Menu
Elevii de la Boghiceni – antrenaţi   într-o activitate de caritate

Elevii de la Boghiceni – antrenaţi  într-o a…

 Membrii Consiliului Elevilor (CE) din cadrul Gimn...

Interviu cu Valentina Geamănă

Interviu cu Valentina Geamănă

La o cafea cu Valentina Geamănă, preşedintele AO „...

De ce oamenii petrec atât de mult timp   pe rețelele de socializare?

De ce oamenii petrec atât de mult timp pe r…

În această viaţă ai cel puţin 100 de prieteni: ei ...

Încă un primar a depus mandatul!

Încă un primar a depus mandatul!

 Candidatul PDM Gheorghe Filipschi, care deţinea a...

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţional de imunizări

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţio…

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţional d...

Cupa Şcolii municipale de Sporturi   la volei

Cupa Şcolii municipale de Sporturi  la volei

Sâmbătă, 2 decembrie, în sala de sport a Şcolii Pr...

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –   marcată în cerc restrâns

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –  marcată …

Luni, administraţia raionului a invitat preşedinţi...

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie civică – la un nou seminar raional 

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie …

 „Formarea competenţelor specifice/transfersale pr...

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festivalul „Grand Competition” din Iaşi

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festiv…

 La data de 2 decembrie curent, trupa de teatru dr...

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare: Teatrul MADE – cu un spectacol i...

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

Acasă la… familia Constantin şi Maria Caşu din or....

Interviu cu Aurel Penu

Interviu cu Aurel Penu

La o cafea cu Aurel Penu, fondatorul serviciului d...

Interviu cu Liuba Balan

Interviu cu Liuba Balan

La o cafea cu Liuba Balan, preşedinte AO „Speranţa...

Judokanul  Dorin Goţonoagă a cucerit medalia de aur la Campionatul European de tineret la judo

Judokanul Dorin Goţonoagă a cucerit medalia …

Judokanul  Dorin Goţonoagă a cucerit medalia de au...

Într-un final de toamnă, picii de la Stolniceni îi cântă ode acestui anotimp

Într-un final de toamnă, picii de la Stolnice…

Într-un final de toamnă, picii de la Stolniceni îi...

Două adolescente din Bozieni  s-au ales cu medalii la Campionatul internațional de Taekwondo

Două adolescente din Bozieni s-au ales cu me…

Două adolescente din Bozieni  s-au ales cu medalii...

Piața „Viless” din Hâncești a marcat jubileul de 20 ani de activitate

Piața „Viless” din Hâncești a marcat jubileul…

Piața „Viless” din Hâncești a marcat jubileul de 2...

Ansamblul de dansuri populare „Lăpușnița” – la Festivalul internațional de folclor românesc

Ansamblul de dansuri populare „Lăpușnița” – l…

Ansamblul de dansuri populare „Lăpușnița” – la Fes...

Băuturile fierbinți la sfârșit de toamnă... la prețuri care mai de care

Băuturile fierbinți la sfârșit de toamnă... l…

Băuturile fierbinți la sfârșit de toamnă... la pre...

Ce tradiţii frumoase aveţi stabilite în familia dvs.?

Ce tradiţii frumoase aveţi stabilite în famil…

Familia este mediul în care venim pe lume, ne dezv...

Prev Next

Curierul de Hîncești - Items filtered by date: Luni, 12 Mai 2014

Leguma de aur şi hrana regilor, sparanghelul – acum şi în Moldova!

Sparanghelul, hrana regilor

Are gust fantastic şi efecte nemaipomenite asupra sănătăţii. Aşa poate fi descris pe scurt sparanghelul, această legumă mai puţin cunoscută şi consumată la noi în ţară, dar atît de adorată de alte civilizaţii şi pe bună dreptate. Avînd în vedere că însuşi regele Ludovic al XIV-lea a dispus construirea de solarii speciale pentru a se bucura de sparanghel tot timpul anului, leguma a obţinut titulatura de “hrana regilor”. Sparanghelul conţine o mulţime de vitamine, inclusiv vitaminele A, E, K, B1 şi B6, în cantităţi relativ mari. Doar cîteva bucăţi de sparanghel conţin 22% din valoarea zilnică recomandată de acid folic, care este responsabil pentru menţinerea sănătăţii. Această plantă conţine cantităţi de minerale esenţiale, care includ calciu, fier, potasiu, cupru, mangan şi seleniu. 

Calităţi:

Întăreşte sistemul imunitar

Previne osteoporoza, osteoartrita

Ajută la formarea oaselor

Protejează organismul împotriva cancerului

Reduce durerile, riscul îmbolnăvirii inimii

Diuretic

Drenor hepatic, biliar, pulmonar

Stimulează digestia

Uşurează tranzitul intestinal

 

Tehnologia cultivării sparanghelului –la Ciuciuleni

Sparanghelul, această miraculoasă legumă, plină de vitamine şi minerale, a apărut pentru prima dată în Moldova în raionul nostru, în s. Ciuciuleni. Pe o suprafaţă de circa 50 de ari, Asociaţia Obştească “Prezicere divină” din s. Ciuciuleni cultivă deja al doilea an sparanghel alb şi roz, fiind unicii în republică în acest sens. “Am plantat această legumă în 2010, cele 3300 de tubercule fiindu-ne donate de către Asociaţia “Activ Hilfe Fur Kinder” din Italia (fiind adusă din ţara de origine Olanda), cu care colaborăm de mai mulţi ani, ne spune preşedintele AO “Prezicere divină” Maria Bezer, care este şi directorul liceului din localitate. Prima recoltă am strîns-o în primăvara anului 2013, fiind una foarte rodnică”.  Recolta sparanghelului are loc o dată pe an – în perioada lunilor aprilie-iunie. “Se cultivă cel mai bine în şanţuri de 14 cm adîncime şi 20 cm laţime, după plantare, se fac muşuroaie de 5 cm înalţime – astfel leguma îşi va forma rădăcini puternice şi adînci. Deoarece este o cultură gingaşă la schimbările bruşte ale naturii, pe perioada recoltării se acoperă cu o peliculă”, ne povesteşte dna Maria, care ne-a mărturisit că a însuşit tehnologia cultivării sparanghelului în cadrul unei vizite în Italia, organizată de reprezentanţii Asociaţiei “Activ Hilfe Fur Kinder”. Sparanghelul este o cultură iubitoare de soare, de aceea în perioada recoltei, la fiecare 2-3 zile aceasta trebuie culeasă. “Avem certificat de calitate, sparanghelul fiind un produs ecologic pur, la cultivarea lui nefolosindu-se careva îngrăşăminte chimice, comercializîndu-l la moment doar la METRO,” ne-a specificat dna Bezer. 

 

 Cultivarea sparanghelului – o afacere profitabilă

  Potrivit dnei preşedinte, prin intermediul aceleiaşi organizaţii de caritate “Activ Hilfe Fur Kinder”(al cărei preşedinte este Peter Lanthaler şi vecepreşedinte Valentina Geamănă ) în s. Ciuciuleni s-au făcut şi continuă să se facă lucruri frumoase, inclusiv construcţia Centrului social pentru femeile aflate în dificultate care urmează să fie deschis la data de 13 iulie curent, plantarea unui teren cu căpşuni, agriş şi coacăz, precum şi organizarea orelor practice de orientare profesională în liceu privind tehnologia alimentaţiei. “Cultivarea sparanghelului este o afacere destul de profitabilă, aceasta fiind o sursă de finanţare pentru finisarea lucrărilor de construcţie a Centrului, precum şi acoperirea cheltuielilor şi necesităţilor de mai departe a acestuia,” ne-a specificat dna Bezer. 

  O calitate specifică a oamenilor din Ciuciuleni este spiritul gospodăresc şi implicarea în diverse afaceri ce le-ar asigura o viaţă decentă şi o stabilitate financiară pe viitor. Probabil, aceste calităţi i-au ghidat şi pe iniţiatorii proiectului de plantare a sparanghelului, şi anume pe grupul de voluntari, membrii AO “Prezicere divină”, în frunte cu dna preşedinte Maria Bezer, care a mai mobilizat în această acţiune angajaţii primăriei şi cei ai liceului teoretic din localitate. “Lucram în calitate de primar cînd am demarat acest proiect cu perspectiva de a strînge roade mai tîrziu, şi respectiv pentru asigurarea durabilităţii activităţii Centrului social. În acest context, aş vrea să le mulţumesc mult membrilor AO “Prezicere divină”, inclusiv lui Nicolae şi Veronica Cherdivară, Nicolae şi Zinaida Chiriac, Nicolae şi Angela Gonţa, Angela Rusu, pentru acţiunile de voluntariat şi spiritul de iniţiativă, precum şi tinerilor Gheorghe Silvestru, Ionel Postolachi, fraţii Cristi şi Pavel Zagorneanu, fraţii Petrică şi Vasile Gonţa, Nicolae Rusu, fraţii Frija, care-mi sunt alături în orice activitate de voluntariat din localitate, dînd dovadă de multă perspicacitate. În acelaşi context, vreau să-i mulţumesc lui moş Petru Botezatu şi nepoatei sale Tatiana care ne-au venit în întîmpinare, oferindu-ne terenul agricol (pe care-i plantat sparanghelul) în folosinţă gratuită pentru o perioadă de 8 ani,” a menţionat dna Maria Bezer. 

  Foarte impresionaţi de participarea la cultivarea sparanghelului s-au arătat tinerii voluntari, care pe lîngă studiile pe care le fac, reuşesc să găsească timp liber şi pentru activităţi de suflet, cum spun ei. 

  “Fiind student la Universitatea Agrară, facultatea de horticultură, pentru mine a fost foarte incitant acest proiect, avînd ocazia să particip nemijlocit la cultivarea unei culturi noi în republica noastră – sparanghelul”, ne mărturiseşte Ion Postolachi, care participă activ în acţiunile de voluntariat şi lucrările de cultivare a acestei legume. Gheorghe Silvestru, student la Colegiul de Construcţii din or. Hînceşti, un alt tînăr voluntar din localitate, s-a arătat foarte bucuros că este unul din primii cultivatori de sparanghel în Republica Moldova. “Este o legumă foarte benefică pentru sănătatea omului, dar şi foarte profitabilă, de aceea sper ca iniţiativa noastră să fie preluată şi de alţi cetăţeni ai ţării.”

   Se zice că orişice afacere îţi aduce venit, dar şi satisfacţie sufletească doar atunci cînd pe lîngă banii investiţi depui multă muncă, dar şi suflet, urmărind mereu gîndul că o faci nu doar pentru tine, ci şi pentru oamenii care te înconjoară – un motto de care se conduc în activitatea zilnică şi membrii AO “Prezicere divină” de la Ciuciuleni.

Tatiana TODOSEICIUC

 

 

Read more...

Muniţii din timpul războiului la Mingir

La 29 aprilie, în jurul orei 11.00, într-o zonă forestieră din localitatea Mingir au fost depistate 36 obiecte explozive rămase din timpul celui de-al Doilea Război mondial, care ulterior au fost neutralizate de către grupa de genişti a Armatei Naţionale.

Read more...

Pe cît de liberă şi independentă vi se pare presa din Republica Moldova?

În zilele noastre presa are un rol primordial оn viaţa cotidiană a fiecărui om, şi asta deoarece oamenii simt nevoia de a fi informaţi pentru a fi оn pas cu tot ceea ce se petrece atоt оn ţară, cоt şi peste hotarele ei. Dacă e să privim, cum a evoluat presa de la noi din republică, observăm că aceasta s-a dezvoltat considerabil şi asta datorită faptului că pe piaţa mediatică au apărut multe posturi de televiziune, radio, deasemenea, multe ziare şi  reviste. Оn aceste condiţii, cetăţenii Republicii Moldova dispun de un amalgam de surse informative, astfel оncоt оşi pot alege singuri de unde și de la cine să primească informația. Cu ocazia zilei mondiale a libertăţii presei, marcată tradiţional la data de 3 mai, am realizat un sondaj de opinii printre locuitorii raionului Hînceşti:

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Alte știri

Cultură

Ana Munteanu a trecut de duelurile   de la „Vocea României”

Ana Munteanu a trecut de duelurile  de la „Vocea României”

03-11-2017 | Hits:228

Tânăra interpretă din or. Hânceşti, Ana Munteanu, s-a duelat vineri seara cu un ...

Comunitate

Fenomenul violenţei – abordat multidisciplinar

Fenomenul violenţei – abordat multidisciplinar

03-11-2017 | Hits:205

La începutul săptămânii curente, în or. Hânceşti, s-a desfăşurat Forumul regiona...

Tineret

Consiliul local de tineret din Hânceşti a organizat sărbătoarea “Hânlloween”

Consiliul local de tineret din Hânceşti a organizat sărbătoarea “…

03-11-2017 | Hits:307

Consiliul local de tineret din Hânceşti a organizat sărbătoarea “Hânlloween” / S...

Interviu

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-ţi găsi un loc de muncă sau a te reprofila!

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-ţi găsi un loc …

03-11-2017 | Hits:339

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-ţi găsi un loc de muncă sau a ...

Politic

Ce impact credeţi că ar  avea asupra Republicii Moldova stoparea finanţării din partea UE?

Ce impact credeţi că ar avea asupra Republicii Moldova stoparea …

03-11-2017 | Hits:164

Recent, ambasadorul UE la Chişinău Peter Michalko a făcut public anunţul referit...

Actual

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori şi arbuşti

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori şi arbuşti

03-11-2017 | Hits:2286

De Ziua Naţională de înverzire a plaiului În raion s-au plantat 756 de puieţi d...