Menu
Raioane, judeţe sau regiuni?

Raioane, judeţe sau regiuni?

Raioane, judeţe sau regiuni? Reforme, reforme şi ...

Cât de des faceţi sport?

Cât de des faceţi sport?

Am ajuns la finalul Lunii Olimpice, perioadă în ca...

Accesoriile pentru vacanţa de vară – la preţuri de lux

Accesoriile pentru vacanţa de vară – la preţu…

Accesoriile pentru vacanţa de vară – la preţuri de...

Admiterea la Şcoala profesion ală din Hânceşti

Admiterea la Şcoala profesion ală din Hânceşt…

Școala în care eşti plătit să înveţi și care îți a...

Interviu cu Albert Darie

Interviu cu Albert Darie

La o cafea cu Albert Darie, şeful Inspecţiei Ecolo...

Viceministrul Muncii în vizită la Hânceşti

Viceministrul Muncii în vizită la Hânceşti

Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei ...

Succes pentru proiectul “Vineri Film’s”

Succes pentru proiectul “Vineri Film’s”

Proiectul  “Vineri Film’s” a fost lansat cu succes...

Marele premiu pentru actorii din Mingir

Marele premiu pentru actorii din Mingir

Marele premiu pentru trupa de teatru „Ghioceii” la...

Excursie pentru sportivii din Hânceşti

Excursie pentru sportivii din Hânceşti

Tinerii sportivi din Hânceşti – în vizită la Unive...

Primul val de deportări

Primul val de deportări

Primul val de deportări – comemorat la Hânceşti

FC Petrocub - la înălţimi

FC Petrocub - la înălţimi

FC Petrocub se pregăteşte de Campionatul Moldovei ...

Ziua medicului la Hânceşti

Ziua medicului la Hânceşti

Diplome şi dedicaţii muzicale pentru medicii din r...

Donaţie de ambulanţe

Donaţie de ambulanţe

Încă o donație pentru Spitalul raional venită din ...

Motocicletă implicată în accident

Motocicletă implicată în accident

Doi tineri pe motocicletă s-au tamponat violent în...

Indemnizaţii mai mari pentru medicii care... fug

Indemnizaţii mai mari pentru medicii care... …

Ţara rămâne fără medici şi cadre medicale, care pr...

Turneu la lupte libere

Turneu la lupte libere

Turneul Naţional de lupte libere „Cupa Hânceşti” -...

Cât vă costă o vacanţă?!

Cât vă costă o vacanţă?!

O vacanţă de vis se prea poate să rămână la statut...

Pe uliţa satului… Şipoteni     

Pe uliţa satului… Şipoteni    

Satul Şipoteni a prins viaţă şi culoare!

Prev Next
Curierul de Hincesti

Curierul de Hincesti

Raioane, judeţe sau regiuni?

Raioane, judeţe sau regiuni?

Reforme, reforme şi iar reforme… În ultimii 20 de ani, parcă am fi nişte insecte care sunt supuse permanent unor experimente… De unde vreţi să avem stabilitate şi bunăstare în ţara asta, dacă nu reuşeşti să te adaptezi bine unui anumit mod de trai, că peste noapte trebuie să te conformezi la cu totul alte standarde, şi asta se întâmplă, deoarece „evaluăm în timp”, tot bătând pasul pe loc, mai bine zis, ne deplasăm cu un pas înainte şi doi înapoi… În principiu, sunt pentru reforme, pentru o schimbare, dar care, eventual, ar duce spre o evoluţie, dar pentru aceasta, orice reformă, pentru a avea durabilitate în timp, trebuie bine chibzuită.

Cupa raionului Hânceşti la tenis de masă

Cupa raionului Hânceşti la tenis de masă

Duminică, 18 iunie, a demarat Cupa raionului Hânceşti la tenis de masă, competiţie organizată şi desfăşurată de Consiliul raional în comun cu Agenţia Teritorială Olimpică (ATO) Hânceşti şi Clubul sportiv „ADVERSAR”, care se înscrie în suita manifestaţiilor sportive dedicate Zilei Sportivului şi Mişcării Olimpice. 

Cât de des faceţi sport?

Am ajuns la finalul Lunii Olimpice, perioadă în care majoritatea copiilor, în special cei de la instituţiile cu profil, au fost încadraţi în diverse norme sportive. Fie că este vorba de întreceri sportive, meciuri de fotbal şi volei, sau marafon – la finalul Lunii Olimpice cei mai buni sunt premiaţi inclusiv cu diferite distincţii, promovând astfel sportul, modul sănătos de viaţă, dar şi spiritul de concurenţă. În acest context, ne-am gândit să  mergem printre cetăţenii raionului nostru cu următoarea întrebare:

 

Cât de des faceţi sport?

 

Ana Carp, 48 ani, or. Hânceşti: „Înainte nu mă gândeam deloc la sport. Am făcut educaţia fizică la şcoală şi atât. Însă, cu anii, am observat că orice gogoaşă pe care o mănânc se aşează „frumos” pe şolduri şi e foarte greu să rămân în formă. Anul trecut am început să alerg şi am slăbit cu 10 kilograme. Iarna e mai greu, că nu poţi alerga îmbrăcat în haine groase, însă cum se încălzeşte, îmi iau vecina şi alergăm seară de seară. Am observat că nu numai slăbesc, dar şi mă simt mai bine. Nu mă mai sufoc când ridic scările şi au dispărut migrenele.”

 

T. Bostan, 50 ani, s. Drăguşeni: „Ehe, cum vine vara şi începe lucrul la câmp, fac sport de dimineaţă până seară, la semănat, cosit, prăşit... şi tot aşa. La sat este mult de lucru şi orice activitate fizică o poţi considera gen de sport, pentru că nu mai stai decât câteva minute să bei un pahar cu apă sau să ronţăi o coajă de pâine. În rest, suntem mereu în mişcare.”

 

Alexandru Munteanu, 31 ani, or. Hânceşti: „Cândva făceam sport foarte des. Dimineaţa alergam câte două ore, seara mergeam la sală. Am fost şi boxer pe timpuri. Sportul era viaţa mea. Odaia mea din casa părinţilor şi acum e plină de cupe şi medalii, dar, am crescut, m-am maturizat şi am dat de maşină. Serviciul meu este legat de transport, tocmai de aceea sunt mai des cu maşina decât pe jos. Dacă e să fiu absolut sincer, nici nu ştiu de când n-am mai mers pe jos, la o plimbare, nemaivorbind de alergat, de aşezări sau alte exerciţii fizice. Îmi pare foarte rău că m-am lăsat de sport, dar ritmul grăbit al vieţii nu ne mai lasă timp şi pentru noi...”

 

Maria Mămăligă, 56 ani, s. Buţeni: „Când eram mai tinerică eram activă, făceam şi sport, mergeam şi la dansuri. Apoi, au apărut copiii, au apărut alte griji şi nici nu mă mai gândeam la sport. Astăzi, ce-i drept, merg mult pe jos, că sora mea trăieşte în alt capăt de sat şi merg la ea des. În rest, ca la ţară, de stat oricum nu stăm cât e ziulica de mare. Ba la animale, ba în grădină, ba la vie şi tot aşa, mereu în acţiune. Numai că dacă sportul îţi aduce satisfacţie, munca fizică totuşi mai mult te oboseşte. Dar, asta e. Peste hotare, tineri şi bătrâni, merg cu bicicleta, seara se plimbă..., dar la noi nu mai ai când să te uiţi în oglindă, nemaivorbind de sport. Ş-apoi dacă te vede vreo vecină, ai vorbe prin sat, vor zice că ai înnebunit şi nu ai ce face. Aşa-i la noi. ”

 

Elena B., 26 ani, or. Hânceşti: „Foarte rar, din păcate. Niciodată nu mi-a plăcut să fac sport, sunt prea leneşă. Mai bine fac o activitate intelectuală, decât să alerg sau să fac exerciţii. Unica activitate sportivă pe care o accept şi pe care uneori o mai practic este săritul cu coarda.”

 

Gheorghe Ciubotaru 45 ani, s. Stolniceni: „Păi, depinde ce fel de sport aveţi în vedere. Dacă vorbiţi de un gen anume, aşa ca fotbalul sau chiar sport la sala de forţă, atunci vă zic că nu mai practic, deşi am fost un sportiv „înrăit” până a apărut familia şi copiii. Acum investim timp în cei mici şi mai puţin în noi. Mişcare facem, facem şi plimbări împreună, dar mai puţin vreun gen anume. Cu toate acestea, cei doi băieţi ai mei merg la secţia de volei şi cât ţin vacanţele sunt numai pe afară. Probabil, sportul face parte din activitatea zilnică a sportivilor profesionişti, mai mult. Noi, cei care ne-am ales alte meserii mai puţin avem ocazia să facem sport, în adevăratul sens al cuvântului.”

 

Elena GOLUBNIC

 

Admiterea la Şcoala profesion ală din Hânceşti

Școala în care eşti plătit să înveţi și care îți asigură un job după absolvire - Da, e în Hâncești!

 

Pentru tinerii din Republica Moldova s-au creat multe șanse de a-și construi un viitor stabil învățând o meserie la una din cele 47 de școli profesionale din republică. Astfel de instituție este și Școala Profesională din Hâncești, unica rămasă în raion. 

Deși mulți tineri optează pentru liceu și facultate, care de multe ori îi transformă în „șomeri cu diplomă”, alții îşi dau seama de potenţialul pe care îl are învăţarea unei meserii în ceea ce priveşte asigurarea unui loc de muncă şi a unui salariu decent. Așa este și Vitalie Romaniuc, elev al Școlii Profesionale din Hâncești.

Înalt şi cu o privire candidă ce nu se prea potriveşte cu îmbrăcămintea tip „uniformă de camuflaj”, Vitalie Romaniuc este unul dintre cei 331 de elevi ai Şcolii Profesionale din Hâncești, care la moment își desfășoară stagiul de practică la unul dintre agenții economici din raion. Anul trecut pe vremea asta număra zilele rămase până la absolvirea clasei a IX-a pentru că știa exact ce vroia să facă mai departe – să opteze pentru profesia de sudor la Școala Profesională din Hâncești. Părinții l-au îndemnat să urmeze această profesie listându-i avantajele – „un loc de muncă bine plătit peste hotare sau în țară, posibilitatea de a iniția o afacere și, eventual, de a-ți continua studiile”.

„Mi-am zis că decât vânzător în piaţă şi fără nici un viitor, mai bine fac o profesie din care să am un venit real. Cu diploma de aici o să am un loc de muncă aproape garantat şi cu un salariu ca lumea şi după asta pot face şi liceul, la seral, să-mi iau BAC-ul şi să fac şi o facultate, dacă vreau”-  ne povestește Vitalie.

Ca toți elevii școlii, încă din prima lună de studii a primit o bursă în valoare de 330 lei, iar începând cu luna ianuarie 2017 bursa de studii este de 460 lei. 

”Îmi place că recent s-a introdus diferențierea burselor pe categorii. Dacă ai o medie a notelor mai mare, ai și o bursă mai mare. Astfel te simți motivat să înveți și apreciat. E ca la serviciu – muncești mai mult, câștigi mai mult” - ne spune zâmbind Vitalie. 

 

 

Oportunități după absolvire

  Directorul școlii, Ludmila Petruşan, ne povestește că recent școala a încheiat un contract de colaborare cu Compania industrială italiană WALTER TOSTO WTB, filiala din România, care oferă absolvenților cu cele mai bune rezultate un loc de muncă bine plătit ca sudor, cazare și condiții de muncă la nivel european. „Dacă un elev este responsabil și se implică conștiincios în activitățile de învățare, are toate șansele să obțină un astfel de loc de muncă. Anul acesta 3 absolvenți ai specialității de ”Electrogazosudor – montator” au fost selectați pentru a munci în România. Desigur, și la nivel local avem agenți economici cu care colaborăm, iar mulți dintre absolvenții noștri deja s-au angajat pe specialitate”, ne spune dna Petrușan.

  Acum 3 ani în Republica Moldova s-a lansat un proiect pilot prin care se implementează învățământul dual, ce implică o colaborare foarte solidă cu agentul economic. Dna Petrușan ne explică: „Suntem printre cele 10 instituții din 47 din țară în care se implementează cu succes învățământul dual la meseria „Cusătoreasă”. Ce presupune aceasta? Simplu spus – mai puțină teorie și mai multă practică. Avantajul este că elevii învață  într-un mediu echivalent cu cel de la întreprindere. Aceasta îi pregătește să depășească eventualele dificultăți de la locul de muncă. De asemenea, elevele beneficiază, pe lângă bursa de studii, și de o îndemnizație lunară de ucenicie, care reprezintă cel puțin 2/3 din salariul unei cusătorese calificate. Aceasta le oferă o independență financiară încă din perioada studiilor.”

Tot la capitolul oportunități se încadrează și cursul de Bazele antreprenoriatului, care are ca scop dezvoltarea spiritului antreprenorial. În prefața manualului din care învață și elevii Școlii Profesionale din Hâncești, dl Pius Frick, reprezentant LED în Moldova, a declarat: „Nu învăţăm pentru şcoală, ci pentru viaţă. Fiecare dintre noi are nevoie de spirit antreprenorial, iniţiativă şi angajament în ceea ce facem.”

Anual, în instituție se organizează Concursul „Cel mai bun Plan de Afacere” și „Târgul Ideilor de Afacere”, unde elevii își „testează” ideile lor, iar la absolvire susțin un examen în care prezintă un Plan de afacere veridic, cu calcule reale, ce poate fi implementat în activitatea lor ulterioară. În acest sens există un portal (creat de Ministerul Educației cu suportul financiar al Uniunii Europene) destinat învățământului profesional unde se prezintă istorii de succes ale absolvenților din școlile profesionale, cu rol de motivare și informare a tuturor tinerilor care vor să opteze pentru o meserie. Cu referire la acest portal, dna Petrușan a zis: „Îndemnăm toți tinerii să acceseze site-ul www.ipt.md pentru a-și crea o viziune reală, lipsită de prejudecăți, despre ce înseamnă să înveți la o școală profesională”.

 

Noi elevi – noi condiții de trai și de studiu

„Cu referire la condițiile de trai avem noutăți îmbucurătoare. La moment, suntem în proces de reparație capitală a unui etaj din cămin. Deja al doilea an consecutiv ne direcționăm resursele și eforturile spre îmbunătățirea condițiilor de trai. Vrem ca elevii să se simtă bine și să-și dorească să vină la școală” - ne spune dna Petrușan. 

În tandem cu viziunea și direcțiile strategice ale Școlii Profesionale Hâncești, anul trecut, Fundația LED a realizat în premieră un proiect de renovare și amenajare a câtorva camere de odihnă din căminele a două școli profesionale din proiectul CONSEPT - una dintre ele fiind și cea din Hâncești. Ideea proiectului a pornit de la lipsa unui spațiu pentru elevi unde aceștia să-și facă temele, să comunice între ei sau, pur și simplu, să-și petreacă timpul împreună, citind sau socializând. Au fost selectate școlile cu consilii active ale elevilor, deciziile privind renovarea fiind luate împreună cu aceștia.

  Deci, Școala Profesională din Hâncești are ce oferi la capitolul condiții și perspective, iar celor cu o optică practică le rămâne doar să se decidă ce meserie vor alege!

 

 

 

Interviu cu Albert Darie

La o cafea cu Albert Darie, şeful Inspecţiei Ecologice Hânceşti

„Fiecare trebuie să conştientizeze impactul  pe care îl are asupra mediului înconjurător şi să contribuie la buna gestionare a resurselor naturale”

Subscribe to this RSS feed

Alte știri

Interviu

Interviu cu Albert Darie

Interviu cu Albert Darie

23-06-2017 | Hits:93

La o cafea cu Albert Darie, şeful Inspecţiei Ecologice Hânceşti „Fiecare trebui...

Educaţie

Admiterea la Şcoala profesion ală din Hânceşti

Admiterea la Şcoala profesion ală din Hânceşti

23-06-2017 | Hits:93

Școala în care eşti plătit să înveţi și care îți asigură un job după absolvire -...

Economie

Accesoriile pentru vacanţa de vară – la preţuri de lux

Accesoriile pentru vacanţa de vară – la preţuri de lux

23-06-2017 | Hits:50

Accesoriile pentru vacanţa de vară – la preţuri de lux Cât costă costumele de b...

Social

Cât de des faceţi sport?

Cât de des faceţi sport?

23-06-2017 | Hits:49

Am ajuns la finalul Lunii Olimpice, perioadă în care majoritatea copiilor, în sp...

Sport

Cupa raionului Hânceşti la tenis de masă

23-06-2017 | Hits:8

Cupa raionului Hânceşti la tenis de masă Duminică, 18 iunie, a demarat Cupa rai...

Societate

Viceministrul Muncii în vizită la Hânceşti

Viceministrul Muncii în vizită la Hânceşti

22-06-2017 | Hits:109

Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei ne pregătește noi modificări l...