am avut o frică de nedescris, dar care, drept să vă spun, s-a menţinut pe parcursul primelor două luni, apoi parcă îmi era totuna de viaţa mea…, poate din cauza caracterului meu mai nebunatic. Retrăiam doar pentru părinţii mei, care se îngrijorau nespus pentru mine şi-mi scriau scrisori cu multă jale şi dor, de parcă mi-ar fi scris pentru ultima dată…”

După relatarea mai multor momente din acea perioadă, fostul sergent al trupelor din Afganistan, Valeriu Damian, susţine, totuşi, că nu regretă că a trecut şcoala bărbăţiei pe acele câmpuri de luptă, care l-au ajutat să se detaşeze de multe complexe şi să devină un adevărat bărbat, îi pare rău doar de mulţi, foşti combatanţi, care au decedat ca nişte eroi, tineri nevinovaţi, lăsându-şi acasă familiile îndurerate.

În total, din raionul Hânceşti, în trupele armate din Afganistan au fost mobilizaţi peste 400 de tineri, dintre care 7 căzuţi pe câmpul de luptă. Astăzi Uniunea raională a participanţilor războiului din Afganistan întruneşte 224 de membri, dintre care 11 invalizi. 

Astăzi, vineri, 17 februarie, în Piaţa Suveranităţii din or. Hânceşti a avut loc un miting solemn consacrat Zilei Comemorării celor căzuţi în războiul din Afganistan, după care, cu acest prilej, cei prezenţi au depus flori la Memorialul Ostaşului căzut la datorie în războiul din Afganistan.   Ulterior, toţi participanţii conflictului armat au fost invitaţi la ospătăria orăşenească la o masă de pomenire, organizată cu susţinea financiară a Corpului „Armata Salvării”, precum şi administraţiilor publice de ambele niveluri.

 

Tatiana TODOSEICIUC    

 

back to top

Alte știri

Comunitate

Ce limbă vorbim?

Ce limbă vorbim?

15-06-2017 | Hits:70

Potrivit Recensământului Populației și al locuințelor din anul 2014, 52,7% dintr...

Sport

FC Petrocub are un nou antrenor

FC Petrocub are un nou antrenor

15-06-2017 | Hits:97

Recent, FC Petrocub a reziliat de comun acord contractul cu antrenorul principal...

Comunitate

Icoană aşteptată la Bujor

Icoană aşteptată la Bujor

15-06-2017 | Hits:75

O frumoasă amintire pentru creştinii de la Bujor

Interviu

Interviu cu Ion Duminică

Interviu cu Ion Duminică

15-06-2017 | Hits:152

La o cafea cu Ion Duminică, şeful Secţiei Traumatologie, Spitalul raional Hânceş...

Comunitate

La Bujor s-a deschis sezonul sportiv

La Bujor s-a deschis sezonul sportiv

15-06-2017 | Hits:36

La Bujor a avut loc deschiderea sezonului sportiv

Interviu

Interviu cu Igor Untilă

Interviu cu Igor Untilă

15-06-2017 | Hits:81

„Cele mai mari rezultate sunt de fapt, nu cupele şi medaliile, nici titlurile, c...