Menu
Sănătate cu bani sau bani fără sănătate?!

Sănătate cu bani sau bani fără sănătate?!

Sănătate cu bani sau bani fără sănătate?!    Ce p...

Persoanele cu deficienţe de auz din zona sud s-au întrecut la şah şi tenis de masă

Persoanele cu deficienţe de auz din zona sud …

Persoanele cu deficienţe de auz din zona sud s-au ...

A fost finalizat proiectul de dotare a Spitalului raional Hâncești cu echipament medical nou

A fost finalizat proiectul de dotare a Spital…

A fost finalizat proiectul de dotare a Spitalului ...

Hânceştenii renunţă la cumetrii fastuoase...

Hânceştenii renunţă la cumetrii fastuoase...

Cât vă costă botezul copilului şi organizarea cume...

Prin ani cu dor

Prin ani cu dor

Corul „Veteranii” din Hânceşti – invitaţii unei em...

Ce părere aveţi despre avort?

Ce părere aveţi despre avort?

  În pofida faptului că în ultimele decenii se înr...

Turneu sportiv în cinstea lui Valentin Bodişteanu

Turneu sportiv în cinstea lui Valentin Bodişt…

Turneul „Hai la trântă că-i mai sfântă" – în cinst...

Mai multe cazuri de intoxicaţii în raion

Mai multe cazuri de intoxicaţii în raion

Pe parcursul anului 2016, în raion s-au înregistra...

Interviu cu Tatiana Cojocaru

Interviu cu Tatiana Cojocaru

La o cafea cu Tatiana Cojocaru, directorul Camerei...

O nouă victorie pentru FC Petrocub

O nouă victorie pentru FC Petrocub

Vinerea trecută s-a jucat un meci de fotbal senzaţ...

Normalitatea ca excepţie...

Normalitatea ca excepţie...

Exact acum un an, ministrul Educaţiei de atunci, C...

Mai mulți elevi  înscriși la școală în anul de studii 2017-2018

Mai mulți elevi înscriși la școală în anul d…

Mai mulți elevi  înscriși la școală în anul de stu...

Cât de siguri vă simțiți în țara noastră?

Cât de siguri vă simțiți în țara noastră?

Cea mai cunoscută definiție a securității este atu...

Cât vă costă să faceţi o nuntă în Hânceşti?

Cât vă costă să faceţi o nuntă în Hânceşti?

Cea mai importantă zi din viaţa cuplurilor – estim...

Pensii mici, dar servicii scumpe?!

Pensii mici, dar servicii scumpe?!

„Poşta Moldovei” va încasa câte 5 şi respectiv, 10...

Interviu cu Gheorghe Rotaru

Interviu cu Gheorghe Rotaru

„Pădurile reprezintă plămânii oricărui ecosistem e...

Inspectoratul de Poliţie Hânceşti – în vizită la Cărpineni

Inspectoratul de Poliţie Hânceşti – în vizită…

  Duminică, reprezentanţii Inspectoratului de Poli...

Două traume pentru cei de la Petrocub

Două traume pentru cei de la Petrocub

Meciul de sâmbăta trecută a adus egalitate echipel...

Drumuri reparate în Hânceşti

Drumuri reparate în Hânceşti

Mai multe străzi din municipiul Hânceşti au fost r...

Cotul Morii – „înviat” de micii antreprenori

Cotul Morii – „înviat” de micii antreprenori

Un tânăr antreprenor își dezvoltă o mică afacere p...

Prev Next

Tabăra „Privighetoarea” din Bobeica are bazin de înot

Tabăra  „Privighetoarea” din Bobeica are bazin de înot

Tabăra  „Privighetoarea” din Bobeica are bazin de înot

Vara a început aducând copiilor mult dorita vacanţă mare. Însă, deja după două săptămâni, aceştia se plictisesc stând la calculatoare, iar dacă nici la bunici nu vor să mai stea, atunci părinţii au posibilitatea să-i ducă la tabere de odihnă. În raionul Hânceşti există o singură tabără de odihnă în c. Bobeica, care găzduieşte anual sute de copii din raion, şi nu numai. În acest sezon, copiii care au venit la tabăra respectivă vor avea parte nu doar de activităţi educativ – distractive, dar şi de scăldatul într-un bazin recent instalat.

„Prima tură din acest sezon a început pe data de 24 iunie şi va include 10 zile de odihnă pentru 134 de beneficiari, a spus Vasile Mîrza, directorul taberei „Privighetoarea”. O foaie de odihnă la tabăra noastră costă 1150 de lei, iar pentru copiii din comuna noastră – 700 de lei. Totodată, în fiecare tură, avem aproximativ 3 copii din familii socialmente vulnerabile, care beneficiază de foaia de odihnă absolut gratuit. De asemenea, Direcţia Învăţământ Hânceşti selectează elevii cu rezultate frumoase şi achită parţial foile de odihnă la tabără, părinţilor revenindu-le doar 20 % spre achitare”- a mai spus dl director.

  La tabără vin elevi începând cu clasa I-i şi respectiv clasa a IX-a. Pe lângă odihnă şi alimentaţie de trei ori pe zi, dar şi două chindii, copiii mai sunt antrenaţi în diverse activităţi educaţionale, artistice şi distractive. Mai multe la acest capitol ne povesteşte Ludmila Cioară, educator superior, profesoară de limba rusă în cadrul LT „M. Eminescu”, din Hânceşti.

  „Avem o tradiţie frumoasă aici la tabără. La începutul fiecărei ture organizăm o seară cu rug, şi la finalul turei petrecem copiii tot cu un rug, la care ne adunăm şi fiecare povesteşte tot felul de întâmplări amuzante. Totodată, se organizează evenimente precum: „Miss tabără”, „Mister tabără”, „Ziua umorului”, „Ziua teatrului” etc. Seara neapărat organizăm discotecă pentru elevi. Pentru fiecare activitate, aceştia sunt „remuneraţi” cu dulciuri şi chiar cu îngheţată. Uneori copiii organizează jocuri şi evenimente în care ne implică pe noi, educatorii. Dacă se întâmplă ca unul din copii să-şi sărbătorească ziua de naştere exact când se află în cadrul odihnei la tabără, este premiat cu o diplomă şi cu alte surprize plăcute din partea colegilor de aici.”

 „Îmi place foarte mult la tabără. Se organizează concursuri în care sunt implicaţi mulţi copii şi mie îmi place să interacţionez cu ei. Îmi plac mult şi activităţile sportive, în care la fel mă implic activ. Toţi sunt prietenoşi, mai mult, ne-am împrietenit foarte repede şi cu educatorii de aici”- ne spune Carolina Dîru, o elevă de 12 ani din s. Buţeni, care a obţinut titlul de „Miss tabăra” în cadrul primei ture.

  Despre investiţiile vechi şi noi la capitolul îmbunătăţirii condiţiilor de la tabără ne vorbeşte primarul comunei, Lilian Musteaţă, tabăra aflându-se în gestiunea primăriei.

  „Tabăra a fost construită undeva prin anii 68. A activat o perioadă, apoi activitatea a fost sistată. Când am venit în funcţia de primar, am avut drept scop reabilitarea taberei, întrucât avem mulţi copii în comună, dar şi în întreg raionul. Începând cu anul 2012, în fiecare an am tot investit în acest scop. Am reparat blocul alimentar, am instalat teatrul de vară cu 150 de locuri, în 2014 am reparat sala polivalentă, zilele acestea aici trebuie să ne aducă mobilier, un televizor modern şi reţea de internet. Totodată, am făcut drumul de acces, altfel era imposibil pe timp de ploaie să furnizăm produsele alimentare necesare sau să-i transportăm pe copii acasă la finalul turei. Anul trecut am lărgit baia, instalând mai multe cabine de duş. Actualmente, un detaşament întreg poate beneficia de baie în acelaşi timp. În toate aceste proiecte am investit din bugetul local, bugetul taberei, dar am fost susţinuţi financiar şi de către Consiliul raional. Cea mai stringentă problemă actuală sunt căsuţele care necesită a fi demontate şi construite altele noi, cu un etaj la parter (2 locuri), cu mansardă (2 locuri) şi veceu în interior. Am aplicat pentru finanţare în acest scop la Agenţia regională în cadrul programului POR, însă nu avem deocamdată răspuns”- a precizat primarul.

  Pe lângă toate condiţiile enumerate, cea mai mare bucurie o au copiii datorită bazinului instalat acum câteva zile în care se vor putea scălda, practicând şi înotul.

  „Bazinul a fost procurat din banii bugetului local, are aproximativ 11 metri lungime, 1,5 metri înălţime şi 6 metri lăţime. Apa este testată de specialişti, aceasta vine din izvoarele subterane şi cu ajutorul pompelor speciale este revărsată în bazin, iar toate măsurile de igienă sunt întreprinse şi vor fi respectate cu stricteţe”, a mai spus dl Musteaţă.

  „Sunt bucuros să mă aflu la tabăra din Bobeica, îmi place când mergem în excursie prin pădurea care înconjoară tabăra, ne-a spus Sergiu Rusu de 15 ani, beneficiar al foii de odihnă la tabăra „Privighetoarea”. Pe lângă activităţi şi mesele foarte delicioase, îmi place să ajut educatoarele şi pe domnul director atunci când este necesar. Suntem ca o familie”- a specificat adolescentul.

  Şi educatorul Tatiana Nicoară din Drăguşenii Noi a mai menţionat că copiii plâng de fiecare dată la despărţire, ataşându-se enorm de mult de educatori şi de noii prieteni pe care şi-i fac la tabără.

 

Tabăra „Codreanca” din municipiul Hânceşti necesită investiţii de 7 milioane lei!

După vizita la tabăra din Bobeica am decis să o vizităm şi pe cea de la Hânceşti, activitatea căreia este sistată la moment din cauza condiţiilor precare. Căsuţele vechi, platourile de joc pustii şi clădiri în proces de reconstrucţie e tot ce mai păstrează azi una dintre cele mai mari tabere de odihnă de pe timpuri.

Contactat de CURIER, iată ce ne-a declarat primarul de Hânceşti, Alexandru Botnari la acest subiect: „Tabăra este foarte veche, tocmai de aceea a fost necesar de sistat activitatea acesteia pentru eventuale lucrări de reparaţie. Până la moment, am investit în respectivele lucrări 2 milioane 200 de mii de lei. Această sumă nu a fost suficientă pentru reparaţia totală şi, din păcate, tabăra nu mai activează de aproximativ cinci ani. Totodată, primăria Hânceşti este în proces de identificare a surselor financiare pentru continuarea lucrărilor de reconstrucţie şi reparaţie a taberei, suma estimativă care se cere a fi investită în acest scop fiind de 7 milioane lei”- a încheiat dl Botnari.

 

 

Elena GOLUBNIC

 

back to top

Alte știri

Interviu

Interviu cu Tatiana Cojocaru

Interviu cu Tatiana Cojocaru

22-09-2017 | Hits:77

La o cafea cu Tatiana Cojocaru, directorul Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI),...

Sport

Turneu sportiv în cinstea lui Valentin Bodişteanu

Turneu sportiv în cinstea lui Valentin Bodişteanu

22-09-2017 | Hits:33

Turneul „Hai la trântă că-i mai sfântă" – în cinstea antrenorului emerit Valenti...

Social

Ce părere aveţi despre avort?

Ce părere aveţi despre avort?

22-09-2017 | Hits:63

  În pofida faptului că în ultimele decenii se înregistrează o aplicare mai larg...

Economie

Hânceştenii renunţă la cumetrii fastuoase...

Hânceştenii renunţă la cumetrii fastuoase...

22-09-2017 | Hits:90

Cât vă costă botezul copilului şi organizarea cumetriei în Hânceşti?

Comunitate

Persoanele cu deficienţe de auz din zona sud s-au întrecut la şah şi tenis de masă

Persoanele cu deficienţe de auz din zona sud s-au întrecut la şah…

22-09-2017 | Hits:30

Persoanele cu deficienţe de auz din zona sud s-au întrecut la şah şi tenis de ma...

Verde-n ochi

Sănătate cu bani sau bani fără sănătate?!

Sănătate cu bani sau bani fără sănătate?!

22-09-2017 | Hits:37

Sănătate cu bani sau bani fără sănătate?!    Ce paradox, acum 20-30 ani în urmă...