Menu
Cupa Şcolii municipale de Sporturi   la volei

Cupa Şcolii municipale de Sporturi  la volei

Sâmbătă, 2 decembrie, în sala de sport a Şcolii Pr...

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –   marcată în cerc restrâns

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –  marcată …

Luni, administraţia raionului a invitat preşedinţi...

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie civică – la un nou seminar raional 

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie …

 „Formarea competenţelor specifice/transfersale pr...

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festivalul „Grand Competition” din Iaşi

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festiv…

 La data de 2 decembrie curent, trupa de teatru dr...

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare: Teatrul MADE – cu un spectacol i...

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

Acasă la… familia Constantin şi Maria Caşu din or....

Interviu cu Aurel Penu

Interviu cu Aurel Penu

La o cafea cu Aurel Penu, fondatorul serviciului d...

Interviu cu Liuba Balan

Interviu cu Liuba Balan

La o cafea cu Liuba Balan, preşedinte AO „Speranţa...

Judokanul  Dorin Goţonoagă a cucerit medalia de aur la Campionatul European de tineret la judo

Judokanul Dorin Goţonoagă a cucerit medalia …

Judokanul  Dorin Goţonoagă a cucerit medalia de au...

Într-un final de toamnă, picii de la Stolniceni îi cântă ode acestui anotimp

Într-un final de toamnă, picii de la Stolnice…

Într-un final de toamnă, picii de la Stolniceni îi...

Două adolescente din Bozieni  s-au ales cu medalii la Campionatul internațional de Taekwondo

Două adolescente din Bozieni s-au ales cu me…

Două adolescente din Bozieni  s-au ales cu medalii...

Piața „Viless” din Hâncești a marcat jubileul de 20 ani de activitate

Piața „Viless” din Hâncești a marcat jubileul…

Piața „Viless” din Hâncești a marcat jubileul de 2...

Ansamblul de dansuri populare „Lăpușnița” – la Festivalul internațional de folclor românesc

Ansamblul de dansuri populare „Lăpușnița” – l…

Ansamblul de dansuri populare „Lăpușnița” – la Fes...

Băuturile fierbinți la sfârșit de toamnă... la prețuri care mai de care

Băuturile fierbinți la sfârșit de toamnă... l…

Băuturile fierbinți la sfârșit de toamnă... la pre...

Ce tradiţii frumoase aveţi stabilite în familia dvs.?

Ce tradiţii frumoase aveţi stabilite în famil…

Familia este mediul în care venim pe lume, ne dezv...

O fundaţie întreţine mai multe familii vulnerabile din satele Bozieni şi Dubovca

O fundaţie întreţine mai multe familii vulner…

 Se zice că și binele, și răul sunt în puterea noa...

Distrugem mai mult decât plantăm…

Distrugem mai mult decât plantăm…

Pentru că începutul lunii noiembrie, de obicei rec...

La Cărpineni se promovează un mod sănătos de viaţă!

La Cărpineni se promovează un mod sănătos de …

Mai nou, locuitorii din c. Cărpineni, pot face spo...

Drumuri mai vechi, mai noi...,   cu reparaţii de trei ani „în toi”?!

Drumuri mai vechi, mai noi..., cu reparaţii…

Drumuri mai vechi, mai noi...,  cu reparaţii de t...

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori şi arbuşti

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori…

De Ziua Naţională de înverzire a plaiului În raio...

Prev Next

Se caută beneficiari pentru noile locuinţe sociale

Se caută beneficiari pentru noile locuinţe sociale

La ultima întrunire a primarilor din acest an: Se caută beneficiari pentru noile locuinţe sociale

Întrunirea tradiţională a conducerii raionului cu primarii şi reprezentanţii serviciilor desconcentrate şi descentralizate, ultima din acest an calendaristic, care s-a desfăşurat marţi, s-a axat pe chestiuni  privitoare la bugetul raionului, prevederile Codului Educaţiei, modificări la legislaţia execuţional-penală ş.a.

 

Primăria Pogăneşti – cu cheltuielile executate la limită

Prima chestiune din cadrul şedinţei conduse de preşedintele raionului Grigore Cobzac a fost cu privire la unele aspecte ce ţin de încheierea exerciţiului bugetar pe an. 2014 şi particularităţile elaborării proiectului de decizie bugetar-anuală pe an. 2015, informaţie prezentată de Valentina Manic, şeful Direcţiei Generale Finanţe. „În urma analizei prezentării dărilor de seamă privind executarea bugetului pe 9 luni de către primării şi instituţii publice, s-au depistat încălcări privind termenele de prezentare, după termenul aprobat conform graficului, prezentând dări de seamă doar primăriile Hânceşti, Bălceana, Cotul Morii, Logăneşti, Mereşeni, Sofia, Stolniceni, Şipoteni, Direcţia Învăţământ, Direcţia Cultură, GM: Bozieni, Cotul Morii, Drăguşenii Noi, Logăneşti, Obileni, Pervomaiscoe, Secăreni, „Mihai Viteazul” Hânceşti, LT „Şt. Holban” Cărpineni, LT „M. Eminescu” şi LT „M. Sadoveanu” Hânceşti, LT „D. Cantemir” Crasnoarmeiscoe” – a specificat Valentina Manic, atenţionând că disciplina prezentării rapoartelor de către executorii de buget tergiversează prezentarea dării de seamă privind executarea bugetului raionului către Ministerul Finanţelor. Referitor la executarea nemijlocită a bugetului primăriilor pe partea de venituri, situaţia la 1 decembrie a fost catalogată de şefa Direcţiei Finanţe drept  una satisfăcătoare, majoritatea primăriilor având bugetul executat la această parte în proporţie de 100%. În schimb la executarea cheltuielilor, dna Manic a specificat că situaţia lasă de dorit, cu precădere în primăriile Bălceana (66,9%), Buţeni (64,4%), Ciuciuleni (67,3%), Dancu (69,5%), însă cea mai deplorabilă situaţie este la Pogăneşti, unde s-au executat doar 33,5% din cheltuieli. De asemenea, dna Manic a atenţionat primăriile Negrea, Păşcani, Pogăneşti, Căţeleni, Şipoteni şi Leuşeni să treacă salarizarea angajaţilor instituţiilor bugetare la băncile comerciale prin intermediul card-urilor bancare, pentru a nu încălca prevederile Hotărârii Guvernului cu privire la implementarea masivă a instrumentelor de plată fără numerar.

 

Noţiuni noi ale Codului Educaţiei care îi vizează şi pe primari

Valentina Tonu, şeful Direcţiei raionale Învăţământ, a prezentat primarilor unele prevederi ale Codului Educaţiei, care a intrat oficial în vigoare la 23 noiembrie, privind competenţele administraţiei publice de nivelul I, referindu-se la elemente noi, relevante pentru cei care gestionează şi monitorizează evoluţia sistemului educaţional, inclusiv autorităţile publice. „În Codul Educaţiei au apărut noţiuni noi, precum centrul educaţional comunitar, clase cu predare simultană, care presupun clase primare mixte ce funcţionează în localităţile în care se resimte cel mai acut criza demografică, la noi în raion o astfel de clasă funcţionând la GM Stolniceni – a specificat dna Tonu. Alte noţiuni sunt: complexele educaţionale, care, la fel, vor fi instituite în localităţile cu număr redus de copii, curriculum adaptat şi modificat pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale, educaţia timpurie şi nu primară, districtul şcolar, program prelungit pentru copiii claselor 1-5, structurarea sistemului de învăţământ pe niveluri (zero - pentru învăţământul antepreşcolar şi preşcolar, unu – primar, doi – gimnazial, trei – liceal etc.), învăţământul obligatoriu, care începe cu grupa pregătitoare şi încetează la vârsta de 18 ani (prevedere ce va intra în vigoare din 2018), evaluarea elevilor din clasele primare cu descriptori în loc de note începând cu 2015, durata anului de studii, care pentru treapta primară este de 33 de săptămâni, cu vacanţe prelungite, pentru cea gimnazială şi liceală de 35 de săptămâni şi treapta terminală (clasele a 9-a şi a 12-a) de 34 de săptămâni”. Alte aspecte vizau atribuţiile APL de nivelul II în domeniul educaţiei,  procedura de  transmitere a bunurilor şi bazei materiale a instituţiei de învăţământ în gestiunea APL în scopuri educaţionale, numirea în funcţie a directorilor, care din martie 2015 vor fi numiţi prin concurs, ş.a.

 

Atenţie la acurateţea datelor cu privire la munca neremunerată!

Următoare chestiune, prezentată de şeful Biroului Probaţiune Hânceşti Igor Ignat, s-a referit la asigurarea executării pedepsei cu munca neremunerată în folosul comunităţii în concordanţă cu modificările la legea execuţional-penală. „Conform modificărilor introduse, munca neremunerată în folosul comunităţii se prestează doar cu acordul în scris al persoanei care va executa această pedeapsă – a menţionat Igor Ignat. Aceasta presupune maxim 8 ore pe zi, îndeplinite cu stricteţe conform unui grafic de muncă stabilit”. Dl Ignat a atras atenţia primarilor vizavi de urmările în cazul depistării încălcărilor din partea autorităţilor locale, adică includerea datelor eronate şi false referitor la munca prestată şi durata orelor de muncă, fapte asupra cărora se deschide dosar penal. De asemenea, domnia sa a menţionat şi beneficiile muncii neremunerate pentru administraţiile locale, care vor efectua economii la buget, estimativ 150 lei pe zi, în dependenţă de volumul lucrărilor prestate de aceşti condamnaţi.

 

Câte un specialist în locuinţele sociale până la finele anului

Natalia Zadorojnâi, administratorul programului MoREEFF de eficienţă energetică în sectorul rezidenţial, a făcut o prezentare a programului dat, care este orientat spre locuinţe individuale – case la sol şi apartamente. Acest program creditează proiecte de eficienţă energetică în sectorul rezidenţial prin instalarea tehnologiilor eligibile (geamuri şi uşi energo-eficiente, izolarea pereţilor, acoperişului, podelelor, instalarea sobelor şi cazanelor pe biomasă, sistemelor solare de încălzire a apei, sistemelor fotovoltaice, etc.). După realizarea proiectului, persoana care aplică, poate beneficia de un grant în mărime de 20% din costul tehnologiei instalate, astfel încât administratorul programului a invitat agenţii economici care prestează asemenea servicii să colaboreze cu MoREEFF, menţionând că principalii beneficiari ai programului sunt, în mare parte, cetăţenii din localităţile rurale. 

În final, preşedintele raionului Grigore Cobzac a adus la cunoştinţa celor prezenţi că proiectul construcţiei locuinţelor sociale este practic finisat în raion, astfel încât a solicitat implicare maximă din partea primarilor pentru a identifica specialişti pentru aceste locuinţe. „Locuinţele sociale au fost din start destinate medicilor, profesorilor şi poliţiştilor – cadre de care duc lipsă localităţile rurale în mod deosebit. Şi aici nu mă refer la tineri specialişti – pentru delimitarea acestor cadre am scos din regulament criteriul de vârstă, astfel încât aşteptăm propuneri din partea Dvs. pentru ca, până la sfârşitul anului curent, să avem cel puţin câte un beneficiar în fiecare dintre aceste locuinţe. Un aspect de care vă rog să ţineţi cont este acela de a nu veni cu propuneri pentru locuinţele date a persoanelor ce fac parte din categoriile social-vulnerabile. Aceste locuinţe sunt destinate în exclusivitate specialiştilor calificaţi, de serviciile cărora vor beneficia cetăţenii localităţilor Dv., dar care vor purta şi un caracter regional” – a ţinut să specifice preşedintele raionului.

Cu referire la proiectul Ecoverde, vicepreşedintele raionului Efim Moraru, susţinut de preşedintele Grigore Cobzac, a chemat primarii să se implice mai activ pentru a putea implementa acest proiect în raionul Hânceşti. „Pentru ca proiectul să treacă nemijlocit la etapa de implementare în raionul nostru, este nevoie ca minim 27 de primării să adere la proiect. Pentru aceasta trebuie urmaţi 3 paşi: aprobarea la şedinţa consiliului local, publicarea deciziei în Monitorul Oficial şi semnarea contractelor pentru concesionare. La moment, doar 25 de primării au publicat aceste decizii în Monitorul Oficial, deci mai este nevoie de minim 2 primării, astfel încât să înceapă cea de-a doua etapă a proiectului – construcţia fabricii de depozitare şi reciclare a deşeurilor în c. Sărata Galbenă” – a insistat vicepreşedintele, specificând că acest proiect se derulează prea lent, tergiversându-se timp de cca un an implementarea acestuia din lipsa receptivităţii primăriilor. 

Pe această notă, primarii au încheiat sesiunea de lucru 2014, urmând să-şi dea întâlnire la anul, în cadrul primei şedinţe care se va desfăşura în ianuarie 2015. 

 

Elena ZAIŢEV

 

back to top

Alte știri

Cultură

Ana Munteanu a trecut de duelurile   de la „Vocea României”

Ana Munteanu a trecut de duelurile  de la „Vocea României”

03-11-2017 | Hits:137

Tânăra interpretă din or. Hânceşti, Ana Munteanu, s-a duelat vineri seara cu un ...

Comunitate

Fenomenul violenţei – abordat multidisciplinar

Fenomenul violenţei – abordat multidisciplinar

03-11-2017 | Hits:131

La începutul săptămânii curente, în or. Hânceşti, s-a desfăşurat Forumul regiona...

Tineret

Consiliul local de tineret din Hânceşti a organizat sărbătoarea “Hânlloween”

Consiliul local de tineret din Hânceşti a organizat sărbătoarea “…

03-11-2017 | Hits:230

Consiliul local de tineret din Hânceşti a organizat sărbătoarea “Hânlloween” / S...

Interviu

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-ţi găsi un loc de muncă sau a te reprofila!

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-ţi găsi un loc …

03-11-2017 | Hits:252

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-ţi găsi un loc de muncă sau a ...

Politic

Ce impact credeţi că ar  avea asupra Republicii Moldova stoparea finanţării din partea UE?

Ce impact credeţi că ar avea asupra Republicii Moldova stoparea …

03-11-2017 | Hits:106

Recent, ambasadorul UE la Chişinău Peter Michalko a făcut public anunţul referit...

Actual

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori şi arbuşti

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori şi arbuşti

03-11-2017 | Hits:1116

De Ziua Naţională de înverzire a plaiului În raion s-au plantat 756 de puieţi d...