Menu
Sfatul Specialiştilor

Sfatul Specialiştilor

-Cum îţi poate schimba sportul stilul de viaţă, ce...

Sfatul Specialiștilor

Sfatul Specialiștilor

Hepatita Virală A – Boala „Mâinilor Murdare” Hepa...

La o cafea cu Adrian Oprea, directorul BC Moldindconbank, filiala Hânceşti

La o cafea cu Adrian Oprea, directorul BC Mol…

„Moldindconbank are cea mai largă gamă şi cele mai...

100 de locuri noi în Grădiniţa "Andrieş", din mun.Hînceti

100 de locuri noi în Grădiniţa "Andrieş…

La începutul săptămânii curente, primarul mun. Hân...

Omagiu pentru focul Olimpic din 1980 la Hînceşti

Omagiu pentru focul Olimpic din 1980 la Hînce…

„Mişca” va avea o imagine nouă!  

Interviu cu Rita Dănilă

Interviu cu Rita Dănilă

Interviu cu Rita Dănilă, directorul Gimnaziului Co...

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate prin intonarea romanțelor

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate …

Cu ocazia marcării celor 168 de ani de la nașterea...

Cu gândul la electorale…

Cu gândul la electorale…

 Am păşit într-un nou an, pentru majoritatea dintr...

Elevii de la Boghiceni – antrenaţi   într-o activitate de caritate

Elevii de la Boghiceni – antrenaţi  într-o a…

 Membrii Consiliului Elevilor (CE) din cadrul Gimn...

Interviu cu Valentina Geamănă

Interviu cu Valentina Geamănă

La o cafea cu Valentina Geamănă, preşedintele AO „...

De ce oamenii petrec atât de mult timp   pe rețelele de socializare?

De ce oamenii petrec atât de mult timp pe r…

În această viaţă ai cel puţin 100 de prieteni: ei ...

Încă un primar a depus mandatul!

Încă un primar a depus mandatul!

 Candidatul PDM Gheorghe Filipschi, care deţinea a...

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţional de imunizări

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţio…

Vaccinul anti-HPV – inclus în Programul naţional d...

Cupa Şcolii municipale de Sporturi   la volei

Cupa Şcolii municipale de Sporturi  la volei

Sâmbătă, 2 decembrie, în sala de sport a Şcolii Pr...

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –   marcată în cerc restrâns

Ziua persoanelor cu dizabilităţi –  marcată …

Luni, administraţia raionului a invitat preşedinţi...

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie civică – la un nou seminar raional 

Profesorii de istorie, geografie şi educaţie …

 „Formarea competenţelor specifice/transfersale pr...

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festivalul „Grand Competition” din Iaşi

„Ghioceii” au obţinut marele trofeu la festiv…

 La data de 2 decembrie curent, trupa de teatru dr...

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare

Iubirea NU doare: Teatrul MADE – cu un spectacol i...

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

50 de ani de căsătorie a familiei Caşu

Acasă la… familia Constantin şi Maria Caşu din or....

Prev Next

Curierul de Hîncești - Items filtered by date: Vineri, 20 Octombrie 2017

Şedinţa consiliului raional

La şedinţa de săptămâna trecută - Consiliul raional a aprobat alocarea surselor financiare pentru procurarea uniformelor poliţiştilor, dar şi pentru susţinerea sportivilor din raion

Read more...

Turneul internaţional „Motocross Cup 2017”

  • Published in Sport

Show-ul motoarelor a revenit la Hânceşti - Turneul internaţional „Motocross Cup 2017”

Duminică, pe traseul motocicliştilor din Hânceşti, peste 60 de sportivi din zece ţări au participat la o nouă ediţie a Turneului Internaţional „Motocross Cup 2017”. După o pauză de trei ani, întrecerile motocicliştilor au adunat un număr impresionant de spectatori care au susţinut participanţii cu strigăte şi aplauze. Evenimentul a fost organizat de primăria Hânceşti şi multiplul campion la Motocross, Mihai Cociu şi sponsorizat de Lukoil Moldova şi Petrocub Hânceşti. Partenerii media au fost Canal 3, Hn 24 şi respectiv, Curierul de Hânceşti.

Read more...

Luptătorii din Hânceşti au completat colecţia Şcolii de sporturi a raionului Hânceşti cu noi medalii

  • Published in Sport

Luptătorii din Hânceşti au completat colecţia Şcolii raionale de sporturi cu noi medalii

Recent, boxerii din cadrul şcolii sportive a raionului Hânceşti au participat la Competiţia republicană de box la categoria seniori. Dorin Bucşa, categoria de 60 kg, a luat medalia de aur, calificându-se ca reprezentant al ţării la campionatele internaţionale, tânărul sportiv fiind maestru în sport de clasă internaţională.

Read more...

Cum apreciaţi arta postmodernistă?

Postmodernismul este termenul de referință aplicat unei vaste game de evoluții în domeniile de teorie critică, filosofie, arhitectură, artă, literatură și cultură. Dacă e să fim mai expliciţi, postmodernismul este arta din zilele noastre care adesea este apreciată pentru că o apreciază anumit cerc de oameni cunoscuţi, însă cel mai des prea puţini înţeleg sensul acesteia. Mai mult, oamenii afirmă că arta postmodernistă este lipsită de sens, valori fundamentale şi artistism, ca atare. Sculpturile şi picturile abstracte, romanele şi poeziile cu limbaj indecent, expoziţii de organe sexuale etc. … toate acestea şi nu numai, sunt numite artă postmodernistă. Pentru a afla dacă cetăţenii de la noi cunosc acest termen şi ce cred despre arta respectivă, le-am adresat următoarea întrebare:

Cum apreciaţi arta postmodernistă?

Read more...

„Lăpuşniţa” – la Festivalul internaţional „Hai la joc”

Duminică, 15 octombrie, s-a desfăşurat etapa finală a Festivalului -Concurs Internaţional de Dans „Hai la joc”, ediţia 2017, organizat de Centrul Republican pentru Copii şi Tineret „ARTICO”. Printre colectivele participante s-a numărat şi ansamblul de dansuri populare „Lăpuşniţa” din c. Lăpuşna, conducător artistic Veronica Pîrău.

Read more...

Bibliotecarii din raion – instruiţi în Advocacy

Bibliotecarii din raion – instruiţi în Advocacy

 Săptămâna trecută, Biblioteca publică raională „ÎPS A. Plămădeală” a organizat un atelier de instruire „Advocacy” pentru bibliotecarii din bibliotecile publice din raionul Hânceşti. Deoarece bibliotecile publice din localităţile rurale au devenit centre comunitare care contribuie la prosperitatea comunităţii prin rezolvarea unor probleme ale societăţii, a apărut necesitatea de organizare a unor acţiuni de advocacy.

Read more...

„Atunci când soarele apune și răsare o stea...”

               „Atunci când soarele apune și răsare o stea...”

         Rusu Nicolae Vasile

           (18.03.1947 – 23.10.2016)

   În vâltoarea vieții, vântul fie rupe frunze și flori de pe crengi, fie le aduce și le așterne pe pământ țesând un covor... un covor al amintirilor, un covor al celor mai frumoși oameni ce au trecut prin viața noastră... Un covor pe care este așternut și numele celui care după ce a împărțit tot ceea ce a avut mai bun pe pământ, și-a îndreptat pașii în sus, spre cer.

  Rusu Nicolae Vasile este numele celui care și-a făcut simțită prezența în viețile multor oameni fiind un avocat profesionist, un prieten devotat, un tată pentru mult mai mulți decât propriii săi copii și un bunic cu dăruire de sine. 

   Ceea ce putem afirma cu certitudine este că unul din cei mai iubiți dintre pământeni din inima noastră se dedica în totalitate fiecărui lucru în care se angaja. A fost o inimă care a tins mereu către dezvoltare, o inimă care ne repeta mereu că „doar cel care își caută drumul destinat, doar cel care nu renunță și nu lasă capul jos în fața greutăților este învingător! Toate trec, dar lupta și gustul tăriei de caracter de care veți da dovadă vor rămâne mereu vii în mintea voastră”.

  În pofida greutăților ce s-au ivit destul de des, nu i-a fost frică să muncească din greu pentru visele sale. Aceasta este și ceea ce ne spunea de fiecare dată când simțea că renunțăm la un vis frumos: să nu ne fie frică, pentru că regretul de a nu fi încercat este mult mai dureros. Astfel, s-a hotărât să își urmeze visul chiar dacă trebuia să lucreze, să-și întrețină familia și să fie tată pentru fiicele sale - cel de a deveni avocat.

    În anul 1988 a devenit absolvent al Universității de Stat Vladimir Lenin, al Facultății de Drept, din Chișinău, după care s-a implicat activ într-un spectru  larg de activități ce au presupus dedicare totală față de cazuri de judecată legate de protecția drepturilor copiilor, protecția mediului, nenumărate cazuri ce au ținut de privatizări ilegale de proprietăți imobiliare și active financiare, uzuri de falsuri în înscrisuri, obținere ilegală de fonduri monetare, protecția dreptului la viață a omului etc., unele din ele durând chiar și peste 5 ani. 

   În calitate de avocat, Rusu Nicolae a luptat întotdeauna pentru dreptate dând o notă maximă de profesionalism și spirit etic deosebit fiecărui caz și persoană în parte, pentru că, după cum spunea și el „fiecare om contează, fiecare viață contează, de aceea nu ne putem permite să fim reci, indiferenți, lipsiți de simțul de datorie pe care trebuie să ne-o facem cât de bine putem pentru fiecare”.

Desigur, de-a lungul carierei sale, cel ce ne-a dăruit din cunoștințele sale, din bunătatea sa, a avut parte atât de succes, cât și de eșec, dar cuvintele care duc la „decădere” morală au lipsit din cele spuse oamenilor din jurul său. A fost un luptător al dreptății, al frumosului, al copiilor și al celor care aveau nevoie de susținere, îndrumare, ajutor. A fost cel care ne-a îndrumat să nu uităm de Dumnezeu, să nu uităm să fim oameni puternici cu demnitate. Este cel despre care toți cei care l-au cunoscut spun că a fost un om deosebit, un om cald, binevoitor, mereu cu zâmbetul pe buze și gata de a spune o glumă pentru a-i face și pe alții să zâmbească, pregătit să ajute cât de bine poate pentru că a știut ce înseamnă să nu ai pe nimeni care să-ți poată întinde o mână prietenească. Și încă o dată... toate acestea pentru că avea credință în Dumnezeu.

  A fost cel care ne-a plămădit exact așa cum suntem astăzi, lui îi datorăm multe din lecțiile de viață pe care le-am înțeles în profunzime. Lui îi datorăm mii de victorii pe care le-am avut în fața unor greutăți în care singuri am fi pierdut. Lui îi datorăm zâmbetul care ne apare pe față atunci când ne aducem aminte de el. Îi datorăm tot ceea ce suntem și nu suntem acestui soare care a apus, dar care a răsărit drept stea pe un nou cer, o stea care va străluci mereu în inima și amintirile noastre. 

Vrem să știi că ne este dor de tine, de palmele tale calzi și de culorile din vocea ta, scumpul nostru tată, soț, bunic, frate și prieten!

Ne este dor! 

Cu iubire și dor veșnic,

Toți cei care suntem ai Tăi.

 

Read more...

Interviu cu Petru Boboc

„Un minus al pacienților noștri este adresarea tardivă la medic, când nu este posibil tratamentul conservativ,  şi  e nevoie de o intervenţie chirurgicală”

Interviu cu Petru Boboc, medic traumatolog-ortoped în cadrul Secţiei Consultative a Spitalului raional Hânceşti

 

-Dle Petru Boboc, activați în calitate de medic traumatolog în raionul Hâncești de circa 30 de ani. Ce va determinat să alegeți medicina, și anume traumatologia?

-Lucrez din anul 1986 în raionul Hâncești, începându-mi activitatea, de fapt, în calitate de medic ortoped la Școala Internat Specială din Hâncești, peste 3 ani, prin transfer, am fost angajat în calitate de medic traumatolog-ortoped (maturi, pediatric) în Secția Traumatologie a Spitalului raional Hâncești. Astăzi mă vedeți în calitate de medic traumatolog-ortoped în cadrul Secției Consultative a Spitalului raional. De fapt, inițial, am absolvit facultatea de Pediatrie, așa s-a întâmplat, aici fiind mai multe locuri de admitere, deși facultatea respectivă nu era deloc în topul preferințelor mele. Ulterior am făcut internatura în domeniul Ortopediei și Traumatologiei, ramură a medicinei care m-a atras după efectuarea primei practici la Spitalul clinic republican de copii, în calitate de medic-intern. În principiu, întotdeauna mi-am dorit să mă fac medic, dorință care permanent le-o spuneam părinților mei, ei însă nu prea sperau... Nu credeau că, eu, un băiat dintr-o familie simplă și dintr-un mic sătuc Hănăsenii de Pădure (r. Leova), unde, nici limba rusă, care pe atunci era în modă, nu se preda, să ajung vreodată medic. Și totuși, având acea perseverență și curaj, probabil, am înfruntat mai multe obstacole, astăzi practicând meseria care îmi este pe plac. 

-Care sunt cele mai frecvente probleme de sănătate cu care se adresează pacienții Dvs.?   

-Anume în această perioadă se acutizează artrozele, în preponderență la oamenii în vârstă, care suferă de artroza articulaţiilor ghenunchilor sau care au suportat antecedent un traumatizm articular. Sunt şi adresări din partea pacienţilor cu deformaţii congenitale ale articulaţiilor mari, dar avem și multiple adresări cu traume ale membrelor superioare și inferioare, aceasta datorându-se faptului, că la moment, sunt în toi lucrările agricole în câmp, la cote, în cadrul cărora eventual, pot apărea diverse mici accidente, căderi din căruță, tăierea ori lovirea cu un utilaj agricol, etc. În acest context, vreau să aduc la cunoștința tuturor, că adresarea la timp, și anume, întâi de toate la medicul de familie, apoi la medicul specialist ar duce la tratarea mai grabnică a bolii și fără consecințe. Evident, că am vrea foarte mult să intre în obicei programarea prealabilă la medicul specialist, practică care ar duce la folosirea rezonabilă a timpului atât a medicului, cât și a pacientului. Totodată, aș vrea să preavizez populația raionului, că odată cu răcirea timpului, a apariției poleiului, și primei zăpezi să fie atenți la drum, atât cei de la volan, cât și pietonii, care ar trebui să aibă o încălțăminte comodă și adecvată timpului pentru a preveni traumatismele. 

-Adeseori, chiar și în cazul unor fracturi mai grave, primite în urma unor accidente sau căzături, unele persoane aleg să se autotrateze, de sine stătător, acasă. La ce riscuri și consecințe se expun persoanele respective?

-Majoritatea complicațiilor care apar adeseori sunt cauza autotratamentului și neadresării la momentul potrivit la medicul de familie și medicul specialist. O mică cădere sau lovitură, care inițial ne-a părut neînsemnată, ulterior poate da convulsii, vomă, pierderea echilibrului, etc., semne ale unei comoții cerebrale sau hematome, diagnostic, care stabilit mai târziu, va fi mult mai complicat de tratat. Un minus al pacienților noștri este adresarea tardivă la medic, când nu este posibil tratamentul conservativ,  şi  e nevoie de o intervenţie chirurgicală. Adresarea de urgență la medicul de familie, serviciul de urgență sau serviciul traumatologic, care activează 24/24 de ore în Spitalul raional, va duce la diagnosticarea corectă a bolii, dar și tratarea acesteia fără consecințe şi ocolind bisturiul.

-În ultimii ani, se atestă un număr considerabil a cazurilor de osteoporoză, o boală severă cu grave consecințe. Care sunt categoriile de vârstă și persoane, cel mai des afectate de această maladie și care ar fi măsurile ce ar trebui luate pentru a reduce riscul dezvoltării acestei boli?

-Da, aveți dreptate, osteoporoza este o boală cu consecințe grave dacă nu se face un tratament profilactic și o tratare adecvată la momentul potrivit. De această maladie suferă cel mai des femeile aflate în perioada de premenopauză și menopauză, atunci când oasele devin fragile și prin urmare ușor fracturabile. Totodată, această maladie este specifică bătrânilor, în dependenţă de mobilitatea şi modul de trai al acestora. Un factor ce duce la această boală este hipodenamia, adică micşorarea eforturilor musculare, care respectiv provoacă în organism diferite schimbări morfologice şi funcţionale cu caracter adaptiv (adaptarea la reducerea eforturilor fizice), şi predominant – lipsa de antrenare şi „atrofie din cauza inactivităţii”. O altă cauză a apariţiei osteoporozei este alimentaţia incorectă. În tratamentul osteoporozei se recomandă o alimentaţie bogată în calciu şi fosfor care se găsesc în brânza proaspătă de vaci şi peşte. Totodată, se recomandă administrarea preparatelor de calciu – Calciu Nicomed D3 sau Calţemin, etc. Se recomandă urmarea unui  tratament de 2 ori pe an, în perioada de toamnă şi primăvară. Pentru depistarea osteoporozei ar trebui de efectuat densitometria osoasă, în urma căreia se face aprecierea calciului şi fosforului în oase, şi scintigrafia osoasă. 

-În calitate de medic traumatolog, mai nou, sunteţi responsabil şi de segmentul ce ţine de profilaxia rabiei. Cazul copilului din c. Sărata Galbenă, infectat recent de această boală, a mobilizat întreg personalul medical din raion. Cum se manifestă virusul rabic la animale şi ce măsuri ar trebui să întreprindem în cazul suspectării acestei infecţii?

-Luând în consideraţie lipsa de specialişti, dar şi specificul maladiei respective, activizez şi în calitate de medic rabiolog în Secţia Consultativă a Spitalului raional. Conform datelor înregistrate, la moment, avem 395 de cazuri de adresări din partea cetăţenilor muşcaţi de diverse animale: câini, pisici, cai, dihori, etc., dintre aceştia, doar 225 primesc tratament antirabic. Rabia se întâlneşte cel mai des la vulpi, lupi, dihori, câini şi pisici maidanezi. Un caz neplăcut a avut loc recent în c. Sărata Galbenă, un băieţel de 9 ani (aflat în vizită la bunici) a fost muşcat de un dihore, la care Centrul de Medicină Preventivă a confirmat prezenţa rabiei. Graţie implicării operative a medicilor de la Centrul de Medicină Preventivă, a medicilor şi asistentelor medicale din Spitalul raional şi Secţiei Consultative, băieţelul şi toţi acei implicaţi în incident au fost vaccinaţi, primind ulterior tratamentul antirabic corespunzător la locul de trai. Evident, că trăind în preajma pădurilor care ne înconjoară de jur împrejur,  suntem expuşi pericolului de a fi atacaţi de unele animale sălbatice, de aceea rugăm populaţia raionului, în cazul unor asemenea incidente să se adreseze de urgenţă la medicul de familie sau la cabinetul traumatologic, pentru administrarea unui tratament. Vreau să vă atenţionez că rabia nu se tratează, un tratament specific nu există, se face doar profilaxia acesteia. Pentru prevenirea rabiei este indicat tratamentul profilactic cu vaccină Concav din Rusia, care previne dezvoltarea acestei boli. În acelaşi context, mă adresez autorităţilor publice locale să ia careva măsuri cu câinii maidanezi care îi poţi vedea într-un număr destul de mare lângă toate tomberoanele de gunoi din oraş, aceştia fiind un pericol real pentru oamenii din jur, şi îndeosebi copiii. 

Şi într-un final, vreau să vă doresc tuturor sănătate şi cât mai puţine incidente neplăcute, fără traume! Şi să se adreseze la medicul traumatolog doar în scop profilactic.

-Şi eu vă doresc sănătate şi vă mulţumesc pentru interviu!

 

Tatiana TODOSEICIUC

Read more...

„Hai cu noi la o școală mai bună...” cu economii pe seama copiilor?!

„Hai cu noi la o școală mai bună...” cu economii pe seama copiilor?!

  Mai bine de 10 ani, în țară se desfășoară reforma de optimizare și eficientizare a cheltuielilor în educație, care din start presupunea închiderea școlilor mici din localitățile rurale, comasarea acestora sau arondarea unor clase cu clasele din instituțiile educaționale cu o capacitate mai mare, cu o bază tehnică mai dotată, precum și asigurată cu cadre didactice suficiente. Se miza respectiv pe unele economii, urmate din utilizarea rezonabilă a spațiului școlii, a cheltuielilor pentru utilități, dar și pe o calitate a studiilor, Ministerul Educației de pe atunci lansând ferm îndemnul: „Hai cu noi la o școală mai bună!” 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Alte știri

Comunitate

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate prin intonarea romanțelor

Inaugurarea plăcii comemorative – eternizate prin intonarea roman…

23-01-2018 | Hits:212

Cu ocazia marcării celor 168 de ani de la nașterea poetului-nepereche Mihai Emin...

Interviu

Interviu cu Rita Dănilă

Interviu cu Rita Dănilă

23-01-2018 | Hits:273

Interviu cu Rita Dănilă, directorul Gimnaziului Cotul Morii „Lipsa instituţiilo...