Menu
Raioane, judeţe sau regiuni?

Raioane, judeţe sau regiuni?

Raioane, judeţe sau regiuni? Reforme, reforme şi ...

Cât de des faceţi sport?

Cât de des faceţi sport?

Am ajuns la finalul Lunii Olimpice, perioadă în ca...

Accesoriile pentru vacanţa de vară – la preţuri de lux

Accesoriile pentru vacanţa de vară – la preţu…

Accesoriile pentru vacanţa de vară – la preţuri de...

Admiterea la Şcoala profesion ală din Hânceşti

Admiterea la Şcoala profesion ală din Hânceşt…

Școala în care eşti plătit să înveţi și care îți a...

Interviu cu Albert Darie

Interviu cu Albert Darie

La o cafea cu Albert Darie, şeful Inspecţiei Ecolo...

Viceministrul Muncii în vizită la Hânceşti

Viceministrul Muncii în vizită la Hânceşti

Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei ...

Succes pentru proiectul “Vineri Film’s”

Succes pentru proiectul “Vineri Film’s”

Proiectul  “Vineri Film’s” a fost lansat cu succes...

Marele premiu pentru actorii din Mingir

Marele premiu pentru actorii din Mingir

Marele premiu pentru trupa de teatru „Ghioceii” la...

Excursie pentru sportivii din Hânceşti

Excursie pentru sportivii din Hânceşti

Tinerii sportivi din Hânceşti – în vizită la Unive...

Primul val de deportări

Primul val de deportări

Primul val de deportări – comemorat la Hânceşti

FC Petrocub - la înălţimi

FC Petrocub - la înălţimi

FC Petrocub se pregăteşte de Campionatul Moldovei ...

Ziua medicului la Hânceşti

Ziua medicului la Hânceşti

Diplome şi dedicaţii muzicale pentru medicii din r...

Donaţie de ambulanţe

Donaţie de ambulanţe

Încă o donație pentru Spitalul raional venită din ...

Motocicletă implicată în accident

Motocicletă implicată în accident

Doi tineri pe motocicletă s-au tamponat violent în...

Indemnizaţii mai mari pentru medicii care... fug

Indemnizaţii mai mari pentru medicii care... …

Ţara rămâne fără medici şi cadre medicale, care pr...

Turneu la lupte libere

Turneu la lupte libere

Turneul Naţional de lupte libere „Cupa Hânceşti” -...

Cât vă costă o vacanţă?!

Cât vă costă o vacanţă?!

O vacanţă de vis se prea poate să rămână la statut...

Pe uliţa satului… Şipoteni     

Pe uliţa satului… Şipoteni    

Satul Şipoteni a prins viaţă şi culoare!

Prev Next

Pe uliţa satului… Şipoteni    

Pe uliţa satului… Şipoteni     

Satul Şipoteni a prins viaţă şi culoare!

Am scris nu o dată despre satele şi comunele din raionul nostru, cu diferite ocazii – cu prilejul marcării hramului localităţii, inaugurarea unui drum, grădiniţă, şcoală, oficiu medical, biserică, etc., cu ocazia deschiderii unor edificii sociale după o reparaţie capitală, dar şi în plină campanie electorală pentru a constata care-s realizările preelectorale ale localităţii, dar şi ce-şi doreşte comunitatea înainte de venirea unui nou gospodar la cârma ei.

  Am iniţiat această rubrică pentru a colinda din nou toate localităţile raionului, mergând aşa „Pe uliţa satului…”de ieri şi de azi, pe unele - pentru a le scoate din anonimat, pe altele – pentru a  constata realizările dlor primari, (care fiind deja în al doilea an de actual mandat), precum şi obiective propuse în platforma sa electorală, care sperăm, că şi-au găsit reflectare nu doar pe hârtie…

 

  Şi deoarece suntem în plină „naştere” a reformei administrativ-teritoriale, prin implementarea căreia, cică din 2019, vor dispărea primăriile mai mici, cu un număr de până la 4-5 mii de cetăţeni în teritoriu, am decis să pornim de la Şipoteni – o localitate nici mare, nici chiar mică, care se întinde pe o suprafaţă de circa 4 km, având o populaţie (conform ultimului recensământ) de 847 cetăţeni. 

  Deşi este un sătuc puţin distanţat de satele din vecinătate, fiind împrejmuit de un lanţ de pădure, se pare că aici oamenii au la dispoziţie aproape toate serviciile de strictă necesitate – şcoală-primară-grădiniţă, Oficiu de Sănătate, Oficiu Poştal, precum şi infrastructura fiind pusă pe roate începând cu anul 2003, când localnicii s-au făcut cu primărie în sat. 

   „Majoritatea proiectelor implementate în localitate s-au început în anul 2003, când satul nostru deşi mic, s-a făcut cu primărie, nu degeaba se spune că atunci când satul are gospodarul său, îl trage inima să facă ceva pentru localitatea şi consătenii săi” ne spune primarul s. Şipoteni Nicolae Moroz, care pe atunci era un simplu proprietar de terenuri agricole. 

  În acea perioadă s-au făcut careva investiţii în Casa de Cultură din sat şi primărie, precum și în construcția unui apeduct, deşi mult mai multe realizări a înregistrat satul în ultimii 6 ani. 

  „Într-o perioadă destul de scurtă, actualul primar Nicolae Moroz a reușit să obțină atâtea câți alți foști predecesori de-ai săi nu au reușit în câțiva ani la rând – ne spune bibliotecara Svetlana Nacu. Printre acestea, vreau să menţionez că datorită implicării nemijlocite a d-lui, astăzi biblioteca sătească (care anterior se afla în sediul Casei de Cultură, în frig și într-o cameră unde cădea acoperișul), se află în incinta primăriei locale, având condiţii confortabile pentru cititorii noştri, care venind cu vreo întrebare la primărie, intră neapărat şi pe la noi, îndeosebi acum de când, intrând în programul Novateca, punem la dispoziţia utilizatorilor noştri şi servicii de Internet.”

  În acelaşi edificiu al primăriei, cu intrare separată, am avut ocazia să vizităm Oficiul de Sănătate, care are astăzi condiții moderne de invidiat pentru eventualii pacienți - cu sală de proceduri, de triaj, cabinet ginecologic și chiar farmacie, toate aceste comodități fiind asigurate cu cheltuieli din partea primăriei locale. „Fostul edificiu, amplasat în mijlocul satului, era într-o stare deplorabilă, ce semăna mai mult a „bordei”, decât a instituție medicală, de aceea condițiile pe care le avem începând cu anul 2013 nici nu se compară cu cele pe care le-am avut” - ne spune secretarul Consiliului local Mariana Ungureanu. 

  Totodată, lângă sediul primăriei am putut admira un splendid scuar plin cu diverse flori în diferite culori. „Florile sunt o „obsesie” frumoasă a primarului nostru, care, de îndată ce se începe primăvara și afară e cald, dl Nicolae ne scoate afară la sădit flori...” Dumnealui și acasă are o ogradă plină cu flori – ne spune dna Ungureanu. 

  Deşi vizita noastră în s. Şipoteni s-a desfăşurat aproape de orele amiezii, când mai toată lumea din sat era la serviciu sau preocupată de lucrările agricole în câmp şi grădină, totuşi, am reuşit să prindem câţiva oameni pe drum, care la întrebarea noastră cum apreciază activitatea primarului, au avut doar cuvinte de laudă în adresa acestuia. S-au arătat mulţumiţi oamenii că datorită d-lui satul a prins viaţă, mai nou au drumuri reparate, chiar dacă sunt în variantă albă, sunt mult mai accesibile, şi de la un timp iluminate, precum şi mult mai curate, primarul iniţiind recent şi colectarea colectivă a gunoiului prin sat. 

„E omul cuvenit la locul potrivit, ne spune asistentul social Elena Costandachi. Şi deşi conform statutului funcţiei mele de asistent social, nu sunt în subordinea primarului, avem o colaborare foarte bună, în special atunci când e vorba de implicarea în susţinerea unor bătrâni singuratici sau copii din familii vulnerabile din localitate, dl primar dă dovadă de un altruism deosebit.”

  Una dintre recentele realizări ale administrației publice locale este și construcția gardului cimitirului, (cu finanțe din soldul disponibil al bugetului local), în lucrările căruia a fost antrenat mai tot satul. „Cu bani puțini am făcut un lucru mare. Pentru comparație: acum câțiva ani în urmă am construit 40 m de gard la școală, care ne-a costat 150 mii lei, gardul de la cimitir are o lungime de 104 m, lucrările căruia, însă, au costat doar 70 mii lei. Aici vreau să remarc implicarea nemijlocită a tuturor doamnelor din primărie, precum și altor gospodine din sat, care s-au mobilizat și au pregătit mâncare pentru lucrătorii implicați în instalarea gardului pe parcursul unei luni și jumătate, cărora țin să le mulțumesc foarte mult” - a remarcat dl Moroz. În același context, dl primar ne-a spus că e mândru de colectivul său din primărie, cu care împreună fac față oricăror probleme și provocări. 

  Împreună cu oamenii din sat, primăria a reparat și amenajat și cele trei opriri din sat, fiecare dintre acestea, datorită inițiativelor venite din partea unor gospodine din sat, sunt originale în felul lor. „În aceiași perioadă în sat au apărut și două frumoase răstigniri, una construită de către dna contabilă a primăriei Verginia Raileanu și alta de către dna Inga Pavlic, care s-a întors recent din străinătate, cărora iarăși îmi exprim întreaga recunoștința, pentru că și-au adus contribuția la înfrumusețarea localității noastre” – menţionează dl primar.

  Niște realizări frumoase cu care se poate mândri atât primarul cât și oamenii din localitate este și faptul că astăzi cei de la Șipoteni au un spațios stadion al satului, cu scenă și scaune, o Casă de Cultură funcțională,  mai multe drumuri reparate în variantă albă, și o mai bună jumătate de sat iluminată și multe alte lucruri care acum câțiva ani erau doar un vis pentru ei... 

 

  „O comoară a satului rămân a fi, totuși, oamenii din localitate, care sunt gospodari şi săritori la nevoie, cu care împreună am făcut lucruri frumoase pentru întreaga comunitate” - ne-a spus-o cu mândrie în finalul discuției, dl primar, pentru care mai are niște proiecte ambițioase pentru viitor, și anume, să mai repare și să mai ilumineze câteva drumuri locale, să amenajeze centrul satului și, desigur, să sădească mai multe flori prin localitate, care, spune el, îi va da mult mai multă viață și culoare satului Șipoteni...

Tatiana TODOSEICIUC

 

back to top

Alte știri

Interviu

Interviu cu Albert Darie

Interviu cu Albert Darie

23-06-2017 | Hits:14

La o cafea cu Albert Darie, şeful Inspecţiei Ecologice Hânceşti „Fiecare trebui...

Educaţie

Admiterea la Şcoala profesion ală din Hânceşti

Admiterea la Şcoala profesion ală din Hânceşti

23-06-2017 | Hits:13

Școala în care eşti plătit să înveţi și care îți asigură un job după absolvire -...

Economie

Accesoriile pentru vacanţa de vară – la preţuri de lux

Accesoriile pentru vacanţa de vară – la preţuri de lux

23-06-2017 | Hits:9

Accesoriile pentru vacanţa de vară – la preţuri de lux Cât costă costumele de b...

Social

Cât de des faceţi sport?

Cât de des faceţi sport?

23-06-2017 | Hits:9

Am ajuns la finalul Lunii Olimpice, perioadă în care majoritatea copiilor, în sp...

Sport

Cupa raionului Hânceşti la tenis de masă

23-06-2017 | Hits:2

Cupa raionului Hânceşti la tenis de masă Duminică, 18 iunie, a demarat Cupa rai...

Societate

Viceministrul Muncii în vizită la Hânceşti

Viceministrul Muncii în vizită la Hânceşti

22-06-2017 | Hits:66

Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei ne pregătește noi modificări l...