Menu
Interviu cu Valentina Ochişor

Interviu cu Valentina Ochişor

La o cafea cu Valentina Ochişor, directorul gimnaz...

“Jumătate de împărăţie” pentru un profesor

“Jumătate de împărăţie” pentru un profesor

“Jumătate de împărăţie” pentru un profesor   De ...

Au dreptul preoții să se implice în politică?

Au dreptul preoții să se implice în politică?

Pe un portal de știri de la noi am descoperit opin...

Sezonul rechizitelor școlare a deschis larg buzunarele părinţilor

Sezonul rechizitelor școlare a deschis larg b…

Cît costă rechizitele școlare în magazinele specia...

Visul poate deveni realitate

Visul poate deveni realitate

Orice copil visează să ajungă mare, să descopere t...

Şedinţa Consiliului municipal

Şedinţa Consiliului municipal

La şedinţa Consiliului municipal de marţi ... S-a ...

Concert de muzică clasică – la Manuc bei

Concert de muzică clasică – la Manuc bei

Duminica trecută, iubitorii de muzică clasică din ...

Şase cazuri de Hepatită virală A la Cioara

Şase cazuri de Hepatită virală A la Cioara

Mai multe cazuri de Hepatita virală A - la Cioara ...

Vizite de lucru la instituţiile de învăţământ

Vizite de lucru la instituţiile de învăţământ

Vizite de lucru ale Consiliului raional şi Direcţi...

Miri în costume naţionale - tradiţie la Bujor

Miri în costume naţionale - tradiţie la Bujor

Costumele naţionale au devenit o tradiţie pentru m...

Competiţii sportive în rândul nevăzătorilor

Competiţii sportive în rândul nevăzătorilor

Campionatului Național la turism și orientare in s...

Pregătiri pentru noul an şcolar

Pregătiri pentru noul an şcolar

Parteneriatul – cheia succesului la gimnaziul Oneş...

Seminar pentru apicultori

Seminar pentru apicultori

Apicultorii din raion – instruiţi vizavi de întreţ...

Parteneriate la nivel de comună

Parteneriate la nivel de comună

12 primării din raionul Hânceşti s-au înfrățit cu ...

Dorim să mai venim vinerea în ospeţie...

Dorim să mai venim vinerea în ospeţie...

Dorim să mai venim vinerea în ospeţie...

Ce fac moldovenii când îşi iau concediu?

Ce fac moldovenii când îşi iau concediu?

În perioada estivală, majoritatea cetăţenilor de l...

Materialele de construcţii la preţuri „europene”

Materialele de construcţii la preţuri „europe…

Cât costă astăzi materialele de construcţii în mag...

De "sânziene" - în vizită la Cioara

De "sânziene" - în vizită la Cioara

„Apa sfântă de izvor, pentru prezent şi viitor” - ...

Maiouri personalizate pentru lucrătorii ÎM Regia ARA

Maiouri personalizate pentru lucrătorii ÎM Re…

Angajaţii ÎM „Regia ARA” – cu maiouri şi chipiuri ...

Pe uliţa satului... Sărata Galbenă

Pe uliţa satului... Sărata Galbenă

Comuna Sărata Galbenă – în plină implementare a un...

Prev Next

Tabăra „Privighetoarea” din Bobeica are bazin de înot

Tabăra  „Privighetoarea” din Bobeica are bazin de înot

Tabăra  „Privighetoarea” din Bobeica are bazin de înot

Vara a început aducând copiilor mult dorita vacanţă mare. Însă, deja după două săptămâni, aceştia se plictisesc stând la calculatoare, iar dacă nici la bunici nu vor să mai stea, atunci părinţii au posibilitatea să-i ducă la tabere de odihnă. În raionul Hânceşti există o singură tabără de odihnă în c. Bobeica, care găzduieşte anual sute de copii din raion, şi nu numai. În acest sezon, copiii care au venit la tabăra respectivă vor avea parte nu doar de activităţi educativ – distractive, dar şi de scăldatul într-un bazin recent instalat.

„Prima tură din acest sezon a început pe data de 24 iunie şi va include 10 zile de odihnă pentru 134 de beneficiari, a spus Vasile Mîrza, directorul taberei „Privighetoarea”. O foaie de odihnă la tabăra noastră costă 1150 de lei, iar pentru copiii din comuna noastră – 700 de lei. Totodată, în fiecare tură, avem aproximativ 3 copii din familii socialmente vulnerabile, care beneficiază de foaia de odihnă absolut gratuit. De asemenea, Direcţia Învăţământ Hânceşti selectează elevii cu rezultate frumoase şi achită parţial foile de odihnă la tabără, părinţilor revenindu-le doar 20 % spre achitare”- a mai spus dl director.

  La tabără vin elevi începând cu clasa I-i şi respectiv clasa a IX-a. Pe lângă odihnă şi alimentaţie de trei ori pe zi, dar şi două chindii, copiii mai sunt antrenaţi în diverse activităţi educaţionale, artistice şi distractive. Mai multe la acest capitol ne povesteşte Ludmila Cioară, educator superior, profesoară de limba rusă în cadrul LT „M. Eminescu”, din Hânceşti.

  „Avem o tradiţie frumoasă aici la tabără. La începutul fiecărei ture organizăm o seară cu rug, şi la finalul turei petrecem copiii tot cu un rug, la care ne adunăm şi fiecare povesteşte tot felul de întâmplări amuzante. Totodată, se organizează evenimente precum: „Miss tabără”, „Mister tabără”, „Ziua umorului”, „Ziua teatrului” etc. Seara neapărat organizăm discotecă pentru elevi. Pentru fiecare activitate, aceştia sunt „remuneraţi” cu dulciuri şi chiar cu îngheţată. Uneori copiii organizează jocuri şi evenimente în care ne implică pe noi, educatorii. Dacă se întâmplă ca unul din copii să-şi sărbătorească ziua de naştere exact când se află în cadrul odihnei la tabără, este premiat cu o diplomă şi cu alte surprize plăcute din partea colegilor de aici.”

 „Îmi place foarte mult la tabără. Se organizează concursuri în care sunt implicaţi mulţi copii şi mie îmi place să interacţionez cu ei. Îmi plac mult şi activităţile sportive, în care la fel mă implic activ. Toţi sunt prietenoşi, mai mult, ne-am împrietenit foarte repede şi cu educatorii de aici”- ne spune Carolina Dîru, o elevă de 12 ani din s. Buţeni, care a obţinut titlul de „Miss tabăra” în cadrul primei ture.

  Despre investiţiile vechi şi noi la capitolul îmbunătăţirii condiţiilor de la tabără ne vorbeşte primarul comunei, Lilian Musteaţă, tabăra aflându-se în gestiunea primăriei.

  „Tabăra a fost construită undeva prin anii 68. A activat o perioadă, apoi activitatea a fost sistată. Când am venit în funcţia de primar, am avut drept scop reabilitarea taberei, întrucât avem mulţi copii în comună, dar şi în întreg raionul. Începând cu anul 2012, în fiecare an am tot investit în acest scop. Am reparat blocul alimentar, am instalat teatrul de vară cu 150 de locuri, în 2014 am reparat sala polivalentă, zilele acestea aici trebuie să ne aducă mobilier, un televizor modern şi reţea de internet. Totodată, am făcut drumul de acces, altfel era imposibil pe timp de ploaie să furnizăm produsele alimentare necesare sau să-i transportăm pe copii acasă la finalul turei. Anul trecut am lărgit baia, instalând mai multe cabine de duş. Actualmente, un detaşament întreg poate beneficia de baie în acelaşi timp. În toate aceste proiecte am investit din bugetul local, bugetul taberei, dar am fost susţinuţi financiar şi de către Consiliul raional. Cea mai stringentă problemă actuală sunt căsuţele care necesită a fi demontate şi construite altele noi, cu un etaj la parter (2 locuri), cu mansardă (2 locuri) şi veceu în interior. Am aplicat pentru finanţare în acest scop la Agenţia regională în cadrul programului POR, însă nu avem deocamdată răspuns”- a precizat primarul.

  Pe lângă toate condiţiile enumerate, cea mai mare bucurie o au copiii datorită bazinului instalat acum câteva zile în care se vor putea scălda, practicând şi înotul.

  „Bazinul a fost procurat din banii bugetului local, are aproximativ 11 metri lungime, 1,5 metri înălţime şi 6 metri lăţime. Apa este testată de specialişti, aceasta vine din izvoarele subterane şi cu ajutorul pompelor speciale este revărsată în bazin, iar toate măsurile de igienă sunt întreprinse şi vor fi respectate cu stricteţe”, a mai spus dl Musteaţă.

  „Sunt bucuros să mă aflu la tabăra din Bobeica, îmi place când mergem în excursie prin pădurea care înconjoară tabăra, ne-a spus Sergiu Rusu de 15 ani, beneficiar al foii de odihnă la tabăra „Privighetoarea”. Pe lângă activităţi şi mesele foarte delicioase, îmi place să ajut educatoarele şi pe domnul director atunci când este necesar. Suntem ca o familie”- a specificat adolescentul.

  Şi educatorul Tatiana Nicoară din Drăguşenii Noi a mai menţionat că copiii plâng de fiecare dată la despărţire, ataşându-se enorm de mult de educatori şi de noii prieteni pe care şi-i fac la tabără.

 

Tabăra „Codreanca” din municipiul Hânceşti necesită investiţii de 7 milioane lei!

După vizita la tabăra din Bobeica am decis să o vizităm şi pe cea de la Hânceşti, activitatea căreia este sistată la moment din cauza condiţiilor precare. Căsuţele vechi, platourile de joc pustii şi clădiri în proces de reconstrucţie e tot ce mai păstrează azi una dintre cele mai mari tabere de odihnă de pe timpuri.

Contactat de CURIER, iată ce ne-a declarat primarul de Hânceşti, Alexandru Botnari la acest subiect: „Tabăra este foarte veche, tocmai de aceea a fost necesar de sistat activitatea acesteia pentru eventuale lucrări de reparaţie. Până la moment, am investit în respectivele lucrări 2 milioane 200 de mii de lei. Această sumă nu a fost suficientă pentru reparaţia totală şi, din păcate, tabăra nu mai activează de aproximativ cinci ani. Totodată, primăria Hânceşti este în proces de identificare a surselor financiare pentru continuarea lucrărilor de reconstrucţie şi reparaţie a taberei, suma estimativă care se cere a fi investită în acest scop fiind de 7 milioane lei”- a încheiat dl Botnari.

 

 

Elena GOLUBNIC

 

back to top

Alte știri

Sănătate

Şase cazuri de Hepatită virală A la Cioara

Şase cazuri de Hepatită virală A la Cioara

18-08-2017 | Hits:34

Mai multe cazuri de Hepatita virală A - la Cioara 

Cultură

Concert de muzică clasică – la Manuc bei

Concert de muzică clasică – la Manuc bei

18-08-2017 | Hits:31

Duminica trecută, iubitorii de muzică clasică din or. Hânceşti au fost invitaţi ...

Comunitate

Şedinţa Consiliului municipal

Şedinţa Consiliului municipal

18-08-2017 | Hits:30

La şedinţa Consiliului municipal de marţi ... S-a aprobat Planul urbanistic gene...

Economie

Sezonul rechizitelor școlare a deschis larg buzunarele părinţilor

Sezonul rechizitelor școlare a deschis larg buzunarele părinţilor

18-08-2017 | Hits:32

Cît costă rechizitele școlare în magazinele specializate din Hîncești?

În focus

Au dreptul preoții să se implice în politică?

Au dreptul preoții să se implice în politică?

18-08-2017 | Hits:352

Pe un portal de știri de la noi am descoperit opinia Parohului Bisericii ”Sf. Ma...