Menu
Cupa Şcolii municipale de Sporturi   la volei

Cupa Şcolii municipale de Sporturi  la volei

Sâmbătă, 2 decembrie, în sala de sport a Şcolii Pr...

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –   marcată în cerc restrâns

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –  marcată …

Luni, administraţia raionului a invitat preşedinţi...

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie civică – la un nou seminar raional 

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie …

 „Formarea competenţelor specifice/transfersale pr...

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festivalul „Grand Competition” din Iaşi

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festiv…

 La data de 2 decembrie curent, trupa de teatru dr...

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare: Teatrul MADE – cu un spectacol i...

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

Acasă la… familia Constantin şi Maria Caşu din or....

Interviu cu Aurel Penu

Interviu cu Aurel Penu

La o cafea cu Aurel Penu, fondatorul serviciului d...

Interviu cu Liuba Balan

Interviu cu Liuba Balan

La o cafea cu Liuba Balan, preşedinte AO „Speranţa...

Judokanul  Dorin Goţonoagă a cucerit medalia de aur la Campionatul European de tineret la judo

Judokanul Dorin Goţonoagă a cucerit medalia …

Judokanul  Dorin Goţonoagă a cucerit medalia de au...

Într-un final de toamnă, picii de la Stolniceni îi cântă ode acestui anotimp

Într-un final de toamnă, picii de la Stolnice…

Într-un final de toamnă, picii de la Stolniceni îi...

Două adolescente din Bozieni  s-au ales cu medalii la Campionatul internațional de Taekwondo

Două adolescente din Bozieni s-au ales cu me…

Două adolescente din Bozieni  s-au ales cu medalii...

Piața „Viless” din Hâncești a marcat jubileul de 20 ani de activitate

Piața „Viless” din Hâncești a marcat jubileul…

Piața „Viless” din Hâncești a marcat jubileul de 2...

Ansamblul de dansuri populare „Lăpușnița” – la Festivalul internațional de folclor românesc

Ansamblul de dansuri populare „Lăpușnița” – l…

Ansamblul de dansuri populare „Lăpușnița” – la Fes...

Băuturile fierbinți la sfârșit de toamnă... la prețuri care mai de care

Băuturile fierbinți la sfârșit de toamnă... l…

Băuturile fierbinți la sfârșit de toamnă... la pre...

Ce tradiţii frumoase aveţi stabilite în familia dvs.?

Ce tradiţii frumoase aveţi stabilite în famil…

Familia este mediul în care venim pe lume, ne dezv...

O fundaţie întreţine mai multe familii vulnerabile din satele Bozieni şi Dubovca

O fundaţie întreţine mai multe familii vulner…

 Se zice că și binele, și răul sunt în puterea noa...

Distrugem mai mult decât plantăm…

Distrugem mai mult decât plantăm…

Pentru că începutul lunii noiembrie, de obicei rec...

La Cărpineni se promovează un mod sănătos de viaţă!

La Cărpineni se promovează un mod sănătos de …

Mai nou, locuitorii din c. Cărpineni, pot face spo...

Drumuri mai vechi, mai noi...,   cu reparaţii de trei ani „în toi”?!

Drumuri mai vechi, mai noi..., cu reparaţii…

Drumuri mai vechi, mai noi...,  cu reparaţii de t...

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori şi arbuşti

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori…

De Ziua Naţională de înverzire a plaiului În raio...

Prev Next

Curierul de Hîncești - Items filtered by date: Vineri, 09 Iunie 2017

Aţi donat vreodată sânge?

  • Published in Social

  Pe 14 iunie se sărbătoreşte la nivel mondial Ziua donatorului de sânge. Prima dată acest eveniment a fost marcat în 2004 la Johannesburg, Africa de Sud. Manifestarea are rolul de a aduce un omagiu donatorilor voluntari și, în același timp, prin sărbătorirea acestei zile se dorește creșterea gradului de conștientizare a nevoii de donații constante de sânge pentru a asigura calitatea, siguranța și disponibilitatea sângelui și a produselor din sânge pentru pacienții care au nevoie. Şi în Hânceşti în această zi, orice doritor sau voluntar poate dona sânge în Secţia  de transfuzie a sângelui de pe teritoriul Spitalului raional. Reiterând importanţa donării de sânge, am mers printre cetăţeni cu următoarea întrebare:

Read more...

Interviu cu Sergiu Bălănuţă

„Este foarte greu în era noastră tehnologizată să motivezi un copil să cânte la un instrument muzical, tocmai de aceea - libera alegere, este cheia succesului către fiecare elev care vine în clasa mea să facă muzică”

Interviu cu Sergiu Bălănuţă, profesor de instrumente aerofone la Şcoala de arte „Timotei Bătrânu” din Hânceşti

 

-Domnule Sergiu Bălănuţă, sunteţi profesor de instrumente aerofone la Şcoala de arte „Timotei Bătrânu” din or. Hânceşti. Cum a început, de fapt, cariera Dvs. muzicală?

-Totul a început de când eram copil. Sora mea mai mare cânta la vioară şi a insistat ca părinţii să mă ducă şi pe mine la şcoala muzicală. Într-un final, am mers la Şcoala de arte, aici în Hânceşti, şi mi s-a dat un clarinet în mâini. Habar nu aveam ce fel de instrument este acesta şi ce trebuie să fac cu el, dar am fost tentat să aflu. Am învăţat timp de cinci ani să cânt la clarinet, îndrumat de domnul Muşat, profesorul meu de atunci care mi-a insuflat dragostea pentru muzică. După ce am absolvit Şcoala de arte din Hânceşti, în anul 1985, am urmat studiile la facultatea de dirijor de orchestră şi fanfară, precum şi orchestră de estradă. Apoi am plecat în armată, timp de doi ani, iar în anul 1989 am revenit la studii. Ulterior, a fost foarte greu de găsit un post de muncă, dar am început cariera propriu zisă în calitate de conducător de fanfară în satul Buţeni. Apoi, tot conducător de fanfară în cadrul Colegiului de Construcţii Hânceşti. Din păcate, am fost nevoit să întrerup activitatea pentru o perioadă de 15 ani, fiind plecat peste hotare. Deşi, fiind prin ţări străine nu încetam să ţin saxofonul în mâini, cântând în timpul liber. Când am revenit, nu am stat pe gânduri, ştiam cu ce vreau să mă ocup. Vroiam să învăţ pe alţii ce este muzica. Astăzi sunt profesor la Şcoala de arte „Timotei Bătrânu”, şcoală pe care am absolvit-o. Sunt mândru că pot transmite şi altora pasiunea mea pentru muzică, pasiune care mă bucur că s-a transformat într-un serviciu constant.

-Muzica este un domeniu în care fie ai talent fie nu. Dvs., când aţi pus mâna pentru prima dată pe saxofon, vă doreaţi să fiţi celebru?

-De fapt, eu întotdeauna am spus că nu există oameni fără talent – talentul trebuie dezvăluit şi antrenat pentru ca să crească. Muzica este un domeniu care şi cel mai depărtat om de această artă, o poate simţi cel puţin sufleteşte. Nu există oameni care să nu iubească muzica. Eu niciodată nu am avut drept scop să devin celebru. Scopul meu este să cânt tot mai mult şi mai mult, să cresc profesional, să am ce transmite altora prin instrumentul muzical. Saxofonul este de-a dreptul un instrument nemaipomenit. Când eram mic şi mergeam cu părinţii pe la serbări, stăteam toată seara numai lângă muzicanţi şi treceam prin suflet fiecare notă. Este evident faptul, că fiecare artist îşi doreşte să fie recunoscut şi apreciat, dar nu aceasta este cel mai important. Satisfacţia interioară, cunoaşterea faptului că este util ceea ce faci, că muzica pe care o cânţi e plăcută spectatorului şi este cu dragoste învăţată de copii – aceste momente sunt de-a dreptul importante.

-După uşile şcolii, care este platoul pe care vă etalaţi talentul muzical?

-În Şcoala de arte activez de doi ani. Timp în care am simţit că mi-am găsit locul. Dar pe lângă activitatea de profesor, mai activez şi în fanfara raională condusă de Valeriu Vlas, şeful Casei de cultură din mun. Hânceşti. De asemenea, am primit propunerea de a activa în ansamblul de muzică populară „Andrieş”. Este un proiect pe care îmi doresc foarte mult să-l accept, unica problemă este insuficienţa de timp. Dar ansamblul respectiv are o istorie vastă şi cândva am cântat în el. Şi pentru că muzica populară este preferată de mine, în mare parte, accept să cânt şi pe la ceremonii - nunţi, cumetrii etc. unde ai posibilitatea să oferi oamenilor muzică bună, profesionistă şi să primeşti în schimb zâmbete sincere şi oameni sufleteşte satisfăcuţi. E ştiut că muzica bună îţi face dispoziţia pe potrivă. Uneori, când petreci mult timp suflând în instrument te doare capul, gura, buzele sângerează, dar nu simt deloc durerea, întrucât îndeplinesc nu doar o muncă care îmi place nespus de mult, ci o transmit şi celor mici.

-Cu ce greutăţi vă confruntaţi în activitatea Dvs. de profesor?

-Desigur, că salariile sunt foarte mici. Acesta e şi principalul motiv de ce am fost plecat şi am luat o pauză atât de mare în muzica din spaţiul local. Pe lângă aceasta, instrumentul presupune o grijă aparte, fiind uşor de uzat ca şi orice alt obiect. Uneori se cere o reparaţie, uneori acordare, iar saxofonul are o „pană” specială care te ajută la suflat – aceasta necesită schimbată lunar. Vă daţi seama că toate aceste lucruri se fac din proprii bani, adică din acel salariu mizer. Mai mult de atât, toate concursurile, pregătirile pentru concerte sunt tot de noi achitate, conducerea nu are la acest capitol nici un interes. Noi însă vrem să promovăm muzica noastră, elevii noştri, şcoala noastră şi de aceea trecem peste aceste greutăţi aşa cum putem mai bine.

-Îi învăţaţi pe copii să interpreteze piese bine cunoscute, piese interpretate de mari saxofonişti. Cum potriviţi piesa pentru fiecare copil în parte? Aţi avut vreodată tentaţia de a compune chiar dvs. muzică?

-Nu am compus încă muzică, dar cred că în curând mă prinde muza, pentru că mi-aş dori să încerc şi acest domeniu. Se întâmplă pentru elevii mai mici să facem nişte mixuri de melodii pentru a-i tenta mai mult, şi în aceste cazuri avem posibilitatea să intervenim şi noi cu careva note, pentru a trece de la o melodie la alta. Ce ţine de elevii mai măricei, aici încerc să îi cunosc şi să le dau o melodie care li se potriveşte, care să le placă etc. Eu nu vreau să le fiu doar profesorul tipic care vine şi le dă note, eu vreau să le fiu în primul rând prieten, ca să pot înţelege în ce direcţie vrea să meargă atare copil, ce muzică îi place, ce melodie i se dă mai uşor la interpretat şi dacă are, în general, predilecţie spre muzică. Unuia îi place muzica populară, altul preferă jazz-ul, altul ceva mai modern. Eu cred că este foarte important ca copilului să-i placă ceea ce face. Este foarte greu să motivezi un copil, în era noastră tehnologizată, să cânte la un instrument muzical, tocmai de aceea copilul nu trebuie să fie impus. Libera alegere – este cheia succesului către fiecare elev care vine în clasa mea să facă muzică. Astfel, ei vin la mine cu plăcere, cu dragoste pentru muzică iar noi ne mai permitem să glumim, să rezolvăm şi alte probleme. Aleg să fiu prieten pentru fiecare dintre cei 13 elevi ai mei. 

-Cine sunt idolii saxofonişti care v-au inspirat pe parcursul anilor şi ce gen de muzică se aude mai des în casa dvs.?

-În casa noastră se aude muzică de diferite genuri. În mare parte aceasta depinde de starea interioară. Eu sunt pasionat de muzica populară şi asta e semn că am o dispoziţie bună. Dar mai ascult şi jazz, blues etc. Cel mai des totuşi se aude muzica propriului meu instrument, soţia mea, Tamara, fiind şi cel mai obiectiv critic în acest sens. Este sprijinul meu în toate şi mă bucur că se mândreşte cu mine. Fiind departe de muzică, totuşi niciodată nu mi-a reproşat nimic şi mi-a susţinut alegerea.

 În vremea studenţiei îmi plăcea să urmăresc activitatea muzicienilor Ion Buldumea şi Valeriun Hangan. Cu adevărat îmi doream să fiu ca ei, să devin saxofonist profesionist. Acum mai ascult muzica fraţilor Ştefăneţ, Advahov etc. Urmăresc tendinţele, sunt mereu în proces de creştere pentru ca să fiu un exemplu pentru elevii mei. Mai mult, întotdeauna am spus că elevii mei trebuie să fie cei mai buni şi cu cele mai mari rezultate, în această direcţie ne şi îndreptăm, cu paşi mici, dar siguri.

-Ce performanţe aţi atins împreună cu elevii dvs. în anul precedent şi ce realizări vă propuneţi pentru următorul an de studii?

-Din cei 13 elevi ai mei, şase activează în taraful Şcolii de arte. Unul dintre elevii mei, pentru care am mari speranţe, Nartea Chiril, a luat locul I la categoria saxofon la un concurs republican, a obţinut menţiune la concursul dedicat marelui Valeriu Hangan, fiind foarte activ şi în alte activităţi de profil. Emanuel Duca, un alt elev foarte talentat, pe care nu l-am învăţat eu de la început, dar care are în arsenalul său un set întreg de trofee, la fel are un viitor cu succes garantat în domeniul muzical. Anul de studii care vine la fel va fi unul important, întrucât vrem să participăm la mai multe concursuri, inclusiv de rang republican. Avem nevoie de locuri premiante, de menţiuni pentru a motiva elevii noştri, pentru ca ei să vrea să muncească şi mai mult în această direcţie. Ce ţine de mine personal, am de luat o decizie importantă şi aici vorbesc despre ansamblul „Andrieş” despre care am mai pomenit. Îmi va solicita mult timp, dar probabil, se merită pentru că este un ansamblu puternic şi cu oameni plini de vocaţie, iar aceste două criterii, până la urmă, stau la baza fiecărui muzician împlinit.

 

-Vă mulţumim pentru interviu şi vă dorim succes!

 

 

Interviu realizat de Elena GOLUBNIC

 

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Alte știri

Cultură

Ana Munteanu a trecut de duelurile   de la „Vocea României”

Ana Munteanu a trecut de duelurile  de la „Vocea României”

03-11-2017 | Hits:142

Tânăra interpretă din or. Hânceşti, Ana Munteanu, s-a duelat vineri seara cu un ...

Comunitate

Fenomenul violenţei – abordat multidisciplinar

Fenomenul violenţei – abordat multidisciplinar

03-11-2017 | Hits:135

La începutul săptămânii curente, în or. Hânceşti, s-a desfăşurat Forumul regiona...

Tineret

Consiliul local de tineret din Hânceşti a organizat sărbătoarea “Hânlloween”

Consiliul local de tineret din Hânceşti a organizat sărbătoarea “…

03-11-2017 | Hits:233

Consiliul local de tineret din Hânceşti a organizat sărbătoarea “Hânlloween” / S...

Interviu

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-ţi găsi un loc de muncă sau a te reprofila!

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-ţi găsi un loc …

03-11-2017 | Hits:262

AOFM Hânceşti rămâne, totuşi, o oportunitate de a-ţi găsi un loc de muncă sau a ...

Politic

Ce impact credeţi că ar  avea asupra Republicii Moldova stoparea finanţării din partea UE?

Ce impact credeţi că ar avea asupra Republicii Moldova stoparea …

03-11-2017 | Hits:108

Recent, ambasadorul UE la Chişinău Peter Michalko a făcut public anunţul referit...

Actual

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori şi arbuşti

În raion s-au plantat 756 de puieţi de arbori şi arbuşti

03-11-2017 | Hits:1152

De Ziua Naţională de înverzire a plaiului În raion s-au plantat 756 de puieţi d...