Menu
Elevii de la Boghiceni – antrenaţi   într-o activitate de caritate

Elevii de la Boghiceni – antrenaţi  într-o a…

 Membrii Consiliului Elevilor (CE) din cadrul Gimn...

Interviu cu Valentina Geamănă

Interviu cu Valentina Geamănă

La o cafea cu Valentina Geamănă, preşedintele AO „...

De ce oamenii petrec atât de mult timp   pe rețelele de socializare?

De ce oamenii petrec atât de mult timp pe r…

În această viaţă ai cel puţin 100 de prieteni: ei ...

Încă un primar a depus mandatul!

Încă un primar a depus mandatul!

 Candidatul PDM Gheorghe Filipschi, care deţinea a...

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţional de imunizări

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţio…

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţional d...

Cupa Şcolii municipale de Sporturi   la volei

Cupa Şcolii municipale de Sporturi  la volei

Sâmbătă, 2 decembrie, în sala de sport a Şcolii Pr...

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –   marcată în cerc restrâns

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –  marcată …

Luni, administraţia raionului a invitat preşedinţi...

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie civică – la un nou seminar raional 

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie …

 „Formarea competenţelor specifice/transfersale pr...

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festivalul „Grand Competition” din Iaşi

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festiv…

 La data de 2 decembrie curent, trupa de teatru dr...

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare: Teatrul MADE – cu un spectacol i...

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

Acasă la… familia Constantin şi Maria Caşu din or....

Interviu cu Aurel Penu

Interviu cu Aurel Penu

La o cafea cu Aurel Penu, fondatorul serviciului d...

Interviu cu Liuba Balan

Interviu cu Liuba Balan

La o cafea cu Liuba Balan, preşedinte AO „Speranţa...

Judokanul  Dorin Goţonoagă a cucerit medalia de aur la Campionatul European de tineret la judo

Judokanul Dorin Goţonoagă a cucerit medalia …

Judokanul  Dorin Goţonoagă a cucerit medalia de au...

Într-un final de toamnă, picii de la Stolniceni îi cântă ode acestui anotimp

Într-un final de toamnă, picii de la Stolnice…

Într-un final de toamnă, picii de la Stolniceni îi...

Două adolescente din Bozieni  s-au ales cu medalii la Campionatul internațional de Taekwondo

Două adolescente din Bozieni s-au ales cu me…

Două adolescente din Bozieni  s-au ales cu medalii...

Piața „Viless” din Hâncești a marcat jubileul de 20 ani de activitate

Piața „Viless” din Hâncești a marcat jubileul…

Piața „Viless” din Hâncești a marcat jubileul de 2...

Ansamblul de dansuri populare „Lăpușnița” – la Festivalul internațional de folclor românesc

Ansamblul de dansuri populare „Lăpușnița” – l…

Ansamblul de dansuri populare „Lăpușnița” – la Fes...

Băuturile fierbinți la sfârșit de toamnă... la prețuri care mai de care

Băuturile fierbinți la sfârșit de toamnă... l…

Băuturile fierbinți la sfârșit de toamnă... la pre...

Ce tradiţii frumoase aveţi stabilite în familia dvs.?

Ce tradiţii frumoase aveţi stabilite în famil…

Familia este mediul în care venim pe lume, ne dezv...

Prev Next

Tabăra „Privighetoarea” din Bobeica are bazin de înot

Tabăra  „Privighetoarea” din Bobeica are bazin de înot

Tabăra  „Privighetoarea” din Bobeica are bazin de înot

Vara a început aducând copiilor mult dorita vacanţă mare. Însă, deja după două săptămâni, aceştia se plictisesc stând la calculatoare, iar dacă nici la bunici nu vor să mai stea, atunci părinţii au posibilitatea să-i ducă la tabere de odihnă. În raionul Hânceşti există o singură tabără de odihnă în c. Bobeica, care găzduieşte anual sute de copii din raion, şi nu numai. În acest sezon, copiii care au venit la tabăra respectivă vor avea parte nu doar de activităţi educativ – distractive, dar şi de scăldatul într-un bazin recent instalat.

„Prima tură din acest sezon a început pe data de 24 iunie şi va include 10 zile de odihnă pentru 134 de beneficiari, a spus Vasile Mîrza, directorul taberei „Privighetoarea”. O foaie de odihnă la tabăra noastră costă 1150 de lei, iar pentru copiii din comuna noastră – 700 de lei. Totodată, în fiecare tură, avem aproximativ 3 copii din familii socialmente vulnerabile, care beneficiază de foaia de odihnă absolut gratuit. De asemenea, Direcţia Învăţământ Hânceşti selectează elevii cu rezultate frumoase şi achită parţial foile de odihnă la tabără, părinţilor revenindu-le doar 20 % spre achitare”- a mai spus dl director.

  La tabără vin elevi începând cu clasa I-i şi respectiv clasa a IX-a. Pe lângă odihnă şi alimentaţie de trei ori pe zi, dar şi două chindii, copiii mai sunt antrenaţi în diverse activităţi educaţionale, artistice şi distractive. Mai multe la acest capitol ne povesteşte Ludmila Cioară, educator superior, profesoară de limba rusă în cadrul LT „M. Eminescu”, din Hânceşti.

  „Avem o tradiţie frumoasă aici la tabără. La începutul fiecărei ture organizăm o seară cu rug, şi la finalul turei petrecem copiii tot cu un rug, la care ne adunăm şi fiecare povesteşte tot felul de întâmplări amuzante. Totodată, se organizează evenimente precum: „Miss tabără”, „Mister tabără”, „Ziua umorului”, „Ziua teatrului” etc. Seara neapărat organizăm discotecă pentru elevi. Pentru fiecare activitate, aceştia sunt „remuneraţi” cu dulciuri şi chiar cu îngheţată. Uneori copiii organizează jocuri şi evenimente în care ne implică pe noi, educatorii. Dacă se întâmplă ca unul din copii să-şi sărbătorească ziua de naştere exact când se află în cadrul odihnei la tabără, este premiat cu o diplomă şi cu alte surprize plăcute din partea colegilor de aici.”

 „Îmi place foarte mult la tabără. Se organizează concursuri în care sunt implicaţi mulţi copii şi mie îmi place să interacţionez cu ei. Îmi plac mult şi activităţile sportive, în care la fel mă implic activ. Toţi sunt prietenoşi, mai mult, ne-am împrietenit foarte repede şi cu educatorii de aici”- ne spune Carolina Dîru, o elevă de 12 ani din s. Buţeni, care a obţinut titlul de „Miss tabăra” în cadrul primei ture.

  Despre investiţiile vechi şi noi la capitolul îmbunătăţirii condiţiilor de la tabără ne vorbeşte primarul comunei, Lilian Musteaţă, tabăra aflându-se în gestiunea primăriei.

  „Tabăra a fost construită undeva prin anii 68. A activat o perioadă, apoi activitatea a fost sistată. Când am venit în funcţia de primar, am avut drept scop reabilitarea taberei, întrucât avem mulţi copii în comună, dar şi în întreg raionul. Începând cu anul 2012, în fiecare an am tot investit în acest scop. Am reparat blocul alimentar, am instalat teatrul de vară cu 150 de locuri, în 2014 am reparat sala polivalentă, zilele acestea aici trebuie să ne aducă mobilier, un televizor modern şi reţea de internet. Totodată, am făcut drumul de acces, altfel era imposibil pe timp de ploaie să furnizăm produsele alimentare necesare sau să-i transportăm pe copii acasă la finalul turei. Anul trecut am lărgit baia, instalând mai multe cabine de duş. Actualmente, un detaşament întreg poate beneficia de baie în acelaşi timp. În toate aceste proiecte am investit din bugetul local, bugetul taberei, dar am fost susţinuţi financiar şi de către Consiliul raional. Cea mai stringentă problemă actuală sunt căsuţele care necesită a fi demontate şi construite altele noi, cu un etaj la parter (2 locuri), cu mansardă (2 locuri) şi veceu în interior. Am aplicat pentru finanţare în acest scop la Agenţia regională în cadrul programului POR, însă nu avem deocamdată răspuns”- a precizat primarul.

  Pe lângă toate condiţiile enumerate, cea mai mare bucurie o au copiii datorită bazinului instalat acum câteva zile în care se vor putea scălda, practicând şi înotul.

  „Bazinul a fost procurat din banii bugetului local, are aproximativ 11 metri lungime, 1,5 metri înălţime şi 6 metri lăţime. Apa este testată de specialişti, aceasta vine din izvoarele subterane şi cu ajutorul pompelor speciale este revărsată în bazin, iar toate măsurile de igienă sunt întreprinse şi vor fi respectate cu stricteţe”, a mai spus dl Musteaţă.

  „Sunt bucuros să mă aflu la tabăra din Bobeica, îmi place când mergem în excursie prin pădurea care înconjoară tabăra, ne-a spus Sergiu Rusu de 15 ani, beneficiar al foii de odihnă la tabăra „Privighetoarea”. Pe lângă activităţi şi mesele foarte delicioase, îmi place să ajut educatoarele şi pe domnul director atunci când este necesar. Suntem ca o familie”- a specificat adolescentul.

  Şi educatorul Tatiana Nicoară din Drăguşenii Noi a mai menţionat că copiii plâng de fiecare dată la despărţire, ataşându-se enorm de mult de educatori şi de noii prieteni pe care şi-i fac la tabără.

 

Tabăra „Codreanca” din municipiul Hânceşti necesită investiţii de 7 milioane lei!

După vizita la tabăra din Bobeica am decis să o vizităm şi pe cea de la Hânceşti, activitatea căreia este sistată la moment din cauza condiţiilor precare. Căsuţele vechi, platourile de joc pustii şi clădiri în proces de reconstrucţie e tot ce mai păstrează azi una dintre cele mai mari tabere de odihnă de pe timpuri.

Contactat de CURIER, iată ce ne-a declarat primarul de Hânceşti, Alexandru Botnari la acest subiect: „Tabăra este foarte veche, tocmai de aceea a fost necesar de sistat activitatea acesteia pentru eventuale lucrări de reparaţie. Până la moment, am investit în respectivele lucrări 2 milioane 200 de mii de lei. Această sumă nu a fost suficientă pentru reparaţia totală şi, din păcate, tabăra nu mai activează de aproximativ cinci ani. Totodată, primăria Hânceşti este în proces de identificare a surselor financiare pentru continuarea lucrărilor de reconstrucţie şi reparaţie a taberei, suma estimativă care se cere a fi investită în acest scop fiind de 7 milioane lei”- a încheiat dl Botnari.

 

 

Elena GOLUBNIC

 

back to top

Alte știri

Cultură

Ana Munteanu a trecut de duelurile   de la „Vocea României”

Ana Munteanu a trecut de duelurile  de la „Vocea României”

03-11-2017 | Hits:240

Tânăra interpretă din or. Hânceşti, Ana Munteanu, s-a duelat vineri seara cu un ...

Comunitate

Fenomenul violenţei – abordat multidisciplinar

Fenomenul violenţei – abordat multidisciplinar

03-11-2017 | Hits:213

La începutul săptămânii curente, în or. Hânceşti, s-a desfăşurat Forumul regiona...

Tineret

Consiliul local de tineret din Hânceşti a organizat sărbătoarea “Hânlloween”

Consiliul local de tineret din Hânceşti a organizat sărbătoarea “…

03-11-2017 | Hits:321

Consiliul local de tineret din Hânceşti a organizat sărbătoarea “Hânlloween” / S...

Interviu

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-ţi găsi un loc de muncă sau a te reprofila!

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-ţi găsi un loc …

03-11-2017 | Hits:356

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-ţi găsi un loc de muncă sau a ...

Politic

Ce impact credeţi că ar  avea asupra Republicii Moldova stoparea finanţării din partea UE?

Ce impact credeţi că ar avea asupra Republicii Moldova stoparea …

03-11-2017 | Hits:174

Recent, ambasadorul UE la Chişinău Peter Michalko a făcut public anunţul referit...

Actual

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori şi arbuşti

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori şi arbuşti

03-11-2017 | Hits:2442

De Ziua Naţională de înverzire a plaiului În raion s-au plantat 756 de puieţi d...