Menu
Proiectul transfrontalier „Mesagerii prieteniei” a ajuns şi la Oneşti

Proiectul transfrontalier „Mesagerii prieteni…

 Săptămâna trecută în Gimnaziul Oneşti a avut loc ...

„Atunci când soarele apune și răsare o stea...”

„Atunci când soarele apune și răsare o stea..…

               „Atunci când soarele apune și răsar...

Luptătorii din Hânceşti au completat colecţia Şcolii de sporturi a raionului Hânceşti cu noi medalii

Luptătorii din Hânceşti au completat colecţia…

Luptătorii din Hânceşti au completat colecţia Şcol...

Turneul internaţional   „Motocross Cup 2017”

Turneul internaţional „Motocross Cup 2017”

Show-ul motoarelor a revenit la Hânceşti - Turneul...

Festivalul „Toamna Aurie” 2017 –  la Hânceşti

Festivalul „Toamna Aurie” 2017 – la Hânceşti

Recoltele bogate de fructe şi legume, bucatele tra...

„Lăpuşniţa” – la Festivalul internaţional „Hai la joc”

„Lăpuşniţa” – la Festivalul internaţional „Ha…

Duminică, 15 octombrie, s-a desfăşurat etapa final...

Cum apreciaţi arta postmodernistă?

Cum apreciaţi arta postmodernistă?

Postmodernismul este termenul de referință aplicat...

Bibliotecarii din raion – instruiţi în Advocacy

Bibliotecarii din raion – instruiţi în Advoca…

Bibliotecarii din raion – instruiţi în Advocacy  ...

Şedinţa consiliului raional

Şedinţa consiliului raional

La şedinţa de săptămâna trecută - Consiliul raiona...

Interviu cu Petru Boboc

Interviu cu Petru Boboc

„Un minus al pacienților noștri este adresarea tar...

„Hai cu noi la o școală mai bună...”  cu economii pe seama copiilor?!

„Hai cu noi la o școală mai bună...” cu econ…

„Hai cu noi la o școală mai bună...” cu economii p...

O delegaţie din Tomaszow, Polonia a venit în vizită la Hânceşti

O delegaţie din Tomaszow, Polonia a venit în …

O delegaţie din Tomaszow, Polonia a venit în vizit...

Irina Corlat din Sofia – pe locul III la festivalul folcloric “Teodor Negară”

Irina Corlat din Sofia – pe locul III la fest…

La 9 octombrie, în s. Sauca, r. Ocniţa, s-a desfăş...

Alexandru Botnari – oaspete de onoare la festivalul “Sinaia Forever”

Alexandru Botnari – oaspete de onoare la fest…

La sfârşitul săptămânii trecute, primarul mun. Hân...

Preşedintele raionului în vizită la primăria sectorului 6 Bucureşti

Preşedintele raionului în vizită la primăria …

Săptămâna trecută, preşedintele raionului Ghenadie...

Un grup de iniţiatăvă din Hânceşti a desfăşurat un flash mob la care au participat persoane cu mobilitatea redusă

Un grup de iniţiatăvă din Hânceşti a desfăşur…

Sâmbătă, şapte octombrie, reprezentanții grupului ...

Delegaţie din Belorusia în vizită la Hânceşti

Delegaţie din Belorusia în vizită la Hânceşti

Reprezentanţii mai multor companii industriale din...

Liuba Bîrsan – economist de meserie și un iscusit meșter de croșetă în timpul liber

Liuba Bîrsan – economist de meserie și un isc…

La cei 46 de ani ai săi, doamna Liuba Bîrsan este ...

O văcuţă în dar pentru o familie nevoiaşă

O văcuţă în dar pentru o familie nevoiaşă

O familie cu mulţi copii din Mingir a primit în da...

Dacă vrem să nu ne ude ploaia – scotocim prin buzunare...

Dacă vrem să nu ne ude ploaia – scotocim prin…

Cât costă umbrelele, pelerinele şi cizmele de ploa...

Prev Next

Cât de siguri vă simțiți în țara noastră?

Cât de siguri vă simțiți în țara noastră?

Cea mai cunoscută definiție a securității este atunci când în jur este liniște și pace, când nu există război. Securitatea are la bază înainte de toate stabilitatea politică și cea militară. În Republica Moldova, Ziua Securității se marchează la data de 9 septembrie. Până în prezent, Republica Moldova a încheiat acorduri în domeniul securității sociale cu 11 state membre ale Uniunii Europene. În proces de negociere este cu Letonia, Turcia, Israel, Grecia, Italia, Spania. Scopul este acela de a asigura cetățenilor dreptul la libera circulație, drepturi la pensie sau alte prestații sociale în statele cu care este încheiat acordul de securitate.  Pentru a afla cât de siguri sunt cetățenii noștri,  am hotărât să aflăm ce părere au despre acest lucru.

 

Cât de siguri vă simțiți în țara noastră?

 

Alexandra Gânu, 68 ani,  s. Drăgușeni, pensionară: „Astăzi nu este nimic stabil, de aceea nu poți avea nădejde. Cei de la conducere spun una si fac cu totul altfel. De exemplu, au zis că măresc pensiile, dar nu au zis că nu la toți pensionarii, dar numai la o parte din ei. Mie nu mi-au adăugat nimic, cu toate că o viaţă întreagă am lucrat în colhoz. Ceea ce promit nu îndeplinesc, nu se țin de cuvânt. Despre ce fel de securitate poate fi vorba?”

 

Dumitru Moraru, 63 ani, or. Hâncești, pensionar: „Nu sunt prea sigur în țara noastră. Aveam pensia bunișoară de 1650 lei, dar acum primesc doar 900 lei. Nu ştiu din ce cauză, dar când m-am dus să întreb nimeni nu mi-a zis nimic. Trebuie să îmi iau un avocat să îl plătesc. Dar de unde atâția bani? Și așa nu îmi ajung bani să plătesc comunalele. Aşa siguranţă numai la noi poate fi, este un haos peste tot! Cine are bani,   acela are și putere, și, probabil, securitate.”

 

Elena Ignat, 35 ani, s. Bozieni, șomer: „Nu mă simt sigură. Psihologic mă simt bine în țara mea, dar nesigură de viitorul copiilor. La așa stare conducerea ne-a adus, să le facem viitor copiilor lucrând printre străini. Ce ţine de sistemul educațional e bun, doar păcat că studiile nu sunt recunoscute în toate țările… ”

Dina, 46 ani, s. Logănești, vânzător de flori: ,,Chiar deloc. Care e siguranța? Corupția e mare, se fura mult din bugetul statului. Eu personal nu văd nici un viitor la noi în țară! Salariile sunt mici, preţurile mari. De aceea majoritatea oamenilor nu mai rezistă și pleacă în altă țară pentru un trai mai decent şi mai cu multă siguranţă.”

 

Tatiana Morari, 57 ani, or. Hâncești, controlor la „ Rotalin-Gaz”: „Eu, personal, mă simt sigură. Mă aranjează orașul Hâncești. E curat,  bine amenajat. Așa frumos ca acum nu a mai fost. E bravo primarul, se străduie sa facă cât mai bine lucrul său. Unde nu ne-am duce suntem robi, dar aici suntem cu amândouă picioare pe pământul nostru. Mai sunt si greutăți,  mai ales pensionarii nu au ajutorul cuvenit din partea statului, tinerii nu sunt susținuți cât trebuie…, dar sunt și părți pozitive.”

 

Ludmila, 38 ani, s. Mingir, comerciant la piață: ,,Nu sunt sigură deloc, din cauza că nu e stabilitate în țară. Conducerea se joacă cu noi așa cum vrea. Toți pleacă de aici, e un mare bărdac în țară! Numai acasă e bine în familie, acolo te simți în siguranță. Salariile sunt mici la toți, comunalele sunt peste măsură. Peste tot trebuie să plătești. Moldova - cea mai bogată țară de șomeri!”

 

Anatolie Cioban, 45 ani, s. Mereşeni, șomer: ,,Aproape deloc nu sunt sigur. Nu e nici o siguranță. Corupția nu e mare, dar e foarte-foarte mare. Daca dorești să ai un trai mai bun, trebuie să pleci peste hotare. Eu de mai mulți ani sunt plecat și îmi place acolo. M-am săturat de Moldova! Peste vreo 10 sau 20 de ani o să rămână doar persoane de vârsta a treia aici. Aproape toţi sunt plecați. Nu ai cum să trăiești altfel. Nu ai încotro și nevoia te duce acolo unde faci mai mulți bani. Ţara noastră nu oferă locuri de muncă și chiar de lucrezi este un salariu mizerabil.”

 

Svetlana, 27 ani, or. Hâncești, vânzător-consultant ,,Floreni ”: ,,În ultimii ani nu prea este acea siguranță. Ce s-a făcut pentru noi, cetățenii de rând, s-a făcut până în 2009, cât eram sub conducerea lui Voronin. El tot fura, nu neg acest fapt, dar mai puțin, cu măsură. Pensionarii aveau bani, le veneau ajutor social atunci când venea iarna, aprovizionându-i cu lemne de foc. Studenții beneficiau regulat de burse. Dar acum peste tot se fură. Corupția e la nivel și nimeni nu face nimic. Fiecare e pentru el. Cum e conducerea așa si oamenii. Nu avem siguranţă nici în ziua de azi, nici în cea de mâine.”

 

Vitalie Dâră, 44 ani, s. Negrea, șomer: ,,Mă simt bine și în siguranță în tara noastră. Sunt la mine acasă și unde nu e mai bine ca acasă? Am fost și peste hotare, dar acolo mă simțeam ca un străin, un sclav. Noi suntem de vină că e corupție, pensiile mici... trebuie să luptăm pentru ceea ce vrem. Pentru acest lucru e nevoie să fim informați. Un om informat este un om puternic. Dacă ne plângem nu schimbăm nimic. Cu toate că informația nu ne este dată de către mass-media întotdeauna corectă. Oricum la noi în țară e bine, e liniște și pace.”

 

 Simion, 67 ani, or. Hâncești, producător agricol: ,,Mă simt în nesiguranță la noi în țară. Legile se schimbă des, în folosul celor de la conducere. Noi, cetățenii de rând, nu avem șansa de a supraviețui cu aşa salarii și pensii mici. Când faci ceva trebuie să plătești. Prețurile la medicamente sunt mari. Dorești să treci un control medical, unde te întorci numai clinici private. Tineretul tot pleacă peste hotare, dar ce viitor fără el? Peste tot e haos și dezastru. Peste hotare oamenii la pensie se odihnesc, dar noi aici în Moldova lucrăm mult. Nu este nici o garanție pentru ziua de mâine.”

 

Tatiana, 32 ani, or. Hâncești, vânzător-consultant ,,Casa Curată”: ,,E greu la noi în țară. Lipsa banilor cel mai des creează nesiguranță pentru ziua de mâine. Daca lipsesc banii, atunci lipsește şi hrana și îmbrăcămintea... Cu toții vrem o viață mai buna, dar aici viață bună nu avem. Pensionarii nu au bani pentru medicamente. Personal mă simt în nesiguranță din cauza instabilității economice din țara noastră. Dar dacă vorbim de siguranţă la general, atunci la noi în țară e liniște și pace.”

 

Alina MIHALAŞ, stagiară

 

back to top

Alte știri

Interviu

Interviu cu Petru Boboc

Interviu cu Petru Boboc

20-10-2017 | Hits:159

„Un minus al pacienților noștri este adresarea tardivă la medic, când nu este po...

Comunitate

Şedinţa consiliului raional

Şedinţa consiliului raional

20-10-2017 | Hits:40

La şedinţa de săptămâna trecută - Consiliul raional a aprobat alocarea surselor ...

Societate

Bibliotecarii din raion – instruiţi în Advocacy

Bibliotecarii din raion – instruiţi în Advocacy

20-10-2017 | Hits:69

Bibliotecarii din raion – instruiţi în Advocacy  Săptămâna trecută, Biblioteca ...

Cultură

Cum apreciaţi arta postmodernistă?

Cum apreciaţi arta postmodernistă?

20-10-2017 | Hits:22

Postmodernismul este termenul de referință aplicat unei vaste game de evoluții î...

În focus

Festivalul „Toamna Aurie” 2017 –  la Hânceşti

Festivalul „Toamna Aurie” 2017 – la Hânceşti

20-10-2017 | Hits:315

Recoltele bogate de fructe şi legume, bucatele tradiționale, dar şi vinurile ale...

Sport

Turneul internaţional   „Motocross Cup 2017”

Turneul internaţional „Motocross Cup 2017”

20-10-2017 | Hits:60

Show-ul motoarelor a revenit la Hânceşti - Turneul internaţional „Motocross Cup ...